Emniyet, 6 Ergenekon sanığıyla Dink davası sanıkları arasında irtibat tespit edildiğini açıkladı.
FLAŞ!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
Emniyet, 6 Ergenekon sanığıyla Dink davası sanıkları arasında irtibat tespit edildiğini açıkladı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´in öldürülmesine ilişkin 5´i tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 13. duruşması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Dink ailesi üyelerinin yanı sıra, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Paris Barosundan temsilciler de duruşmayı izlemek üzere salonda hazır bulundu. Emniyet, 6 Ergenekon sanığıyla Dink davası sanıkları arasında telefon irtibatı tespit edildiğini açıkladı.
Dink suikastında Ergenekon izi
İstanbul Emniyet Müdürlüğünden mahkemeye gelen yazıda, davanın sanıklarının ´Ergenekon´ davası sanıklarından 6´sıyla telefon irtibatlarının bulunduğu bildirildi. Bu kişilerin Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Mustafa Levent Göktaş, Muzaffer Tekin ve Erbay Çolakoğlu olduğu belirtildi. Dink davasında müdahil avukatların bir önceki celsede yaptıkları talep üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü´ne yazı yazarak Ergenekon kapsamında yargılanan sanıklardan oluşan şemadaki isimler ile Dink davası sanıkları arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığının tespiti için karşılıklı olarak iletişim bilgilerinin karşılaştırılması istenmişti. Mahkeme ayrıca, bu şahısların telefon vasıtasıyla birbirleriyle bağlantı kurup kurmadıklarının, birbirlerinin telefon rehberlerinde kayıtlı olup olmadıklarının tespitini de istemişti. Davanın bugünkü oturumunda gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü´nden ilgili taleplerine cevap geldiğini belirtti. Mahkeme başkanı, şemadaki 52 isimden 6´sının Dink davası sanıkları ile ilişkili olduğunun belirtildiğini söyledi. Emniyetten gelen yazıda şemadaki 52 şahıstan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, Levent Temiz, Mustafa Levent Göktaş, Erbay Çolakoğlu ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin´in ilişkileri bulunduğu kaydedildi. Yazıda, söz konusu şahıslar arasındaki ilişkinin tam tespit edilebilmesi için HTS kayıtlarının geçmişe dönük detaylı incelemesinin yapılması gerektiği ifade edildi. (Cihan)
Gizli Tanık nihayet dinlenebildi
Duruşmada Gizli Tanık 1 de dinlendi. Başka bir odadan sesi ve görüntüsü değiştirilerek tercüman eşliğinde soruları cevapladı. Tanık, Akbank´tan çıkıp Agos Gazetesi yönüne giderken cinayete şahit olduğunu söyledi. Hrant Dink´i, yanına gelen bir kişinin birkaç saniye durdurup konuştuğunu belirten tanık, O kişi konuştuktan sonra iki kişi Dink´e yaklaştı. Biri zayıf, uzun boylu, kot pantolon ve montluydu. Diğeri ise çizgili kazaklı, kalın montlu, şişman ve kıvırcık saçlıydı. diye konuştu. Saldırganlardan birinin Şişli istikametine diğerinin ise yukarı doğru kaçtığını söyledi. Olaydan sonra kaçanlardan biri Yasin Hayal´in kardeşiydi (Osman Hayal). dedi. Sanıkların hiçbirisi gizli tanığın ifadelerini kabul etmedi. Gizli Tanık 1´in dinlenmesinin ardından sanıklar teşhis ettirildi. ´Kafes Operasyonu Eylem Planı´nda Dink cinayetinden ´operasyon´ olarak bahsediliyordu. Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007´de, genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi´nin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.
Sanıklar JİTEM´e çalışıyor
Davada ifade veren tanık Erhan Özen, sanıklardan Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Yasin Hayal´in JİTEM´e çalıştığını savundu. İzleyiciler ve basın mensupları salondan çıkarıldıktan sonra konuşan Özen, kendisinin de 1997 ve 2005 yılları arasında JİTEM için çalıştığını, parayı da İstanbul Merkez Komutanlığı´ndan düzenli olarak elden aldığını anlattı. 1997 yılında askerliğini bitirdiğini anlatan Özen, askerde tanıştığı komutanları aracılığıyla para karşılığı JİTEM´e bilgi verdiğini söyledi. Kendisi de başka bir suçtan tutuklu bulunan tanık, Karadeniz Bölgesi´nin 2000´li yıllardan sonra bilinçli olarak seçildiğini anlattı. 2005 yılı ve öncesinde Agos Gazetesi çevresinde fotoğraflama çalışması yapıldığını ve kendisinin de bu ekipte yer aldığını anlatan Özen, Tuncel ve Hayal kardeşlerin JİTEM´e çalıştığını ileri sürdü. Erhan Tuncel´i komutanları aracılığıyla ismen tanıdığını ancak yüz yüze gelmediklerini söyledi. Kendisinin bağlı olduğu komutanın şu an Ergenekon´da sanık olduğunu vurguladı. Ancak, emekli tuğgeneral olduğunu belirttiği komutanının ismini açıklamadı. Müdahil avukatların, gizli tanık programından yararlanabileceğini söylemesi üzerine Özen, Bu devlet Mustafa Duyar´ı koruyamadı. karşılığını verdi.
Dink için ´özel savcı´ talebi reddedildi
13 Mayıs 2010: Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Hrant Dink´in ailesi, 28 Nisan´da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na başvurarak Hrant Dink´in öldürülmesine ilişkin cinayetin öncesi ve sonrasını kapsayan 3 yıllık süreci inceleyip araştıracak yeni bir savcı atanmasını ve savcının tüm zamanını bu soruşturmaya ayırması talep etmişti. Dilekçeyi inceleyen Başsavcılık, soruşturma için yeni bir savcı atanmasını gerekli bulmayarak Dink ailesinin talebini reddetti. Hrant Dink´in öldürülmesi eyleminin, ´hazırlık safhası´, ´kamuoyu oluşturma safhası´, ´eylem safhası´ ve eylemden sonra ´manipülasyon safhası´, ´delillerin yok edilmesi, karartılması´ safhalarından oluştuğu ve bütün bu safhaların, 3 yılı aşkın bir süreyi kapsadığı belirtilerek, bu safhaların detaylarıyla araştırılması istenmişti. Ayrıca azınlıkları ve öğrencileri hedef alan Kafes Eylem Planı´na ilişkin dava dosyasında yer alan iddialar ve delillere ilişkin de bir çalışma ve irdeleme yapılmadığı öne sürülen dilekçede, tüm olayların bir bütün olarak ve olaylar arasında irtibat kuracak bir bakış açısı ile dosyanın değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmişti. ( Zaman)
(10 Mayıs 2010, 13:30), son güncel.: (13 Mayıs 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: