1993-1996 arasında işlenen çok sayıda faili meçhul cinayet nedeniyle ´ölüm üçgeni´ olarak anılan Sapanca´da 2005´te öldürülen eski özel harekat polisi Nezih Yılmaz´ın cinayet dosyası yeniden açıldı. 1995´te öldürülen Behçet Cantürk cinayetinin araştırılması kapsamında gündeme gelen soruşturmada sadece son bir ay içinde 50´den fazla tanık dinlendi, önemli bilgilere ulaşıldı.
19.10.2012 12:28 İşlenen faili meçhul cinayetler nedeniyle ölüm üçgeni olarak anılan Sapanca´da 2005´te öldürülen eski özel harekat polisi Nezih Yılmaz´ın cinayet dosyası, savcılıkça yeniden açıldı. Soruşturma 1995´te öldürülen Behçet Cantürk cinayetinin araştırılması kapsamında gündeme geldi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde Özel Harekat Polisi olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan Nezih Yılmaz, yerleştiği Sapanca İlçesi´nin Yanık Köyü´nde 2004 yılında muhtarlığa seçildi. Nezih Yılmaz, 26 Kasım 2005 tarihinde yatsı namazı sonrası camiden çıkarak Sapanca- İzmit Yolu olan E-24 karayolu üzerinde evine doğru yürürken, bir bahçede saklandıkları iddia edilen kimliği belirsiz kişi veya kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna 6 kurşun isabet eden Yılmaz, Kocaeli Devlet Hastanesi´ne götürüldüğü sırada yolda yaşamını yitirdi. Dönemin jandarma ekipleri tarafından faillerin belirlenmesi için yürütülen çalışmalar sonuçsuz kaldı.
-Ölüm Üçgeni cinayetleri yeniden soruşturuluyor-
Sapanca Başsavcılığı, üzerinden 7 yıl geçen Nezih Yılmaz cinayetini, Sapanca- Hendek- Düzce ölüm üçgeninde işlenen faili meçhul cinayetlerin dosyalarının yeniden incelenmesi kapsamında ele aldı. Sapanca Cumhuriyet Savcılığı, bir süre önce ölüm üçgeni olarak bilinen Sapanca Hendek Düzce bölgelerinde 1993- 1996 yıllarında işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için, o dönem olay yerinde elde edilen parmak izlerini, ehliyet, pasaport, silah ruhsatı işlemlerinde başvuru sahiplerinden alınan örneklerle karşılaştırmak için Emniyet´in yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı´na bağlı parmak izi veri sisteminde de inceleme başlattı.
Bölgede işlenen 12 faili meçhul cinayetin aydınlatılması amaçlanan soruşturma kapsamında, özel harekatçı emekli polis memuru Nezih Yılmaz Cinayeti de güncel verilerle yeniden ele alınıyor. Bu kapsamda Sakarya İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel bir ekip kuruldu. Jandarma ekipleri ,soruşturma kapsamında 2005 yılında işlenen cinayet mahallinde elde edilen boş kovanları güncel verilerle karşılaştırıyor.
Soruşturma kapsamında sadece son bir ayda 50´den fazla tanığın dinlendiği ve önemli bilgilere ulaşıldığı öne sürülüyor. ( DHA)
-Özel harekatçının faili meçhul cinayeti yeniden araştırılıyor-
Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nden emekli Nezih Yılmaz cinayetiyle ilgili dosyayı yeniden açtı. Cinayet dosyasının yeniden ele alınmasının jandarma bünyesinde oluşturulan özel bir ekip de faili meçhul cinayetin aydınlatılması için çalıyor.
Kürt iş adamı Behçet Cantürk´ün de öldürüldüğü ve kamuoyunda ´ölüm üçgeni´ olarak bilinen bölgede yaşanan faili meçhul cinayetler, yeniden araştırılıyor. Bu dosyalardan biri de özel harekatçı Nezih Yılmaz cinayeti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi´nden emekli olduktan sonra özel güvenlik işinde çalışan Yılmaz, bir süre sonra Sapanca ilçesine bağlı Yanık köyüne yerleşti. Köy muhtarlığına seçilen Yılmaz, 2005 yılının Kasım ayında yatsı namazı sonrasında camiden eve döndüğü sırada, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce gerçekleştirilen silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Aradan geçen 7 yılda cinayet bir türlü aydınlatılamadı.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun, geçtiğimiz aylarda yayımladığı genelgenin ardından ´ölüm üçgeni´ndeki faili meçhul dosyalar da yeniden araştırılmaya başlandı. Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı, Yılmaz cinayetiyle ilgili yeniden çalışma başlatırken İl Jandarma Komutanlığı Asayiş ve İstihbarat birimlerince oluşturulan özel bir ekip, savcıyla birlikte dosya üzerinde 6 aylık çalışma yaptı. Dosyadaki şüpheliler, tanıklar ve deliller yeniden gözden geçirildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından tanık olabilecek köylülerin ifadelerine başvuruldu. İki ayda 45 kişi tanık olarak dinlendi. İstanbul ve Balıkesir´in de aralarında bulunduğu çeşitli şehirlerde bulunan tanıkların ifadeleri de talimatla alındı. Dosyadaki DNA, parmak izi, boş kovanlar ve diğer maddi deliller, farklı veri tabanlarına sahip emniyet ve jandarma kayıtlarıyla yeniden sorgulanarak güncellemeleri yapıldı.
Tanık ifadelerini alma işlemlerini büyük ölçüde tamamlayan savcılık, birden fazla şüpheliyi sorgulayacak. ( Cihan)
-Ayhan Çarkın da önemli bilgiler vermişti-
Sapanca ölüm üçgeni´nde işlenen bazı cinayetlerle ilgili somut deliller, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın´ın itirafları üzerine başlatılan souşturmada da ortaya çıkmıştı. Muhtemelen bu deliller ölüm üçgeni dosyasına da eklenmiş bulunuyor.
-Sapanca Ölüm Üçgeni nedir?-
4 Kasım 1993´te dönemin Başbakanı Tansu Çiller´in İstanbul´da Holiday Inn Oteli´nde ellerinde PKK´ya haraç veren işadamlarının ve sanatçıların listesi olduğunu belirterek ?Onlardan hesap soracağız? açıklamasının ardından Kürt işadamları peşpeşe öldürülmeye başlandı. O dönem Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Kocaeli Jandarma Alay Komutanı ise şimdi Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan Veli Küçük´tü.
BEHÇET CANTÜRK: Şoförü Recep Kuzu´yla birlikte cesedi 15 Ocak 1994´te Sapanca yakınlarında bulundu. Cantürk´ün, öldürülecek 67 Kürt işadamı listesinin ilk sırasında yer aldığı belirtildi.
FEVZİ ASLAN/ŞAHİN ASLAN: 28 Mart 1994´te Şehremini´de bir kafeden polis olduklarını söyleyen 4 kişi tarafından alındılar. Ertesi gün cesetleri Hendek´te bulundu.
SAVAŞ BULDAN/HACI KARAY: 3 Haziran 1994´te Yeşilköy Çınar Oteli´nden çıkarken ´polis´ yazan yelekli silahlı kişilerce alıkonulduktan iki gün sonra Melen Çayı kenarında öldürülmüş halde bulundular.
MEDET SERHAT: Behçet Cantürk´ün avukatlığını da yaptı. 12 Kasım 1994´te Bostancı´daki evinin yakınlarında otomobili kurşunlanarak öldürülmüştü.
-´Hepsi bizim teşkilatın işiydi´-
İkinci Ergenekon davasının ek delil klasörlerinde yer alan bir gizli tanık ifadesi, ölüm üçgeni cinayetleriyle ilgili önemli gerçekleri gün yüzüne çıkarmıştı. Gizli tanık, ifadesinde Tolga Atalay´ın Peker tarafından öldürülmeden önce kendisini telefonla arayarak, ?Sedat Peker, Veli Küçük´le beraber hareket edip, bizi kullanarak çok işler yaptı. Sapanca Kavşağı´na atılan cesetlerin tamamı bizim teşkilatın işiydi? dediğini aktarıyordu.
(19 Ekim 2012, 11:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ayhan Çarkın´ın Susurluk cinayetlerine dair itirafları ve yürütülen soruşturma manşetlerimiz
Çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan ve ölüm üçgeni cinayetlerini de içeren Susurluk raporları
İddianamede Sapanca Üçgeni
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap