Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı davanın 2. duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ikinci kez tanıklık yaptı. İki isim de darbe iddiaları konusunda daha önce çeşitli defalar dile getirdikleri itiraf niteliğindeki ifadelerini yalanladı. Özkök, duruşmada 'Balyoz, Oraj ve Suga isimli planları duymadım' derken, Yalman ise 'Darbeyi ben önledim, Özkök'ün kaç tankı topu var?' şeklinde basında kendisine atfen yer alan iddiayı yalanladı. Bugünkü duruşmada bu yalanlamayı yapan Yalman'ın aylardır o basın haberlerine tekzip yapmadığına ya da o bağlamda bir açıklamada bulunmadığına dikkat çekiliyor. Aynı durum Özkök'ün ifade değişikliği için de dile getiriliyor. Aylar önce Balyoz davasının sona yaklaştığı süreçte basın üzerinden hararetli bir tartışma yaşanmıştı. Özkök ile Yalman, darbeyi kimin önlediği ve daha demokrat olduğu konusunda birbiriyle polemiğe girmiş, darbenin itirafı niteliğinde çok çarpıcı beyanlarda bulunmuşlardı. Bu beyanlar sanıklar üzerinde şok etkisi yapmıştı. Hatta öyle ki, sanık ve avukatları önceki günlerde yeniden görülmeye başlayan davada bu iki komutana sormak için çok sayıda soru hazırlamıştı. Ancak o isimlerin ifade değiştirmeleri sanıkları da şaşırtmış ve soru sormaktan vazgeçirmiş bulunuyor. Bu iki komutanın Balyoz davasının seyrinin değişmesi üzerine mahalle baskısından çekinerek ifade değiştirdikleri görüşü hem sanık hem de karşıt çevrelerde hakim bulunuyor. Hukukçular iki komutan hakkında ilerleyen günlerde yalancı tanıklıktan suç duyurularının gelebileceğini belirtiyorlar.
10.11.2014 23:21 Balyoz Davası’nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı davanın 2'nci duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da ikinci kez tanıklık yapmak için adliyeye geldi. Özkök, duruşmada "Balyoz, Oraj ve Suga isimli planları duymadım'' dedi, Yalman ise ''Bilgi ve belgeye sahip değilim. Basından öğrendim'' ifadelerini kullandı.
Balyoz'da 62 sanığın yeniden yargılandığı davada tanık olarak ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, darbe planı yapıldığı iddia edilen seminerin ses kayıtlarının kendisine de geldiğini, amacı aşan ifadeler bulunduğu için incelenmesini istediğini söyledi. Özkök, bu kayıtları dinledikten sonra darbe dedikoduları geldiği konusunda Çetin Doğan’a sorduğunu, Doğan’ın da yalanladığını anlattı. Bazı sanıkların Özkök ve Yalman'a sorduğu sorulara avukatların itiraz etmesi dikkat çekti.
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanı iddia edilen darbe planları ile ilgili neler bildiğini sordu. Özkök, “Daha evvelki duruşmalarda Ergenekon ve Balyoz’da da söyledim. Ben Balyoz, Oraj gibi planları duymadım.” dedi.
Mahkeme Başkanı, Çetin Doğan’ın bir savunmasında, “Hilmi Özkök ile görüşme yaptım. Halil İbrahim Fırtına da vardı. Özkök bana ‘bazı kıpırdanmalar var bu nedir?’ diye sordu. Ben de bunların dedikodu olduğunu, meşru zeminde olduğumuzu söyledim. Somut bir şey olup olmadığını sordum. ‘Yok’ dedi. O zamana kadar arkadaştık. Arkadaşlığımız sona erdi.” ifadelerini kullandığını hatırlattı.
Özkök, “Bu olay doğrudur. Konuşmalar birebir olmayabilir. İhbar mektupları geldiğini söyledim. Açıkça yüzüne karşı sordum. Kendisi de böyle şey olmadığını söyledi. Elimde meşru belge olsaydı yasal işlemi yapardım. Doğru yaptığımı düşünüyorum.” diye cevap verdi.
Mahkeme Başkanı, “Geçen duruşmada duyumlar aldığınızı söylemiştiniz, kimlerden aldınız?” diye sordu. Sivillerden ve imzasız mektuplar şeklinde geldiğini belirten Özkök, “Dedikodu olarak değerlendirdim. Ciddi olduğuna dair bilgi edinmedim.” dedi.
İhbarı gönderenlerin isimlerini hatırlayıp hatırlamadığı sorulan Özkök, “Hayır. Zaten sahte isimlerdi.” cevabını verdi.
Gazetelerde çıkan bazı ifadelerinde, "Bana bir CD geldi. Kaynağını bilemediğim bu CD’de amacını aşmış ifadeler tespit ettim. Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan incelemesini talep ettim." dediği hatırlatıldı. Özkök, “Gazeteler değil mahkemede ifade etmiştim. CD, ses kaydıydı. Seminerde Çetin Doğan’ın konuşması olduğu iddia edilen kayıtlardı. Bu CD’de amacını aşan ifadeler olduğunu ve incelenmesini istedim. Meşru bir tarafı yok. Sıradan bir CD ama kuvvet komutanına inceleyin dedim.” diye açıkladı.
Seminer konusunda bir bilgisi olmadığını ifade eden Hilmi Özkök, “Sadece CD geldi.” dedi.
Mahkeme başkanının, “Ergenekon’da verdiğiniz ifade de ‘Seminerin yapılmasını emrettim ancak amacını aşan şekilde ifadeler yer aldığı bilgisi geldi. Ben de KKK incele dedim’ ifadeniz hakkında ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine Özkök, “Katılıyorum. Aynen öyle dedim.” diye konuştu.
Duruşma savcısı, “İnceleme neticesinde ne çıktı?” diye sordu. Özkök, “Yoğun dönemlerdi. Geri dönüş olduğunu hatırlamıyorum.” cevabını verdi.
AVUKATLARDAN SORU SORAN SANIKLARA TEPKİ
Üye hakim, “Bahsettiğiniz CD şu an Genelkurmay arşivinde mi?” sorusuna bilmediğini söyledi.
Duruşma savcısı, “CD’nin tamamını dinlediniz mi?” sorusunu yöneltti. Özkök, “Tamamını dinlemiş olmam gerekir. 11 - 12 sene öncesi tam aklımda değil. Ama sayın Çetin Doğan’ın kabul ettiği konuşmalar. Detaylı olarak hatırlamıyorum.” diye konuştu.
Sanık Ali İhsan Çuhadaroğlu, “Ergun Saygun mahkemede, Aytaç Yalman’a seminer ses kayıtlarını dönemin Başbakanı Abdullah Gül’ün verdiğini kaydetti. Size gelen ses kasetleri yasal ses kaydı mıydı? Ses kaydı resmi olarak alındı mı?” sorusunu sordu. Özkök, bilgisi olmadığını belirtti.
Çuhadaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terör örgütü lideri, kendilerinin de terörist olarak gösterildiğini, kendilerinin terörist bir eylemini duyup duymadığını sordu. Özkök, “Hayır” cevabını verdi.
Sanık Çuhadaroğlu’nun ABD’li bir uzmanın hükümetle anlaşılıp Türk ordusunun devre dışı bırakılacağını söylediğini belirterek sorusunu uzatması üzerine bazı avukatlar itirazda bulundu. Mahkeme başkanı da direkt konuyla ilgili soru sorulmasını istedi. Avukatların bazı sanıkların sorularına da itiraz etmeleri dikkat çekti.
YALMAN: DİSİPLİN TECAVÜZÜ VARDI
Hilmi Özkök’ün ardından eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da tanık olarak dinlendi. Yalman da ifadesinde, “Balyoz ile ilgili bir istihbarat almadım. Bilgi ve belgeye sahip değilim.” dedi. Dava ile ilgili hususları dava açıldıktan sonra basından öğrendiğini tekrarlayan Yalman, “Darbeyi engellemem söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı Yalman’a gazetelerde darbeyi engellediğini söylediğine dair ifadeler olduğunu hatırlattı. Yalman, “Bu tamamen düzmecedir, yalan haberdir. Ben darbeyi engellememiş olsam ve işlem yapmasam suç işlemiş olurum.” şeklinde konuştu.
Duruşma savcısı, “Tanık Özkök semineri incelemesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na talimat verdiğini söyledi. İnceleme yapıldı mı?” diye sordu. Bu soru üzerine bazı avukatlar araya girerek, “Özkök semineri değil kendisine gelen CD’deki ses kaydının incelenmesini istediğini söyledi. Bu soruya itiraz ediyoruz.” dedi.
YALMAN: BALYOZ SEMİNERİNDE DİSİPLİN TECAVÜZÜ GÖRDÜM
Duruşma savcısı ise kendisinin böyle anladığını belirtti. Mahkeme heyeti itiraz nedeniyle değerlendirme yaptı ve sorunun sorulmasına karar verdi. Savcı da sorusunu tekrarladı. Yalman, “Hayır yapmadım. Ben kendi duyumlarım ve tespitlerimden sonra inceleme yaptım. Genelkurmay Başkanı bana emir vermedi. Ancak bazı konularda bilgilendirdi. Benim belli temaslarım oldu seminer sonrasında. Ses kayıtları ile ilgili değil seminerin tamamı ile ilgili incelemelerim oldu. Hilmi Özkök, seminer kayıtlarının geldiğini ve rahatsız edici hususlar olduğunu belirtti. Beni bilgilendirdi. Ben de bilgi almıştım. Seminerin emirlere ne kadar uygun olup olmadığı hususunu inceledim. Bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Gereğini yaptım. İkaz ettik ilgili arkadaşları. Hukuka itaatın esas olduğunu söyledim. Disiplin ihlali ile karşı karşıya olduğunu gördüm. Ben seminerin içeriğini 2010 yılında basından öğrendim.” dedi.
“İhlal edilen kural neydi?” sorusuna Yalman, “Egemen planı oynanmalıydı. Ancak 1. Ordu ‘Emasya’ planı uygulansın’ diye teklif etti. Ben de Emasya değil Egemen oynansın dedim. Ben katılamadım. Sonra Emasya planının uygulandığını söylediler. Ben İstanbul’a gittim. İlgili arkadaşlarla konuştum. Disiplin tecavüzü olduğunu gördüm. İkazda bulundum. Genelkurmay Başkanı'na bilgi verdim.” ifadelerini kullandı.
'SEMİNERDE SES KAYDI ALINMASI OLAĞAN DEĞİL'
Duruşma savcısının, “Seminerlerde ses kaydı alınması olağan mıdır?” sorusuna Yalman, “Pek olağan değildir.” diye cevap verdi.
Avukat Hüseyin Ersöz, “Seminerdeki planın uygulanmasının Balyoz ile bağlantısı var mı?” diye sordu. Yalman, “Balyoz planını bilmiyorum. Benim o gün Emasya planının oynanmaması emrim o günün siyasi ve sosyal şartları ile alakalı. Balyoz planı ile bunun alakası yok. Balyoz ile ilgili bilgiye sahip değilim.” diye konuştu.
Bir avukatın “Bir darbe planı emaresi aldınız mı incelemeleriniz sonucunda?” sorusuna Yalman, “Almadım. Almış olsam zaten gereğini yaparım.” dedi.
Yalman, Özkök'ün incelenmek üzere kendisine CD verip vermediğini sorusuna ise 'hayır' cevabını verdi.
Özkök ve Yalman ifadelerinin ardından adliyeden ayrıldı.
YALANCI TANIKLIKTAN DOLAYI SUÇ DUYURUSU GELEBİLİR
Görüldüğü gibi İki isim de darbe iddiaları konusunda daha önce çeşitli defalar dile getirdikleri itiraf niteliğindeki ifadelerini yalanlamış bulunuyor. Bu konuyu önceki günkü haberde somut bulgularla daha geniş ele almıştık. Özkök, yeniden görülen davanın ilk duruşmasında olduğu gibi bugünkü ikinci duruşmada da 'Balyoz, Oraj ve Suga isimli planları duymadım' ifadesini tekrarladı. Yalman ise 'Darbeyi ben önledim, Özkök'ün kaç tankı topu var?' şeklinde basında kendisine atfen yer alan iddiayı yalanladı.
Bugünkü duruşmada bu yalanlamayı yapan Yalman'ın aylardır basında kendisine atfedilen o şok edici açıklamalara tekzip yapmadığına ya da o bağlamda bir açıklamada bulunmadığına dikkat çekiliyor. Aynı durum Özkök'ün ifade değişikliği için de dile getiriliyor.
Aylar önce Balyoz davasının sona yaklaştığı süreçte basın üzerinden hararetli bir tartışma yaşanmıştı. Özkök ile Yalman darbeyi kimin önlediği ve daha demokrat olduğu konusunda birbiriyle polemiğe girmiş, darbenin itirafı niteliğinde çok çarpıcı beyanlarda bulunmuşlardı. Hatta öyle ki, sanık ve avukatları önceki günlerde yeniden görülmeye başlayan davada kendilerini zora sokan bu ifadeleri nedeniyle bu iki komutana sormak için çok sayıda soru hazırlamıştı. Sanık çevrelerinde zaten bu iki komutana büyük tepki gösterilmekteydi. Ancak o isimlerin son iki duruşmada ifade değiştirmeleri sanıkları da şaşırtmış ve soru sormaktan vazgeçirmiş bulunuyor. Bu iki komutanın Balyoz davasının seyrinin değişmesi üzerine mahalle baskısından çekinerek ifade değiştirdikleri görüşü hem sanık hem de karşıt çevrelerde hakim bulunuyor. Tartışılan deliller gözardı edilse bile çok sayıdaki somut ve açık deliller nedeniyle Balyoz davasının hem yerel mahkeme hem de Yargıtay safhasında kanıtlandığı hatırlatılıyor. Balyoz darbe girişiminin yeniden başlayan yargılama sürecinde kaba ve hoyrat biçimde örtbas edilmeye çalışıldığı izlenimi vermesi kamuoyunda tepkiye neden oluyor.
Öte yandan hukukçular, ifade değişikliğini net şekilde gösteren aleyhlerindeki somut deliller nedeniyle iki komutan hakkında ilerleyen günlerde yalancı tanıklıktan suç duyurularının gelebileceğini belirtiyorlar. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(10 Kasım 2014, 23:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Özkök ve Yalman'dan şok inkar
Kumpas'la doğan kahramanlar
TÜBİTAK: Deliller sahte değil
Kumpasa bak' cambazlığı zirvede
Balyoz'da 230 tahliye ve yeniden yargılama kararı
AYM: Balyoz'da hak ihlali var
Balyoz:Yeniden yargılamaya 2.ret
Balyoz´da 237 ceza kesinleşti
Bir Balyoz da AYM´den
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
Tutuklu askerlerden bildiri
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
BALYOZ VE DİĞER DAVALARDAKİ DELİL TARTIŞMALARI
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Paralel yapı-Tüm manşetlerimiz
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar manşetlerimiz