Paralel örgüte yakınlığıyla bilinen Taraf ve Today's Zaman gazetelerinin yazarı Emre Uslu, 30 Mart seçimleri öncesi gittiği Belçika'nın başkenti Brüksel'den dönmeyeceğini açıkladı. ABD'nin Wall Street Journal gazetesine mülakat veren Uslu, Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye konulu gizli toplanıya ait ses kaydının internete sızdırılmasından dolayı suçlanmaktan korktuğunu belirtti. Bu gelişme, Uslu'nun yurtdışına kaçtığı iddiasını doğrulamış oldu. Aynı şüphe kapsamında diğer bir gazeteci Önder Aytaç geçtiğimiz hafta gözaltına alınıp savcılıkça sorgulanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Aynı ekipte yer alan üçüncü gazeteci Mehmet Baransu'nun da yine seçimden önce ABD'ye gittiği anlaşılmış, onun için de yurtdışına kaçtı iddiası ileri sürülmüştü. 3'lü ekipteki gazetecilerden ikisinin yurtdışına kaçmış, diğerinin de sorgulanmış olması haklarındaki şüpheleri güçlendirmiş oldu.
03.04.2014 12:18 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının geçen hafta "Kaçacaklar" diyerek Ankara'da hakkında başsavcılığa başvurduğu, Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu, 30 Mart seçimleri öncesi gittiği Belçika'nın başkenti Brüksel'den dönmeyeceğini açıkladı. Paralel örgüte yakınlığıyla bilinen ve aynı zamanda Today's Zaman gazetesinde de yazan Uslu, ABD'nin Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli toplanıya ait ses kaydının internete sızdırılmasından dolayı suçlanmaktan korktuğunu belirtti. Uslu "Hükümet bazı grupları hedef alacak politik bir kampanya yürütüyor. Bu sadece başlangıç" dedi. Başbakan Erdoğan'ın avukatları, yaptıkları suç duyurusunda Önder Aytaç ve Uslu'nun uluslararası casusluk faaliyeti ile elde edilen gizli görüşme kayıtlarının sızdırılmasının olağan şüphelileri arasında olabileceklerini belitmişti. Dilekçede Aytaç ve Uslu'nun kaçmaması için gerekli önlemlerin alınması istenmişti.
3'LÜ EKİP'TEN 1'İ SORGULANDI, 2'Sİ FİRARDA
Emre Uslu'nun, yaptığı açıklamada Suriye konulu ses kaydının sızdırılması konusunda sorgulanmaktan korktuğunu ve bu nedenle yurtdışında kalmaya devam edeceğini belirtmesi, onun yurtdışına kaçtığı iddiasını doğrulamış oldu. Aynı şüphe kapsamında diğer bir gazeteci Mehmet Baransu'nun da yine seçimden önce ABD'ye gittiği anlaşılmış, onun da yurtdışına kaçtı iddiası edilmişti. Aynı ekipte yer alan üçüncü gazeteci Önder Aytaç ise geçtiğimiz hafta aynı şüphe kapsamında gözaltına alınıp savcılıkça sorgulanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Çok gizli devlet görüşmesinin internette yayınlanması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçerek re'sen bir soruşturma başlatmıştı.
3'LÜ EKİBİN DOSYASI KABARIK
Bu üç kişinin paralel yapılanma ile bağlantısını gösteren çok sayıda somut bulgular gösterilerek daha önce savcılıklara çeşitli suç duyuruları yapılmıştı. Suriye konusundaki ses kaydının sızdırılması ise bu ekibe dair suç şüphelerinden çok yeni birisini teşkil ediyor. Bir diğer açıdan bakılacak olursa, 3'lü ekipteki gazetecilerden ikisinin yurtdışına kaçmış, diğerinin de sorgulanmış olması haklarındaki şüpheleri güçlendirmiş oluyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
------------------------------------------------------------------------------
EMRE USLU HAKKINDA ŞOK İDDİANAME
03.04.2014 14:14 Bu arada, Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "hakaret" ettiği gerekçesiyle 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından hazırlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müşteki olduğu 3 sayfalık iddianamede, şüpheli Emre Uslu'nun Taraf Gazetesi'nin 21 Kasım 2013 tarihli nüshasının 13. sayfasında "Toptan kapatın" başlıklı köşe yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı kastıyla ağır hakaretlerde bulunduğu belirtildi.
DERSHANELERİN KAPATILMASI MESELESİ
Şikayete konu yazının yazıldığı tarihte Türkiye'nin gündeminde 'dersanelerin kapatılması' meselesinin yer aldığı ifade edilen iddianamede, Başbakan Erdoğan ve yönetimindeki hükümetin bu konudaki tavrına karşı, Emre Uslu'nun ve içinde bulunduğu grubun şiddetle karşı durduğu ve sürekli olarak Başbakan Erdoğan'ı hedef alan siyasi nitelikte yazılar yazdığı ifade edildi. İddianamede, şikayet konusu yazının bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yazıda açıkça Başbakan Erdoğan'ın hedeflendiği ve itham edildiğinin anlaşıldığı vurgulandı. İddianamede, "....... kelimesini Başbakan Erdoğan'ı açıkça belirtmek ve ima etmek amacıyla kullanmadığını, yazının baştan sona bir eğitim sistemi eleştirisi olduğunu, Başbakan Erdoğan ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını beyan etmişse de, belirtilen yazının yazıldığı tarih ve konjöktür göz önüne alındığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef alınarak yazıldığına iliştin tereddüt bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi.
2 YIL 8 AYA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Söz konusu yazı ile basın hürriyeti, ifade ve düşünce özgürlüğü, eleştiride bulunma hakkı sınırlarının aşıldığı belirten savcılık, Uslu'nun bu yazısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte hakaret ettiğini belirtti. Uslu hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na hakaret" suçlamasıyla 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. (DHA)
(03 Nisan 2014, 12:18), son güncel.: (03 Nisan 2014, 14:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: