Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 5 gündür süren toplantıda 1142 birinci sınıf, 269 ikinci, 184 üçüncü, 181 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 10 da emniyet amiri emekli edildi. Operasyonun hedefinin, polis teşkilatındaki şişkinliğin ortadan kaldırılması, bozulan hiyerarşi piramidinin düzeltilmesi ve özellikle de geçen yıllar içerisinde bilinçli şekilde üst kademelerde yoğunlaşan paralel yapı kadrolarının çökertilmesi olduğu dile getiriliyor. Adları paralel yapıyla birlikte gündeme gelen bir çok isim listede yer alıyor. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de emekliye sevkedilenler arasında bulunuyor.
18.04.2015 10:35 İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesinden sonra emekliye sevk edilen emniyet müdürlerinin dosyalarını ele alan kurul sona erdi. Emniyet Genel Müdürü (EGM) Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında pazartesi günü başlayan Yüksek Değerlendirme Kurulu toplantısı 5 gün sürdü. 1142 kişi birinci sınıf olmak üzere toplam 1776 emniyet müdürü ve 10 emniyet amiri emekliye sevk edildi. Karar pazartesi (20 Nisan) açıklanacak.
YAŞ SORUNU
Kurulda, 2 bin 400 müdürün emekli edileceği ancak üçüncü ve dördüncü sınıf müdürlerin yaşa takıldığı iddia edildi. Prim gün sayılarını dolduran üçüncü sınıf emniyet müdürlerinin bir yıl, dördüncü sınıf emniyet müdürlerinin iki yıl daha emekliliği beklemesi gerektiği belirlendi. Bu sorunun aşılması için farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Formüllerden biri, haklarında emeklilik kararı alınan ancak yaşı bekleyen emniyet müdürlerinin, başka bakanlıklarda uzman ve uzman yardımcısı olarak emeklilik yaşına kadar görevlendirilmesi var.
AMAÇ: BOZULAN HİYERARŞİ PİRAMİDİNİ DÜZELTMEK, ŞİŞKİNLİĞİ ORTADAN KALDIRMAK
Emekliye sevketme operasyonu ile emniyet teşkilatındaki şişkinliğin ortadan kaldırılma ve bozulan hiyerarşi piramidinin düzeltilmesi amaçlanıyor. Operasyonun bir hedefinin de, geçen yıllar içerisinde bilinçli şekilde üst kademelerde yoğunlaşan paralel yapı kadrolarının çökertilmesi olduğu ileri sürülüyor. Operasyonla emniyet yapılanmasının daha doğal bir işleyişe kavuşturulması ve genç kadrolara daha fazla yer açılması hedefleniyor.
Kritik operasyonları yönettiler
Emekliye sevk edilenler arasında, son 10 yılda gündeme oturan Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Hrant Dink suikastı ve KCK operasyonlarını yürüten kritik isimler de bulunuyor. Hrant Dink suikastının kilit ismi olan, dava kapsamında tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de emekliye sevk edildiği belirtildi. İddialara göre emekliye sevk edilen bazı isimler şöyle:
“Ergenekon, Balyoz gibi TSK’ya yönelik davaların operasyon ve soruşturmaları yürüten terörden sorumlu eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, eski Terör Daire Başkanı Cihangir Çelik, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ve daire başkanlarından Muammer Bucak, Feridun Taşçı, Mustafa Cankal, bu operasyonlarda görev alan eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ile Mustafa Sağlam, eski Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Metin Aşık, eski EGM Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Fatih İnal Koç, eski EGM Hukuk Müşaviri Hakan Özdöl, eski Eğitim Daire Başkanı Metin Varol, eski Güvenlik Daire Başkanı Bekir Akarsu, eski İdari İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı, eski Koruma Daire Başkanı Yesari Vural, eski İstihbarat Daire Başkanı Coşkun Çakar, eski Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ömer Tekeli, eski Asayiş Dairesi Başkanı Mehmet Tüzel, eski Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Erkal Güler, Eski Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, eski Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, eski Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz.”
PARALEL MEDYADAN EMEKLİLİK TEPKİSİ
Öte yandan emeklilik operasyonu paralel medyada tepki ile karşılandı. Gülen cemaati tabanlı paralel devlet yapılanmasının en önemli iki unsurundan ilkini emniyet diğerini ise yargının oluşturduğu dile getiriliyordu. Bunu doğrulayan çok çarpıcı bir delil bizzat Fetullah Gülen'den kaynaklanmıştı. Gülen'in kendini açığa vermesi olarak yorumlanan ve savcılıklara suç duyuruları yapılmasına da neden olan peşpeşe iki gelişme cemaat savcılarınca açılan 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının hemen ardından yaşanmıştı.
17 Aralık soruşturmasına Başbakan Erdoğan'ın sert tepkisinin ardından harekete geçen hükümet, emniyette geniş çaplı görevden almalara yönelmişti. Buna tepki gösteren Gülen ise o çarpıcı beddua videosunda, yolsuzluk soruşturmalarının hükümetin müdahalesi ile durdurulmasına ve emniyetteki atamalara çok sert tepki göstermekte, tüm kamuoyunu şok eden el kol hareketleri yaparak içten bedduada bulunmaktaydı. Bununla da yetinmeyen Gülen’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup gönderdiği de ortaya çıktı. Mektubunda Gülen, emniyetteki atamaları sert şekilde eleştirmekte ve Gül'den engellemek için devreye girmesini istemekteydi. Gül, açıklama yaparak Gülen'in talebini reddetti ve onu eleştirdi. İşte ardarda yaşanan bu iki gelişme kamuoyunda dalgalanmaya yol açtı. Çeşitli savcılıklara yapılan suç duyurularında bu iki gelişmeye dikkat çekildi ve Gülen'in yıllardır konuşulduğu gibi emniyette örgütlenmiş olduğu şüphesinin güçlendiği vurgulandı. Diğer delillerle birlikte bunun da açık bir delil teşkil ettiği belirtildi. Şu sorular da soruldu: Bir cemaat lideri acaba niçin emniyet atamalarını eleştiren bir mektubu cumhurbaşkanına göndermiştir?.. Niçin atamalarla ilgili beddua etmektedir?..
Paralel medya son emeklilik operasyonuna da tepki gösterdi. Bu kesimin merkez yayın organı olduğu ileri sürülen Zaman gazetesinde "Emniyet'e büyük tasfiye, 1150 polis müdürü emekliye sevk edildi" başlıklı haberde Meclis'in çıkardığı kanun, 'sıkıyönetim yasası' olarak değerlendirildi. Haberde şu satırlar yer aldı:
"TBMM’de büyük tartışmaların ardından kabul edilen Sıkıyönetim Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra emniyette büyük tasfiye başladı. Hürriyet Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Emniyet Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki 1725 birinci sınıf emniyet müdüründen 1150’si emekliye sevk edildi. Habere göre, emekliye sevk edilecek personel sayısının 3 bin 500’ü geçmesi bekleniyor.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında pazartesi başlayan Yüksek Değerlendirme Kurulu toplantısında emekliye sevk edilecek personelin durumu görüşüldü. Toplantıda emekliye sevk edilecek yaklaşık 3 bin 500 birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf emniyet müdürünün dosyaları ele alındı.
Kurul, 1’inci sınıf emniyet müdürü kadrosundaki 1725 kişinin durumunu sonuçlandırdı. 1150 1’inci sınıf emniyet müdürü kadrosuzluktan emekliye sevk edildi. Kurul 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıf emniyet müdürlerinin dosyasını da değerlendirecek. Bu rütbelerden de yaklaşık 2 bin 400 polisin emekli edileceği öğrenildi.
Haberde, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonunda görev alan ve haklarında soruşturma açılan, açığa alınan ve pasif görevlere kaydırılmış emniyet müdürlerinin de emekliye sevk edildiği kaydedildi."
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(18 Nisan 2015, 10:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: