Tam
EskidenYeniye
 

Evren: İşkenceyle ilgimiz yok

12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın sanık olduğu davanın 10. duruşması başladı. Yasal hakları kendilerine hatırlatılan sanıklar savunmalarını yapmaya başladı. Kenan Evren, ´Bizim işkence olaylarıyla ilgimiz yok´ dedi.

Önceki haber title=Sonraki haber

21.11.2012 11:27 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı.

Duruşmaya müdahiller ile avukatları ve sanık Evren´in avukatı Bülent Hayri Acar katıldı. Sanıklar Evren ve Şahinkaya duruşma salonuna gelmedi. Ekrana sanık Kenan Evren ile Şahinkaya´nın görüntüsü yansıtıldı. İki sanığın da dünkü giysilerin aynısını giydiği görüldü. Telekonferans yöntemiyle ifade verecek olan sanıkların, dün kimlik tespiti yapılarak 82 sayfalık iddianame okunmuştu. Bugün ise sanıklara sorular yöneltilip cevapları istenecek.

-Evren: Bizim işkence olaylarıyla ilgimiz yok-

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, sanıklar Evren ve Şahinkaya´ya yasal haklarını okudu. Avukatlar yardımıyla savunma yapacaklarını belirten Evren, Bizim bu işkence olaylarıyla ilgimiz yok. dedi. Şahinkaya da avukat eşliğinde savunma yapacaklarını ifade etti.

-Avukatlar arasında tartışma-

Avukat Fikret Babaoğlu, sanıkların bir rehavet içinde olduğunu söylemesi üzerine tartışma yaşandı. Evren´in avukatı, rehavetten kastının ne olduğunu sert bir dille sordu. Bunun üzerine Babaoğlu, Söz alarak konuşsun. Yanlış yapıyorsunuz. dedi. Evren´in avukatı Bülent Hayri Acar ise Senden akıl mı alacağım? diye tepki gösterdi. Bu tartışma üzerine Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Babaoğlu´ndan ses tonunu ayarlamasını istedi. Acar, Rehavet içinde olma iddiasını şiddetle reddederim. Yaptığımız işin bilincindeyiz. Bugüne kadar tutum, davranış, yazılı ve sözlü açıklamalarla yeterince göstermiş olduğumuzu umut ediyoruz. Dışarıda uyarılmayı saygıyla karşılarım, ama burda asla kabul edemem. Olmamış kabul ediyorum ancak bir daha olursa misliyle karşılık veririm. ifadelerini kullandı. Avukat Babaoğlu ise Olmuştur diye karşılık verdi. Devreye giren mahkeme başkanı, avukat Babaoğlu´nu uyardı.

SANIKLAR İŞKENCEDEN DE SORGULANSIN TALEBİNE RET

Müdahil avukatları, sanıkların sistematik işkenceden de sorgulanmasını talep etti. Ancak sanık avukatı Acar, müvekkilerinin darbeden yargılandığını, işkencenin ayrı bir konu olduğunu ve iddianamede yer alan konulardan sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin, sistematik işkenceden sorgulanma talebinin reddedilmesini istedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, İddianamede işkence olayları yanı sıra başka olaylara da yer verildiği, ancak işkence ve bu olaylarda somut suç isnadında bulunulmadığı, mahkememizin 6.4.2012 tarihli duruşmasında 14 nolu ara kararı ile sanıklar hakkında sistematik olarak işkenceye neden olma ve ayrıca duruşma zabıtları ile yargılama aşamasında mahkememize verilen dilekçelerde belirtilen suçlar yönünden suç duyurusunda bulunulduğu hususu ve CMK 225. madde içeriği dikkate alındığı talebin reddiyle iddianamede belirtilen suç ve sevk maddeleri yönünden sanıkların savunmasının alınmasına karar verildiğini açıkladı. (Cihan)

SANIKLARIN BİRBİRİNİ DUYMASININ ENGELLENMESİ TALEBİNE RET

Müdahil avukatları, savunmaların ayrı ayrı alınmasını ve birbirlerinin söylediklerini duymalarının engellenmesini, aralarında bir hiyerarşi bulunduğunu belirttiler. Sanık Evren´in avukatı Bülent Hayri Acar ise müvekkillerinin böyle bir kaygı taşımadığını, taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, talebin reddedildiğini açıkladı.

İLAÇ ARASI

12 Eylül davasına ilişkin duruşmada, İstanbul´daki naip hakim, sanık Tahsin Şahinkaya´nın ilaç alması gerektiğini söyledi. Mahkeme duruşmaya kısa bir ara verdi.

ASTLIK-ÜSTLÜK İLİŞKİSİNE GÖRE SAVUNMA

Müdahil avukatlardan Arif Ali Cangı, ´Sanıklar arasındaki astlık ve üstlük ilişkisi dikkate alındığında, sanıkların savunmasına Ali Tahsin Şahinkaya´dan başlanmasını´ istedi. Mahkeme, talebi yerinde gördüğünü tutanağa geçirdi.

SANIK TAHSİN ŞAHİNKAYA´NIN SAVUNMASI

12 Eylül davası sanığı Ali Tahsin Şahinkaya, yazılı savunmasını okudu. Sanık Tahsin Şahinkaya, savunmasını yapmaya başladı. Milli Güvenlik Konseyi´nin asli kurucu iktidar olduğunu dile getiren Şahinkaya, Anayasal düzeni yeniden kurduklarını ifade etti. Suç isnat ve yargılama gibi herhangi bir yetkinin olmadığını belirten Şahinkaya, sanık sıfatının hukuken kendisine verilmesinin mümkün olmadığını savundu. Milli Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu ifade eden Şahinkaya, muhataplarının büyük Türk milleti olduğunu ileri sürdü. Milletten aldıkları güçle en doğru olanı o gün için yaptıklarını anlatan Şahinkaya, 12 Eylül müdahalesinin tarihte yerini aldığını, tarihi olayları ancak tarihin yargılayacağını iddia etti. Şahinkaya, Maalesef ortada açılmış bir dava bulunmaktadır. Yüksek mahkeme de görevini yapmaktadır. Bunların dışında herhangi bir beyanda bulunmayacağım. Herhangi bir soruya da cevap vermeyeceğim dedi.

ŞAHİNKAYA AVUKATLARIN SORULARINI YANITLAMADI

Müdahil avukatlardan Ömer Kavili, sanıklardan Ali Tahsin Şahinkaya´ya bir dizi soru yöneltti. Şahinkaya, sorulara yanıt vermeyeceğini bildirdi. Sorular sorulduğu sırada Şahinkaya´nın zaman zaman gözlerini kapattığı dikkati çekti.

Sanık avukatı Bülent Acar söz alarak, ´sanığın özgür iradesiyle soruları yanıtlamayacağını bildirdiğini´ ifade etti ve ´Sorulara cevap vermeyeceğini belirten, bunu ortaya koyan bir sanığa yönelik sorulara devam edilmesi demek, yasak sorgu usullerinin uygulanması demektir. Müvekkilime soru sorulmamasını talep ediyorum´ dedi.

Avukat Kavili ise sorgu bütünlüğüne karışılmaması yönünde ara karar verilmesini istedi. Talebi görüşen Mahkeme, müdahillerin sanıklara soru sormaya devam etmelerini kararlaştırdı.

Şahinkaya´ya sorulan sorular şu şekildeydi:

- Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesiyle hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?

- 12 Eylül askeri darbesinin yapılmasıyla birlikte önceden isimleri tespit edilen kişilerin bulundukları yerden toplanmaya başlandıkları dikkate alındığında bu kişilerin listeleri ne şekilde oluşturulmuştur? Bunlar arasında suç işlediği iddia edilen kişilerin adresleri ve yerleri belli iken 12 Eylül 1980 öncesinde gözaltı ve yakalama işlemlerinin yapılmamasının nedeni nedir?

- Komuta kademesinde ´Darbeyi daha önce yapacaktık, ancak olgunlaşmasını bekledik´ şeklinde gazetelere demeçler verildiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. İddianamede anlatım olarak yer verilen 16 Mart İstanbul Üniversitesi, 1 Mayıs 1977 Taksim, Sivas, Çorum, Kahramanmaraş olaylarında birçok aydın, yazar, gazeteci, öğretim üyesinin katledilmesinin toplumda darbe beklentisi yarattığı iddia edildiği de dikkate alındığında, bu olaylara göz yumulması söz konusu mudur? Veya bu olayların niteliğine uygun müdahaleler yapılmış mıdır?

- Hemen her fırsatta, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından verilen beyanatlarda çok kısa zamanda demokratik düzene geçişi sağlamanın amaç edinildiği ifade edildiğine göre, askeri mahkemeler tarafından verilen idam kararlarının onaylanmasını demokratik düzene geçiş sonrasında milletin tercihleri ile oluşacak TBMM´ye bırakmak yerine Milli Güvenlik Konseyi eliyle yerine getirmenizin sebebi nedir?

- 12 Eylül askeri darbesi yapıldıktan sonra gözaltında ölümler yaşanmış, başta Diyarbakır ve Mamak cezaevlerinde işkence sonucu ölümler olmuştur. Bu olayların engellenmesi için bir çaba gösterdiniz mi?

- 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında, ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?

Şahinkaya, her sorunun ardından, yanıt vermeyeceğini söyledi.

SANIK KENAN EVREN´İN SAVUNMASI

Sanık Şahinkaya´nın savunmasının ardından Kenan Evren savunma yapmaya başladı. Savunmasını yazılı olarak yapan Evren, soruları ise yanıtsız bıraktı.

Evren, 12 Eylül´ün ´kurucu iktidar´ harekatı olduğunu ve yapılış nedeninin bildiriyle Türk milletine açıklandığını söyledi. 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri´nin üst komuta heyetinin, kurucu iktidar olarak Milli Güvenlik Konseyi´ni oluşturduğunu kaydeden Evren, ´Milli Güvenlik Konseyi, kurucu iktidar olarak Anayasa´daki kanunları çıkarmış, yeni anayasal düzeni oluşturmaya başlamıştır. Kurucu Meclis´in oluşturulması, yeni Anayasa´nın yapılması ve halkoyuyla yürürlüğe konulmasıyla yeni anayasal düzen tamamlanmıştır´ diye konuştu. Evren, ´kurucu iktidar olan Milli Güvenlik Konseyi´nin başkanı ve devlet başkanı olduğunu´ belirterek, bu görevleri, TBMM´nin faaliyete geçtiği tarihe kadar sürdürdüğünü, bu tarihten sonra 7. Cumhurbaşkanı olarak görevine devam ettiğini hatırlattı.

Milli Güvenlik Konseyi´nin 1982 Anayasası´yla hükme bağlanmasının suç olduğunun iddia edilemeyeceğini savunan Evren, ´Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından dolayı, yetkisini 1982 Anayasası´ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır´ dedi. Evren, şöyle konuştu:

´Kurucu iktidar olmayı, yani ihtilal yapmayı suç sayan bir kanun yoktur, olması da mümkün değildir. Biz ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir.

Ben, 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti´nin 7. Cumhurbaşkanıyım. Ben, 12 Eylül harekatının hesabını Türk milletine verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. 12 Eylül harekatını herkes istediği gibi değerlendirebilir. 12 Eylül ile ilgili beceriksiz siyasetçilerin söylemlerini geçen yıllar yalanlamaktadır. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. 12 Eylül 1980´den bugüne kadar yaşananların bir daha yaşanmaması bunu göstermektedir. Ülkenin o tarihteki ve öncesindeki durumunu büyük Türk milleti bilmektedir. Büyük Türk milleti o olaylara layık değildi. Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık.

Tabii ki adli yargı mensupları ve yüksek mahkeme görevini yapmaktadır. Yukarıdaki açıklamalarımla birlikte söyleyeceğim bunlardır. Benim görevim bunlara yardımcı olmaktır.

Sanık olmadığımı yukarıda açıklamıştım. Bu beyanımın dışında başkaca bir beyanda bulunmayacağım. Mahkeme sorularına cevap vermeyeceğim. Kusura bakmayınız.´

Evren, ´Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nca alınan ifadenizi tekrarlıyor musunuz´ sorusu üzerine, ´Ne vermişim orada?´ dedi. Evren´e bunun üzerine, soruşturma aşamasında verdiği beyanları anımsatıldı. Evren, bu beyanları tekrarladığını bildirdi. Evren, savunmasının ardından sağlık kontrolünde geçirildi.

Kenan Evren´in savunmasından satır başları:

* Ben kurucu iktidar olan MGK´nın başkanıydım.

* 12 Eylül komuta zinciri içinde yapıldı

* Yapılış nedeni Türk milletine bildiri ile açıklandı. Ben cumhurbaşkanıyım. 12 Eylül´ün hesabını millete verdim.

* Mahkemeniz bizi yargılayamaz. Biz kurucu iktidarınız

* İhtilale teşebbüs etmedik, yaptık

* İhtilal yapmayı suç sayan bir kanun yok

* Demokrasinin olduğu yerde ihtilal olmaz

* Siyasiler beceriksizliklerini askere fatura edemez

* Bugün olsa aynı şekilde ihtilal yapardık.

* TSK iktidar olmanın meraklısı değildir

* Mahkemenizin sorularına yanıt vermeyeceğim

* Ülke o günkü olaylara layık değildi, gerekeni yaptık

* Beni ancak tarih yargılar

* Görevim mahkemeye yardımcı olmaktı, sanık değilim.

* Savcılıkta verdiğim ifadeyi tekrarlıyorum. Sorularınıza cevap vermeyeceğim.

* Yaptıklarımız suç değildi, pişman değilim.

* Adaletli olsun diye bir sağdan bir soldan astık demedim. Adaletli karar verilmesini kastettim

* Harekat planının talimatını Haydar Saltuk verdi...

* Darbe planını 1. Ordu Komutanı Necdet Üruğ hazırladı

´BİR SAĞDAN BİR SOLDAN ASTIK, ADALET OLSUN DİYE´

22.11.2012 09:54 12 Eylül davasının 10. duruşmasıyla ilgili bazı ayrıntılar da ortaya çıktı. Buna göre, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce, savunmasını yapan Kenan Evren´e bir dizi soru yöneltti. ?Yaptığınız birçok konuşmada, birçok sivilin size gelerek, ´Neden yönetime el koymuyorsunuz´ dediğiniz bilinmektedir. Sizi darbeye yönlendiren sivilleri sayar mısınız?? sorusuna Evren, ?Bunları hatırlıyorum, ama isimlerini bilmiyorum.? karşılığını verdi. ?Katıldığınız bir programda, adaletli olsun diye ´Bir sağdan bir soldan astık´ şeklinde bir cümle kurdunuz. Bunu ne amaçla söylediniz?? sorusuna ise, ?Söyledim. Sağda olanlar var, solda olanlar var. Yalnız sağdakileri verip de idam ettirip, bir sağdan, bir soldan... Bununla hiçbir tarafı tutmadığımızı, bitaraf olduğumuzu anlatmak istedik.? cevabını verdi. Bu sırada mahkemede bulunanlardan bazıları, ?Ondan sonra da ´insanım´ diye yaşıyorsunuz, değil mi?? diye tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı İnce´nin, ´Bayrak Harekat Direktifini´ hatırlatarak, ?Bu belgeden haberdar mısınız? Bunu Necdet Üruğ mu hazırladı?? sorusuna da Kenan Evren, ?Ben bir şey hatırlamıyorum. Ancak Bayrak Harekat Direktifi hazırlandığında Necdet Üruğ 1. Ordu komutanıydı.? dedi. Evren, ?Sizin direktifinizle mi hazırlandı?? sorusunu cevaplarken aradan geçen zamanı karıştırarak, ?Hatırlamıyorum, aradan 20 yıl geçti.? ifadesini kullandı. ?Bayrak Harekat Planı sizin onayınızdan geçti mi?? sorusunu, ?Hatırlamıyorum, kendisine (Necdet Üruğ) sormak lazım.? şeklinde cevaplayan Evren, ?Plandan ne zaman haberiniz oldu?? sorusuna şu karşılığı verdi: ?Bayrak Harekat Direktifi´ni Necdet Üruğ hazırlamıştır. Ona bu talimat, Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Başkanı Ali Haydar Saltık tarafından verilmiştir. Haydar Saltık benim yerime birçok belgeyi imzalama yetkisine sahipti. Bu belge yönünden de gerekli imzayı o atmış olabilir.?

CUMHURBAŞKANI KORUTÜRK´E VERİLEN MEKTUP

EVREN: MUHTIRAYDI, ŞAHİNKAYA: DEĞİLDİ

Evren, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk´e verilen uyarı mektubuna ilişkin soruya da, ?Bizim Cumhurbaşkanı´na verdiğimiz muhtıradır.? cevabını verdi. Tahsin Şahinkaya ise, ?O dönemki nazik durumu cumhurbaşkanına bildirmek için hazırlanmış belgedir. Muhtıra olarak değerlendirmiyorum.? cevabını verdi. Kenan Evren, mahkeme başkanının diğer sorularını ise cevapsız bıraktı. Ardından celse sona erdi. Duruşma yarın kaldığı yerden devam edecek. (Metin Arslan, İzzettin Çiçek / Zaman)

(21 Kasım 2012), son güncel.: (22 Kasım 2012)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

12 Eylül soruşturma ve davasıyla ilgili manşetlerimiz

Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul

12 Eylül iddianamesini okumak/indirmek için tıklayın

Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=4952    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.014.087