17 Aralık yolsuzluk operasyon bilgilerinin İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sızdırıldığı iddiasıyla İstanbul Emniyeti İstihbarat Müdürü Ahmet Arıbaş 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İfadeye çağıran savcının yolsuzluk soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz olduğu ileri sürüldü. Emniyet ise 'hangi delil ve suçlamalarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı' gerekçesiyle Arıbaş'ı ifadeye göndermedi. İddiaya göre Savcı Öz, Arıbaş hakkında yakalama kararı çıkartmaya çalışıyor. Bu şok gelişme tepki doğurdu. Çünkü Güler de dahil hiçbir ülke yöneticisinin soruşturmadan haberdar olmadığı ortaya çıkmıştı. Aksi halde operasyonların durdurulması ve emniyet içinde son günlerde yapılan yer değişikliklerinin operasyondan önce gerçekleştirilmesi söz konusu olabilirdi. Diğer taraftan, İçişleri Bakanının dahi haberdar olmadığı soruşturmaya dair bilgiler Taraf yazarı Baransu tarafından yayınlanmaya başlamıştı. Bu nedenle Baransu'ya sızdırılmasının peşine düşülmesi gerekirken Savcı Öz'ün İçişleri Bakanına sızdırıldığı şüphesini gündeme getirmesi pes dedirtti. Savcı Öz'ün geçtiğimiz yıllarda Ergenekon soruşturmasından özel yetkileri kaldırılarak alınmasına karşılık bir intikam operasyonu yapmakta olduğu şüphesi giderek güçlenirken kendisinin acilen HSYK tarafından görevden alınması gerektiği dile getiriliyor. İntikam şüphesi bizzat Başbakan Erdoğan tarafından da dile getirilmiş, Öz'ün görevden alınmayı içine sindiremediğini dile getirmişti.
23.12.2013 17:50 İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, "17 Aralık soruşturmasını sızdırmak" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İstanbul Emniyeti "hangi delil ve suçlamalarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı" gerekçesiyle Ahmet Arıbaş'ı ifadeye göndermedi. Ahmet Arıbaş, geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Serdal Güldalı'nın yerine atanmıştı.
HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILACAK
İddiaya göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, soruşturmayı yürüten savcı Celal Kara'ya talimat vererek, operasyonla ilgili bilgileri İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sızdırdığı gerekçesi ile İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ı ifadeye çağırdı. Bu restleşme üzerine Zekeriya Öz'ün talimatı ile Celal Kara tarafından Ahmet Arıbaş hakkında yakalama kararı çıkarılacağı iddia edildi. Arıbaş'a, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile ilişkisi ve bağlantısı hakkında soruların sorulması amacıyla hakkında yakalama kararı çıkarılacağı öne sürüldü. Kriz bu yönüyle giderek 7 Şubat 2012'deki MİT yetkililerinin gözaltına alınma krizine benzemeye başladı. Zaten 17 Aralık operasyonlarının başlangıcında da bu görüş dile getirilmiş, tam yerel seçimler öncesi hukuk yoluyla hükümete oy kaybettirmek amacıyla halen sivil bir darbe girişiminin yapılmakta olduğu belirtilmişti.
EMNİYET İFADEYE GÖNDERMEMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 17 Aralık operasyonunun koordinatörlüğünü yapan Zekeriya Öz'ün talimatıyla İstanbul İstihbarat Şube Müdür Ahmet Arıbaş'ı ifadeye çağırdı. Savcı Kara, 17 Aralık operasyonu ile ilgili bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle şüpheli sıfatıyla davet etmiş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, "Nedeni anlaşılamamıştır" gerekçesi ile Sarıbaş'ı ifade vermeye göndermemişti.
SAVCI ÖZ NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?
17 Aralık yolsuzluk operasyon bilgilerinin İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sızdırıldığı iddiasıyla İstanbul Emniyeti İstihbarat Müdürü Ahmet Arıbaş 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İfadeye çağıran savcının yolsuzluk soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz olduğu ileri sürüldü. Emniyet ise 'hangi delil ve suçlamalarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı' gerekçesiyle Arıbaş'ı ifadeye göndermedi. İddiaya göre Savcı Öz, Arıbaş hakkında yakalama kararı çıkartmaya çalışıyor. Bu şok gelişme tepki doğurdu. Çünkü Güler de dahil hiçbir ülke yöneticisinin soruşturmadan haberdar olmadığı ortaya çıkmıştı. Aksi halde operasyonların durdurulması ve emniyet içinde son günlerde yapılan yer değişikliklerinin operasyondan önce gerçekleştirilmesi söz konusu olabilirdi.
Diğer taraftan, İçişleri Bakanının dahi haberdar olmadığı soruşturmaya dair bilgiler Taraf yazarı Baransu tarafından yayınlanmaya başlamıştı. Bu konuda savcılığa suç duyurusu da yapılmıştı. Bu nedenle çok gizli olması gereken bilgilerin Baransu'ya sızdırılması olayının peşine düşülmesi gerekirken Savcı Öz'ün İçişleri Bakanına sızdırıldığı şüphesini gündeme getirmesi pes dedirtti.
Savcı Öz'ün geçtiğimiz yıllarda odatv soruşturmasında gazetecilerin gözaltına alınmasının yurt içi ve dışında büyük tartışma doğurması üzerine Ergenekon soruşturmasından özel yetkileri kaldırılarak alınmıştı. Hükümet tarafından destek gören, Başbakan'ın zırhlı mersedesini verecek kadar destek verdiği Öz'ün eski HSYK tarafından görevinden alınma girişimlerini hep hükümet ve şimdi de aynı görevi sürdüren adalet bakanı Sadullah Ergin engellemişti. Ancak kamuoyunda büyük çalkantıya neden olan gazeteci gözaltılarından sonra Öz görevden alınmıştı. Bu görevden almayı sitemizde biz de eleştirmiş, Başbakan'a tepkimizi göstermiştik. (kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=3165)
Ancak Öz'ün bu görevden alınmayı içine sindiremediği ve meseleyi kişiselleştirerek hükümete yönelik bir intikam operasyonu yapmakta olduğu şüphesi var ve bu şüphe giderek güçleniyor.
Bunun da ötesinde, olayın, son haftalarda gündeme gelen emniyet ve yargı içindeki cemaat yapılanmasıyla bağlantılı olduğu şüphesi de dile getirilmişti. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir suç duyurusu da yapıldı. (Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=5745)
Ayrıca, Öz'ün "f-tipi" (yani fethullah gülen grubuna mensup) bir savcı olduğu Ergenekon soruşturması sürecinde Ergenekon çevrelerinde dahi sık sık dile getiriliyordu.
İşte son gelişmelerle tüm bu iddialar güçleniyor. Savcı Öz'ün acilen HSYK tarafından görevden alınması gerektiği dile getiriliyor. İntikam şüphesi bizzat Başbakan Erdoğan tarafından da dile getirilmiş, Öz'ün görevden alınmayı içine sindiremediği ve bu yönde sağda solda konuşmalar yaptığı duyumunu aktarmıştı. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ŞAMİL TAYYAR, ÖZ'Ü ELEŞTİRDİ
23.12.2013 19:21 AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar'dan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'e yaylım ateş.. Tayyar, Öz'ün emniyet ofisine girişinin yasaklandığını yazdı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına ilişkin dosyayı sızdırmak suçlamasıyla 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İstanbul Emniyeti göndermedi. Yaşanan bu olayın ardından AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü adeta bombaladı. Twitter'dan peş peşe mesaj atan Şamil Tayyar, Öz'ün emniyet ofisine girişinin yasaklandığını iddia etti. İşte Tayyar'ın o mesajları:
-İstihbarat müdürü hakkındaki soruşturma kararı, başbakanın tepki gösterdiği tespihli görüntü içindir. Savcı Öz, Başbakana savaş ilan etti.
-Sayısız dökümanın sızdırılmasına sessiz kalan savcının soruşturmayı doğrudan ilgilendirmeyen görüntü için harekete geçmesi intikam amaçlıdır
-Öz'ün emniyet baskının sırrı ortaya çıktı; önceden hazırladığı 550 sayfalık 4 bakan hakkındaki korsan fezlekeyi müdürlere imzalatmak istemiş.
-UYAP'a yüklenen korsan fezlekenin yayılması için şifre dağıtılmış
-17 Aralık operasyonuna konu savcılık soruşturmasının 26 Ekim'de sonlandırıldığı ortaya çıktı. 52 gün neden beklendi? Gerekçe dersane mi
-Soruşturmayı hukuk bağlamından çıkarıp intikam davasına dönüştüren savcı Öz'ün emniyet ofisine girişi başsavcılıkça yasaklandı.
-Soruşturmanın yürütüldüğü emniyet ofisine sadece ilgili savcılar girebiliyor.
İFADE KRİZİNİN DETAYLARI
24.12.2013 10:22 Halkbank merkezli 17 Aralık operasyonu İstanbul Emniyeti'ne uzandı. Geçtiğimiz Haziran ayında Emniyet İstihbarat Şubelerine yapılan yeni atamalar kapsamında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevine getirilen Ahmet Arıbaş, 'rüşvet' soruşturmasını şüphelilere sızdırmak suçlamasıyla ifadeye çağrıldı. Şube Müdürü Arıbaş ifadeye İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün talimatıyla soruşturmayı yürüten Savcı Celal Kara tarafından çağırdı. İfade daveti, Emniyet ile savcılık arasında krize neden oldu.
YAZIDA BİRÇOK USULSÜZLÜK VAR
Cuma günü yazılan davet yazısına bugün İstanbul Emniyet Müdür Selami Altınok imzasıyla cevap geldi. Savcı Kara'ya hukuk dersi veren Altınok, davet yazısındaki usulsüzlükleri bir bir sıralayarak Arıbaş'ın ifade izni vermedi. Alınan bilgiye göre 'Hangi delil ve suçlamaylarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı. Bu çağrınız mevzuata aykırı' gerekçesiyle Arıbaş'a izin vermeyen Altınok davet yazısındaki sözkonusu usulsüzlükler şöyle sıraladı: Emniyet Müdürü soruşturulacaksa Memur Suçları Bürosu tarafından soruşturulur, Savcı Celal Kara ise Narkotik ve Kaçakçılık Bürosu'nda görevli. Başsavcılığın çalışma talimatında bu esaslar yazılı. Burada açık usulsüzlük var. Savcının emniyete gönderdiği yazıda sadece tarih var, ancak sayı numarası yok. Ayrıca değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği gereği Başsavcı'ya bilgi verilmesi gerekirdi. Ancak bilgi verilmedi. (Yenişafak)
SORUŞTURMA TERSİNE DÖNEBİLİR
24.12.2013 11:21 Savcı Zekeriya Öz'e bağlı olarak, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın yürüttüğü gizli soruşturma ve takipten daha önce kimsenin haberinin olmadığı kamuoyuna yansımıştı. Ancak, Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ın ifadeye çağrılmasıyla ortaya çıkan son bilgiler, bunun doğru olmadığını gösteriyor. Dahası, üçlü operasyon sırasında ters takip yapan Emniyet İstihbarat'ın, hem dinlemeleri, hem de o baskınları uzaktan kayda aldığı, elde edilen bilgilerin soruşturmayı tersine çevirebileceği belirtiliyor.
PARA MAKİNESİNİ EVE TAŞIYAN POLİSİN GÖRÜNTÜSÜ VAR
Emniyet'te konuşulan akılalmaz iddialara göre; istihbarat ekiplerinin elinde, "bakan oğlunun evinde bulundu" denilen para kasaları ve para sayma makinesini eve taşıyan polislerin görüntüleri bulunuyor. Ayrıca İçişleri Bakanı Muammer Güler'in açıkladığı "Tapelerle oynanmış" açıklamasını doğrulayacak orijinal telefon konuşma kayıtlarının da istihbarat tarafından elde edildiği iddialar arasında. Emniyet içinde dillendirilen bu bu iddialar henüz hiçbir resmi kaynaktan doğrulanmadı. Ancak bunların yakın zamanda kamuoyuna açıklanabileceği konuşuluyor. (Türkiye)
GÜLER: EMNİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ OLAY
25.12.2013 12:35 Emniyet İstihbarat iki yıldır Vatan'daki Emniyet binasında üç ayrı şubenin bulunduğu B Blok'u dinliyordu. 17 Aralık Operasyonu'nda üretilen para ve para sayma makineleri gibi deliller, istihbaratın kayıtlarına geçti. Abilerinden emir alan polislerin oyunu ortaya çıkınca savcılık, istihbarat şefi Ahmet Arıbaş'ı da almaya kalktı. Kirli tezgahı Selami Altınok bozdu.
Takvim gazetesinin haberine göre; Türkiye'nin gündemine oturan 17 Aralık Operasyonu'nda abilerinden emir alan polislerin sahte deliller ürettiği ortaya çıktı. Emniyet İstihbarat'tan alınan bilgilere göre bu kurum iki yıldır bazı polislerin hareketlerini izliyordu. Üstelik Emniyet İstihbaratı'nın Vatan Caddesi'nde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü Binası'nda Kaçakçılık, Organize ve Mali Şube'nin bulunduğu B Blok'u da dinleme altına aldı. Özellikle 17 Aralık Operasyonu öncesi takipler de yapılmaya başlandı.
İKİNCİ HAKAN FİDAN VAKASI
Bu takipler operasyon günü de devam etti. Üstelik Emniyet İstihbarat görevlileri, abilerinden emir alan polislerin operasyon yaptıkları evlere para ve para sayma makinesi gibi deliller koyduğunu da görüntülü olarak kayıt altına aldı. Hatta bazı evlere para kasası da konulduğu öğrenildi. Son anda Mali Şube durumun fark edilmesi üzerine Savcılık üzerinden harekete geçildi.
SORUŞTURMANIN SEYRİ DEĞİŞİR
Önceki gün ani bir operasyonla İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş ifadeye çağrıldı. Verilen bilgiye göre Arıbaş, 17 Aralık Operasyonu'nu sızdırmakla suçlanıyordu. Ama operasyon hiçbir kademede sızmamıştı. İstanbul Emniyeti'nin yeni müdürü Selami Altınok da "Hangi amaçla götürülmek istendiği anlaşılmıyor. Bu çağrınız mevzuata aykırı" diyerek Arıbaş'ı korudu ve ifadesinin alınmasına izin vermedi. Savcılık ise 7 Şubat'ta Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ı almak istemesinden sonra ikinci kez bir göz altıdan eli boş dönmüş oldu. Bu arada Emniyet İstihbarat'taki gizli kayıtların, 17 Aralık Soruşturması'nın seyrini tamamen değiştireceği ve suçlamaları tam tersine çevireceği öğrenildi.
TAKİP İÇİNDE TAKİP
Emniyet İstihbarat görevlileri, Emniyet Binası'nın B Blok'unu dinleyerek 17 Aralık Operasyonu'nun gizli yüzünü ortaya çıkardı. (Takvim)
ERDOĞAN: BÖLGE İSTEDİ VERMEDİK
25.12.2013 12:39 Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleriyle yaptığı toplantıda 17 Aralık operasyonu ile ilgili bahsettiği bir olay dikkat çekiyor. Erdoğan, "Bu adamın bizden talepleri oldu, bizden bölgeyi istedi vermedik" açıklamasında bulunarak, operasyonun art niyetli olduğunu vurguluyor. Başbakan Erdoğan'ın tepki gösterdiği isim Savcı Zekeriya Öz. Bu bilgiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyaretinde yanında bulunan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi'den geldi. Çok ilginç bilgiler veren Abdülkadir Selvi'nin yazısında yer alan o bölüm şu şekilde:
"Başbakan Erdoğan bütçe görüşmelerinden sonra Cuma günü milletvekilleriyle yemekli bir toplantı yapmıştı. Orada Başbakan üç noktanın altını çiziyor.
1-Biz yolsuzlukla sonuna kadar mücadele ederiz. Üç Y yani yolsuzlukla, yoksullukla, yasaklarla mücadele hedefimizi daha yola çıkarken ortaya koymuşuz. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın.
2-Bir operasyon başlatılıyor. İlk günden bakanlarımız hedefe konuluyor. Burada bir art niyet var. 14 ay takip yapmışsın. Neymiş bir çantayla eve girmiş, çanta olmadan çıkmış. Çantanın içinde ne vardı? Hepimiz bir eve giderken elimiz boş gitmeyiz. Bir çikolata alırız en azından. Niye operasyon yapmadın o zaman? Maksat farklı.
3- Bu adamın bizden talepleri oldu. Ergenekon'la mücadeledeki çabası nedeniyle 2 kez terfi ettirdik. Ama memnun kalmadı. Bizden bölgeyi istedi. Vermedik. O zaman siz görürsünüz diyor.
O adam kim? İzlemeye devam edin. Daha neler çıkacak?" (Yenişafak)
(23 Aralık 2013, 17:50), son güncel.: (25 Aralık 2013, 12:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: