Taraf muhabiri Mehmet Baransu polis tarafından gözaltına alındı. Baransu'nun daha önce bir soruşturmada ifade vermeye çağrıldığı ancak gelmediği bu nedenle de hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi. Baransu'nun paralel örgütün medya uzantısında görevli olduğuna dair suç duyuruları yapılmış, deliller gösterilmişti. Bu suç duyurularının soruşturmaya dönüştüğü, Mehmet Baransu ve Taraf gazetesi yöneticileri hakkında 'darbe girişimi' ve 'gizli MGK belgesini açıklamak' suçlamalarıyla ağır hapis cezası talep edilen iki ayrı dava açıldığı biliniyor. Baransu'nun ayrıca 22 Temmuz operasyonlarında gözaltına alınanların sorgusu esnasında savcılık odasına girmeye ve görüntülemey çalıştığı da ortaya çıkmıştı. İfadeye davet edilmeye rağmen gelmeme nedeniyle çıkarılan yakalama kararının bu soruşturmalardan hangisine ait olduğu henüz bilinmiyor.. İlerleyen saatlerde Baransu'nun, 'terörle mücadele edenleri hedef göstermek', 'basın yoluyla hakaret' ve 'hakaret' olmak üzere 3 ayrı suçtan gözaltına alındığı öğrenildi. Savcılık sorgusu yapılan Baransu akşama doğru serbest bırakıldı.
09.08.2014 09:03 Paralel yapıya bir şok daha.. Hakkında daha önce ifade vermemekten dolayı yakalama kararı bulunan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu polis tarafından gözaltına alındı. Baransu, gözaltına alındığını ve polis tarafından Çağlayan Adliyesi'ne götürüldüğünü kendi twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu: “Gözaltına alındım. Darp edildim polisce. Çağlayandayım. Kumpas. Gözdağı. Usulsüz gözaltı, 4 polis darp etti beni çağlayan önünde. Kolum, belime darp. Dayak. Yuhh diyorum. 4 polis sürükleyerek, kolundan çekiştirerek beni karakolun içine darp ederek soktular.”
DOSYASI KABARIK
Mehmet Baransu'nun paralel örgütün medya uzantısında görevli olduğuna dair suç duyuruları yapılmıştı. 17 Aralık soruşturmasına ait devletin en üst yetkililerinin dahi bilmediği gözaltına alınacaklar listesi ile soruşturma dosyasındaki diğer belgeleri, daha gözaltı dalgasının ilk anlarında bir web sitesinden yayınlamaya başlamıştı. Kendisinin emniyet ve adliyedeki paralel yapılanmayla bağlantısı olduğunu gösteren bu gelişme üzerine hakkında suç duyurusu yapılmış, deliller gösterilmişti. Diğer Taraf yazarı ve eski polis okulu yetkilişsi Emre Uslu ve Taraf gazetesi yetkilielri ile birlikte suç duyurusunda şüpheliler arasında gösterilmişti. Cemaat medyasına mensup oldukları bilinen bu kişilerin 17 Aralık operasyonlarını 4 ay önceden bildiklerini gösteren deliller de ortaya çıkmış, suç duyurusuna delil olarak eklenmişti. Bu suç duyurusu soruşturmaya dönüştü ve ilgili kişiler hakkında "darbe girişiminde rol almak" suçlamasıyla ağır ceza davası açıldı.
Mehmet Baransu 17 Aralık operasyonlarından kısa süre önce de açıklanması yasak olan çok gizli bir MGK belgesini yayınlamış, hükümetin cemaati 2004 yılında bitirmeye karar verdiğini iddia etmişti. Oysa belgenin bunu hedeflemediği, Baransu'nun belgeyi sunarken verdiği kendi yorumlarıyla bir çarpıtma ve provokasyon yaptığı, aralarında eski Taraf gazetesi yazarlarının da bulunduğu çeşitli gazeteciler tarafından açıkça ortaya konuldu. Baransu ve Taraf yöneticilerine gizli belge açıklamak ve kamuoyunu kışkırtmak suçlamasıyla hem kamuoyundan hem de Başbakandan bakanlara kadar yetkilielr tarafından suç duyuruları yapıldı. Bu suç duyuruları da davaya dönüştü. Baransu ve Taraf yetkililerine 52 yıla kadar ağır hapis cezası talep edildi.
İşte bu şekilde Baransu hakkında kamuoyuna yansımış olan iki ağır ceza davası mevcut. Bunların dışında başka soruşturma ve dava olup olmadığı bilinmiyor.
Bir üçüncü olay geçtiğimiz günlerde yaşandı. Baransu, 22 Temmuz operasyonlarında gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen 49 kişinin sorgusu esnasında savcılık odasına girmeye ve cep telefonuyla görüntü almaya çalıştı. Muhtemelen bu nedenle hakkında "yargılamayı engellemeye çalışmak" ve benzer suçlamalarla yürütülen bir başka soruşturma sözkonusu.
İfadeye davet edilmeye rağmen gelmeme nedeniyle Baransu hakkında çıkarılan yakalama kararının bu soruşturmalardan hangisine ait olduğu henüz bilinmiyor.
İŞTE DETAYLAR
Saat: 12.36 - Mehmet Baransu, adliyedeki polisleri görünce bir anda kaçmaya başladı. Kovalamaca sonrası yakalanan Baransu, "terörle mücadele edenleri hedef göstermek", "basın yoluyla hakaret" ve "hakaret" olmak üzere 3 ayrı suçtan gözaltına alındı. Adliye'nin nezarethanesine konulan Baransu, bugün savcıya ifade verecek.
Baransu, gözaltına alındığını ve polis tarafından Çağlayan Adliyesi'ne götürüldüğünü kendi twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu: “Gözaltına alındım. Darp edildim polisce. Çağlayandayım. Kumpas. Gözdağı. Usulsüz gözaltı, 4 polis darp etti beni çağlayan önünde. Kolum, belime darp. Dayak. Yuhh diyorum. 4 polis sürükleyerek, kolundan çekiştirerek beni karakolun içine darp ederek soktular.”
-"Baransu için tedbir alınmıştı"-
Sabah Gazetesi istihbarat servisi muhabiri Nazif Karaman Baransu'nun gözaltına alınmasıyla ilgili çarpıcı bir bilgi verdi. Baransu'nun görüldüğü yerde yakalanması için işlem başlatıldığını ifade eden Karaman, "Adliye önünde yakalandı" dedi. Karaman twitter hesabından şu bilgileri paylaştı: "Mehmet Baransu hakkında yakalama kararı vardı. Adliye çevresinde gelirse gözaltına alınması için tedbir alınmıştı. Geldi ve alındı."
DÜN GECE GÖZALTINA ALINMIŞ
Saat: 12.52 - Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, casusluktan bırakılan ancak haklarında yakalama emri çıkarılan 17 polise destek için dün gece Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gittiği öğrenildi. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde dün gece polisler tarafından gözaltına alınan Baransu, halen adliye nezarethanesinde tutuluyor. Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürülen Baransu, yeniden adliye nezarethanesine getirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mehmet Baransu'nun "terörle mücadele edenleri hedef göstermek", "basın yoluyla hakaret" ve "hakaret" suçlarından gözaltına alındığı belirtildi. Baransu hakkındaki 3 yakalama kararından 2'sinin Ankara, 1'inin de Adana Cumhuriyet başsavcılığından çıkarıldığı kaydedildi.
BAŞSAVCILIKTAN GÖZALTI AÇIKLAMASI
Saat: 14.41 - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Gazeteci Mehmet Baransu'nun dün gece gözaltına alınması ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Baransu'nun haksız şekilde gözaltına alındığı, gözaltı sırasında kötü muamelede bulunulduğu yönündeki haberlerle ilgili olarak bilgiler verildi. Başsavcı Salihoğlu'nun yazılı açıklaması şöyle:
"09.08.2014 tarihli bazı yayın organlarında gazeteci Mehmet Baransu'nun haksız şekilde gözaltına alındığı, gözaltı sırasında kötü muamelede bulunulduğu yönündeki haberlerle ilgili olarak yapılan araştırma ve incelemede; Cumhuriyet Başsavcılığımızca bazı emniyet görevlileri hakkında yürütülen soruşturmalar sırasında şüphelilerin mahkeme sorgularının yapıldığı özellikle gece saatlerinde gazeteci Mehmet Baransu'nun birkaç kez İstanbul Adliyesi'ne gelerek şüpheli vekillerinin ve şüphelilerin basın açıklamalarını takip ettiği, bunun üzerine yapılan araştırmada Mehmet Baransu hakkında, Yazılı ve Görüntülü ileti ile hakaret suçundan Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi ve Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Gösterme Suçundan ise Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nce verilen 3 adet yakalama kararının bulunduğunun tespiti üzerine, emniyet birimlerinin şahıs görüldüğü yerde yakalamaları görevlerinin gereği olması nedeniyle 09.08.2014 saat 00.45 sıralarında haklarında soruşturma yürütülen emniyet görevlilerinin bir kısım avukatlarının İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptığı sırada olay yerine gelen Mehmet Baransu'nun yanına giden emniyet görevlilerinin kendisinden kimliğini istediği, kimlik ibraz etmediği, polis memurlarına direndiği, polis memurlarının ise zor kullanıp etkisiz hale getirdiği, hakkında yakalama tutanağı düzenleyip gözaltına aldıkları, yapılan uygulamada yasaya aykırı bir husus bulunmadığı anlaşılmıştır. Buna göre, Mehmet Baransu'nun Ankara ve Adana Sulh Ceza Hakimlikleri'nin yakalama kararı nedeniyle gözaltına alınmış olup, iddia edildiği gibi görevliye direnme suçundan gözaltında olmadığı hususu kamuoyuna saygıyla sunulur."
FEM ÖĞRETMENİ DE GÖZALTINDA
Saat: 16.52 - Mehmet Baransu'nun gözaltına alındığı sırada polislerin, cep telefonuyla görüntü alan bir kişiyi de gözaltına aldığı ortaya çıktı. Baransu'yu gözaltına alan polisler ile adliyede görevli emniyet görevlilerini çektiği belirlenen kişiye polisler, neden adliye önünde beklediğini ve polisleri cep telefonuyla çektiğini sordu. Adının Ahmet Ak olduğu ortaya çıkan kişi, merak ettiği için adliye önüne geldiğini söyledi. Cemaate mensup Beşiktaş FEM Dershanesi'nde öğretmen olduğu belirlenen Ahmet Ak, 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal'den gözaltına alınarak, Mehmet Baransu'nun tutulduğu adliye karakoluna götürüldü.
BARANSU SERBEST
Saat: 17.31 - Mehmet Baransu savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
ŞİKAYETÇİLER FİDAN VE BAĞIŞ
Saat: 22.23 - Baransu'nun, Adana'da bir yerel gazeteye verdiği röportajda söyledikleri nedeniyle MİT Müsteşarlığı ile Hakan Fidan'ın şikayetçi olduğu bunun üzerine Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ifade alamadığı gerekçesi ile 17 Temmuz 2014'de hakkında yakalama kararı çıkardığı belirtildi. Baransu hakkındaki ikinci şikayetin ise Eski Bakan Egemen Bağış tarafından yapıldığı öğrenildi. Egemen Bağış'ın, Baransu'nun yazdığı tweetlerde kendisine hakaret ettiğini öne sürerek şikayetçi olduğu bunun üzerine de Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi ifade alamadığı gerekçesi ile hakkında 24 Haziran 2014 tarihinde yakalama kararı çıkardığı belirtildi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde gözaltına dün gece gözaltına alınan Mehmet Baransu, suç duyurularında kendisine isnat edilen, "Kamu görevlilerine hakaret", "Devletin kurum ve organlarını aşağılama", 'İftira", "Terörle mücadelede göre almış kamu görevlilerini hedef gösterme" suçlamalarını kesinlikle kabul etmediğini belirtti. Baransu'nun savcılık ifadesinde, "Müşteki MİT Müsteşarı'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na 07.04.2014 tarihinde verdiği dilekçenin 2. maddesinde ileri sürülen iddialardan şahsım ile ilgili olanlardan bazılarını söyledim. İran ajanlığı konusunda iddialar olduğunu, soruşturma olduğunu ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na belge gönderildiğini, bu sebeple belgenin bulunduğunu Taner Talaş'ın benimle yaptığı röportajda belirttim" dediği öğrenildi. Baransu'nun, Egemen Bağış'ın hakkında şikayetçi olduğu tweetlerden bazılarının kendisi tarafından atılmadığını da söylediği kaydedildi. Mehmet Baransu'nun ifadesinde, "Müşteki Egemen Bağış'a yönelik hakaret, iftirada bulunmadım. Bu yönde tweet atmadım. İddia konusu kamu görevlilerine hakaret içerikli tweetleri ben atmadım. Ayrıca devletin kurum ve organlarını aşağılayıcı ifadeler kesinlikle kullanmadım" dediği öğrenildi.
(09 Ağustos 2014, 09:03), son güncel.: (09 Ağustos 2014, 22:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: