Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜBİTAK'taki paralel yapılanmaya dair iddialar üzerine soruşturma başlattı. İhbarı Ergenekon davası sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım yaptı. Gülen cemaatine ait Fatih Üniversitesi kadrolarının TÜBİTAK'ı adeta ablukaya aldığını ileri süren Yıldırım, geniş kapsamlı ifadesinde çok sayıda somut isim ve diğer bilgilere yer verdi. İhbar üzerine harekete geçen savcılık SGK, MASAK ve Emniyet kanalıyla iddiaları çok yönlü incelemeye aldı. Öte yandan bu soruşturma ile diğer bir kaç soruşturmaya daha imza atan savcılık paralel yapıyı rahatsız etti.
18.06.2014 11:41 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, TÜBİTAK hakkında soruşturma başlattı. Savcılığa gelen bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmada, ihbar mektubunda yer alan "148 kişinin usulsüz bir şekilde TÜBİTAK’a işe alındığı ve kadrolaşma yoluna gidildiği" iddiası ile diğer iddialar çok yönlü incelemeye alındı.
İhbar mektubunun ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yazı yazan savcılık, TÜBİTAK’tan son dönemde ayrılanların mal varlığının araştırılması için Mali Suçları Araştırma Kurulu'na da (MASAK) talimat verdi.
Savcılık, ayrıca Ankara TEM Şube Müdürlüğü'ne talimat yazısı göndererek şu hususların araştırılmasını istedi:
-Müştekinin iddialarının araştırılması,
-TÜBİTAK görevlileri hakkında siyasi casusluk soruşturmasının olup olmadığının belirlenmesi,
-TÜBİTAK görevlileri hakkında siyasi casusluk suçu ile ilgili soruşturma yok ise inceleme başlatılması,
-Örgütlü bir yapının hükümet üyelerinin telefonlarını dinlenmesi ve dinleme kayıtlarının siyasi casusluk için başkalarına vermeleri ile ilgili araştırma yapılması, suç faillerinin tespiti,
-Bu konuda başka soruşturmalar bulunması halinde konusu aynı olan soruşturmanın birleştirilerek, tamamlandıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesi.
İHBAR ERGENEKON SANIĞINDAN
İhbarı yapan Ergenekon davası sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım, ifadesinde “2009 yılında İstanbul’da ev ve iş yerlerinin aranması sırasında birçok materyale el konulduğunu, TEM Şube Müdürlüğü'nde dijital verilerin görevliler tarafından konularak aramada bulunmuş gibi gösterildiği, TÜBİTAK Kriptoloji uzmanı M.M. isimli kişi ile irtibatlandırılmaya çalışıldığını, TÜBİTAK’ta paralel yapının baskısı sonucu istifa ve emeklilik işlemlerinin yürütüldüğünü, boşalan kadrolara Fatih Üniversitesi’nden 40 civarında bilişim ile ilgilenen kişinin transfer edildiğini, TÜBİTAK’ta bütün yazılım ve projelerinin kontrol altına alındığı, 3.3.2014 günü Başbakan'ın kriptolu telefonunun dinlenmesinin paralel yapı tarafından tezgahlandığını, tehdit, baskı ve zorlama ile TÜBİTAK’ta uzmanların tasfiye edildiğini, buraya atanan kişilerin kriptolu telefonların yazılımlarının şifreleri ve bütün önemli bilgileri ele geçirdiğini, kriptolu telefonların dinlendiğini ve kaydedildiğini” ileri sürdü.
İhbarı yapan emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, 6 Ağustos 2013 tarihinde sonuçlanan Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı.
SAVCI PARALEL MEDYAYI RAHATSIZ ETTİ
Öte yandan bu soruşturma ile diğer bir kaç soruşturmayı daha başlatan aynı savcılık paralel yapıyı rahatsız etti. Paralel medyanın merkez yayın organı olarak nitelendirilen Zaman gazetesi savcılığı AKP'nin savcılığı olarak değerlendirdi.
Zaman gazetesinde ‘Operasyonel büro’ çalışıyor başlığıyla dün yayınlanan haber şu şekildeydi:
"AKP’nin, özel yetkili savcılıkları kaldırdıktan sonra oluşturduğu ve ilk olarak Cumhuriyet’in manşetten 'operasyon bürosu' olarak duyurduğu savcılık, imza attığı ilginç uygulamalarla gündeme oturmaya başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde oluşturulan “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu” bugün verdiği 3 farklı soruşturma kararı ile tartışmalara yol açtı.
2,5 yıl sonra ‘böcek’ operasyonu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan ortam dinleme cihazıyla ilgili olarak aradan geçen 2 yıl 6 ayın ardından operasyon başlatan, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli savcı Duran Çetin, 12 ayrı adreste arama yaptırdı. Çetin, Erdoğan’ın uzun yıllar koruma müdürlüğünü yapan Zeki B.’nin de aralarında olduğu bazı polis şefleri hakkında gözaltı kararı çıkardı.
TÜBİTAK’a soruşturma
Yine aynı büro, TÜBİTAK hakkında soruşturma başlattı. T24’ün haberine göre, Ergenekon davası sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım’ın ihbarını ciddiye alan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli savcı Duran Çetin, kurumlara yazı yazarak bilgi istedi.
IŞİD’in baskın haberlerine yayın yasağı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Musul konsolosluğunun basılması hakkında ‘yazılıp çizilmemesi’ni istemesinin ardından harekete geçen Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcısı, 3 gün sonra mahkemeye başvurdu. Bugün Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, basın yayın ve medya organlarına dünyanın gözü önünde cereyan eden gelişmeler hakkında ‘yayın yasağı’ getirdi.
BU BÜRO NASIL KURULDU?
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’nda tanımlanan suçlar, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa’da yazılı suçlar ile Türk Ceza Yasası’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısım, dört, beş, altı, yedi ve sekizinci bölümünde tanımlanan suçlara ilişkin soruşturmaları yürütmekle görevlendirildi."
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(18 Haziran 2014, 11:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: