Yeniden yargılama kapsamında 7 sanık hariç beraatle sonuçlanan 'Balyoz Planı' davasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırladıkları iddiasıyla eski TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin yargılanmasına devam edildi. Davada, görevsizlik taleplerine ilişkin değerlendirme yapılmak üzere, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Paralel Devlet Yapılanması 25 Aralık darbe girişimi davasına ilişkin bin 453 sayfalık iddianame ve iddianame kabul kararının mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verildi.
27.01.2016 14:54 Yeniden yargılama kapsamında Çetin Doğan'ın da aralarında olduğu 7 isim hariç sanıkların tümünün beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırladıkları iddiasıyla eski TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin yargılanmasına İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, yurtdışında oldukları için haklarında yakalama emri çıkarılan sanıklar Hayrettin Bahşi, Tahsin Türköz ve Erdem Alparslan katılmadı. Sanıkları avukatlarının temsil ettiği duruşmada, davaya müdahil olan emekli Tuğgenerel Süha Tanyeri ile emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 5 kişi ve diğer müdahillerin avukatları da hazır bulundu.
Duruşmada söz alan müştekilerden Bülent Kocabaş'ın avukatı Serpil Saraçoğlu, müvekkilinin davanın mağdurlarından biri olduğunu belirterek, "Balyoz ismi verilen dava dosyasında, söz konusu sanıklar tarafından düzenlenen rapor doğrultusunda mahkumiyet kararı verilmiş olup, zarar görmeleri nedeniyle davaya katılma talebimiz bulunmaktadır" dedi.
MÜDAHİL ASKERİ HAKİMDEN GÖREVSİZLİK TALEBİ
Celse arasında hazırladığı dilekçeyi mahkemeye sunarak görevsizlik talebinde bulunduğu belirtilen müdahil emekli Hakim Albay Ali Cengiz Şirin, söz alarak, daha önce görevsizlik talebinde bulunduğunu ancak reddedildiğini hatırlattı. Şirin, şunları ifade etti:
"Gelişen süreç itibarıyla yapılan soruşturmalar sonunda birtakım sanıklarla ilgili, FETÖ örgütü üyesi olmaları nedeniyle iddianame düzenlenmiş olup, bu iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmiş ve yargılamaya başlanmıştır. Bu iddianame çerçevesinde, Balyoz davası da içinde olmak üzere bir kısım davalarda, bu örgüt ve üyeleri tarafından sahte 'cd'ler oluşturulmak suretiyle, operasyonlar yapılması sonrasında bizler mağdur olduk. Bu nedenle söz konusu yargılamaya konu sanıkların eylemleri olan Balyoz davasında görevlerini kötüye kullamak suretiyle, bilirkişi raporu düzenleyerek söz konusu davaya ilişkin verilen kararda etkili olmuşlardır. ve bu nedenle mağdur olduk. Sanıklar da, söz konusu raporlarının ısrarla doğru ve sağlıklı olduğunu açıklamışlardır. Ve fakat, daha sonraki süreç itibarıyla sanıkların da dahil olduğu birçok kişinin TÜBİTAK'taki işlerine son verilmiştir."
Ali Cengiz Şirin, 30 yıl hakimlik yaptığını ve emekliliğe zorlandığını da belirterek, sanıkların eylemlerinin dikkatini çektiği çerçevede değerlendirilmesini ve görevsizlik kararı verilmesini talep etti.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline binaen emekli korgeneraller Bekir Memiş ve Nejat Bek ile emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 30 kişinin müdahillik talebinin kabulüne hükmetti.
Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılarak, Paralel Devlet Yapılanması'nın 25 Aralık darbe girişimi davasına ilişkin bin 453 sayfalık iddianame ile iddianamenin kabul kararının mahkemeye gönderilmesinin istenilmesini de kararlaştırdı.
Dava dosyasının geldiği aşamaya göre, sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı ve katılma talepleriyle ilgili tüm kararların oluşturulduğuna da dikkati çeken mahkeme, bu duruşmada müdahil Ali Cengiz Şirin'in görevsizlik talebi doğrultusunda istenilmesine karar verilen Paralel Devlet Yapılanması 25 Aralık darbe girişimi davasına ilişkin iddianamenin, mahkemece değerlendirilmesinin yapılmasından sonra, yargılamaya nasıl devam edileceği konusunda karar verilmesini de hükme bağladı.
Mahkeme daha sonra duruşmayı 11 Mart'a erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, "Balyoz Planı" davasından beraat eden Deniz Kurmay Albay Ali Yasin Türker "şikayetçi" olarak yazılırken, Türker'in şikayet dilekçesine de yer veriliyor. Türker'in dilekçesinde, "tutuklanmasına gerekçe olarak, soruşturma evrakı içindeki 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli bilirkişiler olan şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi tarafından 19 Şubat 2010'da yazılan bilirkişi raporunun gösterildiği" beyanında bulunduğu belirtilen iddianamede, dilekçede, "şüphelilerin hazırladığı raporla ilgili yaptırılan bilirkişi incelemesinde, bu raporların eksik ve hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları" yönünde tespitler bulunduğu dile getiriliyor.
O dönem TÜBİTAK'ta Bilişim Sistemleri Grubu'nda araştırmacı olarak görev yapan şüpheli Erdem Alparslan ile TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'de baş uzman araştırmacı olarak görev yapan şüpheliler Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi'nin savcılıkça alınan ifadelerine de yer verilen iddianamede, eksik ve yanlı bilirkişi raporu düzenledikleri öne sürülen şüphelilerin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
İddianameyi 11 Şubat 2015'te kabul ederek yargılama başlatan İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bugüne kadar, "Balyoz Planı" davasından beraat eden 163 kişi tarafından müdahillik talebinde bulunuldu. Müdahillik talebinde bulunanlar arasında, geçen yıl Temmuz ayında hayatını kaybeden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da yer alıyordu.
Paralel yapı-Balyoz bilirkişilerine açılan kumpas davası manşetlerimiz
(27 Ocak 2016, 14:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: