22 Temmuz operasyonlarında gözaltına alınıp tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen, ancak avukatların yoğun engelleme girişimleri üzerine mahkeme sorgusu yapılamayan ve bu nedenle de serbest bırakılmak zorunda kalınan 17 şüpheli polis için yakalama kararı çıktı. Kararlar savcılığın itirazı üzerine üst mahkeme olan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Hakim Hulusi Pur, gerekçe olarak gözaltına alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen bu şüphelilerin ifadelerinin alınamamasını gösterdi. İfade verdikten sonra bu isimler hakkında mahkeme, serbest bırakma ya da tutuklama kararı verebilecek. Savcılık 38 kişi için itirazda bulunmuştu. Bunlardan 17'sinin mahkeme sorgusu yapılamamıştı.
08.08.2014 20:04 22 Temmuz operasyonlarında çok önemli gelişme.. 22 Temmuz'daki ilk dalga operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen, ancak avukatların yoğun engelleme girişimleriyle mahkeme sorgusu yapılamayan ve bu nedenle serbest bırakılmak zorunda kalınan 17 şüpheli polis için yakalama kararı çıktı. Kararlar savcılığın itirazı üzerine üst mahkeme olan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur tarafından verildi. Hakim Pur, gerekçe olarak gözaltına alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen bu şüphelilerin ifadelerinin alınamamasını gösterdi. İfade verdikten sonra bu isimler hakkında mahkeme, serbest bırakma ya da tutuklama kararı verebilecek.
Soruşturma savcısı İrfan Fidan aslında mahkemece serbest bırakılan 38 kişi için itirazda bulunmuştu. Ancak bu kişilerden 21'inin mahkeme sorguları usulüne göre normal şekilde yapılmış ve mahkeme tutuklamayı gerektirir delil olmadığını belirterek tutuksuz yargılama kararı vermişti. Diğer 17 kişinin sorgusu ise zanlı ve avukatlarının engellemeleri nedeniyle yapılamamış, 1. Sulh Ceza hakimi İslam Çiçek de sanıkları serbest bırakmak zorunda kaldığını açıklamıştı. Hakim Çiçek, sorgulamaları yapamadığı için 17 kişi hakkında dosya üzerinden karar verdiğini, bunlardan 8'i hakkında tutuklamayı gerektirir delil bulunduğunu da kararında belirtmişti.
Bu gelişmenin ardından soruşturmaya bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı İrfan Fidan, 38 serbest bırakma kararına üst mahkemede itiraz etmiş, yakalama kararları çıkarılmasını talep etmişti.
Üst mahkemenin bugün verdiği karara göre sorgusu yapılamayan 17 sanık yakalanarak adliyeye çıkarılacak. Mahkemede sorguları yapıldıktan sonra şüpheliler hakkında tutuklama ya da serbest bırakma kararları verilecek. Zanlılardan haklarında tutuklamaya yeter delil bulunan 8 kişi için mahkeme sorgusunda verecekleri ifadeye göre tutuksuz yargılama kararı da verilebilir.
İŞTE SAVCININ SERBEST KALMALARINA İTİRAZ ETTİĞİ İSİMLER
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı İrfan Fidan'ın 167 sayfalık itiraz dilekçesinde önemli ifadeler yer almıştı.
DELİL OLDUĞU HALDE SERBEST KALAN 8 KİŞİ
Şüpheliler Ömer Köse, Gafur Ataç, Erkan Ünal, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan ve Kazım Aksoy'un "Siyasi ve Askeri Casusluk" ve "Resmi Belgede Sahtecilik" suçlarını işledikleri yönünde dosyada yeterli delil bulunduğunu, ancak hakimlikçe sorgularının yapılamadığını belirtmişti.
DİĞER 20 İSİM
Savcı İrfan Fidan ayrıca, Bilal Gümüşdağlı, Bahadır Kıcır, Adem Demir, Ziya Yalabuk, Sinan Karataş, Sezai Örnek, Serkan Durmaz, Ramazan Avşaroğlu, Mustafa Arsu, Mustafa Uyanık, Mustafa Becerikli, Mustafa Atıcı, Mustafa Altunbulak, Muhammed Yakup Acar, Mehmet Ali Doğan, Mehmet Kuru, Mehmet Ay, İsa Ardıç, Hasan Basri Kahraman, Abdullah Şahin, Necati Arslan, Mücahit Gökoğlu, Mehmet Kılıç, Mehmet Işık, Kürşat Durmuş, İsmail Yalınız, Hidayet Kemal, Hasan Yüksek ve Faruk Kıvrak'ın da, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacı ile temin etme" suçunu işlediklerine dair delil bulunmadığı, "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek", "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Suç uydurma" suçlarında yasada öngörülen cezanın alt ve üst sınırları, delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali gerekçesi ile ve şüpheli Samet Sincar'ın "Siyasi ve askeri casusluk" suçundan tutuklanmasını gerektirir delil bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldığını hatırlatmıştı.
-Tutuklanmaya yönelik yakalama emri-
Savcılık, itiraz dilekçesinin sonuç bölümünde ise "Şüphelilerin atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunması nedeniyle, delillerin toplanmaya devam edilmesi, karartılma ihtimali, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak, kaçma şüphesi ilgi kararın kaldırılmasına ve şüpheliler hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesine karar verilmesi, kamu adına itirazen talep olunur" ifadelerine yer vermişti.
Yukarıda sayılan 20 isimden 9'unun mahkeme sorgusu yapılamamış, diğer 11'inin ise yapılmıştı.
Yakalama kararına konu olan ilk 8 kişinin adının yukarıdaki listede verilenler olduğu tahmin edilirken, diğer 9 ismin ise ilerleyen saatlerde netleşmesi bekleniyor.
HAKİM, SORGU SÜRECİNDE YAŞANAN SIKINTILARI ŞU ŞEKİLDE BELİRTMİŞTİ
17 kişi hakkında serbest bırakma kararını veren mahkeme İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği idi. Hakim İslam Çiçek, 38 kişinin serbest bırakılmasına dair kararında şüphelilerin avukatları ile mahkeme arasında yaşanan sorgu sıkıntısını da dile getirmişti. Kararda, bir kısım şüphelilerin savunmaları alınmamış olduğu hatırlatılarak, tabi hakim ilkesi gereğince 4 günün üzerinde kesintisiz sorgu yapıldığı ve süreçte tüm iyi niyet çabalarına rağmen şüpheli avukatlarının savunma yaptırmama konusunda sorgu hakimliğine direnç gösterdiği ifade ediliyordu.
Avukatların sürekli taleplerde bulunduğu, reddedilmesine rağmen taleplerin sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, sorgunun gereksiz uzaması için her türlü yolun denendiği ve bu sürece kadar sorgu hakimliği tarafından taleplerin sabırlı bir şekilde karşılandığı belirtilen kararda, ilk iki gün şüpheli ve avukatlarının savunmasına hiç müdahale edilmediği, talep üzerine zabıtların katipler tarafından yazıldığı, ancak bazı şüphelilerin gereksiz uzunlukta, 20 sayfaya yakın ifade vermesi nedeniyle sürecin uzadığına işaret edildi.
"AVUKATLAR SAVUNMA HAKKINI KÖTÜYE KULLANDI"
Kararda, daha önce sorgulanıp tutuklanan 11 kişi de dahil mahkemeye sevkedilmiş toplam 49 şüphelinin her birinin üçer avukatı olduğu ve toplamda 196 kişinin savunmasının saatlerce uzayabileceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Bunun da savunma hakkının kısıtlanması değil, savunma hakkının kötüye kullanılması olabileceği, sorgunun yargılama işlemi olmadığı, delillerin tartışılmasının yargılama sırasında mahkemeler tarafından yapılabileceği, yine şüpheli avukatlarının sorgu sırasında 100 klasörün üzerindeki dosyalardan sürekli sayfalar dolusu delil ve belge istedikleri, bu taleplerinin dahi iyi niyet kuralları içerisinde değerlendirilemeyeceği, sorguya genelde belli müdafilerin girdikleri ve sorguyu uzatmaları konusunda fikir birliği içerisinde hareket ettikleri anlaşılmıştır."
İŞTE YAKALAMA KARARI VERİLEN 17 İSİM
Ömer Köse, Gafur Ataç, Erkan Ünal, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazım Aksoy. (8)
Kürşat Durmuş, Mehmet Işık, Necati Aslan, Faruk Kıvrak, Hasan Yüksek, Hidayet Kemal, İsmail Yalınız, Mehmet Kılıç, Mücahit Gökoğlu. (9)
Bu 17 isim yeniden gözaltına alınacak ve adliyeye getirilecek. Şüpheliler ifadelerinin alınması için mahkeme huzuruna çıkarılacak.
4 KİŞİ TESLİM OLDU
11.08.2014 15:10 Casusluk soruşturması kapsamında serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 polisten 2’si daha teslim oldu. Böylece teslim olanların sayısı 4'e ulaştı. Polislerden Faruk Kıvrak ve Mücahit Gökoğlu, avukatlarıyla birlikte İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek nöbetçi hakimliğe çıktı. Polislerin serbest kalıp kalmayacağı nöbetçi hakimlikteki ifadelerinin ardından belli olacak. 17 polis arasında yer alan Mehmet Kılıç ve Hidayet Kemal de ifade vermeye gelmiş, sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.
Teslim olan polislerden Faruk Kıvrak, "Ben hakkımda yakalamam olduğunu Samsun'da öğrendim. O gün geldim ancak hafta sonu olduğu için ve adliyede yoğunluk olduğu için ifadelerimizi alamadılar. Bugün uygun olduğu için geldik. Ayrıca bu sabah hiçbir arama kararı olmadan Samsun'daki evimde arama yapılmış. Bizim hukuka aykırı hiçbir iş ve işlemlerimiz olmamıştır" diye konuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından İrfan Fidan, 38 şüpheli polisin serbest bırakılması kararına itiraz etmiş, bu itirazı üst mahkeme sıfatı ile değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği 17 şüpheli polis hakkında geçtiğimiz Cuma günü yakalama kararı çıkarmıştı. Öğleden sonra teslim olan polis memurları Mücahit Gökoğlu ve Faruk Kıvrak'ın öncesinde geçtiğimiz Cumartesi günü teslim olan polis memurlarından Mehmet Kılıç ve Hidayet Kemal mahkemedeki sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.
(08 Ağustos 2014, 20:04), son güncel.:(11 Ağustos 2014, 15:10)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: