Adana'da 9 polis memuru hakkında 5 Mayıs 2014 tarihinde açılan telekulak davasının iddianamesinin tamamı sitemize eklenmiştir. Paralel yapılanmaya karşı açılmış ilk olma özelliğindeki davanın 41 sayfalık iddianamesinde kelime arama yapabilir, sayfaları yazdırabilirsiniz.
21.05.2014 13:11 Adana'da 9 Emniyet İstihbarat yetkilisinin sanık olduğu dava iddianamesi sitemize eklenmiştir. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Mayıs 2014 tarihinde kabul edilen 41 sayfalık iddianamede kelime arama yapabilir, sayfaları yazdırabilirsiniz.
Arama yapılabilir iddianameye; Ana Menü'deki "İddianameler>Adana Telekulak id." linkinden ulaşabilirsiniz.
Adana Telekulak iddianamesine ulaşmak için tıklayın
PARALEL YAPILANMAYA YÖNELİK İLK DAVA
Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianame 5 Mayıs 2014 tarihinde Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Böylece paralel yapılanmaya yönelik ilk adli dava resmen açılmış oldu.
9 İSTİHBARATÇI POLİS SANIK
41 sayfalık iddianamenin kabul edilmesiyle açılan telekulak davasında yer alan sanıklar istihbaratçı kimlikleriyle dikkat çekiyordu. Hakalrında 31 yıldan 78 yıla kadar hapis cezası istenen 9 sanığın isimleri şu şekildeydi:
-İsmail Bilgin (Kemal Serhatlı Polis Okulunda Öğretmen Emniyet Müdürü 2. Sınıf Emniyet Müdürü)
-Ertuğrul Yetkin (Evrak Arşiv Şube Müdürü 3.Sınıf Emniyet Müdürü)
-Fevzi Mert (100. Yıl Polis Merkez Amirliğinde Grup Amiri Komiser)
-Hasan Serçe (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis Memuru)
-Ahmet Şenal (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis Memuru)
-Abdullah Karaca (İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis memuru iken Emekliye Ayrıldı)
-Ramazan Kasap (Polis Memuru)
-Mehtap Avcu (Kadın Polis Memuru)
-Aytaç Akyol (Emniyet Amiri)
BAZI DETAYLAR
İddianamede Savcı, Adana’da görevli bazı hâkim ve savcıların da bu yapılanma tarafından yasadışı dinlendiği suçlamasını yöneltiyor. Bu savcı ve hâkimler iddianamede müşteki olarak yer alıyor. Savcı 'uydurma gerekçeyle' dinleme yapıldığını söylerken, şüpheli polisler ise hakimlerin 'yanlışlıkla' dinlendiğini savunuyor.
İddianamede 9 polis şüpheliye 'resmi belgede sahtecilik, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlâl, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlâl ve kişisel verilerin kaydedilmesi' gibi suçlamalar yöneltiliyor.
SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?
İddianamede soruşturmanın hakim ve savcıların şikayeti üzerine başladığı ifade edildi. Soruşturmanın nasıl başladığı şu şekilde anlatıldı: “Şikayetler üzerine yapılan incelemede karar kartonlarında söz konusu isimlerle ilgili dinleme kararlarının yer aldığı görülmesi üzerine söz konusu kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığımızca çeşitli soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda Müşteki (Adana 3 ACM Başkanı) Süleyman Köse ve Müşteki ( Adana Cumhuriyet Savcısı ) Şükrü Uçkan'ın cep telefonlarının sahte isimlerle IMEI numaraları üzerinden yasa dışı dinlendiği iddiasıyla ilgili soruşturmada 2014/20181 Sor. Numarası üzerinden başlatılmış ve sürdürülmüştür.”
Savcı Doğan’ın hazırladığı iddianamenin ilk bölümünde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'iletişimin gizliliği ve özel hayatın korunmasına' ilişkin kararları anlatıldı. Son bölümünde ise şüphelilerin savunmalarına neden itibar edilmediği ve Türkiye ’de yapılan yasal dinlemelere ilişkin tespitlere yer verildi. Dosyadaki tek delil ise ‘Dinleme talep formu’ üzerindeki imza ve paraflar.
‘DİNLEDİĞİ İDDİA EDİLEN POLİSİ TANIYORUM’
İddianamede şikayette bulunan savcı ve hakimlerin ifadelerine de yer verildi. Cumhuriyet Savcısı Şükrü Uçkan, adına kayıtlı telefon numaralarını Star Gazetesi’nde geçen haberde okuduğunu ve telefonunun 3 ay boyunca dinlenildiğini öğrendiğini ifade etti. Uçkan, dinlemeyi yaptığı iddia edilen polislerden sadece İkinci Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Bilgin'i çok iyi tanıdığını belirterek, şunları söyledi:
“O da beni iyi tanır. Ayrıca diğer polisleri ismen tanımıyor isem de dinlemede görev alan tüm polis görevlileri beni çok iyi tanır buna eminim çünkü kesintisiz 8 yıl Adana Suçüstü ve Müracaat Savcılığı yaptım polisler her işlemlerini Müracaat Savcılığıyla yaparlar. Bu nedenle beni Adana' da tanımayan polis yoktur. Bu nedenle bu dinlemenin benim telefonum olduğunu bilerek yapıldığını yani kötü niyetli yapıldığını düşünüyorum. Ben bu kişilerin benim dinleme kayıtlarımı arşivlediklerini düşünüyorum. Yine ben haricen öğrendiğime göre aynı Emniyet görevlileri Adana Adliyesi'nde pek çok Hakim Savcıyı ve belli mevkilerdeki kişileri de benzer yöntemlerle yasa dışı dinlemişler. Genelde de kararı Adana TMK Mahkemelerinden almışlar. Bu nedenle ben bu olayda iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca ben tümünden şikâyetçiyim.”
3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse de ifadesinde 6 ay boyunca sahte isimle dinlendiğini belirterek, polislerden şikayetçi olmuş bulunuyor.
Paralel yapılanmayla ilgili diğer davaların iddianameleri de temin edilir edilmez sitemize eklenecektir.
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(21 Mayıs 2014, 13:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: