Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2012 ve 2013 yıllarında 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi. Dinleme işlemlerinin tümünün mahkeme kararıyla yapılıp yapılmadığını tespite yarayan dijital kayıtlar silinmiş. Sistemde mahkeme kararı olmadan da dinlemelerin yapıldığı yönünde bazı bulgulara ulaşıldığı ifade edildi. 509 bin kişiye yönelik dinleme için 217 bin 863 mahkeme kararı çıkartılmış. Yani dinlemelerin yarısı mahkeme kararı olmadan yapılmış.
07.03.2014 13:13 Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2012'de 257 bin 454 kişi, 2013'te 252 bin 062 kişi olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi.
TİB'de dinlemeler konusunda yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda hazırlanan bazı verilere Anadolu Ajansı ulaştı.
Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilebilen verilere göre 2012 yılında 257 bin 454 kişi, 2013 yılında 252 bin 062 kişi olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi.
Raporda, 2012 yılı öncesine ait dinlemeyle ilgili veriler ve dinlemeyi yapan kişilerin dijital kayıtlarının TİB arşivinden silindiği tespitine yer verildi. Arşiv sisteminde yapılan silme işleminin kuşkuları arttırdığına değinilen raporda, dinleme rakamının daha fazla olabileceğine işaret edildi.
Verilerin tamamına ulaşmak için yazılı dökümanların incelendiği bilgisi de raporda yer aldı. Dinlemeler için 102 bin 646'sı 2012 yılında, 115 bin 217'si de 2013 yılında olmak üzere toplam 217 bin 863 mahkeme kararı çıkartıldığı tespit edildi.
Yapılan inceleme neticesinde ulaşılan verilere göre iki yıl içinde 509 bin 516 kişi için 1 milyon 190 bin dinleme işlemi yapıldığı öğrenildi. Raporda, bazı kişilerin farklı dönemlerde birden fazla dinlenmesi sonucu dinleme işlemi sayısının fazla olduğu bilgisine yer veriliyor.
Dinleme işlemlerinin tümünün mahkeme kararıyla yapılıp yapılmadığını tespite yarayan dijital kayıtlar silindiği için tam tespit yapılamadığı özellikle vurgulanıyor. Sistemde mahkeme kararı olmadan da dinlemelerin yapıldığı yönünde bazı bulgulara ulaşıldığı ifade edildi.
TİB'de yasa dışı ve kayıt altına alınmayan dinlemelerin tespiti için bir süreden beri Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun soruşturma yürüttüğü ifade edilirken, TİB Başkanlığının da konuyla ilgili idari soruşturma açtığı öğrenildi. Her iki soruşturmanın bitmesinin ardından adli sürecin başlatılacağı belirtiliyor. (AA)
ŞOK!!! PARALEL YAPI TİB'DE BÖYLE ÇÖREKLENMİŞ
Türkiye'nin 'yasal dinleme merkezi' olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) paralel yapılanma iddiaları sonrası yeni başkan atanmasıyla başlatılan incelemeler, çok çarpıcı bir ayrıntıyı daha ortaya çıkardı. Kurumun tüm elektronik donanım ve yazılımlarının 'paralel' şirketlerden alındığı; ayrıca o şirketlerin personeline 'TİB giriş kartı' verilerek kurumda görevlendirildiği tespit edildi.
TİB incelemelerinde ortaya çıkan bir başka şok edici ayrıntı da kurumun çatısında, yabancı uydulara dönük 1 adet çanak antenin tespit edilmesiydi. Derhal kullanılmaz hale getirilen bu çanak anten ile bilgilerin başka ülkelere aktarılmış olabileceği şüphesi ortaya çıktı.
BAŞSAVCI: SAVCILAR MAHKEME KARARI OLMADAN DİNLEME YAPMIŞLAR
İki yıl içinde TİB'de 509 bin kişinin gizlice dinlendiği ve bu dinlemelerden yarısının mahkeme kararı olmadan yapıldığı bilgisini teyit eden bir gelişme geçtiğimiz günlerde yaşanmıştı. Paralel yapının, terör örgütü üyeleriyle irtibatlı oldukları gerekçesiyle aralarında Nuray Mert, Rıdvan Dilmen'in de olduğu bir çok gazeteci ve diğer bazı tanınmış kişileri dinlediği ileri sürülmüştü. 7 bin civarında kişinin yasadışı şekilde savcılarca dinlendiği haberlerinin basında yer alması üzerine bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 2280 kişinin "Selam" terör örgütü soruşturması kapsamına sokularak mahkeme kararı olmadan iki savcı tarafından dinlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı. Başsavcı Hadioğlu, adliyedeki görev değişiklikleri sonrası tüm dosyalara yönelik başlatılan incelemelerin sürdüğünü, sayının artabileceğini de belirtmişti. Bir başsavcı tarafından yapılan bu açıklama kamuoyunda şok etkisi yapmış, savcıların mahkeme kararı olmadan yasadışı dinleme yaptıklarını belgelemişti.
Son günlerde Başbakan Erdoğan ve diğer devlet yetkililerinin yasadışı kaydedilmiş telefon görüşmelerinin internet sitelerinde hemen her gün yayınlanmaya başladığı görülüyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile yaptığı bir görüşmeyi CHP grup toplantısında dinletmişti. Ses kaydının yasadışı kaydedilmiş olabileceği ve bunun bu şekilde dinletilmesinin yasal sorunlar doğurabileceğinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, 'yasal olarak yapılmıştır' diyerek cevap vermişti. Ancak ses kaydının mahkeme kararı olmadan yapıldığının tespit edildiğini bizzat başsavcılık açıkladı.
Peşpeşe açığa çıkan bu şok bilgiler, paralel yapının hedef gördüğü ya da baskı altına alıp kullanmak istediği herkesi terör gibi şok edici bir gerekçeyle dinlediğini gösteriyor. Yine bu gelişmeler; yani yasadışı kayıtları yapan çetenin devletin en üst yetkililerinin gizli telefon görüşmelerini geçen yıllar içinde kaydedip yerel seçimler öncesinde medyaya servis etmeye başlaması, paralel devlet iddialarının doğruluğunu ve bu kapsamda başlatılan geniş çaplı görevden almaların da ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Gizli kayıtların medyaya servis edilmesinin, seçimlerin yapılacağı 30 Mart tarihine kadar artan şekilde devam edeceği de ileri sürülüyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
------------------------------------------------------------------------------
3 ÇANAKTAN 1'İ ÇOK HIZLI VERİ AKTARMIŞ
17.03.2014 12:15 Devletin gizli bilgilerini yabancı ülkelere servis eden paralel örgütün zararları her geçen gün daha da netleşiyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yapılan incelemede, paralel yapının çatıya kurduğu çanak antenle ilgili ilk tespitler ortaya çıktı. Paralel örgütün casusluk faaliyetlerini bu çanak üzerinden yabancı bir uyduya saniyede 50 megabit bilgi aktardığı bildirildi. Uzmanlar, bu hızla bilgi akışından, saniyede 5 bin dosya aktarımı olduğunu söyledi. TİB'in çatısında bulunan çanakla ilgili hazırlanan rapor Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan'a sunuldu. Açıklamada, en az 3 yıldır TİB'in çatısında bulunan çanak üzerinden, kurumda bulunan gizli ve milli kutsiyet taşıyan belgelerin yurt dışına transfer edildiği tespit edildi.
RAPORLAR BAŞBAKANLIĞA İLETİLDİ
Takvim, paralel örgütün yasadışı dinlemelerini TİB'deki yönetimin değiştirilmesinin ardından yapılan incelemelerde, dinlemelerle ilgili kayıt dışı bir çanak bulunduğunu duyurmuştu. İncelemede çanağın yönünün yerli değil yabancı uydulara dönük olduğu belirlendi. Suiistimalleri ortadan kaldırmak için tüm dinlemeleri bir çatıda toplamak adına kurulan TİB'e sızan paraleller, kurumda gizli yapılanmaya başladı. Gelinen noktada yasa dışı ve usulsüz dinlemeler yapmaya başlayan örgüt, yabancı servisler için casusluk görevlerini bu kurum üzerinden yaptı. Örgütün kime casusluk yaptığını ve hangi istihbarat servislerine veri aktardığını belirlemek için MİT ve TİB uzmanları, Türksat'tan çanağın yönünün dönük olduğu uyduları bulmasını talep etti. Örgütün kurumda iki ayrı çanak daha koyduğu ancak bu iki çanağın faal olmadığı sadece bir tanesinin aktif olduğu bildirildi. TÜRKSAT, TİB ve MİT'te görev yapan haberleşme ve bilişim uzmanlarının incelemeleri raporlaştırılarak Başbakanlığa gönderildi. (Takvim)
(07 Mart 2014, 13:13), son güncel.: (17 Mart 2014, 12:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: