İstanbul Emniyeti'nde başlatılan incelemelerde elde edilen deliller üzerine 21 rütbeli polis daha açığa alındı. Ancak görevden almalar sadece İstanbul Emniyeti ile sınırlı kalmadı. Türkiye çapında aralarında İl Emniyet Müdürleri'nin de bulunduğu büyük çoğunluğunu İstihbaratçı polis şeflerinin oluşturduğu görevden alınan kişilerin sayısı 40'a ulaştı. Görevden alınanların silah ve kimliklerine de el konuldu. Açığa alınan polis şefleri, yasa dışı telefon ve ortam dinlemesi yapmak ve bu kayıtları sızdırmak iddiaları ile suçlanıyor. Organize Şube, Mali Şube ve TEM Şube'de görevli, aralarında şube müdürleri ve amirlerinin de bulunduğu 51 polis hakkında 3 ay önce açılan soruşturma kapsamında daha önce de 9 polis memuru ve şefi, operasyonlar sonrasında operasyonel bilgileri silme, yok etme, kaçırma ve log kayıtlarını silmek suçlarına dair deliller tespit edilince açığa alınmıştı. Yasadışı işlere karışan polislerin çokluğu, işlenen suçların bireysel suç, merak ya da işgüzarlık ile açıklanamayacağını, olayın perde gerisinde yaygın bir örgütlenmenin var olduğunu, suç konusu işlemlerin emir komuta zincirinde örgütlü olarak işlendiğini düşündürüyor. Yasaların emrinde görev yapmak yerine hükümeti devirmek üzere darbe girişimine katılan geniş çaplı bu yapılanmanın varlığı, Ergenekon ve benzeri soruşturmalar hakkında şimdiye kadar ileri sürülen 'F-tipi (fetullahçı yapılanmaya mensup) polisler tarafından sahte delil ve benzeri yasadışı işlemler ile kumpas kurularak masum insanların sanık haline getirildiği' iddialarını da akıllara getiriyor.
22.03.2014 12:02 Emniyet bünyesinde başlatılan incelemede elde edilen deliller üzerine İstanbul Emniyeti'nde görev yapan 21 rütbeli polis açığa alındı. Aralarında 3 şube müdürünün de bulunduğu polislerden 11'i internet sitelerine ses kaydı ve tape sızdırmakla, 10'u ise Emniyet'teki kayıtları silmek ve yasadışı kayıt tutmakla suçlanıyor.
Alınan bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçen ay İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen Polis Teftiş Kurulu'nda görevli 2 polis başmüfettişi, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 17 aralık operasyonundan sonra başlatılan soruşturma kapsamında Vatan Yerleşkesi'ndeki şubelerde bulunan bilgisayarları bilişim uzmanı polislerle birlikte inceledi.
Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 17 aralık operasyonunun merkezi olan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi'ndeki bazı bilgisayarlardan internet aracılığıyla bilgi sızdırılması suretiyle ''gizliliği ihlal'' suçunun işlendiğinin tespit edildiği iddia edildi.
Bu kapsamda, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 17 aralık operasyonunda Vatan Yerleşkesi'nde görev yapan, daha sonra başka ilçelere ve polis okullarına tayin edilen aralarında 2 şube müdürü ile bazı rütbelilerin de bulunduğu 21 polis açığa alındı.
Bu arada yine İstanbul Emniyeti'nde görev yeri değiştirilen bir başka polisin de, üzerine zimmetli genel bilgi tarama (GBT) cihazı PDA ortadan kaybolduğu gerekçesiyle açığa alındığı öğrenildi. Polis, "Cihaz nerede" sorusuna çelişkili cevaplar verdi.
SİLAH VE KİMLİKLERİNE EL KONDU
Ancak görevden almalar sadece İstanbul Emniyeti ile sınırlı kalmadı. Türkiye çapında aralarında İl Emniyet Müdürleri'nin de bulunduğu büyük çoğunluğunu İstihbaratçı polis şeflerinin oluşturduğu görevden alınan kişilerin sayısı 40'a ulaştı. Görevden alınanların silah ve kimliklerine de el konuldu. Açığa alınan polis şefleri, yasa dışı telefon ve ortam dinlemesi yapmak ve bu kayıtları sızdırmak iddiaları ile suçlanıyor.
EŞ ZAMANLI OPERASYON
Dün akşam saatlerinde başlayan açığa alma işlemi tüm yurt çapında eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Açığa alınan polis şefleri arasında bir süre önce görevden alınan Muş Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, Ankara eski İstihbarat'tan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hami Güney, Hanefi Avcı'nın Haliçte Yaşayan Simonlar adlı kitabında isminde sık sık bahsettiği polis imamı olduğu öne sürülen Osman Hilmi Özdil ile irtibatlı olduğu iddia edilen Zeki Güven, 'Büyük Rüşvet ve yolsuzluk' operasyonun mimarlarından İstanbul eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı, müdür yardımcısı Kazım Aksoy, Terörle Mücadele eskiİ Şube Müdürü Ömer Köse, 7 Şubat'taki MİT krizinden sonra görevden alınan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de var.
YASADIŞI DİNLEME VE KAYIT SIZDIRMA İDDİASI
Haklarında idari soruşturma başlatılan polis şeflerinin, yasa dışı telefon ve ortam dinlemesi yaptıkları ve bu kayıtları sızdırdıkları iddia ediliyor. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, soruşturma kapsamında görevlendirdiği polis başmüfettişlerinin tespitlerine göre ise Mali ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri'ne ait bilgisayarların özel bir yazılımla formatlandığının ve log kayıtlarının silindiğinin belirlendiği iddia ediliyor. Bu soruşturma kapsamında yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu gerçekleştiren ancak görev yeri değiştirilen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, yine görev yeri değiştirilen Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve 7 Şubat’taki MİT krizinden sonra görevden alınan Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de arasında bulunduğu 10 polis amiri, yasadışı dinleme, yasadışı kayıt yapma ve soruşturma dosyalarını sızdırma suçlamasıyla açığa alındı.
51 POLİS ŞEFİ HAKKINDA İNCELEME
Rüşvet yolsuzluk bahanesiyle aralarında bakan çocukları, Türkiye'nin mega projelerini üstlenen işadamları ve bürokratları gözaltına alarak hükümeti devirmeyi amaçlayan 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Emniyeti'nde paralel yapıya yönelik inceleme başlatmıştı.
Görevlendirilen polis başmüfettişleri operasyon sonrası operasyon bilgilerini yok etme, kaçırma ve silme suçlarına yönelik olarak soruşturma başlatmıştı. Organize Şube, Mali Şube ve TEM Şube'de görevli, aralarında şube müdürleri ve amirlerinin de bulunduğu 51 polise açılan soruşturma kapsamında çalışmalarını devam ettiren polis başmüfettişleri geçen 3 aylık süre zarfında Mali Şube'den 6, Organize Şube'den 2 ve TEM Şube'den 1 olmak üzere 9 polis memuru ve şefi hakkında operasyonel bilgileri silme, yok etme, kaçırma ve log kayıtlarını silmek suçlarından açığa alınmıştı.
SAYININ ÇOKLUĞU DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Bu soruşturmada gelinen nokta oldukça sarsıcı.. Elde edilen somut deliller üzerine haklarında ilerleyen süreçte savcılıklarca da soruşturma başlatılması beklenen, yasadışı işlere karışmış polislerin çokluğu, işlenen suçların bireysel suç, merak ya da işgüzarlık ile açıklanamayacağını, olayın perde gerisinde yaygın bir örgütlenmenin var olduğunu, suç konusu işlemlerin emir komuta zincirinde örgütlü olarak işlendiğini düşündürüyor.
KUMPAS ŞÜPHESİ
Yasaların emrinde görev yapmak yerine hükümeti devirmek üzere darbe girişimine katıldığı şüphesi ortaya çıkan bu geniş çaplı yapılanmanın varlığı, akıllara Ergenekon ve benzeri soruşturmalar hakkında şimdiye kadar ileri sürülmüş olan 'F-tipi (fetullahçı yapılanmaya mensup) polisler tarafından sahte delil ve benzeri yasadışı işlemler ile kumpas kurularak masum insanların sanık haline getirildiği' iddialarını da getiriyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
------------------------------------------------------------------------------
MERSİN'DE 27 POLİS TELEKULAKTAN AÇIĞA ALINDI
25.03.2014 13:42 Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görevli 27 polis açığa alındı. Mersin'de vali, belediye başkanları, siyasiler, yargı ve emniyet mensupları ile iş adamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin yasadışı yollarla dinlendiği ortaya çıkmış, bu konuda İçişleri Bakanlığı'nca idari soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma devam ederken daha önce görevden alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü emrine çekilen İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya'nın da aralarında bulunduğu 27 polis açığa alındı. Açığa alınan polisler arasında, şubede görevini sürdürenlerin yanı sıra daha önceden yerleri değiştirilen polislerde bulunuyor. (DHA)
------------------------------------------------------------------------------
İZMİR'DE KAYITLARI SIZDIRAN 5 POLİS AÇIĞA ALINDI
26.03.2014 21:59 İzmir'de, il emniyet müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü ve şube müdür yardımcılığı görevlerinden alınan 4 polis ile 1 başkomiser, "soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri ve ses kayıtlarını yaydıkları" iddiasıyla açığa alındı. Alınan bilgiye göre, 17 Aralık'taki İstanbul merkezli operasyonun ardından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevinden alınan Emin Göktaş ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevinden alınan Mehmet Erikoğlu, 7 Ocak'taki İzmir merkezli operasyonun ardından İzmir Emniyet Müdür Yardımcılığı görevinden alınan Mehmet Ali Şevik ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcılığı görevinden alınan Taner Aydın ile bir başkomiser, müfettiş soruşturması sonrasında, "soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri ve ses kayıtlarını yaydıkları" iddiasıyla açığa alındı. İzmir emniyetindeki görev değişikliklerinin ardından Mehmet Ali Şevik, son olarak Bornova Polis Okuluna, Emin Göktaş ve Taner Aydın, Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokuluna atanmış, Mehmet Erikoğlu ise personel emrine alınarak merkeze çekilmişti.
(22 Mart 2014, 12:02), son güncel.: (26 Mart 2014, 21:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: