Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanık yeniden yargılanıyor. Dava ilk olarak İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesinde görülmüştü. 88 sanığın yeniden yargılanması ise Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor. Bugünkü ilk duruşmaya 88 sanıktan 74'ü katıldı. Duruşmanın ilerleyen saatlerinde karar alan mahkeme sanıklardan 25'inin beraatine karar verdi. Yargıtay, temyiz duruşmaları sonucu verdiği bozma kararında sanıklardan 25'i hakkında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle yeniden yargılanmalarını istemişti. Bugün beraat eden sanıkların bu kişiler oldukları ve aynı gerekçeyle beraat ettikleri görüldü. Mahkemenin aldığı bir diğer karar da, Yargıtay'ın sanıklardan 62'si hakkındaki 'anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile ilgili kanun gereği 'ceza verilmesine yer olmadığına' karar verilmesi gerektiği' yönündeki kararına ise uyulmamasına karar verdi. Duruşmada daha sonra bu 62 sanığın yargılanmasına geçildi. Ve mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. İfade verme günü ise çok ilginç bir tarih olarak belirlendi.
24.06.2014 11:04 Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülmeye başlanan duruşmaya HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman ile emekli amiral Levent Görgeç’in de aralarında bulunduğu 74 tutuksuz Balyoz sanığı katılırken, 14 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatlarının da konferans salonunda bulunduğu duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapıldı.
SANIK BEYANLARI ALINIYOR
Duruşma görüntü ve ses kaydı alınarak yapılıyor. Sanıkların kimlik tespiti yapılmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2013 tarihli bozma ilamı okundu. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam sanıkların Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceklerini sordu. İfadesi alınan sanıklar, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
“OYNANAN OYUNUN ORTAYA ÇIKACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK"
Duruşmada söz alan sanıklardan Emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen, Balyoz davası kapsamında 32 ay cezaevinde yattığını belirterek Yargıtay'ın kendisi hakkında beraat kararı verdiğini ifade etti. Balyoz davasında sanık olan herkesin hukuki durumunun aynı olduğunu kaydeden Türkmen, “Hepimiz aynı sözde suç delilleri ile yani sahte delil ile suçlandık. Ben adil yargılanma hakkımızın ihlal edilmesi üzerine savunmamı kurdum. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararından sonra ilave söze gerek yok. Tarafsız mahkemede yargılanmak bizim talebimiz oldu. Yeniden yargılamada aklanacağımızdan, oynanan oyunun ortaya çıkacağından şüphem yok. Balyoz, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin şekillenmesini hedefleyen büyük bir kurgudur. Bu dava ile TSK sindirildi ve geri çekilmesi sağlandı. Bu dava ile personel tasfiye edildi. TSK dönüştürüldü ve projeye uygun hale getirildi. Balyoz davasında hukuk ilkeleri yok sayıldı. Ben yeniden yargılanma talep ediyorum" dedi.
“SUÇ İŞLEMEYE HEVESLENMEDİM"
Sanıklardan Hakan Ilıca, Yargıtay'ın bozma ilamında belirtmiş olduğu delil yetersizliğinden değil sahte delillerle yargılandığını belirterek beraatını talep ederken, sanık Hasan Gülkaya ise “Hiç suç işlemedim, suç işlemeye de heveslenmedim. Dosyamın ana davayla birleştirilmesini ve yeniden yargılanmayı istiyorum" diye konuştu.
“SİZLERİN GÖZLERİ ADALETLE BAKIYOR"
Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan sanıklardan Emekli Kurmay Albay Kemal Dinçer ise, “Adil yargılandığıma inanmıyorum. Sizlerin gözleri adaletle bakıyor. Biz bunlardan mahrum kaldık. Bundan sonra devam edecek yargılamada beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Saat: 15.50 - SANIKLARDAN 25'İNE BERAAT!
88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk celsede 25 sanığın beraat ettirdi. Mahkeme, 63 sanığın dosyasının ise Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararı doğrultusunda diğer 230 sanıkla birlikte değerlendirilmek üzere ayrılmasına karar verdi.
Yargıtay, 9 Ekim 2013 tarihinde temyiz görüşmesini sonuçlandırmış, sanıklardan 25'i hakkında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle yeniden yargılanmalarını istemişti. Henüz detaylar belli değil ama bugün İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraatine hükmettiği sanıkların bu 25 kişi olduğu ileri sürülüyor.
DETAYLAR
Saat: 17.16 - 88 sanığın Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılandığı Balyoz Davası'nda, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk celsede 25 sanığın beraatine karar verdi. Mahkeme, 62 sanığın dosyasının ise Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasını kararlaştırdı. Sanıklardan hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkındaki dava ise düşürüldü.
AVUKATLAR BERAAT İSTEDİ
Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, dosyada mevcut olan dijital kayıtların sahte olduğuna ilişkin TÜBİTAK raporu olduğunu belirterek, "Sanıkların yeniden yargılanmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi. Sanık avukatlarından İlkay Sezer, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve bu davanın ana davayla birleştirilmesini talep etti.
SAVCI "BOZMAYA UYULSUN" DEDİ
Avukatların ardından mahkeme başkanı Özlem Karaçam, duruşma savcısından mütalaasını sordu. Savcı, Yargıtay'ın sanıklar hakkındaki bozma kararına uyulmasını talep etti.
25 BERAAT KARARINA UYULDU
Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin aralarında eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da bulunduğu 25 sanık hakkındaki bozma yönündeki kararına uyulmasına karar verdi.
Beraat kararı verilen sanıklar şu isimlerden oluşuyor: Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus, İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş.
SANIKLARA TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI
Beraat kararına gerekçe olarak ise, "Yüklenen suçların sanıklar tarafından işlediğinin sabit olmadığı"nı gösteren mahkeme, tutuklu kalan sanıkların tutuklu kaldıkları süre yönünden tazminat haklarının bulunduğunu hatırlattı. Sanıklar, beraat kararını alkışlarla karşıladı.
62 BOZMA KARARINA UYULMADI
Mahkeme, yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 62 sanık hakkındaki 'anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2. ve CMK'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği' yönündeki kararına ise uyulmamasına karar verdi.
SANIKLARIN ÖZLÜK HAKLARINA VURGU
Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararını hatırlatarak, "ceza verilmesine yer olmadığı"na ilişkin kararın hukuki sonuçlarının, beraat kararına göre daha aleyhe olduğu ve bunun sanıkların özlük haklarını da etkilediğine dikkati çekti.
Mahkeme heyeti, Bora Serdar, Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ahmet Tuncer, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Ali Rıza Sözen, Aytekin Candemir, Bahtiyar Ersay, Barbaros Kasar, Behcet Alper Güney, Burhan Göğce, Can Bolat, Cemal Candan, Cüneyt Sarıkaya, Doğan Fatih Küçük, Dursun Tolga Kaplama, Erdoğan Koçoğlu, Erhan Kuraner, Fatih Altun, Fatih Musa Çınar, Fuat Pakdil, Gökhan Gökay, Hakan Akkoç, Hamdi Poyraz, Harun Özdemir, Hakan Basri Aslan, Hasan Hakan Dereli, Hasan Nurgören, İkrami Özturan, İlkay Nerat, Kemal Dinçer, Mehmet Alper Şengezer, Mehmet Kemal Gönüldaş, Muharrem Selçuk Ünal, Murat Ataç, Mustafa Erdal Hamzaoğulları, Mustafa Yuvanç, Namık Koç, Nedim Ulusan, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Refik Hakan Tufan, Sami Yüksel, Sırrı Yılmaz, Soydan Görgülü, Süha Civan, Timuçin Eraslan, Veli Murat Tulga, Yaşar Dilber, Yunus Nadi Erkut, Yüksel Gamsız, Zafer Karataş, Ahmet Şentürk, Ahmet Topdağı, Gökhan Murat Üstündağ, Kasım Erdem, Levent Ergün, Mümtaz Can, Nurettin Işık, Recail Elmaz, Suat Dönmez ve Turgay Bülent Göktürk hakkındaki dava dosyasının, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere ayrılarak ayrı esasa kaydedilmesine karar verdi.
Mahkeme, sanıklardan hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkındaki davanın ise düşürülmesine hükmetti.
62 SANIĞIN DOSYASINI AYRILDI
Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli kararında bu dava dosyası ile ihlal kararı verildiğini ifade eden mahkeme, "Yargıtay'ın ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararın hukuki sonuçları beraat kararına göre daha aleyhe olduğundan, ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilediğinden bu sanıklar hakkındaki davanın Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine" karar verdi.
MÜDAHİLLERİN KATILMA KARARI KALDIRILDI
Duruşmaya gelmeyen sanıklar Doğan Uysal, Tevfik Özkılıç ve Tülay Delibaş ile duruşmada hazır bulunmayan sanık avukatlarının dinlenilmesine yer olmadığına hükmeden heyet, Yargıtay ilamı doğrultusunda, yüklenen suçun niteliği ve dosya kapsamına göre suçtan doğrudan zarar görmeyen Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Alaeddin Kaya ve Mesut Göğebakan ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği hakkında daha önce verilen davaya katılma kararının kaldırılmasına hükmetti.
DOSYASI AYRILAN 62 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLCEK
Sanıklardan Halil Yıldız'ın, 21 Ekim 2013'te öldüğünün anlaşıldığı gerekçesiyle hakkındaki davanın düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanıklara CMK'ya göre tutuklulukta geçirdikleri süre nedeniyle tazminat davası açma hakları olduğu yönünde hatırlatma yaptı.
Heyet, 3'er bin liranın hazineden alınarak, kendisini avukatlara temsil ettiren sanıklara ayrı ayrı verilmesini kararlaştırarak, diğer yargılama giderlerinin hazine üzerinde bırakılmasına karar verdi.
Mahkeme başkanı Özlem Karaçam beraat eden 25 kişiyle ilgili davanın sona erdiğini, dosyası ayrılan 62 sanıkla ilgili duruşmanın 15 dakikalık aranın ardından devam edeceğini söyledi. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, sanık ve sanık yakınlarınca alkışlandı.
ÖZKÖK VE YALMAN TANIK OLARAK İFADE VERECEK: 10 KASIM'DA!
Saat: 17.27 - Yeniden görülen balyoz davasında mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Bu iki komutan, Balyoz davasının 10 Kasım'da görülecek duruşmasında tanık olarak dinlenecek. 10 Kasım tarihinin anlamı itibarıyla tanıklara baskı amacıyla özellikle seçilmiş olabileceği iddiası dile getiriliyor. Bu komutanların astlarını böyle anlamlı bir günde darbecilikle suçlamaktan çekinebileceği ileri sürülüyor.
İŞTE KARARLAR
Saat: 19.39 - Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından görülen Balyoz Planı davasında verilen karar gereği dosyası ayrılan 62 kişinin yargılandığı ilk duruşmada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, dosyası ayrılan 62 kişiyle ilgili yapılan ilk duruşmada konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dava konusu 5 no'lu harddiski bilirkişiye göndermeyi düşündüklerini belirterek, sanık avukatlarından, fazla zaman bulunmadığı gerekçesiyle bununla ilgili taleplerini ortak bir dilekçeyle mahkemeye sunmalarını istedi.
Duruşmada hazır olan tüm sanıklara, duruşmaya gelme zorunluluklarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri soruldu. Tüm sanıklar ve avukatları bu talepte bulundu.
Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, sanıkların duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılması taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, ayrılan dosyadaki sanıklar hakkında hüküm olarak "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdiğini, sanık avukatlarının birleştirilmesini istedikleri dosyada ise mahkumiyet hükümleri bulunduğunu kaydeden Gençkan, bu hususta usul ekonomisi gözetilmeyerek dosyaların ayrı ve ari yürütülmesinin maddi gerçeğe ulaşmada kolaylık sağlayacağını ifade etti.
Savcı Gençkan, bu nedenlerle, yargılama usulleri de gözetilerek birleştirme taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.
-Mahkemenin ara kararı-
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir kısım sanıkların avukatlarınca, yargılamanın yenilenmesine karar verilen dava dosyası ile bu dosyanın birleştirilmesinin talep edildiğini hatırlatarak, her iki dosyanın yargılama usullerinin farklı olması nedeniyle bu taleplerin reddine hükmetti.
Heyet, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararı doğrultusunda, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'a, tanık olarak dinlenilmeleri için duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasını kararlaştırarak, tüm sanıkların duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasına karar verdi.
İhlal kararı doğrultusunda, dosyada yargılamaya konu olan dijital verilerle ilgili talep ve beyanlarını bildirmeleri için sanıklar ve avukatlarına süre veren heyet, duruşmayı 10 Kasım'a erteledi.
------------------------------------------------------------------------------
DİĞER DETAYLAR
DİĞER 230 SANIĞIN YARGILANMA TARİHİ BELİRLENMEDİ
Bu 88 sanığın dışındakiler için Yargıtay onama kararı vermişti. Ancak AYM yargılamada hak ihlali yapıldığı ve yeniden yargılamanın gerekli olduğu kararına varmıştı. Bu gelişme üzerine Balyoz davasında 230 hükümlü hakkında İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz perşembe günü infazın durdurularak tahliye ve yeninden yargılama kararı verdi. Mahkeme henüz bu yargılamanın ne zaman ve nerede yapılacağını ise belirlemedi.
25 SANIK İÇİN İNANDIRICI DELİL YOK
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş’ında bulunduğu 25 kişi hakkında da sanıkların cezalandırılmasına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararının verilmesi gerekçesi ile bozulmasını, bu sanıklar arasında tutuklu varsa tahliye edilmelerini ve hakkında yakalama kararı olanların da yakalama kararının geri alınmasını istemişti.
63 SANIK İÇİN DE "CEZA VERİLMESİNE YER YOK"
Yargıtay 9. Ceza Dairesi ayrıca sanıklar Bora Serdar, Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ahmet Tuncer, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Ali Rıza Sözen, Aytekin Candemir, Levent Ergün, Mümtaz Can, Nurettin Işık, Recail Elmaz, Suat Dönmez ve Turgay Bülent Göktürk’ün bulunduğu 63 sanık içinde anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı TCK’nın 316/2. ve CMK’nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği ile bozulmasına bu 63 kişinden tutuklu varsa tahliyelerine, hakkında yakalama kararı olanlarında aranmaktan vazgeçilmesini istemişti.
(24 Haziran 2014, 11:04), son güncel.: (24 Haziran 2014, 19:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz'da 230 tahliye ve yeniden yargılama kararı
AYM: Balyoz'da hak ihlali var
Balyoz:Yeniden yargılamaya 2.ret
Balyoz´da 237 ceza kesinleşti
Bir Balyoz da AYM´den
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
Tutuklu askerlerden bildiri
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap