Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazları ile ilgili operasyon başlatıldı. Sabah erken saatlerde Ankara Cumhuriyet Savcısı Duran Çetin'in talimatıyla başlayan operasyonlar kapsamında Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Yozgat ve Karabük'teki 12 adreste arama yapılıyor. Soruşturmadaki 15 şüphelinin polis memurları, Başbakanlık korumaları ve bürokratlardan oluştuğu belirtiliyor. İlerleyen saatlerde emniyet müdürleri Mehmet Yüksel ve Zeki Bulut'un aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı bulunan bir kişinin ise yurt dışında olduğu öğrenildi.
17.06.2014 12:42 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazları ile ilgili operasyon başlatıldı. Başbakan Erdoğan'ın makam aracı ve ofisinde dinleme cihazı bulunmasına ilişkin yürütülen "Böcek operasyonu" kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 12 adreste arama yapılıyor. Talimatı soruşturmayı yürüten Savcı Duran Çetin verdi.
Başbakan Erdoğan'ın ofisinde ve evinde bulunan böcek tabir edilen dinleme cihazlarıyla ilgili "casusluk" suçundan başlatılan soruşturmada, ilk operasyon bugün sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen suçlarla Mücadele Soruşturma Bürosu Savcısı Durak Çetin'in talimatıyla İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Gölbaşı ve Ankara'daki mahkemelerden şüphelilerle ilgili arama kararları çıkarıldı.
Aralarında polislerin de olduğu 15 şüpheli hakkında casusluk şüphesiyle harekete geçildi. Şu aralar Ankara polisi 9 adreste arama yapıyor. Diğer arama yapılan adresler ise İstanbul, Diyarbakır, Yozgat ve Karabük'te.
Ev ve işyerleri aranan isimlerden bazılarının eski Başbakanlık korumaları ile bazı bürokratlar olduğu bildirildi.
İlerleyen saatlerde 1. sınıf emniyet müdürleri Mehmet Yüksel ve Zeki Bulut'un (Başbakanlık eski koruma müdürü) da aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı bulunan bir kişinin ise yurt dışında olduğu öğrenildi.
Erdoğan’ın ofisinde dinlenme kuşkusuyla MİT'e talimat verilerek Aralık 2011’de iki ayrı yerde 2’den fazla 'böcek' bulunmuştu.
Görüntü değil sadece ses kaydettiği belirtilen dinleme cihazlarının, Başbakan'ın kriptolu telefonlarına yerleştirildiğine dair de bir iddia ortaya atılmıştı.
İŞTE GÖZALTINA ALINAN İSİMLER
Saat:13.24 - Operasyonlar kapsamında Ankara'da 6, İstanbul'da 1, Diyarbakır'da 1, Yozgat'ta 2, Karabük'te ise 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı. Dördüncü sınıf emniyet müdürü, müstafi Serhat Demir ise yurt dışında bulunduğu için gözaltına alınamadı ancak evinde arama yapılıyor.
Koruma ve istihbarata balyoz
Gözaltına alınan isimlerden büyük çoğunluğunun bir dönem Başbakanlık Koruma ve İstihbarat Daireleri'nde çalıştıkları ortaya çıktı. Böcek operasyonu kapsamında gözaltına alınan isimlerden 4'ü Emniyet Müdürü, 1'i ise Emniyet Amiri.
Gözaltındaki isimler
"Casusluk" suçlamasıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan kişiler şöyle :
MEHMET YÜKSEL: 1. sınıf emniyet müdürü. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı olan Yüksel, şu an itibarıyla Polis Teftiş Kurulu Başkanlığında görev yapıyor.
ZEKİ BULUT: 1. Sınıf Emniyet Müdürü. Başbakan Erdoğan'ın eski koruma müdürü olan Bulut, şu an Polis Teftiş Kurulu Başkanlığında çalışıyor.
ALİ ÖZDOĞAN: 3. Sınıf Emniyet Müdürü. İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Özdoğan, şu an itibarıyla A. Gaffar Okkan PMYO'da görev yapıyor.
SERHAT DEMİR: 4. Sınıf Emniyet Müdürü. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli olan Demir, Emniyet'ten istifa etti. Yurt dışında olan Demir, bu nedenle gözaltına alınamadı.
SEDAT ZAVAR: 4. Sınıf Emniyet Müdürü. İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Zavar, şu an itibarıyla Erzurum İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapıyor.
AHMET TÜRER: Eski Emniyet amiri. Görevinden ihraç edilmişti. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında çalışan Türer'in meslekten ilişiği kesildi.
ENES ÇİGCİ: Komiser. İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Çiğci, Ankara Gölbaşı ilçesinde görevine devam ediyor.
İBRAHİM SARI: Başpolis Memuru. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde görev yapıyor.
HURŞİT GÖLBAŞI: Polis memuru. Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğünde çalışıyor.
HARUN YAVUZ: Polis memuru. KOM Daire Başkanlığında çalışırken, Hakkari İl Emniyet Müdürlüğüne nakledildi.
SEYİT SAYDAM: Polis memuru. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde görev yapıyor.
İLKER USTA: Polis memuru. İstihbarat Dairesi Başkanlığından, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne tayin edildi.
HASAN PALAZ GÖZALTINDA DEĞİL
Öte yandan, gözaltı kararı verilen isimler arasında TÜBİTAK'tan ayrılan Hasan Palaz'ın olduğu da iddia ediliyordu. Ancak ilerleyen saatlerde bu iddianın doğru olmadığı bilgisi geldi.
DİĞER DETAYLAR
Saat: 13.32 - Arama kararına göre şüphelilerin bilgisayarlarından imaj alındığı ve bilgisayarlarında ses dosyası bulunup bulunmadığının araştırıldığı öğrenildi. Şüphelilerin emniyet sorgusunun ardından soruşturmayı sürdüren Savcı Durak Çetin’e ifade vereceği belirtildi.
MİT BÖCEKLERİ GÖNDERDİ
MİT’in elinde bulunan dinleme cihazları kısa süre önce Savcı Durak Çetin’in talebi üzerine adliyeye gönderilmişti. Söz konusu cihazların adliyeye intikaliyle birlikte soruşturma dosyasının tamamlandığı kanaatine varan savcılık, operasyon için düğmeye bastı.
------------------------------------------------------------------------------
BASKIN DETAYLARI
18.06.2014 10:50 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, çalışma ofisinde ‘böcek’ bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 6 ilde 15 noktaya eşzamanlı şafak operasyonu düzenlendi. Operasyon kapsamında aralarında eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ile Koruma Müdürü Zeki Bulut’un da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken, 1 kişinin ise yurtdışında olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Zeki Bulut ile ekibi, Erdoğan’ın gölgesi gibi 24 saat yakınında bulunan, yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde güvenliğini sağlayan ekip olarak yaklaşık 5 yıl görev yaptı.
MİT VE TÜBİTAK RAPORLARI
Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisinde 2012’deki rutin kontrollerde bulunan dinleme cihazıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Araştırma Bürosu’nca soruşturma başlatılmıştı. Ancak dosya, ‘casusluk şüphesi’ kapsamında bulunarak TMK 10. madde ile görevli savcılığa gönderilmişti. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine de dosya, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Bürosu’na devredilmişti. Dosyayı devralan savcı Durak Çetin, öncelikle MİT’in elinde bulunan dinleme cihazlarını talep etti. Dinleme cihazları geçen mayıs ayında savcılığa gönderildi. MİT, böceklerle ilgili hazırladığı raporu da savcılığa iletti. MİT ve TÜBİTAK’tan gelen raporlar ile diğer delilleri göz önünde bulunduran Savcı Çetin’in talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Yozgat ve Karabük’te 15 adrese eşzamanlı şafak baskını yapıldı.
Operasyonda bir dönem Başbakanlık Koruma Dairesi ile Emniyet İstihbarat Daire’de görev yapan, aralarında birinci sınıf Emniyet müdürlerinin de bulunduğu Ankara’da 6, İstanbul’da 1, Erzurum’da 1, Diyarbakır’da 1, Yozgat’ta 1 ve Karabük’te de 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı. Toplamda 12 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken, Erdoğan’ın ‘gölgesi ve kara kutusu’ eski Koruma Müdürü Zeki Bulut’un yanı sıra Başbakanlık Koruma Daire Başkanı olan Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel de gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.
İHRAÇ EDİLEN POLİS DE ŞÜPHELİ
Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda Emniyet Amiri olarak görev yapan Ahmet Türer, ‘böcek’ soruşturmasının ardından görevden alınmıştı. Soruşturma kapsamında kimliğine ve silahına el konularak polislikten ihraç edilen Türer, İstanbul’da 5 yıldızlı bir otelin koruma müdürlüğü görevini yürütüyor. Türer’in evinde ve oteldeki odasında da arama yapıldığı ileri sürüldü. İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Başbakan Erdoğan’ın ofisinde ‘böcek’ bulunmasıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında çoğu o dönem Başbakanlık koruması olan 19 kişinin ismi belirlenmişti. MEHMET Yüksel, ‘böcek’ bulunduğu dönemde Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu. Yüksel, ‘böcek’ soruşturmasının ardından Daire Başkanlığı görevinden alınarak Nevşehir Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. Yüksel, 17 Aralık Operasyonu sonrasında ise 13 Şubat 2014 tarihinde görevden alınarak merkeze çekilmişti. Halen Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapan Yüksel, 5 yıl boyunca Başbakan Erdoğan’ın korumasında birinci derecede sorumlu ve görevlendirmeyi yapan kişiydi.
BAŞBAKAN’IN KARA KUTUSU
Başbakan’ın yakın Koruma Müdürü olan Zeki Bulut da ‘böcek’ bulunmasının ardından Denizli Emniyet Müdürlüğü’ne, daha sonra da 13 Şubat 2014 günü görevden alınarak merkeze çekilmişti. Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilen Bulut, Başbakan’ın gölgesi gibi 24 saat yanından ayrılmayarak, yurtiçi ve yurtdışı gezilerde de güvenlik önlemleri alan ekibin başındaydı. Erdoğan’ın birçok özel toplantı ve görüşmelerine de şahitlik eden Bulut, Başbakan Erdoğan’ın ‘kara kutusu’ olarak biliniyordu.
FARKLI İLLERE DE SIÇRADI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Bürosu savcısı Durak Çetin tarafından yürütülen "Casusluk" soruşturması kapsamında Ankara'da 8, Erzurum, İstanbul, Diyarbakır ve Gölbaşı'nda birer kişi için gözaltı ve arama kararı çıkartıldı. 2 yıldır devam eden soruşturma kapsamında Ankara Terör Şube ekipleri farklı bölgelerdeki evlere sabah saatlerinde baskın düzenledi. Yeni yasa kapsamında dosya farklı illerdeki savcılıklara gönderilerek, gözaltı kararı alındığı öğrenildi. Dosyada Başbakan Erdoğan'ın 2 ayrı ofisinde bulunan böceği koyan kişilerin kesin delillerle tespitlerin yapıldığı öğrenilirken gözaltı kararı çıkartılan isimlerin Erdoğan'ın o dönem en yakınındaki kişiler olması şok etkisi yarattı. Dönemin Koruma Müdürü ve eski Denizli Emniyet Müdürü Zeki Bulut ile eski Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel, Yakın Koruma Şube Başkanı Erdinç Gürkan'ın da aralarında bulunduğu koruma ekibine yönelik operasyon düzenlendi. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan polis memuru Serhat Demir'in yurtdışında olduğu öğrenilirken bir polisin de meslekten ihraç edildiği belirtildi. Özellikle Erdoğan'ın o dönemki koruma müdürü Bulut, Erdoğan'ın yanından hiç ayrılmayan, bu yüzden de tüm konuşmalarına vakıf bir kişi olarak biliniyordu.
HARD DİSKLERE EL KONULDU
Operasyon Başbakanlık Teftiş Kurulu, MİT ve İstihbarat'tan gelen raporlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Teftiş Kurulu savcılığa 5 kişi, MİT 4 kişi, İstihbarat birimleri ise 3 isim bildirdi. Savcı Çetin aylar süren teknik ve fiziki takibin sonrasında gelen raporlar doğrultusunda operasyon kararı aldı. Şüphelilerin evlerine yapılan baskında Başbakan'ın ofisinde yapılan dinlemelerin arşivleri, dijital verilerin arandığı öğrenildi. Evde bulunan bilgisayarların veri tabanları kopyalanırken hard disk ve CD'lere de el konuldu. "Casusluk" kapsamında yapılan dinlemelerin kimlere servis edildiği, hangi amaçlar doğrultusunda kullanıldığına yönelik bazı verilere ulaşıldığı öğrenildi. İfadeler doğrultusunda operasyonun genişletileceği öğrenilirken soruşturmanın tamamlandığı gerekçesi ile böcekler MİT'ten istenerek adli emanete teslim alındı.
İŞTE GÖZALTI KARARI ÇIKANLAR
1. sınıf emniyet müdürü Mehmet Yüksel. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı olan Yüksel, Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görev yapıyor.
1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut. Başbakan Erdoğan'ın eski koruma müdürü olan Bulut, Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda çalışıyor.
3. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Özdoğan. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Özdoğan, Gaffar Okkan PMYO'da görev yapıyor.
4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Zavar, Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
Emniyet amiri görevinden ihraç edilen Ahmet Türer. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda çalışıyordu, meslekten ilişiği kesildi.
Komiser Enes Çigci. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Çiğci, Ankara Gölbaşı ilçesinde görevine devam ediyor.
Başpolis Memuru İbrahim Sarı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
Polis memuru Hurşit Gölbaşı, Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğü'nde çalışıyor.
Polis memuru Harun Yavuz, KOM Daire Başkanlığı'nda çalışırken, Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü'ne nakledildi.
Polis memur Seyit Saydam, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
Polis memuru İlker Usta, İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne tayin edildi.
4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli olan Demir, Emniyet'ten istifa etti. Yurt dışında olan Demir, gözaltına alınamadı.
BÖCEK NE ZAMANVE NASIL BULUNDU?
Başbakan 'ın gizli görüşmelerinden bazılarının telefon dinlemelerinde geçmesi üzerine Emniyet İstihbarat detaylı inceleme yapmıştı. "Temiz" raporunun ardından şüphelerin artması üzerine MİT gizlice arama yapmıştı. İlk böcek Başbakan'ın Subayevleri'ndeki ofisinde 28 Aralık 2012 günü, 2'nci böcek ise Resmi Konut'taki ofiste 30 Aralık günü bulundu.
Ev ve ofisinde bulunan dinleme cihazlarına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın eski koruma dairesine operasyon geldi. 12 kişiyi gözaltına almak için 5 ilde baskın yapan ekipler, polislikten atılma Ahmet Türer'i geceliği 300 Euro'luk Swissotel'de buldu. Zanlılardan 1'i ise yurt dışında olduğu için yakalanamadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev ve ofisinde 'böcek' olarak bilinen dinleme cihazlarının bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün ilk gözaltılar geldi. Soruşturmayı yürüten Savcı Duran Çetin'in talimatıyla ve 'casusluk' suçlamasıyla Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen baskınlarda 11 polis gözaltına alındı. Güvenlik güçleri, 12 kişilik listedeki 1 isme ise yurtdışında olduğu için ulaşamadı. Zanlılar arasında Başbakan Erdoğan'ın 5 yıl süresince koruma müdürlüğünü yapan Zeki Bulut ile eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel de bulunuyor. Her iki isim de Erdoğan'ın bir dönem en yakınında bulunan koruma ekibindeydi.
5 İLDE AYNI ANDA
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ekiplerinin, yoğun incelemeler sonucu Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulduğu böcekleri talep üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırmasıyla operasyon için düğmeye basma kararı alındı. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Karabük ve Yozgat'ta sabah 06:00'da eşzamanlı gerçekleşen baskınlar sonucu çoğunluğu bir dönem Başbakanlık Koruma Dairesi'nde görev yapmış 11 isim gözaltına alındı. Ankara'da 6, Yozgat'ta 2, İstanbul, Diyarbakır ve Karabük'te ise 1'er polis yakalanırken, hakkında yakalama kararı bulunan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir ise yurtdışında bulunması nedeniyle gözaltına alınamadı. Demir, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevliyken istifa etmişti. Böcek şüphelileri sorgularının yapılması için soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya götürüldü.
ÖNEMLİ BULGULAR VAR
2012 yılında Başbakan'ın çalışma odasında 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı bulunmuştu. Cihazın bulunmasıyla MİT'in yaptığı detaylı aramada 3 böcek daha tespit edilmişti. Böceklerle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca inceleme yapılarak 3 klasörlük bir rapor hazırlanmıştı. Geçtiğimiz şubat ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bölümü'ne verilen raporda şüphelilerin kimlikleri tespit edilmişti. Son olarak Savcı Duran Çetin, MİT tarafından bulunan böcekleri de istemişti. Böcekleri Emniyet, ASELSAN ve TÜBİTAK'ta inceleten Çetin, bu cihazların yansıttığı seslerin hangi merkezden kayıt altına alındığının tespiti için de çalışıyor. Bu konuda üniversiteler ve TÜBİTAK'tan da destek alan Çetin'in önemli bulgulara ulaştığı öğrenildi. Operasyon talimatının da bu gelişme üzerine verildiği belirlendi.
Lüks otelde yakalandı
Böcek operasyonunda bir isim, yakalandığı mekan itibariyle dikkat çekti. Bir dönem Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı biriminde çalışan ve Emniyet Amiri pozisyonundayken polislikten ihraç edilip meslekle ilişiği kesilen Ahmet Türer'i güvenlik güçleri, İstanbul'un en lüks mekanlarından Swissotel'de buldu. Adı, 12 kişilik gözaltı listesinde bulunan Türer'in yaklaşık bir aydır bu otelde kaldığı öğrenildi. Polislikten atılma Türer'in, gecelik ücreti 150 ila 300 Euro arasında değişen lüks otelde bir aydır nasıl kaldığı merak konusu oldu. Böcek baskınlarını gerçekleştiren ekipler, Türer'in Swissotel'deki odasında da detaylı arama yaptı. Türer de gözaltına alınan diğer isimler gibi sorgusu yapılmak üzere Ankara'ya gönderildi.
Önce bir sonra üç
Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde dinlenme kuşkusuyla yapılan aramada önce bir böcek bulunmuş, ardından MİT'e Aralık 2011'de detaylı bir inceleme yaptırılmış, 2 ayrı yerde 3 'böcek' daha tespit edilmişti. Görüntü değil sadece ses kaydettiği belirtilen dinleme cihazlarının, Başbakan'ın kriptolu telefonlarına yerleştirildiğine dair de iddialar ortaya atılmıştı.
Priz içinde sınırsız şarj
Başbakan Erdoğan'ın özel çalışma ofisindeki prize yerleştirildiği ortaya çıkan 'profesyonel işi' böceğin 250 metre yarıçaplık mesafeye sinyal gönderebildiği belirlenmişti. Koruma ekibindeki polislerden biri tarafından yerleştirildiği düşünülen dinleme aygıtının, sabit prizin üzerine konulan portatif prizin içine konulduğu, böylelikle şarj problemi olmaksızın uzun süre casusluğa imkan verdiği tespit edilmişti.
Afganistan'a kaçmıştı
Gözaltı talimatında bir isim yurtdışında olduğu için gözaltına alınamadı. Başbakan Erdoğan'ın ofisine dinleme cihazı yerleştirdiği iddia edilen şüphelilerden 4. sınıf emniyet müdürü Serhat Demir'in bir süre önce Afganistan'a kaçtığı ortaya çıkmıştı. Savcı Duran Çetin'in önce davetiye çıkaracağı Serhat Demir hakkında, bu davete uymadığı takdirde interpol aracılığıyla kırmızı bültenle yakalama kararı çıkartılacak.
Evler didik didik imajlar alındı
Savcı Duran Çetin'in talimatıyla eşzamanlı olarak Ankara, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Karabük ve Gölbaşı'nda başlatılan operasyonla 11 yeni ve eski emniyet mensubu gözaltına alındı. Zanlıların ev ve işyerlerinde de aramalar yapıldı. Dijital kayıtların kopyaları alınırken bilgisayarların da imajları kaydedildi. 'Böcek' operasyonu kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir polis memurunun Karabük'teki baba evinde de arama yapıldı. Evde delil bulunup bulunmadığı yönünde herhangi bir bilgi verilmezken, güvenlik güçleri yapılan arama sonrası sözkonusu adresten ayrıldı. Yozgat'ta gözaltına alınan 2 ismin ise bu kentte misafir olarak bulundukları öğrenildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Seyit Saydam, Yozgat'ta bulundukları sırada gözaltına alınarak sorgu için Ankara'ya götürüldü.
HER AN BAŞBAKAN’IN YANI BAŞINDAYDI
Gözaltına alınanlar arasında en dikkat çeken isim ise uzun yıllar Başbakan Erdoğan’ın koruma müdürlüğünü yapan 1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut oldu. Bir dönem Erdoğan’ın yanıbaşında olan ve her fotoğraf karesine giren Bulut’un Çukurambar’daki evinde teknik cihazlar da kullanılarak yapılan arama yaklaşık 3 saat sürdü. Aramanın ardından konutun bulunduğu siteden çantalarla ayrıldı. Bulut, Korumu Müdürlüğü görevinden sonra Denizli Emniyet Müdürlüğü'ne atanmış, son olarak da Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevlendirilmişti.
AYAKKABI ATILINCA EĞİLMİŞTİ
Erdoğan'ın o dönem koruma müdürlüğünü yapan Zeki Bulut, sakin kişiliğiyle tanınıyordu. Başbakan Erdoğan'a yönelik İspanya'da yapılan ayakkabı fırlatma olayı kariyeri açısından en olumsuz olaylardan birisiydi. Bir kişi Erdoğan'a ayakkabı fırlatmış, o esnada Başbakan'ın hemen arkasında bulunan Bulut, ayakkabı saldırısı üzerine kendisini korumak için yere eğilmişti. Başbakan Erdoğan'ı İspanyol korumalar makam aracına bindirmişti.
SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 emniyet mensubu, sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Karabük ve Yozgat'ta eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişi sağlık kontrolü için Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'ne getirildi. Şüpheliler hastanedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından yeniden Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
TÜBİTAK ESKİ BAŞKANI İFADEYE ÇAĞRILDI
Dosyada şüpheli olarak bulunan eski TÜBİTAK BİLGEM Daire Başkanı Dr. Hasan Palaz’ın yanı sıra ismi açıklanmayan 1 TÜBİTAK görevlisi ile 1 MİT görevlisi daha ifadeye çağrıldı. Palaz, TÜBİTAK’taki görevinden, kendisinden “Böcek raporunda tahrifat yapması yönünde baskıya maruz kaldığı” iddiasıyla istifa ettiğini açıklamıştı. Söz konusu MİT görevlisi için ise Başbakanlık’tan soruşturma izni talep edildi. (Yenişafak, Star, Sabah, Hürriyet)
(17 Haziran 2014, 12:42), son güncel.: (18 Haziran 2014, 10:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: