Eski cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmaya paralel yapı gölgesi düştü. Soruşturma kapsamında Başbakan Erdoğan'la Ahmet Özal'ı yasadışı şekilde dinledikleri ve görüşmeleri kaydettikleri iddia edilen 5 polis hakkında 'gizliliği ihlal' suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Mahkemece kabul edilen iddianamede polislerin paralel yapıyla bağlantılı olup olmadığı hususunun yer alıp almadığı bilinmiyor. Ancak paralel medya iddianameye tepki gösterdi ve gelişmeyi '17 Aralık polislerine dava açıldı' diyerek duyurdu. Diğer taraftan son yıllardaki gizli dinlemelerin emniyet içinde mevcut olduğu anlaşılan paralel yapı mensuplarınca yapıldığı somut delillerle ortaya çıkmış, peşpeşe davalar açılmaya başlanmıştı.
01.07.2014 12:56 Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın makamında şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada Başbakan Erdoğan'la Ahmet Özal'ı dinledikleri ve görüşmeleri kaydettikleri iddia edilen 5 polis hakkında "gizliliği ihlal" suçlamasıyla iddianame hazırlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada Ahmet Özal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı dinledikleri ve dinlemeyi kaydettikleri gerekçesiyle 5 polis hakkında "gizliliğin ihlali" suçundan iddianame hazırladı.
AA'nın haberine göre, Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma ve tahkikat kapsamında 21 Kasım 2011'de Ahmet Özal hakkında "iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine" karar verildiği hatırlatıldı.
'Görüşme kaydedildi'
Şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli oldukları kaydedilen iddianamede, 3 Aralık 2012'de Başbakan Erdoğan ve Ahmet Özal'ın arasında geçen ve içeriğinde herhangi bir suç unsuru bulunmayan telefon konuşmasının polis memuru Harun Atıcı tarafından "bilgi notu" olarak kaydedildiğine yer verildi.
Kaydedilen bilgi notunun ve ses kaydının polis memuru Mehmet Gezginci ile komiser yardımcısı Yasin Çakmak tarafından dinlenip bakıldığı belirtilen iddianamede, Harun Atıcı, savunmasında soruşturma kapsamında dinlenen hedef şahısların önemli görüşmelerinin bilgi notu şeklinde düzenlenmesini proje başkomiseri Durak Yiğit ve Komiser Ömer Aydın'ın istediğini kaydetti.
'Gizlilik ihlal edildi'
Atıcı'nın, Başkomiser Durak Yiğit ve Komiser Ömer Aydın'ın azmettirmesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TMK 10. madde ile görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında iletişim tespiti kararı bulunan Ahmet Özal ile Başbakan Erdoğan arasında geçen telefon konuşmasını aidiyet numarası yazmadan ve imza atmadan kaydettiği buna ilişkin ses kaydı ve tutanağı diğer şüpheliler Mehmet Gezginci ile Komiser Yardımcısı Yasin Çakmak tarafından ileriki tarihlerde incelendiği kaydedildi.
İddianamede şunlara yer verildi: "Şüphelilerden Harun Atıcı'nın soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğinin açıklanması suretiyle 2 kişi arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği, diğer şüpheliler Mehmet Gezginci ile Yasin Çakmak'ın bu suça iştirak ettikleri, Ömer Aydın ile Durak Yiğit'in ise Atıcı'yı bu suça azmettirdikleri 1 Şubat 2014'te Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde yapılan olağan denetimler esnasında teknik takip sonucu elde edilen verilerin kaydedildiği bilgisayar ve harici disklerde yapılan kontrollerde bu kaydın marka ve seri numarası belirlenen harici hard diskte bulunduğu tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır."
İddianamede şüphelilerin "gizliliğin ihlali" suçundan ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.
ŞÜPHELİ POLİSLERİN SAVUNMALARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Alper Türközmen tarafından yürütülen soruşturmada, polisler D.Y., Ö.A., M.G., H.A. ve Y.Ç. hakkında hazırlanan iddianame Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dün kabul edildi. Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili açılan davanın soruşturması aşamasında yapılan teknik takip çalışmalarında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Özal’ın oğlu Ahmet Özal hakkında ‘bilgi notu’ hazırladıkları iddia edilen söz konusu 5 polis, ‘gizliliği ihlal’ etmekle suçlandı. İddianamede ‘suçtan zarar görenler’ listesi başlığıyla Erdoğan ve şüpheli sıfatıyla dinlendiği ileri sürülen Ahmet Özal yer aldı. Polisler hakkında 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede, Özal soruşturması kapsamında hakim kararıyla Ahmet Özal hakkında “iletişim tespiti, dinlenmesi, kayda alınması, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” kararı verildiği belirtildi. Özal’ın, Başbakan Erdoğan ile aralarında geçen ve içeriğinde herhangi bir suç unsuru bulunmayan 244 saniyelik görüşmesinin ‘bilgi notu olarak’ kaydedildiği ileri sürüldü. Soruşturma evresinde yapılan bu işlemin içeriğinin açıklanması suretiyle iki kişi arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlal edildiği kaydedildi.
-Yasadışı dinlemeye tuhaf savunma: Özal soruşturması deşifre olacak!-
Polisler ise yürütülen gizli soruşturma kapsamında yapılan dinlemelerle ilgili önemli gelişmeleri ‘görevleri gereği’ bilgi notu şeklinde savcıya ibraz ettiklerini dile getirdi. Hukuki olmayan herhangi bir işlem yapmadıklarını aktaran polisler, şu savunmayı yaptı: “Dinleme kapsamında elde edilen tapelerde suç içeren ve içermeyen görüşmeleri ayrıştırmak bizim görevimiz değil, savcılığın görevidir. Herhangi bir yere bu görüşmeyi sızdırmadığımız gibi, halen devam eden ve ‘gizlilik’ kararı bulunan bu soruşturmada tapelerin bu şekilde dava konusu edilmesi, soruşturmanın deşifre olmasına neden olacaktır.”
PARALEL YAPI BAĞLANTISI VAR MI?
İddianamede polislerin paralel yapıyla bağlantılı olup olmadığı hususunun yer alıp almadığı henüz bilinmiyor. İddianamenin detayları ortaya çıktığında bu husus görülecektir. Ancak paralel medyanın iddianameye tepki göstermesi ve olayı '17 Aralık polislerine dava açıldı' diyerek duyurması dikkatleri çekti.
Örneğin paralel medyanın merkez yayın organı olarak nitelendirilen Zaman gazetesi, olayı "17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski Bakan Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevli bir genel müdür ve iki danışmanın evlerinde arama yapan polisler tuhaf bir suçlamaya maruz kaldı." diye duyurdu.
Bu açıklamanın yanlışlığı açık. Çünkü, ortada somut deliller vardır ve bundan dolayı dava açılmıştır. İddianame düzenlemiş, deliller gösterilmiştir. Dolayısıyla bunun normal karşılanması gerekirken olayı kalkıp da 17 Aralık'a bağlamanın, bunu yaparken de yolsuzluk yaptığı ileri sürülen bakanların adını zikretmenin, sanık olan polislerin paralel yapıyla bağlantılı olduğunun adeta bir itirafı niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan son yıllardaki gizli dinlemelerin emniyet içinde mevcut olduğu anlaşılan cemaat tabanlı paralel yapı mensuplarınca yapıldığına dair somut deliller ortaya çıkmış, peşpeşe davalar açılmaya başlanmıştır. Bu nedenlerle Özal soruşturması kapsamında yapılmaya çalışılan yasadışı gizli dinlemelerin de aynı yapılanmanın işi olduğu şüphesi ortaya çıkmış bulunmaktadır.
------------------------------------------------------------------------------
ÖZAL: DİNLEYENLERDEN ŞİKAYETÇİYİM
03.07.2014 13:59 Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin dinlenip kaydedilmesi hakkında şikayetçi olacağını ifade etti. Yenişafak'tan Kübra Kara'nın haberine göre; Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 3 Aralık 2012'de Başbakan Erdoğan ile arasında geçen ve içeriğinde herhangi bir suç unsuru bulunmayan telefon konuşmasına ilişkin ilgili davaya müdahil olacaklarını belirten Özal, 'Dava Ankara'dan açılmış. Eylülde duruşmasının olacağını söylüyorlar. Avukatımla görüştük, müdahil olacağız. Böyle bir şey varsa biz de şikayetçi olacağız. Sebebin ne olduğunu da mahkemede anlayacağız' ifadelerini kullandı.
'Kim talimat vermiş mahkemede göreceğiz'
Neden dinlendiğini bilmediğini belirten Özal, 'Hiçbir fikrim yok. Türkiye'de dinlenmeyen mi kaldı? Dinlendiğimi, bu haberler çıkınca gazetelerden öğrendim. Dinlemelerle ilgili ifade verecekler muhakkak. Kim talimat vermiş kim yapmış, mahkemede göreceğiz. Ben ve Başbakan'la aramızdaki görüşmeyi dinleyebilecek kadar birilerinin talimatı varsa burada ya yanlışlık var ya da birileri kendini devletten daha üstün görüyor. Bilmiyorum kimlerdir, göreceğiz. Şikayetçi olacağım' diye konuştu.
Başbakan'ı Özal'dan dinlediler
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada Ahmet Özal ile Başbakan Erdoğan'ı dinledikleri ve dinlemeyi kaydettikleri gerekçesiyle 5 polisin 'gizliliğin ihlali' suçundan cezalandırılmasını talep etmişti. İddianamede şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli oldukları belirtilmişti. 3 Aralık 2012'de Başbakan Erdoğan ve Ahmet Özal'ın arasında geçen telefon konuşmasının 'bilgi notu' olarak kaydedildiği ortaya çıkmıştı. (Yenişafak)
(01 Temmuz 2014, 12:56), son güncel.: (03 Temmuz 2014, 13:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: