Emniyette 'paralel yapı' iddialarına ilişkin, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği dünkü operasyonlarda gözaltına alınanlardan 17'sinin savcılık sorgusu yapılıyor. Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın 40 sayfalık ifadesinde de ilginç sözler yer aldığı öğrenildi. Soruşturma dosyasında, 'gizli tanık' Fatih'in, 'Başbakan'ın yaptığı bir konuşma lehine olur diyerek dosyaya konulmadı' yönündeki sözlerine karşılık 'Gizli tanığın iddiası gerçek dışıdır. Kendisi ifadesi haricinde başka delillerle desteklemesi halinde yeni şeyler söyleme imkanımız olacak' diyen Saygılı, gizli tanığın fezlekeyi yazan grubun başında olduğunu kabul etti, ancak ona şantaj yapıldığını iddia etti. Savcı Zekeriya Öz'ün bir işadamı ile yaptığı görüşmenin teknik takibe takıldığı, ancak bunun kolluk tarafından gizlendiği yönündeki iddialara ise Saygılı, 'Konuşmanın tape yapılmaması için bir talimat vermedim. Vakit yetmediği için tape yapılmamıştır' dedi.
02.09.2014 19:14 Emniyette 'paralel yapı' iddialarına ilişkin, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği dünkü operasyonlarda gözaltına alınanlardan 17'sinin savcılık sorgusu yapılıyor. İlk olarak sorguya alınan eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
YAKUP SAYGILI 40 SAYFA İFADE VERDİ
Gözaltına alınan eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın ise emniyette yaklaşık 40 sayfalık ifade verdiği öğrenildi.
YASAMA DOKUNULMAZLIĞI OLAN 29 KİŞİNİN TAPESİ...
Emniyette ifade veren Saygılı'ya, soruşturma dosyasında yasama dokunulmazlığı bulunan 29 kişinin tapesinin yapıldığı, bu usulsüzlükten haberinin olup olmadığı soruldu. Soruya, "Yasama dokunulmazlığı olan hiçbir şahıs dinlenmemiştir. Haklarında dinleme kararı alınmamıştır" diye yanıt verdiği öğrenilen Yakup Saygılı, takip edilen şüphelilerin "yasama dokunulmazlığı olan" kişiler ile görüştüğünü ve bunların takibe takıldığını belirtti.
"ANLIK OLARAK SORUŞTURMA SAVCISINA İLETİLMİŞTİR"
"Bu irtibatlar anlık olarak soruşturma savcısına iletilmiştir" dediği belirtilen Saygılı'nın, "Soruşturma savcısının suça iştirak görüşmesi olduğuna karar verdikleri tape yapılmıştır. Hangi görüşmelerin tapesinin yapılıp yapılmayacağına soruşturma savcısı karar vermektedir" diye ifade verdiği kaydedildi.
Alınan bilgiye göre, yasama dokunulmazlığı olan kişilerin de toplumun birer bireyi olduğunu anlatan Saygılı, yasama dokunulmazlığı olan kişilerle ilgili tespitlerin TBMM'ye gönderilmesi görevinin ise Başsavcılığa ait olduğunu ifade etti.
Yakup Saygılı'ya, polis tarafından hazırlanan fezlekelerde geçen 'Binali Yıldırım'ın daha üst düzey birinin talimatıyla hareket ettiği...' cümlesinde "üst düzey kişi" olarak kimin kastedildiği soruldu. Saygılı, bu soruya, “Kast edilen kişi, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır" diye yanıt verdi. Başbakan Erdoğan'ın ve bazı milletvekillerinin görüşmelerinin kimin talimatı ile tape haline getirildiği şeklindeki soruya ise Saygılı'nın, “Soruşturma savcısı karar verir. Kendisinin talimatı ile tape yapılmıştır. Bu soru kolluğa soruluyorsa, savcı ve hakimlere de sorulmalıdır" diye yanıt verdiği öğrenildi.
"'DÖNEMİN BAŞBAKANI' TABİRİ HUKUKEN DOĞRU"
Sorguda, Saygılı'dan, fezlekede geçen 'dönemin başbakanı, örgüt lideri' gibi ifadelere açıklık getirmesi istendi. Saygılı, imzalanarak savcılığa gönderilen fezlekede bu tabirlerin kullanılmadığını savundu. 'Dönemin Başbakanı' tabirinin hukuken doğru olduğunu ifade eden Saygılı'nın, “Ancak buna rağmen bile kullanılmamıştır. Bugün ise bu tabirin doğruluğu teyit edilmiştir. Çünkü kendisi artık 'Dönemin Başbakanıdır'. Dönemin başbakanı tabirini kullanarak, operasyonla Başbakan'ın görevden indirileceği, dönemin başbakanı tabirinin bu yüzden öngörüldüğü, siyasi bir fantezidir" şeklinde ifade verdiği belirtildi.
Yakup Saygılı, Başbakan Erdoğan'ı "örgüt lideri" olarak gösteren herhangi bir şemanın da çizilmediğini savundu.
GİZLİ TANIK FATİH
Soruşturma dosyasında, "gizli tanık" Fatih'in, 'Başbakan'ın yaptığı bir konuşma lehine olur diyerek dosyaya konulmadı' yönündeki sözleri de Saygılı'ya soruldu. Saygılı'nın ise “Gizli tanığın söylemiş olduğu bu iddia gerçek dışıdır. Kendisi ifadesi haricinde başka delillerle desteklemesi halinde yeni şeyler söyleme imkanımız olacak" dediği öğrenildi. Sorguda gizli tanık Fatih'in polis memuru İ.K. olduğunu da söylediği öğrenilen Saygılı'nın, İ.K.'nın fezlekeyi yazan polis grubunun başında olduğunu söylediği belirtildi. Saygılı, İ.K. hakkında idari soruşturma olduğunu, onunla birlikte soruşturma geçiren diğer polislerin ihraç edildiğini, ihraç edilmeyen İ.K.'ya şantaj yapıldığını öne sürdü.
Zekeriya Öz SORUSU
Savcı Zekeriya Öz'ün bir işadamı ile yaptığı görüşmenin teknik takibe takıldığı, ancak bunun kolluk tarafından gizlendiği yönündeki iddialara ise Saygılı'nın, “Bahsedilen işadamı halihazırda Başsavcı ve vekili olan kişilerle arası çok iyi olan, zaman zaman hediyeleşen kişidir. Bahse konu olan ses kayıtları adliyeye gönderilen tüm sesler içinde mevcuttur. Konuşmanın tape yapılmaması için bir talimat vermedim. Vakit yetmediği için tape yapılmamıştır" dediği belirtildi.
HALİÇ KONGRE MERKEZİ'NDEKİ GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Yasin El Kadı arasında Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen görüşmenin kaydının alınmasına ilişkin soruya da Saygılı'nın "adli bir görev olduğu" cevabını verdiği öğrenildi. Saygılı'nın, “Görüntülerin Narkotik Şube adına istenmesinin nedeni, şüphelilerin çok yüksek düzeyde kamu nüfusu kullanabildikleri, bunun için siyasi şahsiyetlerden destek alabildikleri, soruşturmayı deşifre etmek için daire başkanlığı nezdinde girişimde bulunduklarına şahit oldum. Mali Şube'nin görüntüleri isteme yazısı göndermesi halinde herkes alarm durumuna geçecek ve soruşturma ihlal olabilecekti" dediği ifade edildi.
Görüntülerde Başbakan Erdoğan'ın bulunmasının hukuka aykırı bir durum olmadığını da belirten Saygılı'nın, ifadesinde, “Görüntülere ilişkin çözüm tutanağında, o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan'ın bulunması mı, yoksa ülkeye girişi yasak olan bir şahısla bile bile görüşüyor olması mı vahimdir? Erdoğan'ın ülkeye girişini kendi yasakladığı bir şahısla neden görüştüğü, bu şahsa kamu imkanlarını neden tahsis ettiği, bu şahsı Başbakanlık koruma personeli tarafından neden koruttuğu gibi soruların sorulmasını talep ediyorum. Bu durumda kendisinin tutanakta fotoğrafının olması mı, yoksa bu şahısla görüşmesinin ve sağlanan diğer imtiyazların vahametinin, hangisinin önemli olduğu ortaya çıkacaktır" dediği öğrenildi.
BAŞBAKAN'IN EVİNİN BÖLGESİNDEKİ GSM HARİTASI ÇIKARILMASI
Saygılı'ya sorguda, Başbakan Erdoğan'ın Kısıklı'da bulunan evinin bölgesindeki GSM haritasının çıkarılmasının nedeni de sorulduğu kaydedildi.
Saygılı'nın ise, “Kişi ben kendi yaptığım yasalara uymayacağım deme hakkına sahip değildir. T.C yasalarına göre Yasin El Kadı suç işlediği için izlenmek ve dinlenmekteydi. Tutanakta Başbakan'ın dinlendiğine ve izlendiğine dair bir şey yok. İzlenen şahıs, El Kadı'dır. El Kadı'nın kimden destek aldığı, kiminle hareket ettiğinin belirlenmesi amacıyla bilgisayar ortamında yapılmış bir çalışmadır" diye cevap verdiği belirtildi.
TÜRGEV
İfadesinde, 25 Aralık operasyonunun salt bir yolsuzluk operasyonu olduğunu vurguladığı öğrenilen Saygılı'nın, Bilal Erdoğan'ın da rüşvet, nüfuz ticareti ve tehdit yöntemleri ile TÜRGEV adına arazi ve para topladığının tespit edildiğini öne sürdüğü belirtildi. Saygılı'nın, ifadesinde, “Ayrıca örgüt üyelerinin kendi aralarında yaptığı görüşmelerden, TÜRGEV adına verilen hayati kararların Başbakan Erdoğan tarafından verildiği ve vakfın gizli yöneticisinin aslında kendisi olduğu anlaşılmıştır" dediği kaydedildi.
(02 Eylül 2014, 19:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: