Gezi Parkı olaylarının 1. yılı için günler öncesinden 'Haydi Gezi'ye' çağrıları yapıldı. Sanatçılar klip yaptı, gazeteciler kaleme sarıldı, medya da savaş çanları çaldı. Bazıları ise tatilden mesaj göndererek eylemlere desteğini bildirdi. Elbirliğiyle halk eyleme çağrıldı.. Ancak onları takan olmadı.. Küçük gruplarca yapılan eylemler ise büyüyemeden sona erdi. Bir grup eylemci Haydarpaşa Garı'na gitti. Sosyal medyaya koydukları fotoğraflarına, 'Taksim'e gidemiyorsak Haydarpaşa'yı işgal ederiz' diye yazdı. Gar'da gitar çalıp müzik eşliğinde oturan öğrenciler, eylemle ilgili sorulara ilginç cevaplar verdi. Bir kadın, 'Çocuğun doğum gününü kutlamak için buradayız. Eylem yapmıyoruz' diye konuştu. Moralleri bozulan Gezi vandalları, umduklarını bulamayınca eylemi bitirdiklerini açıkladı.
01.06.2014 15:12 Gezi Parkı olaylarının 1. yılı için günler öncesinden yapılan ‘Haydi Gezi’ye’ çağrılarına vatandaş itibar etmedi. Polis yoğun güvenlik önlemi alırken, küçük gruplarca yapılan eylemler ise olaysız sona erdi.
Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’nda yapılan tıraşlamada 5 ağacın sökülerek Çağlayan’a götürülmesini “Topçu Kışlası ve AVM için inşaat başladı” diye Twitter’de yayılmasıyla başlayan Gezi Parkı olaylarının yıl dönümündeki kaos çağrısı karşılıksız kaldı. Gezi Parkı’nın yıl dönümü için Şebnem Sönmez, Genco Erkal, Edip Akbayram, Ezel Akay ve Tarık Akan gibi isimlerle Taksim Dayanışması’nın “31 Mayıs’ta meydanlardayız” sözüne itibar etmeyen vatandaşlar, Taksim’e eylem için çıkma teşebbüsünde bile bulunmadı. Saat 19.00 olarak ilan edilen eylem saatinden 2 saat önce İstiklal Caddesi’nde 150 kişilik bir grubun yürüyüşünü polis gaz ve tazyikli su kullanmadan dağıtırken, küçük bir grup Gezi Parkı’nın karşısında kitap okuma eylemi gerçekleştirdi. Küçük bir grup eylemci ise Haydarpaşa Garı’na giderek sosyal medyaya koydukları fotoğraflarına, “Taksim’e gidemiyorsak Haydarpaşa’yı işgal ederiz” diye yazdı.
CNN muhabirine kontrol
Taksim’de ise akşam saatlerinde doğru CNN İnternational İstanbul muhabiri Ivan Watson hareketliliği yaşandı. Watson’a canlı yayında olduğu sırada polis tarafından kimlik kontrolü yapıldı. Twitter hesabından polisin kendisini gözaltına aldığını ve tekmelendiğini duyuran Watson’u yalanlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, Watson’un gözaltına alınmadığını bildirdi. İstanbul Emniyeti, “İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır” denildi.
GÜNLERCE ÇAĞRI YAPTILAR
Günler öncesinden hazırlanan videolarda sanatçılar Gezi Olayları’nın birinci yıl dönümü nedeniyle vatandaşları Taksim’e çağırmıştı. Şebnem Dönmez, “Bundan tam bir yıl önceydi. Yaşam alanlarımızı işgal eden, hayatımızı kontrol altına çalışan iktidarın karşısında boğucu bir iklimin içindeydik. Nefes alamıyor, yan yana gelemiyorduk. Sokaktaydık ama... Yılmıyor, direniyorduk” demiş, Edip Akbayram,”Büyük bir gaz bulutu çöktü üzerimize, günlerce bu bulunut içinde kaldık. Anladık ki o an nefes almaya başlamışız” diyerek yayınlanan videoyla sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Taksim Dayanışma Platformu da “Sağlıklı kentleşme ve yaşanılır kent” talebini tekrarlamak ve geçen yıl yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak amacıyla dün saat 19.00’da Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nda toplanma çağrısında bulunmuştu. Dün ise, İstanbul’da polisin Taksim ve ona çıkan yollarda yoğun güvenlik önlemi aldığı ve vatandaşın da provokasyona geçit vermediği bir Cumartesi yaşandı.
Eli taşlı yüzü maskeli
Taksim Meydanı’na çıkıp olay çıkarmak isteyen elleri taşlı, yüzleri maskeli 150 kişilik gruba polis müdahele etti. 42 kişi gözaltına alındı. Taksim Dayanışması üyeleri de 21.30’da eylemlerini bitirdiklerini duyurdu. Ankara Kızılay’da da maskeli gruplar polis müdahalesi ile karşılaştı. Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Sivas ve Samsun’da da küçük gruplar ‘1. yıl eylemi’ yaptı.
Polisten sıkı önlem
Polis, 09.30’tan itibaren Taksim Meydanı, Cihangir, Nişantaşı, Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Karaköy’de güvenlik önlemlerini aldı. İstanbul’da 2500’ü çevre illerden olmak üzere yaklaşık 25 bin polis görevlendirildi. Medya da gün boyu Taksim’e kamp kurdu.
AYŞE TATİLE ÇIKTI, GEZİ EYLEMİNE MESAJ GÖNDERDİ!
Türkiye nefesini tuttu, Gezi olaylarının yıldönümüne kilitlendi. Huzuru bozmak isteyenler, dört koldan saldırıya geçti. Hürriyet, Sözcü, Taraf ve Cumhuriyet'in başı çektiği bazı gazeteler, vatandaşları sokaklara çağırdı. Köşe yazarları da boş durmadı! "Haydi eyleme" diye bağırdı. Savaş kılıçlarını çeken Batı medyası da günler öncesinden çığırtkanlığa başladı. Gezi'yi manşetlerine, ana haber bültenlerine taşıdı. "Ölümler olacak" diye fal baktı! Vatandaş, resmen kışkırtıldı!
ÖNDER ÇİÇEK BIRAKTI
Ama tüm bu provokasyona rağmen sonunda "vicdanlar" kazandı. Halk, gaza gelmedi. Sabahın ilk ışıklarından akşam saatlerine kadar Taksim neredeyse boş kaldı. Sadece bir grup kitap okudu, birkaç bisikletli tur attı. Daha önce TOMA'nın önüne yatan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Gezi Parkı'na çiçek bıraktı. Akşam üzeri ise birkaç marjinal grup, yürüyüş yapmaya çalıştı. Aralarına CHP'li vekiller İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ve Mahmut Tanal da katıldı. Ancak güvenlik güçleri TOMA'lar ve biber gazı ile müdahale etti. Gün sonunda ise ne can kaybı, ne de bir yaralı oldu.. 16 kişi gözaltına alındı. Batı ile işbirliği içinde çalışan çıkarcıların beklediği gibi çatışmalar yaşanmadı. Türkiye, rahat bir nefes aldı...
İTİBAR:SIFIR
Gezi olaylarının baş destekçisi Ertuğrul Özkök de her fırsatta insanları eyleme çağırdı. Köşesinde sürekli olarak bu konuya yer verdi. Vatandaşları sokaklara dökmeyi görev edindi! Ancak tüm bu çabalara rağmen Özkök'ün çağrılarına kulak asan olmadı. Onca yazı, onca söylem havada kaldı. İnsanlar, kanmadı, Taksim'e çıkmadı. Özkök'ün itibarı kalmadı.
İKİYÜZLÜ ŞÜKÜR
17 Aralık Operasyonu'ndan 1 gün önce AK Parti'den istifa eden Hakan Şükür, ikiyüzlülüğünü Twitter'dan kanıtladı. İstifası öncesinde, "Yakmak, yıkmak, dövmek, sövmek bir meşru talep diliyse, aynı dili konuşan fazla insan bulmak güç..." diye tweet atan Şükür, istifa sonrasında şunları yazdı: "Dün Gezi'yi hissedemeyip kavrayamamak; bugün onu anlamanın ne özrüdür, ne de engelidir..."
OKUMUŞ ÇOCUKLAR!
Taksim Gezi Parkı merdivenleri önünde oturarak kitap okumak isteyen bir grup, polis tarafından uzaklaştırıldı. Polisle eylemciler arasında zaman zaman gerginlik yaşansa da, çatışma yaşanmadı. Haydarpaşa Garı'nda da bir grup öğrenci oturma eylemi yaptı. Gitar çalıp canlı müzik eşliğinde oturan öğrenciler, eylemle ilgili sorulara ilginç cevaplar verdi. Bir kadın, "Çocuğun doğum gününü kutlamak için buradayız. Eylem yapmıyoruz" diye konuştu. Gençler şarkılı-türkülü eğlendi.
Ayşe tatilde
Gezi protestolarının yıldönümünde, toplumun çeşitli kesimlerinden anma çağrıları geldi. Ancak çağrıyı yapanların çoğunluğunun ortalıkta görünmemesi dikkat çekti. Hürriyet yazarı Ayşe Arman da Mykonos Adası'ndan Gezi ruhuna selam gönderdi. Eşi ve kızıyla tatil yapan Arman, hem köşesinden hem de Twitter'dan seslendi: "Hep birlikte direnmeyi öğrendik. Çok güzeldik. Hep beraber direnebilmek dileğiyle... İnsanlar yaşadıkça Gezi'nin ruhu da yaşayacak..."
Çapulcu Ayvalık'ta
Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner de, geçen yıl elinde tuttuğu, "Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu" pankartıyla çok konuşulmuştu. Eylemlere destek veren Boyner, Gezi'nin yıldönümünde sırra kadem bastı. İşadamının Ayvalık'ta tatil yaptığı öğrenildi.
Sosyete eğlencede
Gezi ruhuna beyaz Türkler ilgi göstermedi. Havanın kapalı olması nedeniyle Boğaz sahillerindeki kapalı mekanlarda vakit geçirenler, eylem söylemlerine kulak asmadı. Bebek ve Etiler'de kafeler adeta dolup taştı.
Polise özel Gezi kıyafeti
Taksim ve çevresinde 25 bin polis görevlendirildi. Bazı sivil polislerin kıyafeti dikkat çekti. Normal giysilerinin üzerine giydikleri üzerinde 'polis' yazan yeleklerle dolaşan polisler, sırtlarında da aynı tip çanta taşıdı. Özellikle İstiklal Caddesi ve Taksim'de dolaşan bu polislerin çantasının içinde ne olduğu merak uyandırdı. Çantanın dışandan sadece cop görüldü. Polisler sabah saatlerinde çay içip sohbet etti.
31 MAYIS GERİCİ AYAKLANMASI
Gezi eylemcielriyle ilgili ilginç bir nitelendirme gazeteci Yıldıray Oğur'dan geldi. Türkiye gazetesi yazarı Oğur, Türkiye'nin kırılma yaşamasını istemeyenlerin Gezi olaylarını ve bu olayları yeniden alevlendirmek istemesini, Birinci Cumhuriyet'in son isyanı olarak hatırlanacağı yorumunu getirdi. Diktatörlüğe karşı eylem yaptıklarını söyleyenlerin yürüttüğü çalışmaların onları ilerici yapmaya yetmeceğini söyledi. Bugünkü yazısının başlığında "31 Mayıs Gerici Ayaklanması" ironisi yapan Oğur, 31 Mayıs Gezi'nin yıldönümü ve daha önce yaşanan olayların ileride diktatörlüğe karşı yapılan bir eylem değil, Birinci Cumhuriyet'in son isyanı olarak hatırlanacağını ifade etti. "Başbakan'ın sert üslubuna kızıp barikatlar arkasından direndimden daha iyi bir cevap bulmaya çalışın derim..." tavsiyesinde bulundu.
PARALEL MEDYA DA KAOS BEKLENTİSİNE GİRDİ
Öte yandan, geçen yıl Taksim'de pusuya yatan ve dünya kamuoyuna yanlış ve yanlı haberler servis ederek Türkiye'nin imajını kötülemeye çalışan dış basın bu sene de Taksim'de pusuya yattı ve aynı tezgahı tekrarlamaya çalıştı.
YAHUDİ MEDYA PATRONLARI DÜĞMEYE BASTI
Taksim'de polise bilye ve molotof atan, Okmeydanı'nda ise el bombasıyla polise saldıran terörsitleri cici çocuk olarak gösteren CNN ve Türkiye'den Aydın Doğan medyası, Gezi olaylarının yıl dönümünde yine aynı manşetleri okuyucularına servis etti. Kaos peşinde olan dış basın, tüm adamlarını İstanbul'a gönderip felaket tellalığı yaptı. Bu kapsamda İngilizler'in başını çektiği medya organları Taksim'de tek yanlı olarak haber yaptı ve Türkiye'nin imajını lekelemeye çalıştı. Türkiye'de yerli işbirlikçileri aynı manşetleri attı. Aydın Doğan medyası başta olmak üzere, Zaman, Sözcü, Habertürk, Samanyoluhaber gibi bazı medya organları da dış basınla birebir aynı manşetleri okurlarına servis etti.
MİLLET PROVOKASYONA GELMİYOR
Tek elden yapılan bu hain operasyonun millet farkına vardı. Her türlü provokasyonu yapan medyaya, sokaklara çıkma çağrısı yapan sözde sanatçı ve siyasetçilere rağmen vatandaş provokasyona gelmedi. Malikanelerinde ellerini ovuşturan para babaları yine umduklarını bulamadı. Gezinin yıldönümünde büyük olayları çıkarmayı amaçlayan küresel sermaye artık Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, üzerinde oyunlar kurulabilecek bir ülke olmadığını anladı.
HAMBURG OLAYLARINI GÖRMEZDEN GELDİLER
Gezi olaylarında Türkiye'ye üs kurup saatlerce canlı yayın yapan CNN, BBC ve El Cezire, Hamburg'u haritadan silmişti. 3 kanal da, 500 kişinin yaralandığı, çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı olayları görmezden gelmişlerdi. CNN, BBC ve El Cezire, "İstanbul, Suriye'den beter. Binlerce kişi yaralandı" yalanını dünyaya duyurmuştu. Almanya'da on binlerce kişi, sosyal medyadan bu 3 yayın organına tepki gösterdi. 3 kanalın web sayfaları da olayları 'olağan' karşıladı ve haber olarak okuyucularına duyurmamışlardı. Söz konusu Türkiye olunca hemen toplanan medya organları Almanya'daki olaylardan hiç bahsetmemişlerdi.
TEK NOKTADAN YÖNETİLEN KAOS MEDYASI
Dünyadan Hareetz, CNN, BBC gibi medya organlarıyla Türkiye'deki Hürriyet, Zaman, Radikal ve Sözcü gazeteleri okurlarına adeta tek elden hazırlanmış haberleri servis etti.
İLGİNÇ TWEET: GEZİ PROVOKATÖRÜ BÖYLE YAKALANDI!'
Gezi vandallarına karşı vatandaşlardan da sert tepkiler geliyor... Pensilvanya'daki malikanesinden Türkiye'nin iç huzurunu bozmak için her yolu deneyen Gülen örgütü lideri Fethullah Gülen adamlarıyla birlikte provokasyona başladı. Dış basınla birlikte ortaklaşa haberlere imza atan Gülen örgütü medyası ve Aydın Doğan medyası provokasyon haberlere ve yalan haberlerle insanları galeyana getirip sokağa çıkarmak için ellerinden geleni yapıyor. Türkiye basın tarihine kara bir leke olarak geçen Aydın Doğan medyası, CNN ve BBC gibi dünyada takip edilen yahudi medyasıyla ortaklaşa haberler yaparak kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışıyor...
MİLLET OYUNUN FARKINDA
17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle Türkiye'de kaos ortamı yaratmak ve hükümeti düşürüp kendi ittifaklarını kurarak istedikleri gibi oyunlar kurabileceği bir ülke oluşturmak istediler. Pensilvanya'daki babalarından emir alan Türkiye'deki bazı işadamları da her türlü desteği vererek bu hain odakla işbirliği içine girdi. Millet bu kirli ittifakın farkına vardı ve karanlık odaklara, eski Türkiye sevdalılarına, kandan ve kaostan para kazanan tefeci işadamlarına 30 Mart'ta tokadı yapıştırdı. 30 Mart öncesi montaj kasetlerle kirli ve şeref yoksunu bir oyun kuran Gülen örgütü her gün siyasiler ve bazı işadamlarıyla ilgili yıpratma amaçlı montaj ve yasadışı ses kayıtları yayınlıyordu. 29 Mart'a kadar yasadışı ve montaj ses kayıtlarını yayınlayan Gülen örgütünün adamları sandıktan çıkan milli iradenin oyları sonrası inlerine çekilmişti. Yeniden işbirliği yaparak 2. Gezi olaylarını başlatmak için Türkiye'ye dışardan ve içerden saldırıya başladılar
TWITTER'DA SERT TEPKİ
2. Gezi olaylarını başlatmak için her türlü yolu deneyen karanlık odaklara vatandaş Twitter'dan sert tepki gösterdi. #İhanetinYıldönümü hashtagiyle birbirinden anlamlı ve bir o kadar da komik tweetler atıldı.
İşte o tweetlerden bazıları;
(01 Haziran 2014, 15:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: