Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay´ın bozma kararından sonra tekrar görülmesine devam ediliyor. Tutuksuz sanıklardan Zeynel Abidin Yavuz ve Osman Hayal hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
07.01.2014 13:36 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 18 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Erhan Tuncel getirildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan sadece Tuncay Uzundal katıldı.
SANIK UZUNDAL: CİNAYET İŞLEYECEKLERİNİ BİLMİYORDUM
Tuncay Uzundal'a 'Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanı' soruldu. Trabzon'daki Mc Donalds patlaması ile ilgisinin olmadığını, o patlamadan sonra Erhan Tuncel ile tanıştığını belirten Uzundal, “Erhan Tuncel sadece benim ev arkadaşım. O da ben de üniversite öğrencisiydim. Bu nedenle aynı evde kaldık. Ben aynı eve çıkmadan önce bunların cinayet işleyeceklerini bile bilmiyordum. Beraatimi istiyorum" dedi.
ÇETİN: DOSYA YENİDEN ELE ALINMALI
Sanık Uzundal'ın ardından Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin söz aldı. Türkiye'nin gündemindeki son olaylardan sonra Dink davasının daha da önem kazandığını belirten Çetin, “Bu davadaki taleplerimize yanıt veren bazı kamu görevlileri son günlerdeki tartışmaların odağındaki isimler. Bu nedenle mahkemece sürecindeki taleplerimiz yeniden karşılanmalı. Bir bakıma neredeyse dosya yeniden ele alınmalı. Bu davada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT), Genelkurmay dosyaya doğru bilgiler aktarmadı" diye konuştu.
SORUKLU: MÜVEKKİLİM CİNAYETTE KARAR VERİCİ OLAMAZ
Avukat Çetin'in ardından sanık Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu konuştu. Müvekkilinin tutukluluğunun Anayasa Mahkemesi(AYM) kararlarına aykırı olduğunu, 6 yıl tutukluluğun AYM kararlarına göre uzun olduğunu belirten Soruklu, “Müvekkilim adli kontrol talebi ile serbest bırakılmalı. Duruşmanın uzamasının faturası müvekkilime kesilmemeli. Müvekkilimin TMK 10. İle yetkili savcılığa verdiği ifade doğrultusunda Sabri Uzun tanık olarak ifadeye çağrıldı. Sabri Uzun dönemin en üst düzey emniyet görevlisi. Müvekkilim emniyet hiyerarşisinde yardımcı istihbarat elemanı. Yani emniyetin en alt halkasının bile sonunda. Böyle bir cinayette karar verici olması imkansız. Daire Başkanının tanık olduğu bir olayda karar verici olması mümkün değil" dedi.
TUNCEL DURUŞMALARA KATILMAK İSTEMEDİĞİNİ BELİRTTİ
Avukatın ardından sanık Erhan Tuncel söz aldı. Yargıtay'ın bozma kararının ardından savunmasını yaptığını belirten Tuncel, “Bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmak istiyorum" dedi.
SAVCILIK DURUŞMAYA GELMEYENLERE YAKALAMA İSTEDİ
Beyanların ardından duruşma savcısına görüşü soruldu. Savcı, davanın sürüncemede bırakıldığını belirterek, “Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanlarını vermek üzere duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep ediyorum" diye konuştu. Savcı Erhan Tuncel'in ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
2 SANIĞA YAKALAMA KARARI
Beyanların ardından mahkeme, ara kararlarını açıkladı. Erhan Tuncel'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, vareste tutulmasına yönelik talebi ise reddetti. Mahkeme, sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Havuz hakkında 'Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınması için' yakalama kararı çıkarttı. Sanıklar bir dahaki celseye polis tarafından getirilecek ve beyanlarının ardından serbest bırakılacak.
BULUNDUKLARI CEZAEVİNDEN BEYANLARINI SUNACAKLAR
Mahkeme, beyanları alınmayan başka suçtan tutuklu sanıklar Ersin Yolcu ve Yasin Hayal'in gelecek celse bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile beyanlarının alınmasına karar verdi. Duruşma 12 Şubat'a ertelendi.
------------------------------------------------------------------------------
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012'de verdiği kararla, 19 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek" suçundan 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı.
Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırarak, tüm sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, yerel mahkemenin kararına itiraz etmişti. Usta'nın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği dilekçede, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in örgüt liderliği ve yöneticiliğini yaptığı sanıkların, Ergenekon soruşturmalarında yakalanan ve haklarında dava açılan sanıklarla amaç birliği içinde bulunduğunun, ana yapı Ergenekon ile Trabzon'daki hücresel yapının aynı suç işleme DNA ve gen özelliklerine sahip olduğunun anlaşıldığı kaydedilmişti.
''KARAR 'ÖRGÜT YOK' ANLAMINA GELMEZ''
Kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ise davanın sanıklarıyla ilgili örgüt yöneticiliği veya üyeliği konusunda yeterli delil bulunamadığından, beraat kararı verdiklerini söylemişti. Eryılmaz, "Verdiğimiz karar, 'örgüt yoktur' anlamına gelmez. Verdiğimiz karardan rahatsız değiliz. Sadece tatmin edici olmadığını belirttim. Elbette bu cinayeti basite indirgeyemeyiz" açıklamasını yapmıştı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti davasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının, "sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği" gerekçesiyle bozulmasını istemişti.
Tebliğnamede, "Sanıkların mensubu bulundukları silahlı terör örgütünün yöneldiği ve gerçekleştirmek istediği amaç açısından elverişli fiili gerçekleştirdikleri tarih itibarıyla, ülke genelindeki toplumsal etkinliğinin olup olmadığını aramaya gerek yoktur. Zira, devletin birliğini bozma suçu bir tehlike suçudur ve gerçekleştirilen eylemlerin sonuncusu ile de bu tehlike gerçekleşmiştir" ifadesine yer verilmişti.
YARGITAY'IN BOZMA KARARI
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuştu. Daire, sanıkların silahlı terör örgütü değil, suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına hükmetmişti.
"Kasten öldürmeye azmettirme” ve Orhan Pamuk'u “tehdit” suçlarından sanık Yasin Hayal'e verilen mahkumiyet kararı ise onanmıştı. Hayal hakkında “Silahlı terör örgütü kurma, yöneticisi olma” suçundan beraat kararı ise “suç örgütü kurma ve yönetme” suçundan mahkumiyet gerektiği için bozulmuştu.
Sanıklardan Ersin Yolcu'nun “kasten öldürmeye yardım suçundan” mahkumiyet hükmü onanırken, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan beraatinin ise "suç örgütü üyesi olma" suçundan mahkumiyet gerektirdiği için bozulmasına karar verilmişti.
Sanıklardan Erhan Tuncel'in ise “patlayıcı madde imal etme” suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, “Kasten öldürmeye azmettirme” suçundan beraat hükmünü ise sanığın Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozmuştu. Tuncel hakkında “silahlı terör örgütü yöneticisi olma” suçundan beraat kararı da “suç örgütü üyesi olma” suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu.
Tuncel'in, Trabzon'da 24 Ekim 2004 tarihinde McDonalds'ın bombalanması olayında, “genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama” suçlarından verilen mahkumiyet kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Tuncel'in bu eyleminin “6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs” suçunu oluşturacağına karar vermişti.
Sanıklardan Ahmet İskender hakkındaki “kasten öldürmeye yardım” suçundan verilen mahkumiyet kararı onanırken, İskender'in “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan beraati ise "suç örgütü üyesi olma" suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu.
Sanıklardan Salih Hacısalihoğlu'nun “Silahlı terör örgütüne yardım” suçundan beraat kararı onanmıştı. 6136 Sayılı Kanuna aykırılık suçundan mahkumiyet kararı, sanığın cezalandırılmasına yeterli delil bulunmadığı için, "beraat" kararı verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu.
Sanıklardan Zeynel Abidin Yavuz ile Tuncay Uzundal'ın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan beraatlarına ilişkin kararlar da "suç örgütü üyesi oldukları" gerekçesiyle bozulmuş, sanıklar Yavuz ve Uzundal hakkındaki "kasten öldürmeye yardım" suçundan beraat hükümlerinin de sanıkların Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmeleri sebebiyle mahkumiyetleri gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmişti.
Sanıklardan Mustafa Öztürk'ün de “silahlı terör örgütü üyesi olma”, “kasten öldürmeye yardım” suçlarından beraat kararlarını onayan Yargıtay, sanıklar Halis Egemen ile Yaşar Cihan hakkında da “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan kurulan beraat hükümleri de onamıştı.
Sanıklardan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal hakkında da “kasten öldürmeye yardım” suçundan kurulan beraat hükmü, eksik soruşturma sebebiyle bozulmuştu. Sanıklardan Veysel Toprak, Alper Esirgemez, Osman Alpay, Erbil Susaman, Şenol Akduman, İrfan Özkan ve Numan Şişman'ın “silahlı terör örgütüne yardım yataklık”, “suç işleyeni saklama” suçlarından verilen beraat kararları, suç tarihi ile inceleme tarihi arasında dava zaman aşımının dolduğu gerekçesiyle bozulmasına karar verilmişti. (AA)
2 SANIK TAHLİYE EDİLDİ
09.01.2014 15:21 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul’da görülen dava çerçevesinde önceki gün Trabzon’da tutuklanan Osman Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz serbest bırakıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararın Yargıtayca kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yeniden yargılandığı davada, duruşmaya gelmedikleri nedeniyle haklarında yakalama kararı çıkarılan Osman Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz önceki gün, Trabzon’un Pelitli beldesinde yakalanarak Trabzon Adliyesi’ne çıkartılmış ve nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.
Tutuklamanın ardından Bahçecik’teki Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen Yavuz ile Hayal’in sanıkların görüntülü olarak sorgu ve işlemlerinin yapılmasını sağlayan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sayesinde, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ifadeleri alındı. İstanbul’daki duruşmaya neden gitmedikleri konusunda ifadeleri alınan Hayal ve Yavuz daha sonra cezaevinden serbest bırakıldı.
Öte yandan Hayal ve Yavuz’un önceki gün gözaltına alınarak getirildikleri Trabzon Adliyesi’nde SEGBİS vasıtasıyla ifadelerinin alınmak istendiği ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu sisteminde bir sorun yaşandığı için ifadelerinin alınamadığı ve bu nedenle tutuklanarak cezaevine konuldukları öğrenildi.
------------------------------------------------------------------------------
DİNK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
12.02.2014 20:11 AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay’ın bozma kararından sonraki dördüncü duruşması bugün görüldü. Tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal getirilmedi. İki sanık da tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile davaya katıldı.
DİNK AİLESİ AVUKATI BEYANLARINI SUNDU
Davada ilk olarak Dink ailesi avukatlarının beyanları alındı. 17 Aralık soruşturması sonrasında görevden alınan ve Dink cinayetinde sorumluluğu olduğunu iddia ettikleri emniyet görevlileri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer gibi isimlerin yeniden gündeme geldiğini belirten avukat Hakan Bakırcıoğlu, "Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek tarafından yardımcı istihbarat elemanı yapıldı. Akyürek’in cinayetin işlenmesinden sorumluluğu var. Ancak o dönemde görevden alınmadı. Hatta dava kapsamında dosyaya sorulan sorulara yetkili sıfatıyla yanıt verdi, belge sundu" dedi.
SADECE AKYÜREK SORUMLU DEĞİL
Cinayetin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğinin gizlendiğini belirten avukat Bakırcıoğlu, Dink cinayetinde sadece Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in sorumlu olmadığını, dönemin emniyet görevlileri Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Jandarma görevlileri Ali Öz ile bazı MİT görevlilerinde sorumluluğu olduğunu savundu. Avukat Bakırcıoğlu, soruşturmanın ve incelemenin yeniden yapılması gerektiğini vurguladı.
SAVCIYI ELEŞTİRDİ BAŞBUĞ’U ÖRNEK GÖSTERDİ
Dink ailesinin avukatının ardından sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu söz aldı. Müvekkillinin tutukluluk süresinin 5 yılı aştığını belirten Soruklu, "Uzun tutukluluk süresini müvekkilim çoktan aşmıştır. Duruşmalarda savcı bey mütalaasında sürekli tutukluluğun devamına demektedir. Ancak savcılıkta tutarlı olmadır. Bize tutukluluğun devamına diyen savcı bey, müebbet hapis cezası alan bir mahkumun tahliye olması yönünde mütalaa sundu. Eşitlik talep ediyoruz" dedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Zafer Koç, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan İlker Başbuğ’un tahliye edilmesi yönünde mütalaa sunmuştu. Koç, bu mütalaadan bir süre sonra da TMK. 10. Madde ile yetkili savcılıkta görevlendirilmişti. Davanın sanıkları Erhan Tuncel ve Yasin Hayal de tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile davaya katıldı.
18 NİSAN’A ERTELENDİ
Mahkeme duruşmaya verilen kısa aranın ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Erhan Tuncel’in bu halinin devamına karar verdi. Mahkeme, TMK 10 maddeyle yetkili savcılıkça devam eden Dink cinayetiyle ilgili soruşturmanın hangi aşamada olduğu ve akıbetinin sorulmasına hükmetti. Mahkeme Yargıtay’ın bozma ilmana uyulup uyulmaması hususunun aleyhine bozma yapılan sanık Ahmet İskender’in henüz yakalanamamış olması ve savunmasının alınmamış olması nedeniyle duruşmayı 18 Nisan saat 14.00’a erteledi. (DHA)
(07 Ocak 2014, 13:36), son güncel.: (12 Şubat 2014, 20:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
MİT´in Dink belgesi sır mı?
Özel Harp de Dink şemasında
MİT´ten bir Özel Harp belgesi daha
Tanık: Dink´i Özel Harp öldürdü
Arınç suikast belgesi MİT´den
Dink sanığı Tuncel kayıp
Sanık Tuncel de Ergenekon dedi
Flaş!!! Dink davası sonuçlandı
Flaş!!! Dink´in katiline 22 yıl
Flaş!!! Başsavcı: Dink´te örgüt var
Yargıtay: Örgüt var, terör yok
Dink davası yeniden görülecek
Şemdinli ile Dink tezatları
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Dink cinayetinde 18 karanlık nokta
Dink için Yargıtaya 18 delil sunuldu
Dink Hakimi: Örgüt yok diyemem
Savcı Dink´te temyize gidiyor
Dink´te suç: Anayasa ihlali
Dink cinayetinde 30 kişiye soruşturma
Gül, Dink için DDK´yı görevlendirdi
Balyoz Darbe Planı´nın hedeflerinden biri de Dink çıktı
Santoro, Dink ve Zirve aynı örgütün işi
Avcı ve Şener´in Dink yalanları
Zirve: Şerefsizlere vur dedik, öldürdüler
Katili yakalamayı sevenler ile katille resim çektirmeyi sevenler
Samast, Dink´e öpülerek uğurlanmış
Samast´ın yakınındaki o er kim?
Dink sanıklarıyla irtibatlı jandarmalar
Savcı: Dink cinayeti Ergenekon işi
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Flaş!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
AİHM: Ergenekon, terör örgütü
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap