Masum insanların evlerine silah ve diğer delilleri yerleştirerek hükümeti devirmeye kadar genişletilecek korkunç bir komplo kuran terör suçlularını kurtarma gayreti ısrarla sürdürülüyor. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Cihaner dava dosyasını Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni alınamadığı gerekçesiyle Erzincan´a gönderdi. Soruşturma izni alınınca ´görev suçu´ kapsamlı yeni bir iddianamenin hazırlanarak Yargıtay´a gönderilmesi hedefleniyor. Ancak görüştüğümüz hukukçular bu girişimin işe yaramayacağını belirtiyorlar.
´Er Cihaner´i kurtarmak´ oyununa devam
Masum insanların evlerine silah ve diğer delilleri yerleştirerek hükümeti devirmeye kadar genişletilecek korkunç bir komplo kuran terör suçlularını kurtarma gayreti ısrarla sürdürülüyor. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Cihaner dava dosyasını Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni alınamadığı gerekçesiyle Erzincan´a gönderdi. Soruşturma izni alınınca ´görev suçu´ kapsamlı yeni bir iddianamenin hazırlanarak Yargıtay´a gönderilmesi hedefleniyor. Ancak görüştüğümüz hukukçular bu girişimin işe yaramayacağını belirtiyorlar.
Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile Orgeneral Saldıray Berk´in sanık olduğu ´Ergenekon terör örgütü üyeliği´ davasının dünkü duruşması Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde yapıldı. İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının sanıkları Dursun Çiçek ile Serdar Öztürk´ün avukatları, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının, Cihaner´in ve diğer sanıkların yargılandığı dava ile birleştirilmesini talep etti. Davanın bir numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk de savunması alınmadan beraat talebinde bulundu. Yargıtay cumhuriyet savcısı, dosyanın içeriğine göre savunmanın alınması gerektiğini belirterek, Berk´in beraat talebinin reddedilmesini istedi.
Daire Başkanı Ersan Ülker, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası ile mevcut yürütülen davanın birleştirilmesi yönündeki taleplerin reddine oybirliği ile karar alındığını açıkladı. Daire, Berk´in talebi konusunda herhangi bir karar vermedi. Ülker, Yargıtay Ceza Genel Kurulu´nun kararını da okuyarak, Cihaner´in üzerine yüklenen suçun, kişisel suç değil ´görev suçu kapsamında´ kabul ettiğini belirtti. CGK´nın kararında hakim ve savcıların görev suçlarına ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarının 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Yasası uyarınca yapılması gerektiğinin vurgulandığını söyleyen Ülker, Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütüne üye olmak´ iddiasıyla yargılandığı davada Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni alınması gerektiğini savundu. Bu usul eksikliğinin de Yargıtay Ceza Genel Kurulu´nun kararında vurgulandığını öne süren Ülker, Cihaner ve diğer sanıklar hakkında açılan dava dosyasının ayrılarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.
Bakanlıktan izin istenecek
Dava dosyası Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilecek. Başsavcılık, Cihaner´in yargılanması için Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni talep edecek. Bakanlığın soruşturma izni vermesi durumunda Erzincan´a en yakın ağır ceza mahkemesi başkanlığı olan Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı son soruşturma yapılması kararı verirse hazırlanan iddianame Yargıtay´a gönderilecek. Cihaner hakkında, ´görevi kötüye kullanmak, imar kirliliğine neden olmak ve evrakta sahtecilik´ iddialarıyla açılan davanın görülmesine ise Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde devam edilecek. İlhan Cihaner, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin ilk günden itibaren öne sürdüğü usul eksikliğinin dairece kabul edildiğini söyledi. Cihaner, Bugünkü sonuca ulaşmak için hukuk bilmeye gerek yoktu, Türkçe bilmek yeterliydi.´ dedi.
´Er Cihaner´i kurtarmak´: Gösterime devam mı tamam mı?
Masum insanların evlerine silah ve diğer delilleri yerleştirerek hükümeti devirmeye kadar genişletilecek korkunç bir komplo kuran terör suçlularını kurtarma gayreti ısrarla sürdürülüyor. Sanıkların terör değil, ´görev suçu´ kapsamında yargılanmasına hükmeden Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner´le ilgili Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle dosyayı tekrar Erzincan´a gönderdi. Daire, soruşturma izni alınınca ´görev suçu´ kapsamlı yeni bir iddianamenin hazırlanarak kendisine gönderilmesini bekliyor.
Ancak görüştüğümüz hukukçular bu girişimin işe yaramayacağını, çünkü Cihaner ve ekibinin işlediği suçların çok net şekilde ´terör suçu´ kapsamına girdiğini, baraj gölünden çıkan silahlar, gizli/açık tanıklara tehditler gibi delillerin ´görev suçu´ kapsamında gösterilmesinin mümkün olmadığını belirtiyorlar. Yine bilgi aldığımız hükümet kaynakları da yakında çıkacak yeni torba yasalarda, hakim ve savcıların yargılanmalarına ilişkin kuralların değiştirileceğini, hakim ve savcıların işlediği suçlara karışan diğer sanıkların da yargıtayda yargılanmasının kaldırılacağını belirtiyorlar. Bu konudaki hazırlıkları aslında 1 Ocak 2011 tarihli alıntıladığımız habere de manşet olmuştu.
Sonuç olarak Yargıtay´ın ´Er Cihaner´i Kurtarmak´ tiyatro oyununu sergilemekte ısrar ettiği görülüyor. Bu ısrarın süreceğini de söyleyebiliriz. Ancak kontrgerillacıların etrafındaki çember de giderek daralıyor. Şu ana kadar darbecilere vurulmuş en büyük darbe olan 163 balyoz tutuklamasından sonra Şemdinli davası da çıkarılan yasalarla tekrar sivil mahkemelere dönmek zorunda bırakıldı. Şemdinli´den daha büyük bir skandalın yaşandığı Cihaner davası sürecinin de davanın tekrar yerel mahkemelere dönmesi ve yargılamanın normal seyrinde devam etmesi ile sonuçlanması bekleniyor. Direnişin sürmesi durumunda, seçimlerin ardından yapılacak yeni anayasa ile Cihaner davasındaki pürüzlerin giderileceği söylenebilir.
2011 Kontrgerilla için Kıyamet Yılı
2011, Kontrgerilla için ´Kıyamet Yılı´. Eğer AK Parti 3,5 ay sonra, 13 Haziran 2011 günü üçüncü kez hükümet olursa, daha da ötesi, tek başına anayasa yapabilecek çoğunlukla seçilirse kıyamet birileri üzerine kopacak gibi. Kontrgerilla cephesinde tam bir panik havası yaşanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu yürüyen merdivenlere ters biniyor, diğer merdivendeki vatandaşların şaşkın bakışları altında iktidara yürüyor. Devlet Bahçeli başörtülü subay eşlerini fişleten cami bombacılarını aday gösteriyor. Bununla da yetinmiyor alay edercesine onları ´Önce -bombalanacak camilerin sahibi- Cenabı Hakk´a sonra MHP´lilere emanet´ ediyor. Vural Savaş pes edip yazarlığı bırakıyor. Sanki başka adam kalmamış gibi danıştaycı Tansel Çölaşan çıkıyor ve ´AK Parti´ye karşı güçbirliği yapın, seçimden sonra ne yaparsanız yapın´ diyor. Aynı Çölaşan Bodrum´luları da halka karşı uyarmıştı. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Dava, Erzurum´dan dosya gelmediği için ertelendi
11 Mart 2011 - Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in, ´görevini kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak´ suçlamasıyla Yargıtay´da yargılanmasına devam edildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesindeki duruşmaya daire başkanı Ersan Ülker katılmazken, duruşmaya daire üyesi Sedat Bakıcı başkanlık etti. Bakıcı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinden istenen Cihaner´in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde yürüttüğü ´cemaatlere´ ilişkin dava dosyasının henüz Daire´ye gelmediğini söyledi. Cihaner, avukatları ve Cumhuriyet savcısı istenen dosyanın gelmesinin beklenmesini talep etti. Talepler doğrultusunda Bakıcı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nden istenen dosyanın gelmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Cihaner istifa ederek, milletvekilliğine adaylığını açıklamıştı
Duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cihaner, milletvekili aday adaylığı için görevinden ayrılmasının anımsatılması üzerine, henüz bir siyasi parti ya da seçim bölgesi söylemek istemediğini belirtti. Mesleğini devam ettirme koşullarının kalmadığını, hukuk dışı bir süreç yaşadığını ifade eden Cihaner, ´Bu gitgide koyulaşıyor. Hem ülke genelinde hem de bizim yaşadıklarımız özelinde bundan böyle bu meslekte kalarak hukukçuluğumu yapabileceğime inanmıyorum. Koşulları kalmadı´ dedi. ´Milletvekilliğinin dokunulmazlık zırhına sığınmak istiyor´ şeklindeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine de Cihaner, şöyle konuştu: ´Milletvekilliğinin dokunulmazlığına ilişkin Anayasa maddesi... Benim suçlandığım maddeler, eğer seçimden önce soruşturma başlanmışsa milletvekilliği dokunulmazlığı kapsamında değildir. Hayatımda yapacağım en son şey bir şeyden kaçmaktır. Hele hele kişisel olarak bu tarz dokunulmazlığın olmaması gerektiğine inanan birisi olarak, dokunulmazlığa sığınmak gibi bir korkaklığa tevessül etmem. Tekrar söyleyeyim, benimle ilgili suçlama dokunulmazlık kapsamında değil.´ Cihaner, siyasetin bir meslek olmadığını da belirterek, hukukçuluğa devam edeceğini ifade etti. ( AA)
CİHANER DAVASI 2. KEZ ERTELENDİ
08 Nisan 2011 - Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in Görevini kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak ve evrakta sahtecilik suçlamasıyla açılan davanın görülmesine, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde devam edildi. Dava, Erzurum´dan istenen dosyanın gelmemesi sebebiyle ikinci kez ertelendi.Daire Başkanı Ersan Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nden istenen, Cihaner´in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde yürüttüğü ´cemaatlere´ ilişkin dava dosyasının gönderilmesine ilişkin yazılan yazıya bir cevap verilmediğini açıkladı.
Yargıtay savcısı, bu dosyanın gelmesine ilişkin yazılan yazının cevabının beklenmesini talep etti. Cihaner´in avukat Turgut Kazan ise mütalaanın görüşüne katılmadıklarını ifade etti. Görevi kötüye kullanma suçu işlendiğinin ileri sürüldüğünü hatırlatan Kazan, Dosyanın, gelmeden değerlendirmesi mümkündür. Beklenmesi, sonucu değiştirmeyecektir. Suç var mı, yok mu tartışmasıyla sorun çözülebilir. dedi.
Sanık İlhan Cihaner de suçun değerlendirilmesi suçun oluştuğundan geriye doğru yapıldığını, sonraki eylemlerin buna etkisi olmadığını savundu. Yargı tarihinde ilk defa yürüyen bir soruşturmaya müdahale edildiğini iddia eden Cihaner, Erzurum´daki dosyanın beklenmesinin bir anlamı olmadığını savundu. Erzurum´daki dosyada beraat veya mahkumiyet de çıksa kendi hukuki tespitinin doğru olduğunu ileri süren Cihaner, bu kararı verenlerin görevi kötüye kullanmasından mahkum edilmesini istedi. Dosyanın sonuca etkisinin olmadığını iddia eden Cihaner, bu davaların siyasallaştığını ve dosyanın bu nedenle bekletildiğini iddia etti.
Daire Başkanı Ersan Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nden istenen Cihaner´in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde yürüttüğü ´cemaatlere´ ilişkin dava dosyasının gönderilmesine ilişkin yazılan yazıya bir cevap beklenmesine karar verildiğini belirterek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. ( Cihan)
(26 Şubat 2011), son güncel.: (08 Nisan 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarmanın ´ıslak imza´ operasyonları
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
2011 SEÇİM SÜRECİNDE YAŞANAN KIŞKIRTMALAR
2011, Kontrgerilla için ´Kıyamet Yılı´ mı?
Kılıçdaroğlu iktidara böyle yürüyor
Önce o camilerin sahibine sonra MHP´ye emanet
Çölaşan Bodrum´luları halka karşı uyardı