Devlet üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların paralel örgüt tarafından usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, TİB ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında açılan davaya 4. duruşma ile devam ediliyor.
25.02.2016 12:41 Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndaki (TÜBİTAK) paralel örgüt mensuplarının devlet üst düzey yetkililerinin kriptolu telefonlarını usulsüzce dinlediği iddiası ile ilgili olarak 7’si tutuklu 28 kişi hakkında açılan davanın dördüncü duruşması başladı.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanıklar TİB eski başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, İsmail Bakar, Halil Çiçek, Hamza Demirezen, Ali Osman Tekin ve Yunus Şahin ile tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katılıyor.
Yoklamanın ardından sanık avukatlarından Mustafa Küçük söz olarak beyanda bulundu. Küçük, bir önceki duruşmanın yapıldığı 30 Aralık’ta, daha önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda veri tabanları koordinatörlüğünde uzman görevinde bulunan, şimdi ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda görevli olan H.A adlı tanığı dinlediklerini hatırlattı. Tanığın, kendi ricaları üzerine Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tanık olarak geldiğini belirten Küçük, “Tanık H.A. bir gün sonra yani 31 Aralık’ta Erzurum’a sürgüne gönderildi. Bu konu sonrası biz tanık bulmakta zorlanıyoruz. Mahkemeden ricamız, tanık olarak dinletmek istediğimiz kişileri biz değil sizin aracılığınızla çağıralım. Biz çağırdığımızda gelemeyecekler.” dedi.
Bu sözler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, “Biz de tanık bulmakta zorlanıyoruz. Paralel yapı tanıkları tehdit ediyor.” iddiasında bulundu.
Duruşmada sanık avukatlarından Mustafa Küçük, Hidayet Pınarakar adlı tanığın ricaları üzerine bir önceki duruşmaya katıldığını ancak ardından sürgüne gönderildiğini iddia etti. Davanın müştekisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın ise bu sözlere tepki göstererek, "Biz de tanık bulmakta zorlanıyoruz. Paralel Yapı tanıkları tehdit ediyor" dedi.
Davanın kritik tanıklarından Yusuf Uzman ise 2014 Mayıs'ında yeni yazılımın test işlemini yaptığı sırada, 2013'e ait veri (usulsüz dinleme kayıtları) bulduğunu, ancak birim sorumlularının, bulduğu verileri silmesini istediğini iddia etti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TÜBİTAK ve TİB'de görevli 28 kişi hakkında kriptolu ve normal telefonların dinlenmesi ile ilgili olarak iddianame hazırlamıştı. İddianamede Recep Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin, Fatma Şahin ve Cevdet Yılmaz şikayetçi olarak gösterildi. İddianamede ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere çoğu bakan 29 kişi mağdur olarak gösterildi. İddianamede Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü de mağdur olarak gösterildi.
Şüphelilere ise silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme ve erişilmez kılmak suçları yöneltildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianame Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, ilk duruşma 19 Temmuz 2015 tarihinde görülmüştü.
Paralel yapı-TÜBİTAK'taki uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-TİB'deki uzantıları manşetlerimiz
(25 Şubat 2016, 12:41), son güncel.: (26 Şubat 2016, 19:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: