Anayasa Mahkemesi Balyoz davasında hak ihlali yaşandığına hükmetti. Dün 17 üyenin oy birliğiyle alınan kararın gerekçesi 5 No'lu hard diskle ilgili iddiaların yeterince incelenmemesi ve eski komutanlar Yalman ile Özkök'ün dinlenmemesi oldu. Bu kararla Balyoz davasında yeniden yargılamanın yapılabileceği değerlendiriliyor. Yeniden yargılama talepleri daha önce reddedilmişti. Karar üzerine sanık avukatları bu sabah müvekkilleri için peşpeşe tahliye başvurusunda bulunmaya başladı.
19.06.2014 13:20 Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında, aralarında Çetin Doğan ve MHP'li vekil Engin Alan'ın da bulunduğu sanıkların haklarınının ihlal edildiğine ve yeniden yargılanmalarına karar verdi. Konuyu dün görüşen mahkeme, dijital verilerle ilgili iddiaların yeterince araştırılmamasını, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmemesini ortak gerekçe olarak gösterdi. Karar, davada tahliyelerin de yolunu açtı. Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarının haklarının ihlal edildiği iddiasıyla yaptıkları 230 bireysel başvuruyu birleştirerek görüştü. Bireysel başvurular Birinci ve İkinci Bölüm'lerde ayrı ayrı görüşülürken AYM, kararın niteliği ve kapsamını da dikkate alarak başvuruları tüm üyelerin katıldığı Genel Kurul'da ele aldı. Başkan Haşim Kılıç ve 16 üyenin katıldığı toplantıdan, sanıkların haklarının ihlal edildiği sonucu çıktı.
OYBİRLİĞİYLE KARAR
AYM, oybirliğiyle aldığı kararda; İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada sanıkların ortaya attığı "sonradan dijital veriler üretildiği" iddiasının yeterince araştırılmadığını kabul etti. Yüksek Mahkeme, bu nedenle sanıkların adil yargılanma hakkı kapsamında olan "çekişmeli yargılama ilkesi"nin ihlal edildiğini saptadı. Mahkeme, kararını alırken, TÜBİTAK'ın davanın en önemli delillerinden olan "5 No'lu hard diske sonradan veriler yüklendiği" yolundaki raporunu da referans aldı. AYM, sanıkların, verilerin dijital ortamdaki delillere sonradan eklendiği ve verilerin değiştirildiği iddialarının yeterince araştırılmadığını bunun açıkça hak ihlali olduğuna karar verdi. Balyoz davası sırasında sanıkların en önemli taleplerinden biri de eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın, mahkeme huzurunda, tanık olarak dinlenmesi idi. Sanıklar bu taleplerini, "Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde Balyoz darbe planını araştırması için Yalman'a talimat verdiği ve böyle bir planın olmadığı yanıtını aldığı" iddiasına dayandırdı. Anayasa Mahkemesi, bu iddia ve sanıkların taleplerinin yargılamasının sonucunu değiştirebilecek ciddiyette olduğunu kabul etti. AYM, bu talebin yerine getirilmemiş olmasının da adil yargılanma hakkına aykırı olduğunu kararlaştırdı.
TAHLİYE UMUDU DOĞDU
Yüksek Mahkeme, hak ihlallerinin ancak yeniden yargılama yoluyla giderilebileceğine karar verirken, sanıkların tahliye taleplerini değerlendirmeyi ise yeniden yargılama yapacak ağır ceza mahkemesine bıraktı. AYM'nin kararı özellikle haklarındaki mahkumiyet kararları bozulan 88 sanık açısından tahliye umudu oldu. Cezaları onanan 237 sanık için de tahliye umudu tamamen ortadan kalkmış değil. Yargılama yenilendiğinde kişiler hükümlü değil, sanık statüsünde olacak. Balyoz davası sanıklarının avukatlarından Celal Ülgen, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' yönündeki kararını değerlendirdi. Avukat Ülgen, AYM'nin sadece hak ihlalini tespit ettiğini, tahliye kararı vermediğini belirterek, bu nedenle sanık avukatlarının bugünden itibaren tahliye kararı ve yargılamanın yenilenmesini içeren dilekçeleri yerel mahkemeye vermeleri gerektiğini söyledi. Ülgen, "Sonuç olarak 230 Balyoz hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak. Türkiye yeni döneme giriyor" diye konuştu.
GECİKMİŞ OLUMLU KARAR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Balyoz kararını NTV'ye değerlendirdi. Yüksek Mahkeme'nin, Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasının önünü açan kararını "Son derece olumlu" bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Geç gelen adalet adalet değildir. Çok gecikerek geldi adalet, ama geldi. Gecikmiş olumlu bir karar. Umuyorum insanlar bir an önce serbest bırakılır, yargılama yeniden başlar ve adalet sağlanmış olur. En büyük arzumuz o."
AYM, AVCI İÇİN DE İHLAL KARARI VERDİ
Anayasa Mahkemesi, Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan, Odatv Davası'nda yargılaması devam eden eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın bireysel başvurusunu da sonuçlandırdı. Yüksek Mahkeme, 4 yıldır tutuklu bulunan Hanefi Avcı'nın 'Uzun tutukluluk' ve 'Tutukluluk gerekçeleri yetersiz olduğu için' haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
BALYOZ KARARLARI ONANMIŞ, YENİDEN YARGILAMA REDDEDİLMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla Balyoz davasında yeniden yargılamanın yapılabileceği değerlendiriliyor. İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesi tarafından görülen dava daha sonra Yargıtay tarafından da büyük oranda onanmıştı. Paralel yapılanma tartışmalarının başlaması ve bu yapıya mensup polis ve yargı üyelerince Balyoz sanıklarına kumpas kurulmuş olabileceğine dair iddiaların ortaya çıkması üzerine Balyoz davasında hüküm giyen bazı sanıklar "yeniden yargılanma" talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren ve üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla oluşturulan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeni heyeti talebi oy birliği ile reddetmişti. Mahkemenin ret gerekçesinde şu ifadeler yer alıyordu:
"Yargılamanın yenilenmesini gerektirecek yasal bir neden gösterilmedi. Hükümlüler ve avukatlarınca ileri sürülen hususlar mahkemece yeni delil niteliğinde görülmedi. Sadece bazı dijital belgelere yöneltilen çelişki iddialarının doğru olsa bile suçun sübutuna etki etmeyeceği kabul edilmiştir..." (1)
BALYOZ DAVASI, PARALELİN DEŞİFRESİNE HİZMET EDEBİLİR
AYM kararının nasıl bir sonuç getirebileceğine dair çeşitli görüşler ileri sürülüyor. Yeni Akit gazetesinin aynı zamanda avukatı da olan yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, bugünkü yazısında konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gündeme yetişemiyoruz dedik. Akşama doğru da.. Balyoz davası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararı çıktı. Yeniden yargılanmanın yolu açıldı.. Yeniden yargılanmada, tanıklar ve bilirkişi esaslı rol oynayacak.
Balyoz davasının tepe sanıklarının yeniden mahkum olacaklarına inanıyorum.. Çünkü, 2003’teki o darbe sürecini, biz canlı olarak yaşadık.. Balyoz’da yer almasa bile; Hurşit Tolon’u ve Tuncer Kılınç’ı ile.. Balyoz’un bir numarası Çetin Doğan’ı ile.. Bu generallerin Cuma dergisine neler yaptıklarını.. Akit hakkında nasıl illegal eylemler sergilediklerini, bire bir gördük, yaşadık.
Ama bizden ziyade.. Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman’ın şahitlikleri gündeme gelecek.. İşte o noktada.. Bence Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman’ın, paralelin hangi baskılarına maruz kaldıkları da, gün yüzüne çıkacak..
Evet, Balyoz davasının üst yönetimi, darbeci idi.. Ama bunların en tepesinde de Aytaç Yalman vardı. Kendisini bu davadan nasıl sıyırdı, belki de onu öğreneceğiz.. Balyoz sanıkları, ısrarla şahitliğini istediler. O da, ısrarla şahitlik yapmaktan kaçındı.. Niye ki acaba? Paralelciler, Aytaç Yalman ile, bir anlaşma mı yapmışlardı? İzleyip göreceğiz.."
AYM KISA KARARI AÇIKLADI
Bu arada ilerleyen saatlerde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 230 Balyoz sanığının “adil yargılanma haklarının” ihlal edildiğine ilişkin kısa kararı internet sitesinden yayınlandı. Anayasa Mahkemesi'nin açıklamasında "Dijital delilere ilişkin şikayetler giderilmeli." denildi. Kısa kararda ayrıca Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'a da yer veriliyor.
Karar üzerine Meclis’in tek tutuklu vekili Engin Alan ve Balyoz Davası’nın bir numaralı sanığı Çetin Doğan da infaz durdurma ve yeniden yargılama talep edeceklerini açıkladı. Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ve Alan’ın avukatı Ayhan Nacak dilekçelerinin hazır olduğunu ve Kartal’daki Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infaz durdurma ve tahliye talep edeceklerini söylediler.
ZAMANDAN RET
AYM’nin kısa kararında aralarında Doğan ve Alan’ın da bulunduğu başvurucuların “Özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerinin”, “zaman bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilmediği belirtildi. Kararda, adil yargılanma hakkı kapsamındaki şikâyetlerinin ise dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetlerinin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddialarının kabul edilebilir olduğu ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kaydedildi.
Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ve Alan’ın avukatı Ayhan Nacak, Kartal’daki Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infaz durdurma ve tahliye talep edeceklerini söylediler.
İŞTE O KISA KARAR
(1) Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=5832
(19 Haziran 2014, 13:20), son güncel.: (19 Haziran 2014, 14:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: