Yargıtay'da 'Cemaat imamı' olduğu iddiası üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, son günlerde yoğun şekilde tartışma konusu olan yargıda cemaat yapılanması şüphesinin araştırılacağı ileri sürülüyor. Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargıda cemaat imamı olduğunu, bazı dosyaların hakimler tarafından karar verilmeden önce Fethullah Gülen'e gönderildiğini söylemiş, gerekirse isim de verebileceğini belirtmişti. Bunun üzerine YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. 2014/7 numaralı soruşturmada Mehmet Ali Şahin ve Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları kanıt olarak yer aldı.
02.01.2014 16:05 Yargı, 'Yargı İmamı' için harekete geçti.. ’Cemaat imamı’ iddiasıyla ilgili yapılan suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargı'da cemaat örgütlenmesi iddialarının araştırılması için soruşturma başlattı.
Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargıda cemaat imamı olduğunu, bazı dosyaların hakimler tarafından karar verilmeden önce Fethullah Gülen'e gönderildiğini söylemişti. Bunun üzerine YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
Başvuru üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yargıda cemaat örgütlenmesi üzerine soruşturma başlattı. 2014/7 numaralı soruşturmada Mehmet Ali Şahin ve Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları kanıt olarak yer aldı.
MEHMET ALİ ŞAHİN'İN AÇIKLAMASI
Şahin, "Önemli bir holdingin başında bulunan bir kişi hakkında ceza davası var ve mahkum olmuş. Dosya, Yargıtay'a gelmiş. Yargıtay'da 'cemaatin imamı' diye nitelendirilen kişi, ismi bende saklı, kendisini tanıyorum, bir holdingin başına bulunan kişinin dosyası ile ilgili ne karar verilmesi gerektiği hususunu, dosyanın kısa özetiyle Pensilvanya'ya göndermiştir. Bakın, çok önemli bir şey söylüyorum arkadaşlar. Nasıl karar vermesi hususunu Pensilvanya'ya sormuştur. 'Bir savcı, hakim böyle bir şey yapabilir mi' diye sordum kendime, kafam, hafızam kabul etmedi ama araştırdığımda maalesef bunun doğru olduğu kanaatine vardım" şeklinde konuşmuştu.
GÜLEN İDDİALARI REDDETMİŞTİ
Avukatı aracılığıyla bir açıklama yapan Fethullah Gülen, iddiayı reddetmiş, hiçbir zaman adalete muhalif bir davranış içerisinde olmadığını kaydetmişti.
YARGITAY ŞAHİN'E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Yargıtay Başkanlığı da yaptığı açıklamada iddiaya tepki göstermiş ve daha somut bilgi verilmesi halinde gerekli yasal işlemlerin derhal başlatılacağını belirtmişti.
ŞAHİN'DEN YANIT
Son açıklama yine Şahin'den gelmişti. Hem Gülen'in avukatına hem de Yargıtay'a cevap veren Şahin, istenmesi halinde bildiklerini yetkili mercilerle paylaşacağını şu sözlerle açıklamıştı:
"Gündeme getirdiğim ve yeni öğrendiğim konunun ayrıntıları ile ilgili sahip olduğum bilgileri yetkili merciin usulünce talebi halinde paylaşabileceğimi de ifade etmek isterim."
------------------------------------------------------------------------------
DOSYA YARGITAY'A GÖNDERİLDİ
03.01.2014 17:33 Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadelerinin ardından YARSAV'ın yaptığı suç duyurusu, "görevsizlik" kararıyla Yargıtaya gönderildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadelerinin ardından YARSAV'ın yaptığı suç duyurusunu, "görevsizlik" kararıyla Yargıtaya gönderdi.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği Derneği (YARSAV), AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in ’Yargıtay’daki bir davaya ilişkin ifadeleri’ üzerine, ’görevini kötüye kullanan yüksek yargıcın ve yasadışı örgüt yapılanmasının soruşturularak haklarında gerekli adli tahkikatın yapılıp kamu adına cezalandırılması’ talebiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, Şahin’in 29 Aralık 2013’te Karabük’te yaptığı konuşmaya dikkat çekilmişti.
Dilekçede, ’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da yargı içerisinde çete oluşumları ve Ankara Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın çete oluşumlarının orduya kumpas kurduğu iddialarını telaffuz ettiği’ bildirilmişti.
Dilekçede ayrıca, "Yargıçlık mesleğiyle bağdaşmayacak dosya özetini Fethullah Gülen’e göndererek onun görüş ve talimatları doğrultusunda dosyayı karara bağladığı ve Sayın Mehmet Ali Şahin tarafından da ’cemaatin imamı’ olarak bilindiği ileri sürülen şahsın (yüksek yargıcın) ve yargıda kamuoyunda dile getirilen çetenin araştırılarak, bu şekilde görevini kötüye kullanan yargıç ve yasa dışı örgüt yapılanmasının soruşturularak haklarında gerekli adli tahkikatın yapılıp kamu adına cezalandırılmasını arz ve talep ederiz" ifadelerine yer verilmişti.
------------------------------------------------------------------------------
YARGITAY MEHMET ALİ ŞAHİN'E 'YARGITAY'IN İMAMI'NI SORDU
10.01.2014 15:45 AK Parti'li Mehmet Ali Şahin'in, "Yargıtay'da cemaatin imamı var" iddiası Yargıtay Birinci Başkanlığı'nı harekete geçirdi. Yargıtay, Şahin'den iddiasıyla ilgili sahip olduğu bilgileri istedi.
Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'daki bir davaya ilişkin ifadelerinin ardından Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık, suç duyurusuyla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna göndermişti.
Kurul'da konuyla ilgili yapılan ön incelemede, Mehmet Ali Şahin'e dosyaya ilişkin bilgisini almak üzere yazı gönderilmesi kararı alındı. Şahin'e yazı gönderilerek, konuyla ilgili varsa bilgi ve belgeleri Yargıtaya yazılı iletmesi istendi.
-Süreç nasıl işleyecek?
Mehmet Ali Şahin'den gelecek yanıt üzerine konuyla ilgili araştırma da boyut kazanacak. İddialara konu kişinin Yargıtay üyesi olması halinde olayı araştırmak üzere en kıdemli ceza dairesi üyesi atanacak.
Kıdemli üye, araştırma yaparak ön raporunu hazırlayacak. Olayın ciddi bulunması halinde konuyla ilgili soruşturma açılması için yine Yargıtay üyeleri arasından bir muhakkik (soruşturmacı) belirlenecek.
Muhakkik üye, şikayet konusuyla ilgili tüm delilleri toplayacak, isterse şikayetçiyi, tanığı dinleyecek ve olayın sübuta erip ermediğini araştıracak.
Muhakkik üyenin raporuna göre, olayın gerçekleştiğine karar verilmesi durumunda Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu toplanacak. Şikayete konu olayın kişisel suç içermesi halinde dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulunda incelenecek.
Görevden kaynaklı bir suç işlendiği kanısına varılırsa şikayete konu üyeyle ilgili Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilecek.
(02 Ocak 2014, 16:05), son güncel.: (10 Ocak 2013, 15:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: