Başbakan Erdoğan'ın evinde ve ofisinde 2 yıl kadar önce böcek diye tabir edilen dinleme cihazlarına yönelik soruşturma giderek derinleşirken yeni bilgiler de elde edildi. 30 Mart seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan'ın montajlanmış ses kayıtlarının Youtube'a yüklendiği adres belirlendi. Kayıtlar, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın da bulunduğu Çankaya Yıldız'daki bir merkezden yüklenmiş. Çok sayıda bilgisayarın aynı IP numarasını kullandığı merkez incelemeye alınırken, illegal kayıtları internete koyan kişilerin ve kullanılan bilgisayarın belirlenmesi için çalışma devam ediyor. İstihbarat yetkililerini en çok şaşırtansa, emniyet birimlerinin yoğun çalışmasına rağmen 30 Mart'a kadar yüklemelere devam edilmesi oldu.
02.05.2014 12:12 Başbakan'ın evinde ve ofisinde 2 yıl kadar önce böcek diye tabir edilen dinleme cihazlarının bulunmasına yönelik başlatılan soruşturma derinleşiyor. MİT, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubeleri ilk incelemelerde tespit edilen 8 kişiyle ilgili hazırladıkları 4 yeni raporu savcılığa gönderdi. Raporlar doğrultusunda Terörle Şube Müdürlüğü de casusluk şebekesinin şemasını ortaya çıkardı. Ankara Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu Savcısı Durak Çetin tarafından "casusluk" kapsamında yürütülen böcek soruşturmasında yeni bir aşamaya girildi. 28 Aralık 2011'de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Subayevleri Konutu ve çalışma ofisinde priz içerisinde yerleştirilmiş 2 ayrı böcek MİT'in yaptığı aramada ortaya çıkmıştı. Böceklerin ortaya çıkmasıyla birlikte MİT ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ofislere giriş çıkış yapan ve dinleme cihazlarını yerleştirildiğinden şüphelenilen 8 kişiyi tespit etmiş, bir rapor hazırlayarak savcılığa göndermişti. Savcı Çetin önce görgü tanıklarını dinledi. Ardından isimleri tespit edilen 8 kişinin kimlerle ve hangi örgütlerle irtibatlı olduğu yönünde MİT, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubelerine geçtiğimiz ay bir yazı göndererek bilgi istedi.
ÇETE LİDERİ "X"
Derinlemesine yapılan incelemeler sonucunda kurumlar 4 yeni raporla bu 8 kişinin bağlantısı olduğu tespit edilen 22 kişilik bir örgütü ortaya çıkarttı. Yeni raporlar dosyaya eklenirken bu doğrultuda çalışma yapması için Ankara Terörle Mücadele Şube ekiplerinde özel bir ekip oluşturuldu. Ekip tespit edilen isimler üzerinden casusluk örgütünün şemasını çizdi. Şemadaki kişilerin bağlantıları için harekete geçilirken 30 kişiden oluşan şemanın lider kısmı ise boş bırakıldı. Yapılacak çalışmalar doğrultusunda liderin ismi şemada yer alacak. Giderek derinleşen 'casusluk' soruşturması kapsamında örgütün kayıt altına aldığı dinlemeleri kimlere nasıl servis ettiği yönünde de ayrı bir inceleme devam ediyor.
TAPECİLERİN ADRESİ, EMNİYET İSTİHBARAT BÖLGESİNDE ÇIKTI
Montajlanarak servis edilen Başbakan'a ait ses kayıtlarının Ankara Yıldız'da bir adresten internete yüklendiği ortaya çıktı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı da aynı bölgede bulunuyor.
17 Aralık ve 25 Aralık darbe planlarının en önemli ayağı olan tapeler yoluyla algı operasyonunun merkezlerinden biri Ankara'da Çankaya-Yıldız'da çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın da bulunduğu Yıldız'daki bir merkezden, 30 Mart seçimlerine kadar Erdoğan'ın telefon dinlemeleri ile elde edilen ve montajlanan ses kayıtlarının YouTube'a yüklendiği anlaşıldı. İstihbarat birimlerinin belirlediği o bilgilere ulaşıldı.
30 MART'A KADAR DURMADILAR
MİT önce tapelerin sosyal medya ve internet üzerinden nasıl yayıldığını inceledi. Ardından YouTube ile temasa geçildi. Öncelikle yurtdışı kaynaklı yüklemeler tespit edildi. Bu arada yurtiçinde de yükleme yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Hedef saptırma amacıyla kullanılan programlar ve hedef saptırma önlemleri aşıldıktan sonra yurtiçinde yükleme yapan IP numarası tespit edildi. IP tespit edildikten sonra IP üzerinden yapılan yüklemeler de geriye yönelik olarak bir kez daha incelemeye alındı. Bu incelemeler tamamlandıktan sonra Çankaya Yıldız'daki o nokta tespit edildi. Çok sayıda bilgisayarın aynı IP numarasını kullandığı merkez incelemeye alınırken, illegal kayıtları internete koyan kişilerin ve kullanılan bilgisayarın belirlenmesi için çalışma devam ediyor. İstihbarat yetkililerini en çok şaşırtansa, emniyet birimlerinin yoğun çalışmasına rağmen 30 Mart'a kadar yüklemelere devam edilmesi oldu. Yakalanma endişesi olmadan bu yüklemelerin yapılmasında aynı IP'den çok sayıda bilgisayarın erişime açık olması ve yükleme yapan kişiye ulaşılmasının zorluğunun etkili olduğu düşünülüyor. Sorumluluğu olan kişilerin tespit edilmesinin ardındansa adli süreç başlayacak. İnceleme sonucunun diğer davaları da etkileyebileceği ifade ediliyor. Soruşturmanın ikinci aşamasını o IP numarasının gösterdiği binanın ve içerideki bilgisayarların incelenmesi oluşturuyor. IP'nin tespit edildiği Yıldız'da Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı da bulunuyor. İstihbarat Daire Başkanlığı bölgesinde olmasına rağmen 30 Mart'a kadar illegal kayıtların YouTube'a yüklenmesine nasıl devam edebildiği ise merak konusu... (Sabah)
------------------------------------------------------------------------------
MİT, SAVCILIĞIN TALEBİ ÜZERİNE BÖCEKLERİ GÖNDERDİ
09.06.2014 14:50 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili sürdürülen soruşturmada MİT, savcılığın talebi üzerine elindeki belge ve bulguları gönderdi. Başbakanlık ofisinde bulunan böcekler adli emanette koruma altına alınırken MİT, savcılığa, dinleme olayında 4 kişinin şüpheli olabileceği yönünde bilgi notu da ulaştırdı.
Olayla ilgili soruşturmayı yürüten MİT, ‘çok gizli’ devam eden 8 aylık bir araştırma yapmıştı. Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, olay savcılığa intikal etmiş ve Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nca sürdürülen soruşturma, bir süre sonra ‘casusluk şüphesi’ kapsamında olduğu belirtilerek TMK 10’uncu madde ile görevli savcılığa gönderilmişti. Soruşturmada görevlendirilen savcılar, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca yapılan idari soruşturma sırasında ifadelerine başvurdukları çoğunluğu Başbakanlık koruma görevlileri olmak üzere çok sayıda personeli ‘tanık’ sıfatıyla dinlemişti. Terör ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla birlikte dosya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Bürosu’na devrilmişti.
Böcekler adliyede
Soruşturmada görevlendirilen Savcı Durak Çetin, soruşturmayı derinleştirerek devam ettirdi. Savcı Çetin, bulunan dinleme cihazlarını MİT’ten talep etti. MİT de geçen mayıs ayında cihazları savcılığa gönderdi. Seri numaraları silindiği tespit edilen dinleme cihazları Ankara Adliyesi Emaneti’ne konuldu. Edinilen bilgilere göre MİT, söz konusu dinleme cihazlarının özelliklerini, çalışır vaziyette olup olmadığını belirlemek için TÜBİTAK’ta teknik inceleme yaptırdı. TÜBİTAK’ın hazırladığı rapor da MİT aracılığıyla geçtiğimiz günlerde savcılığa ulaştırıldı. Savcı Çetin, TÜBİTAK raporunu yeterli bularak cihazlar üzerinden yeni bir teknik inceleme yapılmasına gerek duymadı.
4 isim bildirdiler
Savcılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, MİT dinleme olayına ilişkin yaptıkları araştırmanın detaylarının yer aldığı kapsamlı bir bilgi notunu da savcılığa iletti. MİT’in bilgi notunda, dinleme olayında 4 kişinin şüpheli olma ihtimali bulunduğuna dikkat çekildi. Yetkililer, MİT’in gönderdiği bilgi notunun istihbari nitelikte olması nedeniyle, soruşturma ve davalarda delil olarak kullanılmayacağına dikkat çekti. MİT’in ‘şüpheli olabilecek kişiler’ diye işaret kişilerin kimliği ve görevleri konusunda savcılık kaynakları açıklama yapmadı. Ancak kamu görevlisi olduğu öğrenilen 4 kişi hakkında daha geniş araştırma yapılması için savcılığın Emniyet’e talimat verdiği kaydedildi. 4 ismin Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca yürütülen idari soruşturmada da ifadesinin alındığı ancak suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi. (Hürriyet)
(02 Mayıs 2014, 12:12), son güncel.: (09 Haziran 2014, 14:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: