Milli Güvenlik Kurulu (MGK), çarşamba günü yaptığı toplantıda ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle paralel yapıyla topyekün mücadele kararı aldı. Kamuya giriş, kadrolaşma, farklı kurumlardan edinilen bilgilerin entegrasyonu, yurtdışıyla bağlantı, bilgi gizliliğini ihlal, devlet sırlarını ifşa, piyasada hakim durum oluşturma, cemaat örgütlenmesine dahil olmayan işadamlarının pazar payının daraltılması, banka ve vergi denetimiyle cemaatten olmayan işadamları üzerinde şantaj ve baskı ile hakimiyet tesis edilmesi, okul, üniversite ve hastane ayaklarından oluşan hizmet sektöründeki örgütlenme biçimi gibi cemaat yapılanmasına ait paralel yapılanma stratejileri çok yönlü ele alınarak karşı tedbirler belirlenecek ve süratle uygulamaya konulacak.
01.03.2014 12:17 MGK toplantısında devlet içine sızmış paralel yapılanma ile mücadele kararı alındı. Bu mücadelede; mütedeyyin, sosyal sorumluluk ve dayanışma bilinciyle hareket eden tabandaki samimi kitle rencide edilmeyecek.
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) çarşamba günü yaptığı toplantıda ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle parelel yapılanmaya karşı kritik bir karar alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Köşk'te yapılan yapılan toplantıda oybirliği ile paralel yapıyla topyekûn mücadele kararının alındığı öğrenildi. Milli güvenlik tehdit sıralamasında paralel devlet yapılanması ve dış bağlantıları yeni bir başlık haline gelirken mücadele stratejisinin şu üç ana eksen üzerinde ilerlemesi bekleniyor: "Kamudaki yapılanması; yurtdışı ve istihbarat örgütleriyle olan bağlantı; özel sektörde baskıyla oluşturduğu hâkimiyeti." Bu kapsamda yürütülecek mücadele sırasında tabandaki gönüllü kitle ile tavandaki örgütlü yapı arasındaki bağın koparılması hedeflenecek. Mütedeyyin, sosyal sorumluluk ve dayanışma bilinciyle hareket eden samimi kitlelerin rencide edilmemesine özen gösterilecek.
FİDAN SUNUM YAPTI
3 saat süren MGK toplantısında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın devlet içindeki paralel yapılanmayla ilgili kapsamlı bir sunum yaptığı ifade edildi. Fidan'ın 7 bin kişinin dinlendiği telekulak skandalı, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile üst düzey yetkililerin kriptolu telefonlarının dinlenmesi ve bunların yurtdışına servis edilmesini casusluk kapsamında anlattığı öğrenildi. MİT'e ait TIR'lara yapılan baskının Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmak ve terörle irtibatlandırmak amacıyla yapıldığı değerlendirilirken, Fidan'ın devlet içindeki paralel örgütlenme, kritik kurumlardaki kümelenmeler, sınavlarda soruların sızdırılması, örgüte biat etmeyen kamu çalışanlarının yargı gücü kullanılarak hukuksuz tasfiyesini ve bu konuda gelen şikayetleri anlattığı belirtiliyor.
ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ
Toplantıda örgütün kamuda yapılanma, yurtdışı ve istihbarat örgütleriyle bağlantısı, özel sektörde hakimiyet tesis etme arayışlarının kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldığı öğrenildi. Bu kapsamda, yapılanmanın ulusal güvenliği tehdit ettiği toplantıda vurgulandı. Bu vurgu toplantı sonrasında yapılan açıklamada da tekrarlandı. MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada "halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler görüşülmüştür" ifadesi yer aldı.
PARALEL DEVLETİN GENETİK ŞİFRESİ
MGK'da paralel yapıyla ilgili yapılan değerlendirmeler şu çerçevede şekillendi: "Kamuya giriş, kadrolaşma, farklı kurumlardan edinilen bilgilerin entegrasyonu, yurtdışıyla bağlantı, bilgi gizliliğini ihlal, devlet sırlarını ifşa, piyasada hâkim durum oluşturma, STK çatısı altındaki örgütlenmeye dahil olmayan işadamlarının pazar payının daraltılması, banka ve vergi denetimiyle işadamları üzerinde hâkimiyet tesis edilmesi, okul, üniversite ve hastane ayaklarından oluşan hizmet sektöründeki örgütlenme biçimi." (Sabah)
(01 Mart 2014, 12:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: