Yargı üyeleri hakkındaki şikayetleri incelemekle görevli HSYK 3. Dairesi'nin, paralel yapı mensuplarını korumak için önündeki birçok dosyayı 'rapor, izin ve şerh oyunuyla' kasıtlı şekilde beklettiği iddia ediliyor. En az bir kişi, karar toplantılarına katılmayıp süreci kilitliyor. Toplantıda karar yeter sayısının bilinçli olarak sağlanmadığını gösteren çarpıcı başka örnekler de yaşanmıştı. HSYK, paralel yapı için en kritik ve hayati önemdeki kurulu teşkil ediyor. Bu nedenle bu yapının direnişini gösteren en ilginç örnekler de bu kurulda yaşanıyor. HSYK üyesi Teoman Gökçe, son yaz kararnamesini ve hükümeti protesto ederek istifa etmişti. Ancak bir kaç gün sonra Gökçe'nin aslında sadece 1. Daire'den istifa ettiği, kurul üyeliğinin ise devam ettiği ileri sürüldü. Bu şaşırtıcı tevile tek neden olarak kritik karar sayısının paralel yapı lehine korunması çabası gösteriliyor.
28.06.2014 12:01 Yargı üyeleri hakkındaki ihbar ve şikayetleri incelemek, görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini soruşturmakla görevli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi'nin, paralel yapı mensuplarına koruma hizmeti sağladığı iddia ediliyor. Kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturmalarda görevli hakim ve savcılara ilişkin şikayetleri inceleyen 3. Daire, birçok ismin dosyasını 'sümenaltı' ediyor. Daire, paralelle hiçbir bağlantısı bulunmayan yargıçlarla ilgili şikayetleri ise hızla işleme koyuyor.
TEKNİK NAKAVT TAKTİĞİ: KARAR YETER SAYISI
Yenişafak'tan İlhan Toprak'ın haberine göre; HSYK 3. Dairesi, geciktirme için ilginç bir taktiğe başvuruyor. Buna göre, bir kısım hakim ve savcıya ilişkin dosyanın inceleneceği toplantılara üyelerden biri ya izin alıp gelmiyor ya da rapor alarak katılmıyor. 7 üyesi olan ve kanun gereği kararları salt çoğunlukla alması gereken Daire, karar yeter sayısı olan 4'ü bulamıyor. Böylelikle şikayetçi olunan yargıçların dosyaları 3'e 3 eşitlikte kalınca 'Karar yeter sayısı bulunamadığı için dosyanın görüşülmesi ileri bir tarihe bırakıldı' denilerek süreç yıllar boyu uzatılıyor.
4 YILDIR GÖRÜŞÜLEMİYOR
Eski Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı C.T. hakkında 2010 yılında bir şikayet dilekçesiyle HSYK'ya başvuruluyor. Başvuru, aradan 4 yıl geçmesine rağmen 'karar yeter sayısı bulunamadığı' gerekçesiyle sümenaltı ediliyor. Eski HSYK Başmüfettişi H.O. hakkında da 2011 yılındaki şikayet hâlâ neticelendirilemedi. H.O. hakkında 3 ayrı dosya bulunmasına rağmen hâlâ bu dosyalarla ilgili bir işlem yapılamadı.
Şerhle geçiştir
HSYK 3. Dairesi'nin bir diğer taktiği ise dosyaları görüşülen hakim ve savcıların kararlarına muhalefet şerhi yazmak suretiyle zaman kazanılması olarak ortaya çıkıyor. Buna göre, hakkındaki şikayet karara bağlanan hakim ve savcının dosyasına muhalefet şerhi yazmak için bazı üyelerin aylarca beklediği belirtiliyor. Kanunen bir zaman kısıtlaması da olmadığı için bu dosyaların işleme alınması geciktiriliyor. Bu taktik daha çok kararname dönemlerinde uygulanarak paralel hakim ve savcının dosyası sürüncemede bırakılıp atamasının yapılması sağlanıyor.
İki cümle yazamadı
HSYK 3. Dairesi üyelerinden birinin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Ö.Y. hakkında verilen karara muhalefet şerhi yazmak için dosyayı 4 haftadır beklettiği iddia ediliyor. Alınan bilgiye göre bu üye, paralel kalemşorların şikayetiyle birçok dinleme talep eden Savcı Ö.Y. ve dinleme kararlarında imzası olan Hakim Ö.S.'nin sergilediği usülsüzlüklerle ilgili Daire'nin verdiği karara ilişkin dosyayı 'muhalefet şerhi yazmayarak' sürüncemede bırakıyor. (Yenişafak)
BU İSİMLER KOLLANIYOR MU?
Konuyla ilgili bir başka haber ise Sabah gazetesinde yer aldı. Mehmet Ali Berber'in haberine göre; Paralel yapıya yakın savcı ve hâkimlere yönelik şikâyetler, HSYK 3. Daire'ye takılıyor. Başvurular "çoğunluk sağlanamaması", "izin ve raporlu üyeler" gibi gerekçelerle işleme alınmıyor.
Kamuoyunun yakından ilgilendiği dava ve soruşturmaları yürüten hakim ve savcılarla ilgili şikâyetlerin, HSYK 3.Daire'ye takıldığı ortaya çıktı. Daire özellikle paralel yapıya yakınlığı ile bilinen hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyetleri işleme koymamak için adeta kalkan işlevi görüyor. Paralel hâkim ve savcılarla ilgili soruşturma açılması yönünde 2. Daire'ye hiçbir dosya intikal ettirilmedi. Zekeriya Öz, Cemil Tuğtekin, Mustafa Bilgili, Osman İlter Doğan ile Ömer Yılmaz gibi hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyetler 3. Daire'deki engellere takılıyor.
KARAR YETER SAYISINA TAKILDI
HSYK 3. Daire'de, sözkonusu hâkim-savcılarla ilgili dosyalar geldiğinde bazı üyelerin izin alarak daire toplantılarının yapılmasını engellediği öğrenildi. 7 üyeli dairede "çoğunluk sağlanamaması", "izin ve raporlu üyeler", "karşı oy yazılarının yazılmaması" gibi gerekçelerle işlem yapılamıyor. İşte o dosyalardan bazıları:
SAVCI MUSTAFA BİLGİLİ: HSYK'ya gelen şikâyetler yürüttüğü bazı soruşturmalarda ilgisiz kişilerle ilgili inceleme ve dinleme kararı aldırttığı yönünde oldu. Bu konuda birçok başvuru geldi. Ancak hakkında işlem yapılamadı. Bu şikâyet de karar yeter sayısına takıldı.
SAVCI CEMİL TUĞTEKİN: Eski Ankara İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir başta olmak üzere bir çok kişi tarafından HSYK'ya şikâyet edildi. 2010'da yapılan şikâyet "karar yeter sayısı"na takıldı.
SAVCI OSMAN İLTER TURAN: Müfettiş olduğu dönemdeki işlemleri nedeniyle 2011'de HSYK'ya şikâyet edildi. Karar yeter sayısı sağlanamaması nedeniyle işlem yapılamadı.
HÂKİM ÖMER YILMAZ: Gazeteci Emre Uslu'nun şikâyeti vesilesiyle birçok ünlü gazeteci hakkında usulsüz dinleme kararı vermek iddiasıyla şikâyet edildi. İşlem yapılması yönünde karar çıktı. Ancak karara muhalif kalan üye Ahmet Kaya'nın "karşı oy" yazısını yazmaması nedeniyle işlem yapılamıyor.
SAVCI ÖZ'ÜN HESAPLARINA 'GÖREV ALANI' KORUMASI
SAVCI ZEKERİYA ÖZ: Ergenekon soruşturması kapsamındaki uygulamaları nedeniyle eleştirilen Öz, HSYK'ya birçok kez şikâyet edildi. Son olarak Twitter hesabından mesleği ile uyuşmayacak söz ve eylemleri nedeniyle hakkında işlem yapılması istendi. Ancak HSYK 3. Daire 19 Haziran'da yaptığı toplantıda "karar yeter sayısı sağlanamaması" nedeniyle hiçbir işlem yapmadı. Öz'le ilgili yapılan bir incelemede müfettişlerin, savcının hesaplarında 200 bin liralık gelir farkı saptaması üzerine Daire, Öz'ün açıklanamayan gelirleriyle ilgili yetkisizlik kararı verdi. Müfettişe "Görev alanında değil, Öz'ün hesaplarını inceleyemezsin" denildi. Zekeriya Öz, korunmaya çalışıldı. (Sabah)
HSYK PARALEL YAPI İÇİN EN HAYATİ KURUL
HSYK, paralel yapı için en kritik ve hayati önemdeki kurulu teşkil ediyor. Bu nedenle bu yapının direnişini gösteren en ilginç örneklerin de bu kurulda yaşandığı söylenebilir. Son örnekler şu şekilde aktarılabilir:
AYNI 8 İSİM 1 HAFTA ARAYLA İKİ KEZ HASTALANDI!
17 ve 25 Aralık savcılarının görevden alınması sonrası Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teamüllere göre ayda iki defa çarşamba günleri yapılan HSYK Genel Kurulu’nu 10 Şubat 2014 Pazartesi günü için olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Toplantıda seçim ayarlı 17 Aralık operasyonunun ardından yargıda yapılan tasfiyeler kapsamında HSYK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu’nda da kritik görev değişiklikleri yapılması bekleniyordu. Ancak Bakanlar Kurulu toplantısına bile girmeyerek HSYK toplantısına çok önem verdiği görülen Bozdağ’ın aksine başkanlık ettiği genel kurula bir çok üye katılmadı. Bozdağ’ın olağanüstü toplantıya çağırdığı HSYK Genel Kurulu iddiaya göre cemaate yakın üyeler tarafından 2. kez boykot edildi. Zira 1 hafta önce de aynı olay yaşanmıştı.
KRİTİK SAYI NASIL AYARLANDI ÖYLE?
8 üyenin katılmadığı toplantı yeterli çoğunluk sağlanamadığı için iptal edildi. Cemaatçi üyelerin HSYK'nın yapısında aleyhlerine bir değişikliği engellemek için toplantıya toplu olarak katılmadıkları ileri sürüldü. 22 üyesi olan HSYK Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için çoğunluk sayısı olan 15 üyenin hazır bulunması gerekiyordu. Ancak 14 üye geldi ve toplantı başlayamadan dağıldı. Görüldüğü gibi ikinci kez öyle ilginç bir sayı ortaya çıktı ki, eğer 8 üye değil 7 üye toplantıya katılmamış olsa idi çoğunluk sağlanacağı için toplantı yapılabilecekti. Buradan hareketle, boykotun organize olarak düzenlendiği söylenebilir.
Bu isimler toplantıya gelmeme gerekçesi olarak aldıkları raporları gösterdiler. Kritik sayıyı oluşturan aynı şahıslar bir hafta arayla iki kez hastalanarak(!) toplantıya gelemediler. Toplantıyı kilitleyen bu isimlerin cemaate yakın isimler olduğu belirtiliyordu. İşte o isimler:
Ahmet Hamsici (HSYK Başkanvekili)
Nesibe Özer (üye)
Ahmet Berberoğlu (üye)
Hüseyin Sertel (üye)
Bülent Çiçekli (üye)
Resul Yıldırım (üye)
Teoman Gökçe (üye)
Ahmet Kaya (üye)
TEVİLİN NEDENİ O KRİTİK SAYI MI?
Son olay ise 11 Haziran'da yaşandı. HSYK'nın çok geniş kapsamlı yaz kararnamesini açıklaması beklenirken sürpriz bir istifa haberi geldi. Birinci Daire üyesi Teoman Gökçe, 17 Aralık operasyonu sonrası çıkarılan HSYK kararnamelerine tepki göstererek istifa etti. Yazılı bir açıklama da yapan Gökçe, hükümete yönelik geniş çaplı eleştiriler yöneltti. 17 Aralık soruşturmaları sonrası hükümetin HSYK'ya ve yargıya yönelik tasarruflarına tepki gösteren Gökçe, durumun düzeleceğine dair ümidini tamamen kaybettiği için istifa yolunu seçtiğini belirtti. İstifanın ardından yerine bir başka ismin atandığı da basına yansıdı.
Ancak birkaç gün sonra Gökçe'nin aslında sadece 1. Daire'den istifa ettiği, kurul üyeliğinin ise devam ettiği ileri sürüldü. Zehir zemberek istifa açıklaması yapması ve o açıklamada tüm ümidini kaybettiğini belirtmesine rağmen onun istifası paralel kesimde tevil edilmeye çalışıldı. Buna tek neden olarak ise kritik karar sayısının paralel yapı lehine korunması çabası gösteriliyor.
Gökçe, tüm ümidini kaybettiğini ve bu nedenle istifa ettiğini söyledi. Ama iddiaya göre; bağlı olduğu imam ya da abileri, onun bir kişilik oyunun ileride çok önemli olabileceği ve ümit kesilmemesi düşüncesinde. Çünkü HSYK'daki varlıkları paralel yapı için hayati önemde. Bu nedenle sonradan devreye girip tuhaf bir istifa tevili yoluna gittiler. Tıpkı canlı yayında apaçık beddua edip sonra da "o beddua değildi, başka bir şeydi" demelerinde olduğu gibi. "Su uyur paralel yapı uyumaz" demiş atalarımız. Kolay teslim olmayıp son ana kadar direneceklerini HSYK'daki ilginç örneklerden görüyoruz. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(28 Haziran 2014, 12:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: