1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili, dönemin Derik Jandarma komutanı Yüzbaşı Musa Çitil hakkında dava açıldı. Derik´e bağlı Dumanlı köyünde 1993 yılında PKK´lılar ile askerler arasında çıkan çatışmada evin içinde sıkışan 7 askeri tabanı kazmayla delerek kurtaran Seydoş Çeviren, Ahmet Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ramazan Çeviren ve Mehmet Necat Arıs, ahırın havaya uçurulması sonucu hayatlarını kaybetmişti.
10.09.2012 11:09 Mardin´in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili, dönemin Derik Jandarma komutanı Musa Çitil hakkında dava açıldı. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülecek davanın iddianamesinde Ankara Jandarma Bölge komutanlığı yapan Tuğgeneral Çitil´e 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istendi.Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı´nın hazırladığı iddianamede, işlenen cinayetlerin detaylarına yer verilirken Çitil´in öldürülen sivil vatandaşlarla ilgili ´terörist´ diye tutanak tuttuğu belirtildi. Davanın ilk duruşması 11 Ekim 2012 günü Mardin Adliyesi´nde görülecek. Çitil´in duruşmaya katılmaması durumunda yakalama emri çıkartılabilecek.
-Askerleri kurtardılar, öldürüldüler-
Derik´e bağlı Dumanlı köyünde 1993 yılında PKK´lılar ile askerler arasında çıkan çatışmada evin içinde sıkışan 7 askeri tabanı kazmayla delerek kurtaran Seydoş Çeviren, Ahmet Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ramazan Çeviren ve Mehmet Necat Arıs´ın ahırın patlatılması sonucu ölümlerine sebep olduğu iddiasıyla dönemin Jandarma Komutanı Yüzbaşı Musa Çitil hakkında 19 yıl aradan sonra yeniden dava açıldığı belirtildi. Tekrar dinlenen tanıkların beyanları doğrultusunda Derik İlçe Jandarma Komutanlığı´nın Derik Cumhuriyet Başsavcılığı´na sunduğu Musa Çitil imzalı 22.02.19993 ve 24.02.1993 tarihli yazılarda, sivil vatandaşların da olayda terörist şahıslardan sayılmak suretiyle toplam 9 teröristin öldürüldüğünün ileri sürülmesine karşılık Derik Savcılığı´nın DGM savcılığına gönderdiği görevsizlik kararında, maktulleri ´sivil vatandaşlar´ olarak nitelendiren 1993/32-12 sayılı görevsizlik kararı ile ölen şahısların terörist olmadığı, terörist unsurlara yardım ve yataklık yaptıklarına dair herhangi bir delil elde edilemeyen vatandaşlar olduklarının belirtildiğine yer verildi.
1994 tarihli Jandarma tutanağında Derik ilçesinde taksicilik yapan Mustafa Aydın´ın PKK´lılar tarafından yolunun kesildiği ve öldürüldüğü belirtilirken, Aydın´ın kimliği tespit edilemeyen ´Servet´ kod adlı itirafçının ihbarı üzerine Musa Çitil tarafından defalarca tehdit edildiği tanıkların ifadesinde yer buldu. Aydın, Mazıdağı sınırlarında kendi arabasında kafasına bir el ateş edilerek öldürülmüştü. 1994 yılında Derik´te yaşanan diğer bir olayda Mehmet Erek ile jandarma kontrol noktasında kaybolan Ahmet ve Ramazan Erek´in cesetlerinin Derik-Mazıdağ yolu kenarında bulunduğuna dikkat çekilen iddianamede 2 farklı Kaleşnikof kullanıldığı, silahlardan birinin 1 ay önce cesedi bulunan Mustafa Aydın´ın öldürülmesi olayında da kullanıldığının tespit edildiği ortaya çıktı. (Zaman)
DAVA SONUÇLANDI: GENERAL MUSA ÇİTİL BERAAT ETTİ
21.05.2014 17:45 Mardin'in Derik ilçesinde 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinin sorumlusu olarak yargılanan, dönemin İlçe Jandarma Komutanı ve halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil, tutuksuz yargılandığı Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat etti.
Derik İlçesi'nde 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesi ile ilgili dönemin İlçe Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan ve Adalet Bakanlığı'nın talebi, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin onayı ile güvenlik nedeniyle Çorum'a alınan davanın 5'inci duruşması, geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.
13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ve avukatı, mağdur yakınlarının yansıra HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de katıldı.
Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil, mahkemedeki savunmasında, yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, kendisinin terör örgütü tarafından hedef alınmak istediğini söyledi. Tuğgeneral Çitil, "Tüm deliler toplanmış durumda, beraatımı istiyorum" dedi.
Mahkeme heyeti mağdur yakınları avukatlarının son sözlerini dinledikten sonra karar için 15 dakika duruşmaya ara verildi. Daha sonra mahkeme heyeti kararı açıkladı ve Tuğgeneral Musa Çitil'in beraatına hükmetti.
Duruşma salonunda bulunan mağdur yakınları karara alkışlarla, "Verilen bu karar ile yeni bir cinayet işlediniz" diyerek tepki gösterdi.
Duruşma sonrası HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, bir açıklama yaparak, "Davaya karar duruşmasına geldiğimde beraat kararı beklemiyordum. Türkiye'nin içerisine girdiği siyasal durum özellikle Kürt sorunu çözümü konusunda hükümetin çözümüne, idaresine sahip olduğunun beyanlarının gerçeği yansıtıp yansıtmayacağına görmek için mahkeme geldik. Gördük ki hükümetin söylediği şeyler gerçek dışı şeyler. Yani hükümet çözüm sürecinden bahsediyor, Türkiye'de Kürt halkıyla yeni bir buluşma sağlamaktan bahsediyor ama bunların hepsinin hikaye olduğunu, bunların hepsinin AK Parti'nin kendi iktidarını güçlendirmek için kullandığı sözlerden başka bir şey ifade etmediğini bir kez daha gördük" dedi.
Yıllar önce işlenen cinayetlerin burada nasıl aklandığını gördüğünü belirten Tuncel, şöyle devam etti:
"Başbakan sürekli üstünlerin hukuku mu yoksa hukukun üstünlüğü mü diye ifade ediyordu. Burada bir kez daha gördük ki üstünlerin hukuku geçerli. Devlet elbirliğiyle yargısıyla bu davaya sahip çıkmış, devleti akladığını zannedip aslında faili meçhul cinayetlerin üstünü örtme girişiminde bulunmuştur. Başka bir gerçekle daha karşılaştık, Kürtlerin tanıklığı, şahitliği ve savunmasının hiçbir anlamı yok. Kürtseniz öldürülebilirsiniz." (DHA)
(10 Eylül 2012, 11:09), son güncel.: (21 Mayıs 2014, 17:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: