Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargıda 'paralel devlet yapılanması' iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. 17-25 Aralık savcıları ile kozmik odada arama, MİT TIR'larının durdurulması soruşturmalarını yürüten hakim ve savcılar bu kapsamda incelenecek. Bu kararla birlikte HSYK ilk kez hakkında suç duyurusu olan yargı mensupları için 'terör örgütü üyeliği'nden inceleme yapacak. Müfettişler bu soruşturmaların dosyasını inceleyecek, ifadeleri alacak ve bu suçlamanın yöneltildiği kişilerle ilgili 'hiyerarşik bir yapılanma' olup olmadığına bakacak. Öte yandan yine HSYK bugün aldığı diğer bir kararda 17 Aralık savcıları ile 1 hakim hakkında soruşturma izni verdi. HSYK, gereğinin yapılıp iddianamenin hazırlanması için dosyayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Yargıdaki FTÖ uzantıları soruşturması; 'Fetullah Gülen Terör Örgütü' soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcısı Serdar Coşkun'un HSYK'ya gönderdiği bir yazıyla başladı. Savcı Coşkun, Paralel Yapı'nın yargı içinde örgütlendiği yönünde somut bulgulara ulaştığını belirtti. Somut bulguları tek tek sıralayarak bunların araştırılmasını talep etti. Yasal olarak Savcı Coşkun'un doğrudan savcı ve hakimleri soruşturma yetkisi bulunmuyor. Gülen paralel yapılanmasına karşı en büyük soruşturmayı yürüttüğü bilinen Coşkun'un somut bulguları HSYK'ya göndermesinin çok büyük öneme sahip olduğu bildiriliyor. Benzer bir karar alan HSYK 17 Aralık savcıları hakkında sunulan delilleri yeterli görmüş ve savcılar aleyhinde iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığına dosyayı aktarmıştı. Benzer bir sürecin bu incelemede de yaşanabileceği ve yargıdaki FTÖ yapılanması hakkında dava açılabileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler paralel kesimlerde ise tedirginliğe yol açtı.
14.04.2015 17:30 Paralel Devlet Yapılanması Terör Örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları iddiasıyla yapılan ihbar üzerine, HSYK 3. Dairesince dosya açıldığı ve müfettiş görevlendirildiği bildirildi.
Hakim ve savcılarla ilgili adli yargının işlem yapma yetkisi olmadığı için suç duyuruları ve ihbarlar birleştirilerek HSYK tarafından ele alındı. Hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapmakla görevli 3. Daire inceleme kararı verdi. İnceleme sonrası hazırlanacak rapor HSYK 2.Dairesi'ne gönderilecek.
İnceleme kapsamında 17-25 Aralık, İzmir Limanı, Adana'da MİT TIR'larının aranması ve kozmik oda soruşturmalarını başlatan hakim ve savcılar incelenecek. HSYK ilk kez hakkında suç duyurusu olan yargı mensupları için "terör örgütü üyeliği"nden inceleme yapacak. Müfettişler bu soruşturmaların dosyasını inceleyecek, ifadeleri alacak ve bu suçlamanın yöneltildiği kişilerle ilgili "hiyerarşik bir yapılanma" olup olmadığına bakacak.
Hakkında suç duyurusu olan hakim ve savcılarla ilgili soruşturma açılıp açılmayacağına bu daire karar verecek.
ADALET BAKANI: BİR ÇOK KİŞİ MAĞDUR
Soruşturmayla ilgili olarak Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, haklarında ihbarda bulunulan hakim ve savcılarla ilgili iddialar şu şekilde sıralandı:
"...Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı kuvveti içerisinde, organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan, devlet yargısına alternatif olarak ve örgütlü biçimde faaliyet gösteren, kendinden olmayan veya kullanamadığı ya da farklı düşünen kişileri yargı kararları ile operasyonların hedefi haline getiren, emniyet ve yargı üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği kararları icra eden, suç faili veya masum olduğuna bakılmaksızın bir çok kişiyi yargı eliyle mağdur eden, abartılı, ayrıntıya boğulmuş, gerçeklerin gizlendiği, kasıtlı, taraflı ve delilsiz davalar açan, topluma yönelik algıyı yöneten paralel devlet yapılanması terör örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları..."
'Fethullahçı Terör Örgütü'
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "Fethullahçı Terör Örgütü üyesi oldukları" suçlamasıyla dördü polis 7 kişi hakkında bir kaç gün önce açtığı davanın iddianamesinde, "Türkiye Cumhuriyeti devletine paralel bir 'cemaat devleti' oluşturulduğu ve devlet egemenliğini fiilen bu örgütün ele geçirmek için gizli faaliyet yürüttüğü iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, böyle bir terör örgütünün varlığına ve amacına ilişkin somut deliller elde edildiği" dile getirilmişti. (AA)
HSYK'DAN 2.ŞOK: 17 ARALIK SAVCILARINA İDDİANAME
Öte yandan yine HSYK bugün aldığı diğer bir kararda 17 Aralık savcıları ile 1 hakim hakkında soruşturma izni verdi. Şüpheliler hakkındaki incelemesini tamamlayan HSYK, suçlamalara dair elde edilen delillerin yeterli olduğuna karar verdi. HSYK, gereğinin yapılıp iddianamenin hazırlanması için dosyayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
------------------------------------------------------------------------------
YARGIDA FTÖ ÖRGÜT UZANTILARI SORUŞTURMASININ DETAYLARI
15.04.2015 15:19 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yargıdaki Paralel Yapılanmayı ortaya çıkarmak ve bu yapının Fethullah Gülen Terör Örgütü (FTÖ) ile bağlantısını araştırmak üzere bugüne kadar eşi görülmemiş bir inceleme süreci başlattı. Süreç Fethullah Gülen Terör Örgütü soruşturmasını yürüten Savcı Serdar Coşkun'un HSYK'ya gönderdiği yazıyla başladı. Savcı Coşkun söz konusu yazıda Paralel Yapı'nın yargı içinde örgütlendiği yönünde bulgulara ulaştığını belirtti. Bu bulguların araştırılmasını talep etti. Yazıyı değerlendiren HSYK 3'ncü Dairesi, konuyla ilgili müfettiş görevlendirdi.
Bu gelişme HSYK'nın yargıdaki en tepe kurum olması nedeniyle hukukçular tarafından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yakın tarihin çok önemli soruşturmalarını amacından saptırarak devleti ele geçirme aracı olarak kullanan paralel örgütün yargı ayağı iddialarını mercek altına aldı. Kararların Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üst düzey yöneticilerinin verdiği kararlar doğrultusunda icra edilip edilmediğini ve devlet yargısına alternatif bir yargı oluşturup oluşturmadığını araştıracak olan kurul, sözkonusu örgütte aktif olarak görev alan hakim ve savcıları inceleyecek. Paralel yargının verdiği kararları tek tek mercek altına alacak HSYK'nın inceleyeceği isimlerin başında ise Ergenekon, Balyoz, Casusluk, KPSS, Kozmik Oda soruşturma ve davalarına bakan hakim-savcılar geliyor.
RAPOR HAZIRLANACAK
HSYK 3. Dairesi, dünkü (14 Nisan) gündem toplantısında kamuoyunun yakından takip eden hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri masaya yatırdı. Daire, daha önceki HSYK döneminde hasıraltı edilen şikayetleri karara bağlayarak, sözkonusu hakim ve savcılarla ilgili inceleme izni verdi. Daire ayrıca, şikayete konu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi. Görevlendirilen müfettişler, devlet yargısına alternatif bir yargı oluşturulup oluşturulmadığını ve sözkonusu paralel yargıya mensup hakim ve savcıların verdiği kararları araştıracak ve rapor hazırlayacak. Müfettişin sunduğu raporu inceleyecek 3. Daire, sözkonusu isimlerle ilgili soruşturma izni de verebilecek. Bu durumda dosya, hakim-savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki işledikleri suçlara ilişkin soruşturma yapmakla görevli HSYK 2. Dairesi'ne gelecek.
İşte o iddialar:
*Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargı kuvveti içerisinde, organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan, devlet yargısına alternatif olarak ve örgütlü biçimde faaliyet göstermek,
*Kendinden olmayan veya kullanamadığı ya da farklı düşünen kişileri yargı kararları ile operasyonların hedefi haline getirmek,
*Emniyet ve yargı üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği kararları icra etmek,
*Suç faili veya masum olduğuna bakılmaksızın birçok kişiyi yargı eliyle mağdur etmek,
*Abartılı, ayrıntıya boğulmuş, gerçeklerin gizlendiği, kasıtlı, taraflı ve delilsiz davalar açmak,
*Topluma yönelik algıyı yöneten Paralel Devlet Yapılanması Terör Örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturmak.
Müfettişler, 'paralel akıl' tarafından yürütülen soruşturma ve davalara bakan hakim-savcıları inceleyecek. O soruşturma ve davaların başında ise şunlar geliyor:
*Ergenekon davası
*Balyoz davası
*Askeri Casusluk davası
*MİT TIR'ları soruşturması
*KPSS soruşturması
*Kozmik Oda soruşturması
*Kurtoğlu Davası
*Büyükşehirlerdeki Ticaret Mahkemelerinde kararlarıyla tartışılan paralel hakimler
------------------------------------------------------------------------------
PARALEL KESİMLER TEDİRGİN
Yargıdaki FTÖ uzantıları soruşturması; 'Fetullah Gülen Terör Örgütü' soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcısı Serdar Coşkun'un HSYK'ya gönderdiği bir yazıyla başladı. Savcı Coşkun, Paralel Yapı'nın yargı içinde örgütlendiği yönünde somut bulgulara ulaştığını belirtti. Somut bulguları tek tek sıralayarak bunların araştırılmasını talep etti. Yasal olarak Savcı Coşkun'un doğrudan savcı ve hakimleri soruşturma yetkisi bulunmuyor. Gülen paralel yapılanmasına karşı en büyük soruşturmayı yürüttüğü bilinen Coşkun'un somut bulguları HSYK'ya göndermesinin çok büyük öneme sahip olduğu bildiriliyor. Benzer bir karar alan HSYK 17 Aralık savcıları hakkında sunulan delilleri yeterli görmüş ve savcılar aleyhinde iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığına dosyayı aktarmıştı. Benzer bir sürecin bu incelemede de yaşanabileceği ve yargıdaki FETÖ yapılanması hakkında dava açılabileceği belirtiliyor.
Bu gelişmeler paralel kesimlerde ise tedirginliğe yol açtı. Bu tedirginlik paralel medyada yapılan haberlere açık şekilde yansıdı. Örneğin paralel medyanın merkez yayın organı olduğu ileri sürülen Zaman gazetesi, "Seçim öncesi cadı avı yargıya sıçradı" başlıklı haberinde şu satırlara yer verdi:
"HSYK 3. Dairesi, hiçbir somut delil olmadan bazı hakim ve savcılarla ilgili soruşturma başlattı. Soyut iddialarla ‘terör örgütü’ suçlaması yöneltildi. Bu kararla iktidarın istediği doğrultuda karar vermeyen hakim ve savcılara cadı avının önü açıldı. Kürsüde görev yapan 7 bin civarında yargı mensubu artık tehdit altında çalışacak. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun ihbarları üzerine bazı hâkim ve savcılarla ilgili soruşturma başlattı. İhbarı yapan Büro, hazırladığı skandal iddianameler ve hukuksuz operasyonlarla gündeme gelmişti. HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Kenan İpek’in, kurumun resmi sitesinden yaptığı açıklamada, sözde ‘paralel devlet yapılanması terör örgütü’ kapsamında bazı isimler hakkında inceleme izni verildiğini belirtti. Böylece, iktidarın istediği doğrultuda karar vermeyen hâkim ve savcılara yönelik cadı avının önü açıldı.
Anayasa gereği tarafsız olması gereken seçim dönemi Adalet Bakanı Kenan İpek’in, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması sürecinde yargıda ‘paralel’ kılıfı altında yürütülen tasfiye operasyonunu yönlendiren isim olduğu ileri sürülüyordu. Parti yargısı yapılanması yolunda tasfiye, tayin ve görevden alma operasyonları sürüyordu. Şimdi Kenan İpek imzalı açıklamayla, çok sayıda yargı mensubuna iktidar kontrolündeki HSYK tarafından yargı sürecinin yolu açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun 24 Mart ve 7 Nisan ihbarları üzerine bazı hâkim ve savcılar hakkında inceleme izni verildi.
Yargı içinde, organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan, devlet yargısına alternatif sözde “paralel devlet yapılanması terör örgütü” iddiasıyla başlatılan soruşturmada soyut iddialar yer aldı. HSYK tarafından yapılan yazılı açıklamada, sözde örgütün kendinden olmayan veya kullanamadığı ya da farklı düşünen kişileri yargı kararlarıyla operasyonların hedefi hâline getirdiği iddia edildi. Emniyet ve yargı üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği kararları icra eden, birçok kişiyi yargı eliyle mağdur eden, abartılı, ayrıntıya boğulmuş, gerçeklerin gizlendiği, kasıtlı, taraflı ve delilsiz davalar açan, topluma yönelik algıyı yöneten paralel bir yargı gücü oluşturdukları iddiasıyla yapılan ihbar üzerine inceleme izni verildiği savunuldu.
Açıklamadaki soyut ifadelere bakıldığında, bugüne kadar açılan bütün davalar ile yapılan bütün işlemler bizzat HSYK tarafından şaibe altına alındı. Hâkim ve savcılar hedef yapıldı. Anayasa’ya göre, Kurul’un hâkim ve savcıların hazırladığı iddianameleri ve yürüttüğü soruşturmaları denetleme yetkisi bulunmuyor. Dava dosyalarını inceleme yetkisi Anayasa’ya göre Danıştay ve Yargıtay’a verilmiş durumda. Kurul ancak, hâkim ve savcıların bir suç işlemesi durumunda devreye girebiliyor. İdari bir kurul olan HSYK’nın soruşturmaların içeriğini incelemesinin önü açıldı. Kurul’un böylece bütün soruşturmaları adeta ikinci bir Yargıtay ve Danıştay gibi incelemesine imkân tanındı.
Bu durum iktidarın talimatıyla hareket etmeyen bütün yargı mensuplarının sindirilmesine ve tasfiye edilmesine yol açacak. HSYK’ya hâkim ve savcılarla ilgili 17 bin şikâyet bulunuyor. Birçok isimsiz ve imzasız şikâyetler, hâkim ve savcıların üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılacak. HSYK’nın ve dolayısıyla iktidarın istediği doğrultuda karar vermeyen hâkim-savcılar hakkında anında inceleme, soruşturma ve dava açılabilecek. Kürsüde 11 bin civarında hâkim ve savcının görev yaptığı göz önüne alındığında yaklaşık 7 bin hâkim ve savcı sürekli tehdit altında iş ve işlem yapacak." (Zaman)
(14 Nisan 2015, 17:30), son güncel.: (15 Nisan 2015, 15:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: