İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 3 Ağustos 2013´te Galatasaray Lisesi önünde başlayan ve gün boyu süren olaylarla ilgili 3´ü yabancı 35 kişi hakkında iddianame hazırladı. Yabancılardan ikisi Alman, diğeri ABD vatandaşı. Yine İstanbul´da açılan ilk davada da bir İtalyan fotoğrafçı sanık olarak yer alıyor. Gezi´deki yabancı bağlantısı somut başka olaylarla da ortaya çıkmıştı. Hatay´da eylemcilere para dağıttığı ihbarı üzerine iki yabancı vakfa baskın yapılmış, üyeleri gözaltına alınmıştı. Yabancı vakıfların yasak olmasına rağmen Türkiye´deki siyasete etki etmeye çalıştığı şüphesi, Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu suikasti ile Ergenekon davası sürecinde de somut bulgularla ortaya çıkmıştı. Mısır´da da benzer şüpheler ortaya çıkmış, 2011´de açılan ve geçtiğimiz aylarda sonuçlanan davada ABD ve Alman vakıflarında yönetici ve üye 43 kişi suçlu bulunarak hapis cezaları almışlardı.
24.09.2013 14:10 İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 3 Ağustos 2013´te Galatasaray Lisesi önünde başlayan ve gün boyu süren olaylarla ilgili 3´ü yabancı 35 kişi hakkında iddianame hazırladı. Gezi Parkı eylemleri kapsamındaki iddianamede ?Her yer Taksim her yer direniş? ve ?Bu daha başlangıç mücadeleye devam? şeklinde slogan atan yaklaşık 120 kişilik grubun, dağılın uyarısı yapan emniyet güçlerine taş ve şişe attığı belirtildi. Polisin tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttığı grubun bir süre sonra tekrar toplandığının kaydedildiği iddianamede, aralarında Alman vatandaşları Marc Klaus Jörg Sander ve Denis Schmick ile ABD vatandaşı Jeff Allen Crane´ın da bulunduğu 35 kişinin gözaltına alındığı vurgulandı.
Sanıklardan Sander´in üzerinden iki adet baret ve bir gaz maskesi, Schmick´in üzerinden ise gazlı bez çıktığı ifade edildi. Diğer sanıkların da eyleme hazırlıklı geldikleri, üzerlerinde baret, puşi ve maket bıçaklarının çıktığı ifade edildi. Savcılık, sanıkların yasa dışı toplantı kapsamında dağılmaları konusunda uyarıda bulunulmasına rağmen dağılmayarak cebir ve şiddet ile mukavemet suçunu işledikleri sonucuna ulaşıldığını belirtti.
DAHA ÖNCE 3 DAVA AÇILDI
İSTANBUL: Gezi olayları hakkında ilk dava İstanbul´da açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame 19 Temmuz´da İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Kabul edilen iddianame ile dava açıldı. Görevi yaptırmamak için direnme, 2911 sayılı kanuna muhalefet, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve ulaşım aracının hareket etmesini engellemek suçlarından 20 şüpheli hakkında 1 ila 7 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.
-İtalyan fotoğrafçı da sanık-
Yine İstanbul´da açılan bu ilk davanın sanıkları arasında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori de yer alıyor. Cacciatori, görevi yaptırmamak için direnme ve 2911 sayılı kanuna muhalefet ile suçlanıyor.
ADANA: Gezi hakkındaki 2. dava Adana´da açıldı. Gezi Parkı eylemine destek vermek amacıyla düzenlenen gösterilerde 22 polis memurunu yaralayıp, valilik konutuna taşlı ve sopalı saldırıda bulundukları iddia edilen 11 kişi hakkında Adana 8. Asliye Ceza Mahkemesi´nde açılan davada şüpheliler hakkında 6 ila 28´er yıl hapis cezası istendi. Şüpheliler ´2911 Sayılı yasaya muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar vermeye teşebbüs´ ile suçlanıyor.
İZMİR: Gezi hakkındaki 3. dava İzmir´de açıldı. Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için İzmir´de gösterilere katıldıkları iddiasıyla ilk operasyonda tutuklanan 8 kişi hakkında, ´2911 Sayılı Yasaya Muhalefet, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme ve Terör Örgütü Üyesi Olmamakla Birlikte Terör Örgütü Adına Suç İşlemek´ iddiasıyla 17´şer yıl hapis cezası istemiyle, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava açıldı.
GEZİ´NİN DIŞ BAĞLANTILARI
Gezi olaylarına aktif olarak katılan, polise direnen yabancılar bunlarla sınırlı değil. Alman milletvekili Claudia Roth ve yabancı ülke diplomatları ile diğer yabancı uyruklu kişilerin de olaylara katıldıkları basında yer aldı.
Gezi olaylarına katılan göstericilere yabancı vakıfların maddi destek verdiği de o günlerde iddia edilmiş, buna dair bir raporun Başbakan Erdoğan´a sunulduğu basına yansımıştı.
Bunlarla ilgili ilerleyen günlerde iki çarpıcı gelişme yaşandı. İlki, Gezi´ye dair İstanbul´da düzenlenen ilk iddianamede İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori´nin sanık olarak yer alması oldu. Gezi olaylarına aktif şekilde katılan ve polise direnen Cacciatori´nin 7 yıla kadar hapsi isteniyor.
Ancak 5 Temmuz 2013´te basına çok çarpıcı bir başka gelişme yansıdı. Buna göre, Hatay´da Gezi Parkı eylemcilerine para dağıtılarak provokasyon yapıldığı ihbarı üzerine ´casus evlerine´ ikiz baskın düzenlendi. Eski Bakan Zekeriya Temizel´in kızı Selin Temizel´in de aralarında bulunduğu Alman Arche Nova ve İngiliz MapAction üyesi 8 kişi gözaltına alındı. 6 yabancı ajanlık suçlamasıyla sınır dışı edildi.
Batılıların Gezi olaylarına ilgisi skandal gelişmelerle ortaya çıkmıştı. Batı medyasında Gezi olayları şaşırtıcı büyüklükte yalan haberlerle yansıtıldı. Ana sayfa başlıklarında Başbakan Erdoğan´a ağır hakaretlere yer verildi. ABD ve Avrupa´lı sözde aydınlar, o günlerde Londra ve Washington´da yaşanmış benzer kitlesel olaylarda polisin uyguladığı ve çok sayıda kişinin öldüğü şiddetten hiç bahsetmeyerek Başbakan Erdoğan´ı ve partisini eleştirdiler. Diktatör olarak niteleyerek hakaret ettiler. Hatta insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Erdoğan´ın Strasbourg´ta yargılanabileceği tehdidini ileri sürecek kadar ileri gittiler.
Yabancılarla işbirliği içine giren Gezi eylemcilerinin Dolmabahçe cami kapısını tekmelemeleri, içeriye ayakkabılarla girmeleri, orada içki içip öpüşmeleri, sırtında haç işaretli bir kızılhaç doktorunun camide ortalıkta dolanması kamuoyunda şok etkisi yaptı.
Gezi olaylarına dair çeşitli illerde halen yürütülen soruşturmalarda olayların dış bağlantılarının da inceleme kapsamına alınıp alınmadığı bilinmiyor. Belki Hatay´daki yabancı vakıf baskını ardından başlatılan soruşturma bu şüphenin izini sürüyor olabilir. Öyle bile olsa soruşturmanın Hatay´la sınırlı ve dar kapsamlı olacağı söylenebilir.
Hatay´da yabancı vakıfların Gezi olaylarına aktif destek verdiğinin ortaya çıkması çok önemli. Çünkü yabancı vakıfların yasak olduğu halde Türkiye´deki siyasete müdahale ettiği iddiaları Ergenekon davası sürecinde de gündeme gelmiş ancak üzerine gidilmemişti. Bu şüpheler, Gezi olaylarıyla birlikte bir kez daha gündemde. Alman vakıflarından Ergenekon sanıklarına gönderilen parasal destek belgelerle ortaya çıkmış ancak bu konuda ayrı bir soruşturma açılmamıştı. Yine konuyla doğrudan bağlantılı olarak gündeme gelen Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu´nun suikastle öldürülmesine de, yabancı vakıfların Türkiye´deki siyasi etkilerini araştırmasının neden olduğu ileri sürülmüş, bu konuyla ilgili somut bulgular ortaya çıkmıştı. Ancak dediğimiz gibi, yabancı vakıfların siyasi nüfuz çabaları hakkında ayrı bir soruşturma başlatılmış değil.
Bu konuyu yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme Mısır´da yaşandı. Mısır´da Mübarek´in 2011´de devrilmesinden sonraki yeni süreçte yabancı vakıflara baskınlar yapıldı. ABD, Alman ve İngiliz vakıflarının 43 yöneticisi gözaltına alındı. Bu vakıfların yasak olmasına rağmen Mısır´da siyasi faaliyetlerde bulunduğu kanıtlandı. Dava sonuçlandığında ABD ve Avrupalı 43 sanığın tümü hapis cezası aldı. ABD Ulaştırma Bakanının oğlu da bu sanıklardan biri idi. Davanın bu şekilde sonuçlanması ABD ve Mısır arasında diplomatik kriz çıkardı. Dava Avrupa ülkelerinde de tepkilere yol açtı. Ve davanın sonuçlanmasından sadece 1 ay sonra Mursi askeri darbe ile devrildi.
Yasak olmasına karşın yabancı vakıfların Türkiye´de siyasete nüfuz çabalarında bulunduklarına dair somut bulgular Ergenekon davasından sonra Gezi olayları sürecinde de çoğaldı. Kendi ülkelerindeki katliam ve polis şiddetine ses çıkarmayan ve o ülkelerin istihbarat ofisi gibi Türkiye´de faaliyet gösterdiklerini gösteren somut şüphelerden sonra bu vakıflara karşı bir an önce ayrı bir soruşturma başlatılması gerekiyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(24 Eylül 2013, 14:10)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
TAKSİM GEZİ OLAYLARIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Belgeleriyle Gezi´nin Ardındakiler
O vakıflar iş üstünde yakalandı
Mısır Alman vakıflarını yargılıyor
Mısır´da ABD rolü belgelendi
Alman vakıfları Ergenekon davasında
Ergenekon´un Almanya örgütlenmesi konulu manşetlerimiz