Hrant Dink davasında beraat eden Erhan Tuncel, karar duruşmasından önce, cinayetin arkasında Ergenekon terör örgütünün olduğunu iddia etti. Öldürülen Dink´in yakınlarının ve avukatlarının, yargılanan sanığın, yargılayan hakimin ve savcının, kısacası davadaki tüm tarafların örgüt var dediği halde davanın örgüt yok şeklinde sonuçlanması kamuoyunun kafasını karıştırdı. Öyle görünüyor ki, Danıştay davasının benzeri yaşanacak. Yani, Ergenekon ile irtibatlarını gösteren bulgular nedeniyle Yargıtay, Dink davasının Ergenekon davasıyla birleştirilmesini isteyecek. Ardından Dink cinayeti, en baştan ele alınarak soruşturma derinleştirilecek.
20.01.2012 10:54 Hrant Dink davasında beraat eden Erhan Tuncel, karar duruşmasından önce Zaman´ın sorduğu soruları el yazısıyla kaleme aldığı mektupla cevapladı.Tuncel, avukatı aracılığıyla gazetemize ulaştırılan mektubunda, cinayetin arkasında Ergenekon terör örgütünün olduğunu anlatıyor. Dink´in, hayatının son üç yılında hedef gösterildiğini ve işlenen cinayetin masum kitlelerin üzerine yıkılmaya çalışıldığını aktarıyor. Ergenekon´un aynı yöntemi Danıştay saldırısında da kullandığının altını çiziyor. Dink cinayetinin en karanlık noktasının Trabzon Jandarma ayağı olduğunu, Veli Küçük ile Albay Ali Öz arasındaki ilişkinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Erhan Tuncel, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek´in, Danıştay saldırısından sonra Ergenekon´un üzerine gittiği için hedefe konulduğunu söylüyor. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay´ın ise cinayete ilişkin delilleri yok ettiğini ileri sürüyor.
Hrant Dink davasının önemli isimlerinden biri de Erhan Tuncel´di. Cinayete azmettirmekle suçlanıyordu. Davanın ilerleyen günlerinde Emniyet´in istihbarat elemanı olduğu ortaya çıktı. Savunmasında ´azmettirici´ olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Kendisine gelen istihbaratı ilgili kişilere bildirdiğini, görevini yaptığını savundu. Dava sonunda Dink cinayetinden beraat etti ancak McDonald´s´ın bombalanması olayından ceza aldı.
Erhan Tuncel 23 ve 24. duruşmalarda cinayetin arkasında örgütlü bir yapı olduğuna dair açıklamalar yapmıştı. Bunun üzerine kendisine ulaştırılmak üzere bazı sorular hazırlayarak avukatına vermiştik. Tuncel, söz konusu sorulara karar duruşmasının hemen öncesinde kendi el yazısıyla yazdığı mektupla cevap verdi. Tuncel, 4 sayfalık mektubunda, Dink cinayetinin Ergenekon terör örgütüyle bağlantılı olduğuna değiniyor. Dink´in hayatının son üç yılına dikkat çekiyor. Şu anda Ergenekon sanığı olan isimler tarafından hedef gösterildiğini, hakkında davalar açıldığını anlatıyor. İşte söz konusu mektuptan çarpıcı ifadeler:
O dönemde (2007) Ergenekon´a dokunan yanıyordu. Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, Türkiye´nin en karanlık noktasına projektörü tuttu. Bu iki isim Dink cinayetinin mağdurudur. Israrla bu iki şahsın ismi zikrediliyor. İstihbarat iç mantığına göre en son sorumlu tutulacak kişiler. Akyürek´in, Trabzon´da görev yapmasına bağlıyorlar. Görevini hassasiyetle yapan biri. Ancak cinayetin işlendiği dönemde daire başkanı olması onu bu paydaya dahil etti.
Ortada örgütlü bir yapı var. Kemal Kerinçsiz ve Veli Küçük, Dink´in hedef gösterilmesi sürecinde en aktif görevi yürüttüler. Dink cinayetinin en karanlık noktası olan Trabzon Jandarma ayağıdır. Ali Öz faktörü var. (Veli Küçük´le fotoğrafı çıktı.) Bunlar Dink´in avukatları tarafından da dile getirildi. Ancak henüz bir adım atılmadı.
Danıştay saldırısında da aynı tiyatro oynandı. Şimdi her şey ortada. Senelerce bizleri uyuttular. Kandırdılar. Asıl yapı Ergenekon. Bu konuda uzmanlar. Danıştay saldırısında aylarca cemaat, AK Parti vurgusu yapıldı. Ergenekon terör örgütünün izlediği yol, işlediği suçları hedef seçtikleri zümrenin üzerine atması.
Cinayette Reşat Altay (eski Trabzon Emniyet Müdürü) faktörü unutulmamalı. Trabzon´daki personelle saha çalışmamız oldu. Geldiği dönem çok sıkıntılı geçti. Duyduğum kadarıyla Trabzon´daki tüm kayıtları silmiş. Belgeleri yok etti. Karartılan tüm delillerin kaynağı o. Yasin Hayal´in arka planı aydınlanmazsa cinayet aydınlanmaz. ( Zaman)
TÜM TARAFLAR ÖRGÜT VAR DİYOR, AMA KARAR ÖRGÜT YOK DİYE ÇIKIYOR!
Hrant Dink davasında beraat eden tutuklu sanık Erhan Tuncel´in, karar duruşmasından önce, cinayetin arkasında Ergenekon terör örgütünün olduğunu iddia etmesi çok ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. Öldürülen Dink´in yakınları ve avukatları, yargılanan sanık, yargılayan hakim ve savcı, kısacası davadaki tüm taraflar örgüt var diyor, ama dava örgüt yok şeklinde sonuçlandı. Yani örgüt lafta kaldı. Öyle görünüyor ki, Danıştay davasının benzeri yaşanacak. Yani, Ergenekon ile irtibatlarını gösteren bulgular nedeniyle Yargıtay, Dink davasının Ergenekon davasıyla birleştirilmesini isteyecek. Ardından Ergenekon davası bünyesine alınan Dink cinayeti, en baştan ele alınarak soruşturma derinleştirilecek. Tıpkı Danıştay olayında olduğu gibi şok irtibatlar tespit edilecek. Yani Dink davasının en büyük eksiği olan soruşturmanın derinleştirilmemesi hatası giderilecek. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ÖRGÜT NASIL DEŞİFRE EDİLECEK? |
Cinayetin soruşturma ve dava sürecinde sürekli Emniyet kanadında yaşandığı ileri sürülen ihmal ve görevi suistimal iddiaları gündeme getirildi. Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı´nda yaşandığı ileri sürülen ve askeri personelin de ifadelerinde doğruladığı ihmaller ise hiç konuşulmadı.
Erhan Tuncel, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek isminin kasıtlı olarak Dink olayının içine çekildiğini anlatıyor. Ergenekon soruşturmalarında aktif görev aldığı için Akyürek´in hedef seçildiğini söylüyor.Dink saldırısı sonrası yaşananlar da Tuncel´i doğruluyor. Cinayetin ardından hakkında soruşturma açılan Akyürek, tıpkı planlandığı gibi görevinden alınmıştı. Erhan Tuncel, Zaman´ın sorularına verdiği cevaplarda, cinayetin en karanlık noktasının Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı ayağı olduğunu söylüyor. Peki neler yaşanmıştı o dönemde? Hatırlamakta fayda var.
Cinayete ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde açılan davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal´in eniştesi Coşkun İğci, Hayal´in, Dink´i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu tanıdığı Jandarma İstihbarat görevlilerine bildirdiğini söylemişti.Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci´nin bilgi verdiği görevlilerin Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu tespit edildi. Bu kişiler hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi´nde dava açıldı. Okan Şimşek ve Veysel Şahin, İğci´nin söylediklerini doğruladı.
ASTSUBAY: İSTİHBARATI ÜSTLERİMİZE BİLDİRDİK
Okan Şimşek, İğci´nin söylediklerini istihbarat şube müdürümüz olan Yüzbaşı Metin Yıldız´a detayına varıncaya kadar aktardık. (Bir gün sonra istihbarat toplantısı yapılıyor) Toplantıda o dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz ile diğer üst düzey yetkililer bulunuyordu.Toplantı esnasında, Metin Yıldız, Ali Öz´e hitaben, ´Komutanım, 2004 yılında bombalama eylemi yapan Yasin Hayal´in İstanbul´da bir Ermeni gazeteciyi öldüreceği yönünde edinilmiş bilgiler var.´ dedi. Bunun üzerine Ali Öz ´bu konuyu sonra daha kapsamlı görüşürüz.´ dedi. Toplantıdan çıktık...´ ifadelerini kullanmıştı. Ali Öz, ´tanık´ olarak verdiği ifadede, kendisine böyle bir istihbarat bilgisinin verildiğini hatırlamadığını söyleyecekti. 15 Mayıs 2009´da bu kez sanık olarak ifade verdi. Daha önceki açıklamalarını tekrarladı.
TBMM bünyesinde kurulan Alt Komisyon da hazırladığı raporda ´hem emniyet teşkilatı hem de jandarma açısından bir ihmalin, kusurun, koordinasyonsuzluğun olduğu sonucuna´ varmıştı. Ancak bu bile saldırının Emniyet ayağını sürekli gündemde tutmaya çalışan, Jandarma ayağını görmezden gelenlere yetmedi.
Jandarma muhbiri Veysel Şahin´in dava kapsamında ´tanık´ sıfatıyla verdiği ifadeyi de unutmamak lazım. Jandarma Alay Komutanlığı tarafından Trabzon´a ´misafir istihbarat elemanı´ olarak davet edildiğini belirten Şahin, Yasin Hayal´i 2003-2005 yılları arasında Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı´nda gördüğünü anlatmıştı. Şahin´in ifadesine göre, Hayal´ın jandarma ile irtibatı cinayetten çok daha öncesine dayanıyor.
İstanbul´daki mahkemenin verdiği tartışmalı karar savcılar tarafından temyize götürülecek. Görünen o ki, soruşturma/yargılama sil baştan yeniden yapılacak. Kamuoyu, yapılacak ikinci yargılamada sadece Emniyet´te yaşandığı ileri sürülen ihmallerin değil, Jandarma´da yaşandığı bizzat ilgilileri tarafından ifade edilen ihmallerin de derinlemesine soruşturulmasını bekliyor. Aksi halde ´örgüt´ün deşifre edilmesi yine mümkün olmayacak. ( Zaman)
(20 Ocak 2012), son güncel.: (21 Ocak 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Dink Hakimi: Örgüt yok diyemem
Savcı Dink´te temyize gidiyor
Flaş!!! Dink davası sonuçlandı
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Savcı: Dink cinayeti Ergenekon işi
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Dink´te suç: Anayasa ihlali
Dink cinayetinde 30 kişiye soruşturma
Gül, Dink için DDK´yı görevlendirdi
Flaş!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
Balyoz Darbe Planı´nın hedeflerinden biri de Dink çıktı
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Samast, Dink´e öpülerek uğurlanmış
Zirve: Şerefsizlere vur dedik, öldürdüler
Samast´ın yakınındaki o er kim?
Katili yakalamayı sevenler ile katille resim çektirmeyi sevenler
Avcı ve Şener´in Dink yalanları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap