Özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın itirafları üzerine açılan ilk dava bugün başladı. Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin 20 yıllık zaman aşımına 1 gün kala açılan davada eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken ile Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, ´suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyetleri çerçevesinde taammüden adam öldürmek´ ile suçlanıyor ve haklarında ´ağırlaştırılmış müebbet´ hapis cezası talep ediliyor. Ayhan Çarkın ve diğer polisler de davada sanık.
27.11.2013 13:23 Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in de arasında bulunduğu 12 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.
28 Şubat davasının devam etmesi nedeniyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ikinci heyeti tarafından 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonunda yapılan birinci duruşmaya tutuksuz sanık eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile eski Emniyet Özel Harekât Daire Başkanvekili İbrahim Şahin katılmadı. Ağar’ın sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmediği, duruşma öncesi avukatı aracılığıyla mahkemeye dilekçe vererek, duruşmaya gelmemek için mazeret bildirdiği öğrenildi. Duruşmada tutuklu sanıklar eski özel harekâtçılar Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu ve tutuksuz sanıklar özel harekatçı emekli yarbay Korkut Eken, Ahmet Demirel, Seyfettin Lap, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ayhan Özkan ve Uğur Şahin hazır bulundu.
-Soruşturma dosyası başka savcıya verildi-
Öte yandan diğer faili meçhul cinayetlere ilişkin ana soruşturma dosyası sürpriz bir şekilde savcı Mustafa Bilgili’den alındı. Dosya, TMK savcılarından Sadık Bayındır’a verildi.
MÜEBBET İSTENİYOR
İddianamede, şüphelilerin, “Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyetleri çerçevesinde adam öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Dava konusu olay ise dönemin Altındağ Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde kaçırılıp, Gölbaşı-Haymana yolu yakınlarında öldürülmesini konu alıyor. İddianameye göre, Abdulmecit Baskın cinayeti, “Mehmet Ağar’ın bilgisi, İbrahim Şahin’in talimatıyla özel timciler tarafından işlendi”.
EŞİ, SANIKLAR TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İLERİ SÜRÜLEN BULDAN DA DURUŞMADA
Olaydan 20 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına, eşi Savaş Buldan’ı faili meçhul cinayete kurban veren BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da katıldı. Buldan, eşinin de katilleri olduğu iddia edilen sanıklarla ilgili duruşmadan twitler paylaştı. Buldan, şu twitleri yazdı:
*Korkut Eken ve Ercan Ersoy da burda.Tam bir katiller serisi.
*Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu geldiler.İçimde fırtınalar kopuyor.
*Bu davadan tutuklu bulunan Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu'nu bekliyoruz. Bu iki isim aynı zamanda Savaş Buldanın da katilleri. İlk defa eşimin katilleriyle yüzleşeceğim.
*Mehmet Ağar bugün, Altındağ Nüfus Müdürüyken katledilen Mecit Baskın olayından yargılanacak. Adliyedeyiz.
*Ayhan Çarkın savunma yapıyor ve ağlıyor: "Güneydoğuda onurlu,namuslu misafirperver bir halk olan Kürt halkıyla tanıştım. Bize onları terörist olarak tanıttılar.İki tarafın anasını ağlattılar.Askerinde, dagdakilerinde. "
SANIK ZİYA BANDIRMALIOĞLU'NUN SAVUNMASI
İlk olarak savunması alınan eski özel harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu suçlamaları kabul etmedi. Bandırmalıoğlu, Abdülmecit Baskın'ın ne ölüsünü ne de dirisini tanımadığını iddia etti.
-Çarkın'ın savunmasından sonra savunma yapmak istedi-
Bandırmalıoğlu, "Ayhan Çarkın'ın yapacağı savunmadan sonra savunma yapabilirim. 1993'te Ankara'da görev yaptım. Sanıkların hepsi ile dairede çalıştım. Hepsini tanıyorum. Mehmet Ağar'ı tanıyorum. Özel bir ilişkim yok. 'Ölüm listesi' hakkında herhangi bir bilgim yok." dedi.
SANIK KORKUT EKEN'İN SAVUNMASI
Duruşmada savunmasını yapan Korkut Eken, savcılık ifadesini tekrarladı ve suçlamaları kabul etmedi. Savcılıkta verdiği ifadeyi tekrarladığını belirten Korkut Eken, kendisinin emniyet teşkilatı ile 1982 yılında tanıştığını o dönemlerde ülke genelinde elçilik basılması ve uçak kaçırılması olayları olduğunu anlattı. Genelkurmay Başkanlığı'nın görevlendirmesi ile polisin eğitiminde yer aldığını anlatan Eken, "Genelkurmaydan bir timle görevlendirildim. Aradan yıllar geçti, Eruh Şemdinli basılınca polis timlerinin kırsal alanda kullanılması gündeme geldi. Zamanın Başbakanı Turgut Özal'ın isteğiyle bin kişi yetiştirdik. 1993 Eylül'de zamanın Başbakanı Tansu Çiller bin kişilik polis özel kuvveti talimatı verdi. Ben de emekli olduğum halde Gölbaşı'nda yer ayarladım. Emekli olduğum için emir komuta zinciri yoktu. Bundan bir rahatsızlık hissetmedim. Sever sayarlardı. Eğitim programlarının yapılmasında, ağır silah atışlarının yapılmasında yardımcı oldum, hocalık yaptım" dedi.
Eken, hakkındaki suçlamaların hatırlatılması üzerine, sağ tarafında oturan Ayhan Çarkın'a dönerek, "(Çarkın'ın) Benim aleyhimde ifade vereceğini zannetmiyorum. Olmaması lazım. Silahları iyi bilirim, bütün silahları bilirim, kullanırım. Polisleri de yetiştirdim, Güneydoğu'da görev yapacak hale getirdim. Silah kullanmanın bu olayla ilgisi yok. Bu arkadaşların da böyle bir şeye karışacağını sanmıyorum" dedi.
Eken, Abdulmecit Baskın'ın öldürüldüğü sırada, hatırladığı kadarıyla Menteş'te olduğunu kaydederek, "Sanıkların hepsini tanırım, ama 20 senedir, Susurluk şeyinden beri görüşmedim. Gönül bağımız var. Dağda bayırda görev yapmanın ayrı bir özelliği var. Birbirimizi sevmezsek görev yapamayız" diye konuştu. Baskın'ın öldürülmesinde dahli olup olmadığı konusunda ise Eken "Kesinlikle yok. İlgim de yok, bilgim de yok" dedi.
SANIK AYHAN ÇARKIN'IN SAVUNMASI
Avukatı olmayan Ayhan Çarkın ise savunmasını yapabilmek için müdahil avukatlarından birinin avukatı olmasını istedi. Müdahil avukatlarından biri bu görevi üstlenmeyince sanık avukatlarından birinin avukatı olmasını istedi. Mahkeme heyeti Çarkın'ın sanık avukatlarından birinin avukatı olma talebini menfaat ilişkisi olabileceği nedeni ile reddetti.
Ayhan Çarkın savunmasında, Ağar ile ilgili beyanlarda bulundu. Çarkın, “Kendisi ‘duvardan tuğla çekersem herkes altında kalır’ demişti. Şimdi ben taşı yerinden oynattım, yüreği varsa o taşı çeksin, eteklerindekini döksün” dedi.
-Ağar’a çağrı: Tuğlayı çek-
Tutuksuz sanık Çarkın yaptığı savunmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Susurluk davası kapsamında haksız yere ceza aldığını ileri süren Çarkın, Mehmet Ağar'ı hedef alarak “Biz yargılanırken Ağar da dışarda siyasi entrikalar içinde kahramanlık taslıyordu. Vatan, millet Sakarya diyerek kahramanlık taslıyordu. Madem o kadar kahramandı niye bir kere mahkemeye gelmedi. ‘Tuğla çekersem duvar yıkılır’ diyor. Ben duvarı oynattım. Bir de utanmadan bana küfür ediyor. Cesareti varsa şimdi çıksın. Hangi namussuz duvarın altında kalacaksa kalsın. Biz bu cezayı çekerken Mehmet Ağar da siyasi viplerde kahramanlık yapıyordu. Tuğlayı çekerse duvar yıkılırmış. Ben tuğlayı oynattım. Yüreği varsa o tuğlayı çekinsin. Duvar yıkılırsa hangi şerefsiz, altında, kim kalacaksa kalsın.” dedi.
ÇARKIN, EKEN'LE TARTIŞTI: KAYIP SİLAHLAR NEREDE?
Savunması sırasında Korkut Eken ile Ayhan Çarkın arasında tartışma da yaşandı. Çarkın, vatan millet adına cinayetler işlendiğini savunarak, “Bankalar soyuldu devlet sırrı denildi. Vatan millet adına cinayetler işlendi, devlet sırrı denildi. Ben şimdi soruyorum Sayın Korkut Eken, ‘Kayıp silahlar nerede? Hadi söyle Korkut Eken?’” dedi. Eken, Çarkın’ın bu sorusuna oturduğu yerden "Seni alakadar eden bir durum yok. Bilmezsin de anlamazsın da" şeklinde cevap verdi.
-'Kürtlere zulüm uygulandı'-
Güneydoğuda görev yaptığı dönemde tertemiz bir halk gördüğünü ifade eden Çarkın “Namuslu olan Kürt toplumu baskı ve zulüm gördü. Karşımıza bölücü ve yıkıcı olarak getirildi. Halkına dışkı yediren zulüm eden zihniyetin cumhuriyetle alakası yoktur. Bu zihniyetin hesap sorulması gerekiyor” diye konuştu.
-'Pisliğe batmışım'-
Çarkın ifadesinde devlet kimliği alan kişilerin suç işlediğini de iddia ederek, ”Ayhan Çarkın bir karınca bile incitmedi. Devlet kimliğine sahip oldum. Devletten yıldız topluyorum sandım. Meğer boğazıma kadar pisliğe batmışım haberim yok” dedi.
-'Cinayetler MGK kararıyla işlendi'-
Abdülmecit Baskın'ın ölüm olayının, daha önce psikolojik ve ruhsal durumu düzgün olmadığı için eksik veya yanlış aktarmış olabileceğini öne süren Çarkın, olayı tekrar anlattı. Emri İbrahim Şahin'den aldıklarını dile getiren Çarkın, "Oğuz Yorulmaz ile bana emir verdi. Dağdakilere nüfus kâğıdı ve yardım yataklık yapmış dediler. Oğuz ve ben gittim. 3 kere gittik yoktu. Not bıraktım. 4. gittiğimizde bizi kapıda karşıladı. Gidebilir misiniz dedim. 'Hay hay' dedi. Gittik. Daha sonra kapıda bulunan diğer arabaya telim ettik. Arabada Sait Yıldırım, Ayhan Akçaa, Sait Sakarya birkaç kışı daha vardı. Hatırlamıyorum. Teslim ettikten sonra bir süre dolaştık. 22.00 gibi daire başkanlığına gittik. İbrahim Şahin bize 'ne işiniz var burada. Gölbaşına gidin' dedi. Daha sonra Gölbaşı'na gittik. İnfaz edildiğini gördük. Bu cinayete tepki gösterdim. Bunun üzerine İbrahim Şahin ‘MGK kararları var onlar doğrultusunda yapılıyor bu işler, beğenmeyen gitsin’ dedi.” Bu devletin kararı var dediler. İster beğen ister beğenme dediler. Ölüm listesi var dediler." şeklinde konuştu.
-'Demirel ve Çiller de burada olmalı'-
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in “Devlet rutinin dışına çıktı” şeklinde açıklamalar yaptığını hatırlatan Çarkın, “93-95-96 yıllarında görev yapan bütün özel harekatçıların tamamının burada şüpheli olması lazım. ‘Devlet rutini dışına çıktı’ diyen Demirel ve Kürt işadamları listesiyle ilgili olarak da Çiller’in burada yargılanması gerekir. İnşallah bir gün burada sanık olarak yargılanırlar” dedi.
-'O mezarın üzerinde zıplarken ben de fatiha okudum'-
Çarkın ifadesinde, İstanbul’da işkence sırasında hayatını kaybeden Ayhan Efeoğlu’nun ölümünü hatırlatarak, “Ben Ayhan Efeoğlu olayından sonra tiksindim. Ayhan Efeoğlu’nun cesedini Ayhan Özkan ile birlikte kendi ellerimizle gömdük. Ayhan Özkan mezarın üzerinde zıplarken ben de başında Fatiha okuyordum” diye konuştu.
-'Bunları anlatarak rahatladım'-
Bunları anlatarak rahatladığını dile getiren Çarkın, "Rahatladım. Uyku uyuyabiliyorum. Yusuf Ekinci, Faik Candan, Behçet Cantürk öldürülmüştür. Ayhan Özkan'a soruyorum. Ayhan Efeoğlu'nu beraber gömmedik mi? O üstünde zıplarken ben fatiha okuyordum." ifadesini kullandı.
1 TAHLİYE
Davanın birinci duruşması sona erdi. Mahkeme, iki tutuklu sanıktan biri olan eski Özel Harekat Polisi Ziya Bandırmalıoğlu'nun tahliyesine, Ayhan Çarkın'ın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, Çarkın’ın ruh ve akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasını da istedi.
(27 Kasım 2013, 13:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ağar-Çarkın davası duruşmaları
Ağar´a infaz telefonu
MİT kayıtları Ağar´ı gösterdi
MİT: İnfazlar Ağar ekibinin işi
Ağar iddianamesi kabul edildi
Ağar´a yeni şok: 16 müebbet
Çarkın´ın Susurluk cinayetlerine dair itirafları ve yürütülen soruşturma manşetlerimiz
Çarkın´ın itirafları dosyaları açtırdı
Mehmet Ağar´ın Susurluk´tan yargılandığı dava manşetlerimiz
Çiller´e AĞAR tehdit: Ülkeyi kana bularım
Yıllardır izi bulunamayan MİT´çi Tarık Ümit için korkunç iddia
Susurluk Davası: Mehmet Ağar´a hapis istemi
Ağar´ın Susurluk´tan yargılandığı dava ertelendi
Çarkın´ın itirafları Ağar davasında
Ağar´ın korkusu: Duvar yıkılıyor mu?
Susurluk silahlarının belgesi çıktı
Ağar hafif cezayla kurtarıldı
Zanlıları elimizden Ağar aldı
Ağar´a 130 sayfalık gerekçe
Çiller, Yılmaz ve Ağar da dosyada
Çarkın: Cinayetleri MGK biliyordu
Çarkın´ın itirafları: MGK üyelerine sorgu hazırlığı
Eski Bakan ölüm listesini doğruladı
Demirel ve 34 kişiye suç duyurusu: Susurluk infazları
Liderlerin MGK´da cinayet atışması
Yeşil´den Köşk ve MGK´ya telefonlar
Behçet Cantürk dosyası açıldı
Ölüm Üçgeni dosyası yeniden açıldı
İddianamede Sapanca Üçgeni
Mehmet Eymür gözaltına alındı
Eymür serbest bırakıldı
Eymür´ün ifadesi dışarı sızdı
Eymür yeni soruşturmaları başlatacak
Susurluk skandalı ve cinayetlerine dair çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar
Susurluk dosyası Ergenekon davasında
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap