HSYK, 149 hakim ve 44'ü de Cumhuriyet savcısı olmak üzere toplam 203 kişiyi meslekten çıkardı. Çok çarpıcı bilgilerin yer aldığı gerekçede şüphelilerin 'FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatları olduğunun sabit görüldüğü' için meslekten çıkarıldıkları belirtildi, deliller sıralandı.
27.11.2016 09:18 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 149 hakim ve 44'ü de Cumhuriyet savcısı olmak üzere toplam 203 kişiyi meslekten ihraç etti. Karar Resmi Gazete'nin 17 Kasım sayısında yayımlandı.
HSYK kararına göre; 149 hakim, 44 cumhuriyet savcısı, 5 idare mahkemesi üyesi, 2 bölge adliye mahkemesi üyesi ile 1 ağır ceza mahkemesi başkanı, 1 vergi mahkemesi üyesi ve 1 kurul müfettişi olmak üzere toplam 203 kişi meslekten ihraç edildi.
SEBEP FETÖ
Kararda, daha önce Resmi Gazete'de yayımlanan '667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 3'üncü maddesi uyarınca ismi ekli listede bulunan kişilerin FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatları olduğunun sabit görüldüğü' için meslekten çıkarıldıkları belirtildi.
İHRAÇ KARARI OYBİRLİĞİYLE ALINDI
Söz konusu kararda, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 3. maddesinin 1 numaralı fıkrası kapsamında FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatlarının olduğu sabit görülen hakim ve cumhuriyet savcılarının 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin KHK'nın 3. maddesi uyarınca meslekte kalmalarının uygun olmadığı ve ayrı ayrı olmak üzere meslekten çıkarılmalarına karar verildiği bildirildi.
HSYK Genel Kurulunda oy birliğiyle alınan kararda meslekten çıkarılanların 6087 sayılı kanunun 33. maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinde itibaren 10 gün içinde HSYK Genel Kurulu nezdinde yeniden inceleme talebinde bulunabileceği belirtildi.
Kararda, meslekten çıkarma kararının HSYK'ya gelen şikayet, ihbar, inceleme, soruşturma dosyaları ve bu dosyalar hakkında verilen kararlar ve mahallinde yapılan araştırmalar, örgüt mensuplarının haberleşme için kullandıkları şifreli programlarda yer alan kayıtlar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmalar kapsamında ifadelerine başvurulan hakim ve cumhuriyet savcılarının ifade ve sorgu tutanakları ve soruşturma sürecinde samimi şekilde itirafta bulunan hakim ve cumhuriyet savcılarının beyanlarının birlikte değerlendirilmesi sonucu alındığı kaydedildi.
USULSÜZ DİNLEMELER
FETÖ/PDY'ye ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tespitlere de yer verilen kararda, HSYK 3. Dairesince inceleme izni verilen kamuoyunda "usulsüz dinlemeler" olarak bilinen dosyalara da değinildi. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmede, FETÖ/PDY ile bağlantılı veya birlikte hareket eden bazı hakimler ile haklarında FETÖ/PDY üyesi olmak, sahte talep evrakı düzenlemek gibi suçlardan kamu davası açılan bazı kolluk kuvvetlerinin, terör faaliyetleri, uyuşturucu ve kaçakçılık suçları, Ergenekon, DHKP-C ve İBDA-C terör örgütleriyle mücadele gibi bahanelerle bakanlar, valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, öğretim görevlileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileriyle iş adamlarının da aralarında bulunduğu pek çok kişinin iletişimlerinin usul ve yasaya aykırı olarak belirlenmesine, dinlenmesine ve kayda alınmasına sebebiyet verdikleri vurgulandı.
Kararda, "Karar mercileri tarafından hukukilik denetimi yerine getirilmeyerek maddi gerçekle bağdaşmayan talepler üzerine verilen iletişimin denetlenmesi kararları, sistematik bir şekilde tüm ülke geneline yayılmış ve çok sayıda kişinin haberleşme hürriyetine ve özel hayatının gizliliğine hukuka aykırı şekilde müdahale edilmiştir." ifadesine de yer verildi.
İŞTE HSYK GEREKÇESİ (TAM METİN)
(27 Kasım 2016, 09:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: