TMSF Başkanı'ndan paralel yapıyı şok eden açıklama: 'Bank Asya'yı 29 Mayıs'a kadar öncelikle satmayı planlıyoruz, satılmadığı takdirde tasfiye edeceğiz.' Oysa paralel kesimler Bank Asya'nın TMSF'de bir süre kaldıktan sonra kendilerine iade edileceğini dile getiriyorlardı.
28.02.2016 06:24 Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya ile ilgili yeni açıklamalar yaptı. Vakıf Katılım'ın açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Mayıs sonu itibarıyla zannediyorlar ki Bank Asya tekrar hissedarlara dönecek. Böyle bir şey yok" dedi ve şöyle devam etti:
"Öncelikle satacağız. Diyelim ki satılamadı o zaman tasfiye edeceğiz. Tasfiye ne demek? Alacaklarını tahsil edip borçlarını ödeyeceğiz. Herhangi bir değer varsa da onu hissedarlara vereceğiz. 29 Mayıs akşamına kadar çözümlenemezse tasfiye edeceğiz."
Gazetecilerin satış için görüşmeler yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusuna Gül, "Tabi ki görüşmeler yapılıyor. Mevcut ortakların bir kısmı ile görüşüyoruz. Bir kısmı bunu kabul etti bir kısmı etmedi. Biz her halükarda bu bankayı satarız" yanıtını verdi.
Bank Asya'nın kurulacak katılım bankalarına satışının da söz konusu olup olmayacağına yönelik olarak ise Gül, "Her şey olabilir" dedi.
Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Fetullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri çok ciddi bir çöküş yaşamıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 29 Mayıs'ta Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi. Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor.
Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.
TMSF'DEN AÇIKLAMA: HİSSEDARLARA İADE YOK, YA SATIŞ YA TASFİYE
01.03.2016 12:18 Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası (Bank Asya)'da 'çözümlenme' süresini 3 ay daha uzattığını açıkladı. TMSF, Asya Katılım Bankası ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
"5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 71. maddesinin 1/b bendi kapsamında, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF’ye devredilen Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin çözümlenmesine ilişkin olarak, Kanun’un 107. maddesi kapsamında öngörülen 9 aylık süre, aynı Kanun maddesine istinaden alınan kararla, 29.02.2016 tarihinden başlamak üzere 3 ay süreyle uzatılmıştır.
İlgili kanun maddelerinin emrettiği doğrultuda, Banka, belirtilen sürenin sonuna kadar satış, birleşme ya da devir yoluyla çözümlenecektir. Bunun mümkün olmaması halinde, tasfiye edilmesi gündeme gelecektir.
Süreç kanunlara uygun devam ederken, bir kısım basın ve yayın organlarında, ısrarla, TMSF tarafından Bankaya atanan yönetimin 'geçici' olduğu ve yönetimin tekrar banka hissedarlarına iade edileceği anlamına gelen ifadelere yer verildiği görülmektedir.
Mevcut hukuki düzenlemeler çerçevesinde, bir 'Fon Bankası' statüsünde olan Bankada 'geçici' bir yönetim yoktur. Ayrıca, mevcut hukuki durum çerçevesinde, Bankanın ortaklara iadesi imkan dahilinde bulunmamaktadır.
Öte yandan, söz konusu haber ve yorumlarda; TMSF’nin banka hissedarlarına baskı yaptığı, satış için muvafakatname istediği gibi bir takım iddialara da yer verilmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, iddia edildiği gibi, TMSF tarafından hiçbir hissedardan yazılı ya da sözlü herhangi bir talepte bulunulmamıştır. Ancak, Bankanın tasfiye edilmesi yerine satılmasına taraftar olan Banka ortaklarının bir kısmı, kendi aralarında organize olarak, hisselerinin satışının TMSF tarafından gerçekleştirilmesi hususundaki taleplerini TMSF’ye önce sözlü, ardından da yazılı olarak iletmişlerdir.
Bankanın Türkiye ekonomisine kazandırılması için, Fon tarafından bütün imkanlar değerlendirilmekte olup, gelişmeler oldukça kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir. Kanun’un açık hükümlerine ve gerçeklere aykırı, manipülatif amaçlı olduğu değerlendirilen haber ve yorumlara itibar edilmemesi, ilgililerin menfaatine olacaktır."
Bank Asya'da 20 milyonluk çuval!
Bank Asya ortağı polise dava
Bank Asya'da şeytani yolsuzluk
Bank Asya böyle hortumlandı
Bank Asya'da durdurmaya ret
Bank Asya'nın tamamına el kondu
Paralel 'Kaynak'a el kondu
Bank Asya'nın ruhuna cevşen?!
İşte Bank Asya gerçeği: Batık Krediler
Flaş!!! Bank Asya'ya el kondu
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal yolsuzluklar manşetlerimiz
(28 Şubat 2016, 06:34), son güncel.: (01 Mart 2016, 12:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: