Adana'da 'yasadışı dinlemelere' yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 emniyet yetkilisinden 6'sı tutuklandı.
09.04.2014 21:24 Adana'daki yasa dışı dinlemelere yönelik soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 8 emniyet yetkilisinden 2'si savcılıkça serbest bırakıldı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen diğer 6 zanlı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde dün ikametlerinde arama yapılarak gözaltına alınan ve sağlık kontrolünün ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen 2. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Bilgin, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ertuğrul Yetkin ile aralarında bir komiserin de bulunduğu daha önce istihbarat şubesinde görev yapmış 1'i kadın, 1'i emekli 6 polisin, soruşturmayı yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından ifadeleri alındı.
2 KİŞİ SAVCILIKTAN SERBEST
Soruşturmayı yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından ifadeleri alınan zanlılardan kadın polis memuru Mehtap Avcu ve polis memuru Ramazan Kasap savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Aralarında 2 eski istihbarat şube müdürünün de bulunduğu 6 zanlı ise tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
6 EMNİYET MENSUBU TUTUKLANDI
Aralarında 2 eski istihbarat şube müdürünün de bulunduğu 6 zanlı nöbetçi mahkemece tutuklandı.
Tutuklanan zanlıların isimleri şu şekilde:
1-İsmail Bilgin (Kemal Serhatlı Polis Okulunda Öğretmen Emniyet Müdürü 2. Sınıf Emniyet Müdürü)
2-Ertuğrul Yetkin (Evrak Arşiv Şube Müdürü 3.Sınıf Emniyet Müdürü)
3-Fevzi Mert (100. Yıl Polis Merkez Amirliğinde Grup Amiri Komiser)
4-Abdullah Karaca (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis memuru iken Emekliye Ayrıldı.)
5-Hasan Serçe (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis Memuru)
6-Ahmet Şenal (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis Memuru)
------------------------------------------------------------------------------
ZANLILAR BİRBİRİNE DÜŞTÜ
10.04.2014 10:30 Paralel kulak soruşturmasında gözaltına alınan 2’si emniyet müdürü 8 polis, ifadelerinde birbirini suçladı. Mahakeme 8 polisten Bilgin ile Yetkin’in de aralarında olduğu 6’sını tutukladı.
Star'dan Kemal Gümüş'ün haberine göre; Adana'da düzmece istihbarat raporları ve sahte isimlerle kamu görevlilerinin telefonlarını dinleten paralel çete emniyette birbirine düştü. Polis memurları dinlemeleri amirlerinin talimatıyla yaptıklarını söyledi. Dönemin İstihbarat’tan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ise kanunsuz talimat vermediğini öne sürdü. Soruşturmaya delil olan belgeleri, polis memurları ve şube müdürlerinin imzaladıkları ve dinlemeye alınacak kişilere suç isnat eden raporlar olduğu ortaya çıktı.
Islak imzalı raporlar
Adana’da yasa dışı telefon dinlemeleri ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında aralarında eski Adana Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ve eski İstihbarat Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin ile 6 polis memurunun şüpheli olduğu tele-kulak soruşturmasında yasadışı dinlemeleri belgeleyen ıslak imzalı raporların yer aldığı öğrenildi. Soruşturmadan çıkan detaylar, paralel yapının yasadışı dinleme taktiklerini de deşifre etti.
‘Suç uydurma’ ve ‘iftira’
İstihbarat Şube’deki paralel yapılanmanın istihbari amaçlı önleme dinlemesi adı altında, suç örgütü yöneticileri ve üyelerinin isimleriyle kamu görevlilerini dinlediği belgelendi. Soruşturmaya konu olan delillerin gözaltına alınan isimlerin kendi imzalarıyla oluşturulan düzmece istihbarat raporları olduğu belirlendi. Şüpheli polis memurlarına “suç uydurma” ve “iftira” suçlamasının da yöneltildiği öğrenildi.
Yasa dışı emir vermedim
Emniyetteki işlemlerinin ardından dün sabah adliyeye sevk edilen polisler ise bir birlerini suçladı. Gözaltındaki polisler, düzmece istihbarat raporlarıyla yapılan dinlemelerin amirlerinin talimatlarıyla yapıldığını söyledi. Emniyet Müdürü İsmail Bilgin ise, “Hayır, hiçbir şekilde yasa dışı dinleme ile ilgili bir emir vermedim. Yaptığımız çalışmalar 5397 sayılı kanuna göre yapılmıştır” dedi. Şüphelilere sahte raporları kimin düzenlendiği ve emrin kim tarafından verildiği soruları yöneltildi. Şüphelilere yasa dışı dinlemeler için “herhangi bir oluşumdan emir aldınız mı” diye soruldu.
Çek senet mafyası yöneticisi
Yasadışı olarak Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı S.K’nin de dinlendiği belirlendi. Dinleme kararında Hakim S.K’ya yöneltilen suçlamalar ise oldukça çarpıcı: “Cebir şiddet kullanarak, tehdit, zorla haraç almak, silahla adam yaralamak, çek senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere örgüt kurmak.” Hakim S.K.’nın, kendi telefonunun IMEI numarası ve T.İ isimli bir şahsın kimliği kullanılarak mahkeme kararıyla 6 ay süreyle yasa dışı olarak dinlenildiği belirlendi.
6 polis cezaevine gönderildi
Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan’ın yürüttüğü soruşturmaya dayanak olan belgelerin ise Emniyet İstihbarat Daire’sinde paralel yapılanmanın sildiği hard disklerden kurtarılan log kayıtlarından elde edildiği ortaya çıktı. Zanlı polisleri, dün boyu Başsavcıvekili Ali Doğan sorguladı. Polis memuru R.K. ve kadın polis memuru M.A. serbest bırakıldı. Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edilen Emniyet Müdürleri İsmail Bilgin ve Ertuğrul Yetkin ile bir komiserin de aralarında olduğu 6 polis tutuklandı.
IMEI numarası ve sahte isimle dinleme
Tutuklanan 2. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Bilgin’in avukatı İsa Ayanoğlu, soruşturmanın medyadaki haberlerin ardından bir hakimle bir savcının şikayeti üzerine başladığını söyledi. Ayanoğlu, “Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı S.K. ve soruşturma savcısı Ş.U., savcılığa suç duyurusunda bulunarak dinlendiklerini ifade etmişler. Bununla ilgili yapılan çalışmada iki kişiye ait cep telefonu IMEI numaralarının karşısına başka isimler yazılarak 6. Ağır Ceza Mahkemesinden önleme dinleme kararı alındığı ortaya çıkmış” dedi. (Star)
------------------------------------------------------------------------------
PARALEL MEDYADAN SORUŞTURMAYI İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASI
11.04.2014 10:43 Adana’da 6 polisin telekulak soruşturması kapsamında tutuklanmasından sonra soruşturmaya yönelik başlatılan itibarsızlaştırma çabaları dikkat çekti. Şüphelilerin avukatları ile bir kısım medya, özellikle de paralel yapı, soruşturmanın sadece gazete küpürleri gerekçe gösterilerek başlatıldığını ve dosyada hiç bir delil bulunmadığı iddia etti. Adli kaynaklar ise bu iddiaları tamamen çürütüyor. Edinilen bilgilere göre polislerin tutuklanmasına neden olan delillerin basında emniyet istihbarat şubedeki bilgisayarlarından çıkan log kayıtları ve bu kayıtlarda bulunan sahte dinleme raporları yer alıyor. Paralel Örgüt yandaşları soruşturma dosyasına giren delilleri görmezden geldi.
YALAN: Gazete küpürleri tek delil
DOĞRU: Emniyetin harddiskinde var
Soruşturmanın temel dayanağı olan deliller iddia edildiği gibi gazete küpürleri değil, Emniyet İstihbarat Dairesi’nin harddisklerindeki log kayıtlarından elde edilen belgeler. Bu harddisklerin tahrif edilmiş olduğu, ancak teknik ekiplerin belgelerin bir kısmını geri dönüştürmeyi başardığı ortaya çıktı.
YALAN: Dinlemeler mahkeme izniyle
DOĞRU: Mahkeme heyeti oluşturulan sahte raporla yanıltıldı
Kentteki üst düzey kamu görevlileri ile yargı mensuplarını dinleten paralel yapı, bu kayıtları santaj amacıyla depoladı. Paralel örgüt, dinlemenin yasal kılıfını da hazırladı. Sahte bir istihbarat raporu düzenleyerek hedef aldığı ismin telefon numarasını yasadışı örgüt veya çete üyesinin kullandığı telefon numarası gibi mahkemeye sundu. Telefon numarası doğru, isim ise sahteydi. Sahte isimlerle yıllarca dinleme yapıldı. Mahkemeler oluşturulan sahte raporlarla yanıltılarak dinleme izinleri alındı.
YALAN: Hakim ve savcılar dinlenmedi
DOĞRU: Yargı mensupları sahte isimlerle dinlendi
Gerek şüpheli avukatları, gerekse de paralel yapının destekçisi bazı gazeteciler hakim ve savcıların dinlenilmediğini öne sürdü. Ancak soruşturma dosyasına giren belgeler, yargı mensuplarının sahte isimlerle dinleme mağduru olduğunu açıkça ortaya koydu. Hakim ve savcılar, yasadışı örgüt mensubu yöneticisi gibi İstihbarat Şubeye bağlı teknik takip bürosu tarafından dinlendi. Deliller dosyaya girdi.
YALAN: Şüphelilere adli kontrol uygulanmalı
DOĞRU: 12 yıla kadar hapis isteniyor
Şüpheliler Türk Ceza Kanununun 204/2, 267, 271. maddeleri gereği tutuklanmaya sevk edildi. Bu kanun maddeleri gereği 7 yıldan 12 yıla kadar hapis isteniyor. Öte yandan şu ana kadar Emniyet İstihbarat Şubelerinin yaptığı “önleme dinlemelerinin” büyük çoğunluğunun örgüt çıkarları doğrultusunda yapıldığı belirtiliyor. Paralel yapının istihbari dinlemelerde aynı yöntemi kullandığı ifade ediliyor.
YASADIŞI DİNLENEN 50 KİŞİ ŞİKAYETÇİ
Adana dinleme soruşturması kapsamında tutuklanan 6 polis için savcı 7 yıl ile 12 yıl arasında değişen hapis cezası talep etti. Adana Nöbetçi 1. Sulh Mahkemesine sevk edilen şüpheli polisler Hakim İbrahim Sarı tarafından TCK’nın 204/2-267 ile 271 maddeleri kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.10 Savcı ve Hakimin şikayetçi olduğu soruşturmada polisler görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek, başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek, hukuka aykırı fiil isnat etmek, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmek ve işlenmeyen suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmakla suçlanıyorlar. Bu kapsamda dinlenildiğini iddia eden polislerden 10’u ile hakim ve savcı yaklaşık 50 kişi daha şikayetçi oldu.
İL İL DİNLEME SKANDALI
30 ilde 147 bin 858 kişiyi paralel yapının dinlediği ortaya çıktı. Paralel yapılanma kamuoyunun bildiği ‘Ergenekon, uyuşturucu, terör’ gibi soruşturma dosyalarının içerisine dinlemek istedikleri isimleri monte etti. Buna göre, Adana’da 13 bin, Ankara’da 11 bin, Antalya’da 7 bin, Aydın’da 2 bin 764, Elazığ’da 3 bin, Bursa’da 3 bin 596, Edirne’de bin 273, Erzurum’da bin 999, Eskişehir’da bin 429, Gaziantep’te 15 bin 426, Hatay’da 10 bin 817, İstanbul’da 28 bin 508, İzmir’de 12 bin 978, Kayseri’de bin 770, Kilis’te bin 332, Kocaeli’de 5 bin 896, Konya’da 4 bin 389, Sakarya’da 2 bin 816, Samsun’da bin, Trabzon’da bin 119, Tunceli’de bin 374, Van’da 8 bin 489 kişi dinlenmişti. TİB kayıtlarına göre de, Emniyet’in 2 yılda toplam 1 milyon 73 bin kişiyi dinlediği ortaya çıkmıştı.
TIR soruşturması: Yüzbaşı tutuklandı
Adana’da, MİT’e ait TIR’ların aranması nedeniyle açılan ‘casusluk’ soruşturması kapsamında Ankara’da gözaltına alınan Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Hakan Gençer tutuklandı. Suriye’ye 19 Ocak’ta giden MİT’e ait TIR’ların Adana’da aranmasının ardından kapatılan özel yetkili mahkeme savcıları ile bazı jandarma subayları kısa sürede başka görevlere ve illere atanmış, bu aramanın yapılması ile ilgili olarak da ‘casusluk soruşturması’ açılmıştı.Yüzbaşı Hakan Gençer, cezaevine gönderildi. TIR’larla ilgili Ankara’da da 7 muvazzaf asker daha ifade verdi.
ADANA HAKİMİ: VERDİĞİM KARARLAR HUKUKİ
Adana’da dinleme skandalına karışan 6 polis hakkında tutuklama kararı verdikten sonra sosyal medya paylaşımları nedeniyle eleştirilen Adana 1. Sulh Ceza Hakimi İbrahim Sağır eleştirilere cevap verdi. Hukuki gerekçeler ışığında karar verdiğini vurgulayan Sağır, “Hakim dosyanın muhteviyatına bakarak hukuki gerekçeler ve vicdani kanaatine göre karar verir. Verdiğim karardan eminim” dedi. Başbakan Erdoğan’a sevgisi nedeniyle hakkında araştırmalar yapıldığını anlatan Sağır “Verdiğim kararla özel hayatımın ne ilgisi var” diye sordu. (Star)
------------------------------------------------------------------------------
TUTUKLAMA KARARINI VEREN HAKİM CEMAAT MEDYASINI ÇILDIRTTI!
11.04.2014 10:50 Adana'daki 'Paralel yapı' operasyonunda tutuklama veren ve paralel sosyal medyada yoğun eleştiri yağmuruna maruz kalan hakim İbrahim Sağır duruma tepki gösterdi. Sağır, 'Başbakan'ı seviyorum' diyerek yeni bir açıklama daha yaptı.
Adana'da yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili; müdür ve müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu 6 polisin tutuklanması kararını veren hakim İbrahim Sağır'ın Facebook'ta Başbakan Erdoğan ile ilgili yazdığı mesajlar dikkat çekmişti. Kamuoyunda geniş yankı bulan bu açıklamalarla ilgili İbrahim Sağır'dan yeni bir açıklama geldi. Sağır, "Şu büyük milletin teveccühünü kazanmış ve ülkemin başbakanlığını yapan sayın R.T.Erdoğanı seviyor ve takdir ediyorum.. Şimdi verilen tutuklama kararıyla bu hususun ne gibi bir bağlantısı var onu anlayamadım... Suç suçtur ve kim işlerse hukuk içinde değerlendirilmesi yapılır, ona göre karar verilir. " dedi.
İşte İsmail Sağır'ın Facebook'ta yaptığı o açıklama:
*"Telekulak tutuklamasıyla ilgili hakkımda basında bir çok haber yayınlanmış olduğunu gördüm. Hakim dosyanın muhteviyatına bakarak hukuki gerekçeler ve vicdani kanaatine göre karar verir. Verdiğim karardanda eminim.
R.T. ERDOĞAN'I SEVİYORUM
*Sayın başbakanın hayranı olmam hususuna gelince; Şu büyük milletin teveccühünü kazanmış ve ülkemin başbakanlığını yapan sayın R.T.Erdoğanı seviyor ve takdir ediyorum..
*Şimdi verilen tutuklama kararıyla bu hususun ne gibi bir bağlantısı var onu anlayamadım.. Suç suçtur ve kim işlerse hukuk içinde değerlendirilmesi yapılır, ona göre karar verilir.
TUTUKLADIM DİYE ÖZEL HAYATIM ARAŞTIRILIYOR
*Hakkımda memleketim dahil görev yaptığım Adana'da araştırmalar yapıldığı haberini almış bulunuyorum. Özel hayatım bana aittir ve kimi sevdiğim kimi sevmediğimde hiç kimseyi ilgilendirmez.
*Tutuklama sonrası özel hayatımın araştırılması, sosyal paylaşım sitelerindeki hesablarıma girilerek bunların basında yayınlanmasını çok manidar buluyorum.
*Meslek hayatım boyunca birçok yargılama yapmama rağmen ne ilginçtir ki şimdiye kadar hakkımda bir haber yapılmadığı halde telekulak olayıyla ilgili tutuklamadan sonra metyatik olmamın Hakimi baskı altına almak olarak değerlendiriyorum.
*Şunun bilinmesini isterimki hukuk içinde ve hukuka saygılı bir şekilde görevimi yapmaya devam edeceğim. Amaçları belli olan sözde basın mensublarının yayınları beni asla hukuk yolundan alıkoyamaz. "
BU YAZDIKLARI TEPKİ ALMIŞTI
Başbakan Erdoğan’a sevgisini “Seni seviyoruz Erdoğan” başlıklı bir yazı ile dile getiren Sağır, tepki almıştı. Sağır, "Fethullah" isimli bir gencin adını değiştirmek için başvuru yaptığını da şaşırtan cümlelerle aktarmıştı. İşte o mesajları;
------------------------------------------------------------------------------
HAKİMLERİ KARALAYAN HABERLERE SORUŞTURMA
11.04.2014 12:25 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, kamuoyunda "casusluk" ve "dinleme" olarak bilinen soruşturmalar kapsamında, soruşturmayı yürüten savcılar ile dosyalarla ilgili mahkeme taleplerine ilişkin kararlar veren hakimler hakkında iftira içerikli yayınlar yapıldığı gerekçesiyle, "yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, hakaret ve tehdit" suçlarından soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kamuoyunda "casusluk soruşturması" ve "dinleme soruşturması" olarak bilinen soruşturmaların çeşitli aşamalarında görev alan cumhuriyet savcıları ve bu dosyalarla ilgili mahkeme taleplerine ilişkin kararlar veren bazı hakimler hakkında, bazı yazılı ve görsel medya ile sosyal paylaşım sitelerinde adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, hakaret ve tehdit suçlarını içeren çeşitli yazı ve içeriklerin bir süredir sistemli şekilde devam ettiğinin görüldüğü belirtildi.
İlgili soruşturmalar kapsamında somut deliller bulunması nedeniyle mahkeme hakimleri tarafından tutuklama kararının verildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/19640 sayılı soruşturması ve gerekse 2014/20181 sayılı soruşturmasında CMK 100. Madde uyarınca güçlü somut deliller bulunması nedeniyle ilgili mahkeme hakimleri tarafından tutuklama kararları verilmesine rağmen, haksız ve mesnetsiz şekilde gerek soruşturmayı yapan gerekse kararları veren hakimler hakkında asılsız mesnetsiz ve iftira içerikli yayınlar yapılması nedeniyle bu içeriklerle ilgili bu içerikleri yazanlar ve yayınlayanlar hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/24568 soruşturma numarasıyla adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, hakaret, tehdit suçlarından soruşturmaya başlanmıştır. Ayrıca söz konusu kararları veren hakimlere yönelik aynı hakim için bir internet sitesinde hem 'DHKPC'li Hakim' hem de 'AK Partili Hakim" şeklinde yayınlar yapılması, hakim ve savcılara yönelen bu mesnetsiz iftiraların ve adil yargılamayı teşebbüs eylemlerinin ne kadar kasıtlı ve sistemli olduğunu göstermektedir. Yürütülen soruşturmalar somut delillere dayanmakta olup 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine uygun olarak titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
------------------------------------------------------------------------------
TELEKULAKÇI POLİSLERE ŞOK SUÇLAMALAR
14.04.2014 14:00 Adana'da hakim ve savcıları şantaj amacıyla sahte isimlerle dinleten şebekeye karşı geçtiğimiz hafta yapılan operasyonda 8 polis gözaltına alınmıştı. Emniyet sorgusunun ardından savcılığa sevk edilen polislerden 6'sı tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmiş, mahkemede delileri göz önünde bulundurarak 6 polisi tutuklamıştı. Polisler TCK'nın 204, 267 ve 271. Maddeleri uyarınca tutuklandı. Yenişafak gazetesinin haberine göre, Adana İstihbarat Şube'de görevli polislere yöneltilen suçlamalar şu şekilde:
-Görevi kötüye kullanmak,
-Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemek,
-Gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek,
-Gerçeğe aykırı belge düzenlemek veya sahte resmi belgeyi kullanmak,
-Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için hukuka aykırı bir fiil isnat etmek,
-İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmek ve işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmak.
(09 Nisan 2014, 21:24), son güncel.: (14 Nisan 2014, 14:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: