HSYK, 17 Aralık Savcısı Celal Kara, 25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ve bu soruşturmalarda imzası bulunan hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. HSYK, 3 isim hakkındaki dosyayı iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığına gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi, son soruşturma izni verirse, 3 isim Yargıtay'da yargılanacak. Öte yandan yine HSYK bugün aldığı diğer bir karar ile yargıda 'paralel devlet yapılanması' iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. 17-25 Aralık savcıları ile kozmik odada arama, MİT TIR'larının durdurulması soruşturmalarını yürüten hakim ve savcılar bu kapsamda incelenecek. Bu kararla birlikte HSYK ilk kez hakkında suç duyurusu olan yargı mensupları için 'terör örgütü üyeliği'nden inceleme yapacak. Müfettişler bu soruşturmaların dosyasını inceleyecek, ifadeleri alacak ve bu suçlamanın yöneltildiği kişilerle ilgili 'hiyerarşik bir yapılanma' olup olmadığına bakacak.
14.04.2015 17:49 HSYK, 17 Aralık Savcısı Celal Kara ve 25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ve hakim Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. HSYK, 3 isim hakkındaki dosyayı iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığına gönderdi.
Hakim ve Savcılar Kanunu’na göre, 3 isim hakkındaki iddianamelerin 5 gün içerisinde hazırlanarak, son soruştura izni için Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi gerekiyor. Dosyanın 1 Nisan tarihinde gönderildiği dikkate alındığında, iddianamelerin hazırlanması için sürenin dolduğu anlaşılıyor. Ağır Ceza Mahkemesi, son soruşturma izni verirse, 3 isim de 1. Sınıf hakim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay’da yargılanacak.
HSYK 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile 25 Aralık şüphelilerinin mal varlıklarına tedbir kararı koyan hakim Süleyman Karaçöl hakkında hem açığa alma kararı hem de yargılama izni vermişti. Dairenin kararında, Karaçöl’ün, açığa alınmasına neden olan tedbir kararına gerekçe olarak yolsuzluk soruşturmasındaki zanlıların mal varlıklarına yasadışı şekilde tedbir konulması gösterilmişti.
Dosya Başsavcılığa gönderildi
25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ise “görevi kötüye kullanmak, yasaya aykırı dinleme yapmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve izinsiz bildiri dağıtmak”, 17 Aralık savcısı Celal Kara da “şüphelilerin mal varlıklarına tedbir koydurmak ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmemekten” sorumlu tutulmuştu. HSYK’nın bu kararına, cemaate mensup oldukları bilinen 2 üyenin muhalefet şerhlerini yazmasının ardından, dosyanın 1 Nisan tarihinde, suç işlendiği iddia edilen yere en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Başsavcılığına gönderildiği öğrenildi.
Yargıtay’da yargılanacaklar
Hakim ve Savcılar Kanununa göre, haklarında yargılama izni verilen hakim ve savcılarla ilgili iddianamenin 5 gün içerisinde hazırlanması gerekiyor. Dosyanın Başsavcılığı gönderildiği tarih dikkate alındığında süre de dolmuş görünüyor. İddianame hazırlama görevi ise Başsavcıya ait. Buna göre, Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğlu, savcılar Kara ve Akkaş ile hakim Karaçöl hakkında ayrı ayrı iddianame hazırlayarak, Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderip, son soruşturma izni isteyecek. İddianamelere bakacak olan mahkeme de son soruşturma izni verirse, 3 ismin yargılaması 1. Sınıf hakim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay’da yapılacak. Yargıtay’a gidecek olan iddianamelerin, birbirleriyle bağlantılı görülmesi durumunda birleştirilmesi de gündeme gelebilecek.
HSYK'DAN BİR ŞOK DAHA: PARALEL YARGIYA ÖRGÜT İNCELEMESİ
Öte yandan yine HSYK bugün aldığı diğer bir karar ile yargıda 'paralel devlet yapılanması' iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. 17-25 Aralık savcıları ile kozmik odada arama, MİT TIR'larının durdurulması soruşturmalarını yürüten hakim ve savcılar bu kapsamda incelenecek. Bu kararla birlikte HSYK ilk kez hakkında suç duyurusu olan yargı mensupları için 'terör örgütü üyeliği'nden inceleme yapacak. Müfettişler bu soruşturmaların dosyasını inceleyecek, ifadeleri alacak ve bu suçlamanın yöneltildiği kişilerle ilgili 'hiyerarşik bir yapılanma' olup olmadığına bakacak.
------------------------------------------------------------------------------
İDDİANAME HAZIRLANDI: SAVCI KARA'NIN 3 YIL HAPSİ İSTENİYOR
16.04.2015 09:58 Görevden alınan 17 Aralık soruşturması savcısı hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 25 Aralık soruşturması savcısı Muammer Akkaş ve sulh ceza hakimi Süleyman Karaçöl hakkında da görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlarından iddianame hazırlanmıştı. Ağır ceza mahkemesi iddianameleri kabul ederse birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için Yargıtay’da yargılanmaya başlayacaklar.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın 17 Aralık 2013 tarihinde verdiği talimat üzerine dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, işadamı Ali Ağaoğlu ve Rıza Sarraf ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapılarak ele geçirilen çeşitli eşya ve paralara el konuldu. Gözaltına alınan 62 kişiden 24’ü tutuklandı.
TEDBİREN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Soruşturmaya iki savcı daha atandı. Savcı Celal Kara daha sonra, İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart 2015’te savcı Celal Kara, 25 Aralık soruşturması savcısı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
HAPİS TALEBİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı Akkaş'ın “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl, gözaltı, yakalama, el koyma ve arama kararlarını veren hakim Süleyman Karaçöl'ün ise “görevi ihmal” suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. 17 Aralık soruşturmasında şüphe sebebi belirlemeden şüphelilerin ‘mal varlıklarına tedbir koydurduğu ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmemek’ten sorumlu tutulan savcı Celal Kara hakkında ayrı olarak hazırlanan iddianamede görevi kötüye kullanma suçundan 3 yıla kadar hapsi istendi. Suç tarihi 23 Ağustos 2013 ile 30 ocak 2014 tarihleri arası olarak belirtilen iddianamede şikayetçi olarak eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler yer aldı. Savcı Kara hakkında ayrı düzenlenen iddianame de, savcı Akkaş ile hakim Karaçöl'ün iddianamesinin gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse, dosya Yargıtay'a gönderilecek.
(14 Nisan 2015, 17:49), son güncel.: (16 Nisan 2015, 09:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: