Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bitlis´in şüpheli ölümüyle ilgili dosya yeni delil bulunamadığı takdirde 7 ay sonra zamanaşımına uğrayacak. Başsavcılık, zamanaşımını durdurmak için MİT ve Emniyet´ten tüm raporları istedi.
08.08.2012 10:03 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis´in de hayatını kaybettiği şüpheli uçak kazasıyla ilgili soruşturmada önemli bir adım daha atarak MİT ve Emniyet´e yeni bir yazı yazdı. Başsavcılık Bitlis´in ölümüne ilişkin o dönem tutulan raporların gönderilmesini istedi. Sabotaj ihtimali üzerinde duran Başsavcılık zaman aşımına az bir süre kala tüm delilleri toplayarak soruşturmayı tamamlamayı hedefliyor. MİT ve Emniyetten gelen cevaplar dosyanın seyrini değiştirebilecek.
-İstihbari bilgileri ayrıntılı gönderin-
Türkiye´de 90´lı yıllarda yaşanan fail meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmalar delil yetersizliğinden zaman aşımına uğrama noktasına geldi. Bunun üzerine harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı MİT´e ve Emniyet İstihbarat teşkilatına yazı göndererek Eşref Bitlis´le ilgili o dönem hazırlanan raporların ve elde edilen bilgilerin gönderilmesi talimatını verdi. MİT´e ve Emniyet´e yazılan yazıda ?Genelkurmay Başkanlığı´nda Orgeneral rütbesiyle görev yapan bir insanın uçağın düşmesi sonrası o dönem toplanan istihbarı bilgiler ayrıntılı olarak tespit edilerek gönderilsin? denildi.
-Günlük basın raporlarını da istedi-
Ayrıca yazıda gazetelerde ve basında Bitlis´in ölümüne ilişkin olarak bir çok bilgi olduğu hatırlatılarak bu konuyla da ilgili tutulan raporların Başsavcılığa iletilmesi istendi. Sabotaj ihtimali üzerinde duran Başsavcılık gelen cevaplarla Bitlis´in doğal yollarla mı öldüğü yoksa sabotaj sonucu mu öldüğünü tespit edecek. Bitlis´in şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma yeni delil bulunmadığı takdirde ise 7 ay sonra zaman aşımından düşecek. Başsavcılık yeni delil bulması halinde ise soruşturmayı hızlandırarak zaman aşımı dolmadan soruşturmayı tamamlayacak.
-Zaman aşımı 20 yılla sınırlı olacak-
Eski TCK´nın 449´ncu maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezalarında 20 sene zamanaşımı süresi olarak işletiliyordu. Yeni TCK değişiklikleriyle bu süre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 30, müebbet hapislik suçlarda 25 yıla çıkarıldı. Ancak 1993 ve 1994´te, yani şüpheli ölümlerin gerçekleştiği tarihlerde eski TCK yürürlükte olduğundan faili meçhul soruşturmalarında savcılar eski hükmü temel alıyor ve zaman aşımı süresi 20 yıl sınırına takılıyor. Böylece kritik soruşturmalardan bir çoğunun netice alınamadan zaman aşımına yenik düşmesi bekleniyor.
-Düşen uçağın ´delil´ parçaları hurdacıda-
17 Şubat 1993´te Eşref Bitlis´i Diyarbakır´a götürmek üzere saat 12.30´da Güvercinlik Askeri Havaalanı´ndan kalkan uçak, kısa bir süre sonra düşmüştü. Uğur Mumcu suikastından yaklaşık 1 ay sonra meydana gelen bu olayda, Bitlis´in yanı sıra pilotlar Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler de şehit olmuştu. Orgeneral Bitlis´in ölümüyle ilgili Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada suikastın ipuçlarını verebilecek uçak enkazının 500 lira karşılığında hurdacıya verildiği ortaya çıkmıştı. Beechcraft B200King Air tipi uçağı mercek altına almak isteyen savcı bilirkişi incelemesini yapamamıştı. ( Star)
(08 Ağustos 2012, 10:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Komutan dosyaları tehlikede
Orgeneral Eşref Bitlis´in şüpheli ölümü manşetlerimiz
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap