Başbakan'ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili soruşturmada 11 polis ifade verdi. Operasyonda ele geçen deliller de Gülen ve paralel yapı dosyasına ekleniyor.. Soruşturmada sanıkların, gizli tanık 'Hançer 2014'ün verdiği bilgilere göre sorgulandığı ortaya çıktı.. Soruşturmada ortaya çıkan bir detay da, operasyonun kara kutusu olarak görülen Ahmet Türer'in hesabındaki para hareketlerinin şüpheli bulunması ve sahte bir Bulgaristan pasaportu taşıdığının ortaya çıkması oldu.
22.06.2014 10:27 Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisi ve makam aracına 'böcek' olarak tabir edilen dinleme cihazlarını yerleştiği iddia edilen 11 polisin serbest kalması şaşkınlıkla karşılandı. Operasyonda, 6'sı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli polisler tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
'TUTUKSUZ YARGILAMAYA' İTİRAZ
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin'in nöbetçi hakim Hasan Akçam'ın verdiği 'tutuksuz yargılama' kararına itiraz edeceği öğrenildi.
GÜLEN SAVCISI SORGUDA
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 'böcek' soruşturması kapsamındaki bazı delillerin, 'Gülen ve Paralel Yapı' soruşturma dosyasına ekleneceği öğrenildi. Öte yandan Gülen ve paralel yapıya ilişkin soruşturmayı yürüten, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun da, 'böcek' sorgusuna bizzat katılarak bazı polislerin ifadesini aldı.
3 MİT'Çİ İÇİN İZİN TALEBİ
Böcek soruşturması kapsamında savcı Durak Çetin, dosyada adı geçen 3 MİT görevlisi için Başbakanlık'tan izin talebinde bulundu. İki kurum arasındaki yazışmaların devam ettiği, ancak polislerle düzenlenen operasyona izinlerin yetişmediği öğrenildi. Savcılık, Başbakanlığın izin vermesi durumunda gelecek günlerde dosyada adı geçen MİT'çileri çağıracak. Yine dosya kapsamında adı geçen TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın da 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırılması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan'ın ofisine dinleme cihazı yerleştirdikleri öne sürülen 11 polis, 'böcek' soruşturmasında gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin tümünün serbest bırakılması şaşkınlık yarattı.
GİZLİ TANIK ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ
Başbakan Erdoğan’ın konutunda ve ofisinde bulunan dinleme cihazları ile ilgili soruşturmada sanıkların, gizli tanık ‘Hançer 2014’ün verdiği bilgilere göre sorgulandığı ortaya çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan ‘böcek’lerden sonra başlatılan soruşturma kapsamında 11 emniyet mensubu gözaltına alındı. Şüpheliler önce savcıya daha sonra ise mahkemeye ifade verdiler. Bu ifadelerden sonra 6’sı savcılıktan, 5’i ise mahkemeden serbest bırakıldı.
Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ve Erdoğan’ın eski Koruma Müdürü Zeki Bulut ile İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Harun Yavuz ve Seyit Saydam savcılık tarafından serbest bırakıldı. Savcılık Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta’yı ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme denetimli serbestlik kararı ile şüphelilerin tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
Savcılık ifadeleri
Savcılık soruşturmasında, böceklerin 25 Kasım 2011’de konulduğu saptandı. Savcılığın iddiasına göre şüphelilerden Serhat Demir, İlker Usta, Harun Yavuz, Sedat Zavar, İbrahim Sarı ve Hurşit Gölbaşı, bu tarihte Başbakanlık Ofisi ve Başbakanlık Resmi Konutu’na giderek, ‘böcek araması yapmak için geldiklerini’ ifade ettiler. Savcılık, bu tarihte böceğin yerleştirildiği kanısına vardı.
Sahte talep formu
Şüpheliler ifadelerinde, bu tarihte böcek arama yapmak için ofise ve resmi konuta gittiklerini ifade ettiler. Ancak böcek yerleştirdikleri iddiasını kabul etmediler. Savcılar, yaptıkları çalışmada aramaların Serhat Demir, İlker Usta, Harun Yavuz, Sedat Savar, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, İlker Usta tarafından yapıldığını tespit etti. Sanıklara ise “Aramada sırasında tutanak ya da kayıt tutulmadı daha sonra sahte bir böcek arama talep formu düzenlediniz“ iddiası yöneltildi.
Böcek alan iki isim
Mahkeme tarafından ‘adli kontrol’ kararı ile serbest bırakılan şüphelilerin ifadeleri incelendiğinde, casusluk soruşturmasıyla ilgili çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Savcıların ‘Hançer 2014’ adlı gizli tanıktan aldıkları bilgileri sanıklara sorduğu anlaşıldı. Hançer 2014 adlı gizli tanık verdiği ifadede, Başbakanlık ofisinde bulunan 5 böceğin Emniyet İstihbarat tarafından yerli bir firmadan alındığını söyledi. Gizli tanık bu böceklerin İstihbarat Daire Başkanı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Savar ve Enes Çiğci tarafından alındığını ifade etti.
Koruma Başkanı iki ismi suçladı
Soruşturmada serbest bırakılan Başbakanlık Koruma Dairesi eski Başkanı Mehmet Yüksel’in, Başbakanlık müfettişlerine verdiği ifadesinde, firari isim Başbakanlık Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro eski Güvenlik Amiri Serhat Demir ile İstihbarat Daire Başkanlığı eski Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan’ı suçladığı ortaya çıktı. Yüksel, şunları söyledi: “Tarama ekibinin başında Serhat Demir’in bizzat bulunup bulunmadığı hususlarını takip etmem mümkün değildi. Tarama faaliyetlerinin talimatım çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekir. Böcek takip tarama formlarının düzenli bir şekilde tutulduğunu düşünüyor idim. Ancak malum olay olduktan sonra formların düzenli tutulmadığını gördüm. Benim ayda 2 defa tarama yapılacak talimatımın iş yoğunluğu, ofislerin müsait olmaması gibi herhangi bir sebeplerle yapılamadığı zamanlarda bana bir bilgilendirme yapılmadı.”
Kimliklerini gizlediler
Savcılık sorularından, şüphelilerin Başbakanlık Konutu’na gittiklerinde, resmi kimliklerini gizledikleri ortaya çıktı. Savcılar şüphelilere, “Başbakanlık Resmi Konut Güvenlik Amir Yardımcısı Murat Çelik’e, Başbakanlık Teknik Amiri Serhat Demir, İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar’ı eski bir emniyet mensubu ve güvenlik şirketi üst düzey yöneticisi olarak tanıttı. Neden böyle davrandı?” diye sordu. MİT mensuplarının 29 Aralık 2011 tarihinde ‘böcek araması yaptığı’ saatlerde sanıklardan İlker Usta’nın aynı bölgede olduğu telefon kayıtlarından tespit edildi. Kendisine o tarihte burada bulunma nedeni soruldu. Usta, “Hatırlamıyorum” dedi.
Şüpheliler reddetti
Sedat Zavar: “Ben hiçbir şekilde dinleme aleti yerleştirmedim.”
Enes Çiğci: “Zaman zaman tarama talebi geldiğinde yerine getiriyordum. Böyle bir eyleme katılmadım.”
İlker Usta: “Ben şoför olarak görev yapıyordum. Gerekli cihazların binaya taşınmasında yardımcı oluyordum. Bunun dışında hiçbir bilgim ve eylemim söz konusu değildir.”
Ali Özdoğan: “Bahsi geçen tarihlerde ben izinli olarak Ankara dışındaydım.”
Ahmet Türer: “Neden şüpheli olarak burada bulunduğumu anlamış değilim. Bu konularla hiçbir alakam yoktur.” (Vatan)
Böcekte şifreler 10 numarada
Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Subayevindeki konutuna ve Başbakanlık çalışma ofisine konan "böceklerle" ilgili sürdürülen casusluk soruşturmasında yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.
ŞÜPHELİ PARA HAREKETİ
Operasyonun kara kutusu olarak görülen Ahmet Türer'in hesabındaki para hareketleri şüpheli bulundu. Türer'in cüzdanında taşıdığı 2002 yılına ait 10 Numara Şans oyunu kuponu bazı şifreleri içerdiği gerekçesiyle incelemeye alındı. Cebinden çıkan Bulgaristan vatandaşına ait kimlik ve pasaport ise kaçmak için yapılan bir plan olarak yorumlandı. Yöneltilen sorulara cevap vermediği öğrenilen Türer, emniyetteki ifadesi ve sonrasında sürekli agresif davranışları nedeniyle adliyeye kelepçeyle getirildi. Soruşturma ekipleri, emniyet yabancılar şubeden pasaportu sorgulattığında, ilgili kişinin Bulgaristan'da yaşadığını ancak resimdeki kişinin Ahmet Türer olduğunu tespit etti. Böcek örgütünün kara kutusu olduğu öne sürülen Türe'nin cebinde 2002 yılında oynanmış bir adet 10 numara şans oyunu kuponu bulundu. Kuponun tüm kolonlarının oynanmış ve özel olarak şifrelenmiş olduğu tespit edildi. Hesaplarında önemli miktarda para hareketi de belirlenen Türer hakkında Mali Suçlar Şube Müdürlüğü de işlem başlattı. (Sabah)
(22 Haziran 2014, 10:27)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: