Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisine 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcının, 5 şüpheli polis memuru hakkındaki yeniden tutuklama talebini kabul etti. Tutuklamaya gerekçe olarak somut olgular ile kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimalleri gösterildi.
24.06.2014 19:26 Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturmayı yürüten savcının, 5 şüpheli polis memuru hakkındaki yeniden tutuklama talebini kabul etti.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin, şüphelilerin tutuklanmasının koşullarının bulunduğunu savunarak tutuklama talebinde bulundu.
Talebi görüşen Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturmayı yürüten savcı Çetin'in, şüpheliler hakkında tutuklama talebini kabul ederek yakalama kararı çıkardı.
Tutuklama kararı verilenlerin isimleri şu şekilde: Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta.
TUTUKLAMA GEREKÇELERİ
Mahkeme, "dinleme cihazları iddiası, siyasal veya askeri casusluk amacıyla 3'lü veya 6'lı prizlerin içine dinleme cihazı yerleştirdikleri iddiası, soruşturma aşamasında dosyaya celp edilen fatura numarası ve 'Turkish National Police (TNP) Enes' adına düzenlenen fatura, tanık anlatımları, cihazların ele geçirilmesi, bulunuş şekli, üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporlar, suçun vasfı ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin bulunması, sanıkların kaçma şüphesi altında olduğuna dair somut olgu, delilleri yok etme, gizleme ihtimali, tanıkları etkileme ihtimali, somut olguların bulunması, isnat edilen suçların niteliği, yasada ön görülen cezaların alt ve üst sınırları, kaçma ihtimallerinin bulunması" gerekçesiyle şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi. 'TNP Enes' adına düzenlenen faturada "böcek" tabir edilen dinleme cihazına ait tüm bilgilerin bulunduğu kaydedildi.
KARAR HAKİME HANIMDAN
Savcının yaptığı itiraz, Ankara 10.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Saday’ın izinli olması nedeniyle mahkemenin en kıdemli üyesi olan Naile Gündoğdu Taş tarafından değerlendirildi. Hakime Gündoğdu, 5 kişi ile ilgili yakalama kararının gerekçesini şöyle açıkladı:
“Siyasal veya askeri casusluk amacıyla 3-6’lı prizlerin arasına dinleme cihazı yerleştirdikleri iddiası, fatura numarası ve TNP Enes ismine düzenlenen fatura, tanık anlatımları, cihazların ele geçirilmesi, bulunuş şekli, bulunan cihazlar üzerinde inceleme yapılan raporlar, suçun mahiyeti, vasfı, kuvvetli suç şüphesinin bulunması, sanıkların kaçma şüphesi altında olduğuna dair, delilleri yok etme gizleme, tanıkları etkileme ve delilleri değiştirme ihtimali, somut olguların bulunması, suçların niteliği, yasada ön görülen cezaların alt ve üst sınırları ve kaçma ihtimalleri, kaçma ihtimallerinin bulunması…”
Haklarında yakalama kararı çıkarılan 5 kişi, mahkemeye çıkartılıp yakalama kararı yüzlerine okunduktan sonra cezaevine gönderilecek.
-Karar öncesi adliyede olağan üstü önlem-
Savcılığın şüphelilerin serbest bırakılmasına yaptığı itirazı değerlendiren mahkemenin bulunduğu koridorun kapısı kilitlenerek, kararı değerlendirecek olan hakim Taş, gazetecilerin içeri alınmaması talimatını verdi. Söz konusu koridorun kapısında bir polis memuru karar tamamlanıncaya kadar bekletildi. Şüphelilerin avukatları Mehmet Sürer, kararı öğrenmek için geldiğinde hakim Taş, “savcıdan öğrenin” diyerek kararı bildirmedi. Öte yandan, mahkemenin değerlendirmesi için gönderilen klasörlerin polis eşliğinde savcı Durak Çetin’e götürülmesi dikkat çekti. Öte yandan, soruşturma savcısı Durak Çetin ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosundan sorumlu Başsavcı vekili Veli Dalgalı da kararın neticelenmesine kadar adliyeden ayrılmadı. Başsavcı vekili Dalgalı, kararın tamamlanmasının ardından savcı Durak Çetin ile kısa bir süre görüştü.
-Böcek faturası-
Mahkemenin yakalama kararının gerekçelerinden biri ise, şüpheliler gözaltındayken savcılığa gelerek ifade veren gizli tanığın sunduğu böcek alımına ilişkin fatura oldu. “TNP (Turkish National Police) Enes Çiğci” adına düzenlendiği belirtilen faturada, alınan böceklerin ebatı, rengi ve frekansına kadar en ince teknik ayrıntıların bulunduğu” öne sürüldü. Faturada yer alan özelliklerin de, Başbakan'ın ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla birebir örtüştüğü iddia ediliyor.
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN "BÖCEK" VE "FİŞLEME" AÇIKLAMASI
Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı gazetelerde yer alan "böcek soruşturması" ile "emniyette fişleme" hakkında kamuoyuna yansıyan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı medya organlarında "bir soruşturma kapsamında cumhuriyet savcılığınca, emniyete fişleme talimatı verildiği, eylem planı yapıldığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili olarak yapılan soruşturmada, tutuklama talebine ilişkin karara yapılan itirazın başsavcılığın dışındaki mercilerce verilen talimat üzerine yapıldığı" ile ilgili çıkan haberlere dikkat çekilerek bunların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada, "Başsavcılığımızca yapılan soruşturmada, dosyada bulunan şikayet ve ihbar dilekçesi özetlenmek suretiyle, emniyet birimlerine müzekkere yazılması, delillerin toplanmasının istenmesi CMK 160. madde kapsamında 'işin gerçeğini araştırmaya' matuf rutin bir uygulama olup, resen başlatılan bir işlem söz konusu değildir" denildi.
Açıklamada şu ifadelere de yer verildi: "Başsavcılığımızca yapılan soruşturmada, tutuklama talebenin reddi halinde itiraz yoluna başvurulması CMK 267 ve müteakip maddelerde düzenlenen hükümler çerçevesinde, dosya içeriğine ve başsavcılığımızın hukuki görüşü doğrultusunda her evrak için yapılması gereken bir sorumluluk olup, itirazın başsavcılığımızın dışındaki mercilerin talimatı gereği yapıldığı iddiası temelden yoksundur." (AA)
Bu iddia, Zaman gazetesi gibi paralel medyanın yayın organlarında dile getirilmişti.
(24 Haziran 2014, 19:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: