Anayasa Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Cihaner'in, kendisini Ergenekon'la irtibatlı gösteren bir gazete haberi hakkında yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez buldu. Bir anlamda Cihaner'e 'eleştirilere katlanmalısın' denilen kararda basın ve habercilikle ilgili önemli tespitlere de yer verildi.
18.08.2015 19:02 CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde bir gazetede yayımlanan "Darbe Andıcı'nın İşaret Fişeği Erzincan'da" başlıklı haberin mesleki itibarı ve kişilik haklarını hedef aldığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuru, "açıkça dayanaktan yoksun" olduğu gerekçesiyle kabul edilemez bulundu.
-Mahkeme Cihaner'e "eleştiriye katlanmalısın" dedi-
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 2009 yılında bir gazetede yer alan haberde, "İrticayla Mücadele Eylem Planı başlıklı andıcın ilk uygulamasının 23 Şubat'ta Erzincan'da gerçekleştirildiği, operasyonun HSYK tarafından korsan kararnameyle terfi ettirilmek istenen Savcı İlhan Cihaner'in izniyle yapıldığı" iddialarına yer verildi.
Cihaner, söz konusu haber nedeniyle kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu ileri sürerek, Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesinde manevi tazminat davası açtı.
Dava, yerel mahkeme tarafından reddedildi. Ret kararı Yargıtay'ca da onandı.
Cihaner, bunun üzerine, davanın etkin olmayan bir yargılama sonucunda ve Yargıtay'ın emsal kararlarına aykırı reddedildiği, adil yargılanma hakkının ve masumiyet karinesinin, kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Cihaner ayrıca 250 bin lira tazminat ödenmesini talep etti.
Yüksek Mahkeme, Cihaner'in başvurusunu "açıkça dayanaktan yoksun" olduğu gerekçesiyle kabul edilemez buldu.
-Dava açtı ama kanıt sunmadı-
Kararda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunanların, başvurularını titizlikle hazırlama ve takip etme yükümlülüğü bulunduğu, bunun gereği olarak başvurucunun iddialarını kanıtlaması gerektiği belirtildi.
Başvurucunun, HSYK'nın işlemleri ile ilk derece mahkemesinin ve Yargıtay'ın bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiaları arasında bir ilişki kurulamadığı ifade edilen kararda, yargılamanın bağımsız ve tarafsız olmadığına ilişkin bir husus saptanamadığı kaydedildi. Kararda, bu konudaki iddianın başvurucu tarafından kanıtlanamadığı aktarıldı.
Kararda, kişilik haklarının ihlali iddiası yönünden yapılan değerlendirmede ise Anayasa'da güvence altına alınan kişisel itibarın korunmasını isteme hakkı ile basın özgürlüğü arasında bir denge kurulması gerektiği belirtildi.
Başvuruya konu haberde dile getirilen düşüncelerin olgular temelinde gelişen bir tartışmaya katkı sunup sunmadığı ve içeriğinin kamunun merakını giderme isteğinin ötesine geçip geçmediği sorularına cevap verilmesi gerektiği ifade edilen kararda, şöyle denildi:
-AYM'den ilginç haber kriteri-
"Bu bağlamda, bir haber, köşe yazısı veya makalenin kamuyu bilgilendirme değeri ne kadar yüksekse kişinin söz konusu haber, köşe yazısı veya makalenin yayımlanmasına o kadar çok katlanması gerekir. Aksine, yazının bilgilendirme değeri ne kadar düşükse kişinin korunan çıkarına da o kadar çok üstünlük tanınması gerekir. Basının genel yarar nitelikli bütün sorunlarla ilgili olarak bilgi ve fikir yayma fonksiyonuna, kamunun bu bilgi ve fikirleri alma hakkının eklendiği hatırlanmalıdır."
-Ergenekon soruşturması ve ilgili haberler-
Haberin yayımlandığı dönem, ülkede sivil hükümete karşı darbe hazırlığı yapıldığına ilişkin iddialar üzerine başlatılan ve "Ergenekon soruşturmaları" adı verilen bir dizi soruşturmanın devam ettiği hatırlatılan kararda, bu çerçevede haberin yayımlandığı tarih ve öncesinde, soruşturma kapsamında birçok kişinin ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldığı, bu kişilerin gözaltına alındığı, bazılarının tutuklandığı anlatıldı.
Soruşturma dosyasında aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ve örgütün yapısını gösteren belgelerin ele geçirildiği iddialarına yer verildiğine değinilen kararda, o dönemde soruşturma kapsamındaki operasyonlarla ilgili pek çok haber yapıldığına işaret edildi.
Kararda, haberde dile getirilen iddialarla haberin yayımlandığı dönemdeki olaylar ve başvurucunun beyanları birlikte değerlendirildiğinde söz konusu haberdeki sözlerin ve iddiaların bir ölçüde, genel yarar nitelikli bir tartışmaya katkı sunduklarının kabul edilebileceği belirtildi.
Haberin, başvurucunun şahsına hakaret içermediği, ona karşı şiddete teşvik etmediği değerlendirmesine yer verilen kararda, şunlar kaydedildi:
-"Haberde abartıya kaçılabilir"-
"Başvuruya konu haberde abartıya kaçılmadığı da söylenemez. Ne var ki basın özgürlüğünün kapsamının, demokrasi ile yakın ilişkisinin doğal sonucu olarak, bir dereceye kadar abartıya ve hatta kışkırtmaya izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiği kabul edilmelidir. Anayasa Mahkemesi veya derece mahkemeleri, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemezler. Zira bir düşüncenin en iyi hangi üslup ve biçimle aktarılacağına bizzat düşünceyi dile getirenler karar verebilir. Bu bağlamda Anayasa'nın 26. maddesinin, sadece ifade edilen haber ve fikirlerin içeriğini değil, aynı zamanda bunların nakledilme biçimlerini de koruduğu hatırda tutulmalıdır."
Kararda ayrıca, derece mahkemelerince tarafların haklarının değerlendirilmesinde açık bir dengesizlik saptanmadığı ve bu kapsamda bir ihlalin olmadığı da belirtildi.
İŞTE CİHANER'İ RAHATSIZ EDEN DAVA KONUSU HABER
İlhan Cihaner'in dava açmasına neden olan haber 20 Temmuz 2009'da Yeni Şafak gazetesinde yayınlandı. O haber aynen şu şekilde: (Yenisafak.com/gundem/darbe-andicinin-isaret-fisegi-erzincanda-199655)
"Darbe Andıcı'nın işaret fişeği Erzincan'da
Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu ortaya çıktı. Jandarma ekiplerinin görev alanı dışında olmasına rağmen şehir merkezinde 17 vakıf, işyeri ve eve yaptığı operasyonda gözaltına alınanların baskıyla bazı politikacılar ve bir gazete sahibi hakkında asılsız suçlamalarda bulunmaları sağlandı.
Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nda görevli Albay Dursun Çiçek'in imzasını taşıyan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya sokulduğu anlaşıldı. Jandarma ekiplerinin 17 vakıf, dernek ve işyerine baskın yaparak gözaltına aldığı 26 kişiye, planda anlatıldığı gibi üst düzey politikacı, gazete sahipleri ve vakıf yöneticileri hakkında baskıyla ithamda bulunmaları sağlandı.
3 AY POLİTİKACILARI DİNLEDİLER
Erzincan'da 23 Şubat'ta yapılan operasyon öncesi, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Ankara'da üst düzey politikacılar ve İstanbul'da bir gazete sahibinin de aralarında bulunduğu birçok isim 2-3 ay süreyle dinlendi. Teknik takip için mahkemeden gerekli olan iznin ise dinlemeden sonra alındığı belirlendi.
Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner'in izni ile Erzincan Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı ekipler şehir merkezinde 17 vakıf, dernek ve özel işyerine baskın yaptı. Erzincan'ın ilçelerinde de 4 yerde arama yapıldı. Görev alanı dışında olmasına rağmen jandarmanın şehir merkezinde yaptığı usulsüz operasyonda 26 kişi gözaltına alındı.
26 KİŞİDEN SADECE 2'Sİ TUTUKLU
Medine Vakfı'nın şubelerinin hedef alındığı baskında Jandarma birliklerinin arama işlemleri sırasında 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerini ihlal ettikleri belirlendi. Operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan 26 kişiden sadece 9'u mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklananlardan 7'si de, avukatlarının usulsüzlükleri dayanak göstererek yaptıkları itirazla tahliye edildi. Tutuklu 2 kişi Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
GECE 03.00'TE BASKIYLA İFADE
Operasyonda 'Darbe Andıcı'nda anlatılan psikolojik harekâtın uygulandığı belirlendi. Gözaltına alınan kişilerin 48 saat uykusuz bırakıldıktan sonra gece 03.00'te yapılan sorgulamalarında vakıf yöneticileri, bazı politikacılar ve İstanbul'da bir gazete sahibi hakkında asılsız suçlamalarda bulunmaya zorlandıkları tespit edildi. Sanıkların Avukatı Turgay Nas'ın gözaltı ve sorguda CMK'ya aykırı olarak gerçekleştiren işlemleri tespit ettiği öğrenildi.
HSYK'da Albay hesaplaşması
Hakim ve savcıların sabırsızlıkla beklediği atama kararnamesinin çıkmasını engelleyen HSYK üyelerinin 'Darbe Andıcı'nda imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i tutuklayan hakimi de hedef aldığı ortaya çıktı. Ergenekon soruşturması, KCK operasyonu ve Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün tutuklandığı operasyonları yürüten savcıların görev yerlerinin değiştirilmesini isteyen HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un hazırladığı korsan listede Çiçek'i tutuklayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Rüstem Eryılmaz'ın da görev yerinin değiştirilmesi isteniyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İdris Asan'ın adının ise, nöbetçi olduğu dönemlerde Ergenekon sanıklarının tutuklanmasına karar veren heyette yer alması nedeniyle korsan listede olduğu öğrenildi.
Savcı Ertosun korsan listesinde
HSYK toplantısına korsan liste sunan üye Ali Suat Ertosun'un, Jandarmaya şehir merkezinde operasyon yapma yetkisini veren Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner'in Erzurum'a atanmasını istediği ortaya çıktı. Çete suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi Erzurum'da olduğu için Cihaner, atanması durumunda Erzincan, Kars, Gümüşhane ve Bayburt'daki çete suçlarından da sorumlu olacak.
İkiz bebekleri sorguda öldü
Operasyon kapsamında sorgulanan 4.5 aylık hamile S.G'nin gördüğü baskı ve şiddet sonucunda ikiz çocuklarının karnında öldüğü de ortaya çıktı. Operasyonda gözaltına alınan C.G.'nin eşi S.G.'nin de sorgulandığı ve bu sırada eşinin 4.5 aylık hamile olduğunu söylediği ancak jandarma görevlilerinin bunu dikkate almadığı belirlendi. S.G.'nin karnındaki ikiz bebeklerinin ölü doğması üzerine psikolojisinin bozulduğu öğrenildi. Operasyonda gözaltına alınan Medine Vakfı üyelerinden C.D.'nin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı tarafından hücre hapsine çarptırıldığı da ortaya çıktı. Astım hastası olmasına rağmen 19 gün tek kişilik hücrede tutulan C.D.'nin bu sırada astım krizine girdiği tespit edildi."
(18 Ağustos 2015, 19:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Erzincan'da savcı Cihaner ve Jandarmanın 'ıslak imza' operasyonları
İşte adım adım Erzincan'da ıslak komplo: Cemaatleri silahlandırma operasyonu
Yargıtay'da yeniden görülmeye başlanan Cihaner davasının duruşmaları
Savcı olduğu öğrenilen gizli tanık Efe'den mahkemeyi sarsan Cihaner iddiaları
Cihaner'i Yargıtay'da kurtarma planı manşetlerimiz
Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner 'terör arttırılmalı' diyordu
Cihaner'in gizli sorgu odası
Cihaner davasının gizli tanığına: İfadeni değiştir, yoksa
Cihaner'den tanığa: Kalemini kırdık
CHP'nin Erzincan davasındaki gizli tanıklara şok baskısı manşetlerimiz
Yargıtay: Cihaner zorla getirilsin
Cihaner'e şok suçlama
YARGITAY'DA YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLANAN CİHANER DAVASININ DURUŞMALARI
Flaş!!! Başsavcı Cihaner gözaltında
Cihaner: Mahkemenin kararı eşkıyalıktır
Cihaner'in gözaltına alınırken HSYK Başkanvekili Özbek tarafından destek için aranması
Cihaner'in gözaltıya direnmesi
Arama görüntüleri
Erzincan'da uygulamaya konulan ıslak imzalı 'irtica ile mücadele eylem planı' manşetlerimiz
Flaş!!! Islak İmza ve Cihaner birleşti
Mahkeme: Islak imza Erzincan'da uygulandı
Cihaner'e şok: Yeniden yargılanacak
HSYK: Cihaner yargılanmalı
Erzincan'da savcı Cihaner ve Jandarma işbirliğiyle 'ıslak imza' operasyonları
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN'DAKİ ISLAK KOMPLO: CEMAATLERİ SİLAHLANDIRMA OPERASYONU
Cihaner'i Yargıtay'da kurtarma planı manşetlerimiz
Ses Kaydı: Cihaner ve diğer davalar Ankara'ya
'Er Cihaner'i kurtarmak' oyununa devam
Tiyatro: Er Cihaner'i kurtarmak
Savcı: Ergenekon Yargıtay'da mı?
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
SAVCI OLDUĞU ÖĞRENİLEN GİZLİ TANIK EFE'DEN MAHKEMEYİ SARSAN CİHANER İDDİALARI
Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner 'terör arttırılmalı' diyordu
Cihaner'in gizli sorgu odası
Cihaner davasının gizli tanığına: İfadeni değiştir, yoksa
Cihaner'den tanığa: Kalemini kırdık
Adana'daki cemaatler de ıslak imza ile silahlandırılacak mı?
Terör sanığı Başsavcı Cihaner görevden alınacak mı?
CHP'nin Erzincan davasında tanıklara şok baskısı manşetlerimiz
CHP'liler hakim karşısına çıktı
CHP'li Ersin Ergenekon sanığı olabilir
CHP'li Ersin de Ergenekon'da
CHP'li Tınastepe Ergenekon sanığı oldu
Örneklerle CHP'nin Ergenekon davalarında sempatizanlıktan öte tavırları
'Ergenekon ve CHP' manşetlerimiz
Erzincan iddianamesinde ara
Islak İmza iddianamesinde ara
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri