Ergenekon örgütünün medya ayağına yönelik olarak açılan Aydınlık davasında 5. duruşmanın görülmesine başlandı. Savunmasını yapan tutuklu sanık Mehmet Perinçek, ülkücülerle yaptıkları ´Kızılelma Koalisyonu´ iddialarına değindi. Veli Küçük´le görüştüğü iddiasını doğrulayan Perinçek, Küçük´le Ermeni meselesini konuştuğunu söyledi: ´Veli Küçük´e bir dosya takdim ettim. Küçük´ün bir miting isteği olmuş olabilir. Diyelim ki teklif etti. Ne olacak?´
11.06.2012 14:25 Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in oğlu Mehmet Perinçek ve Aydınlık gazetesi sahibi Mehmet Sabuncu´nun da aralarında bulunduğu 14 şüpheliye ilişkin açılan davanın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam ediliyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki 5. duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Bora Perinçek, İP Merkez Karar Kurulu üyeleri Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel ile Turan Özlü katıldı.
MEHMET PERİNÇEK´İN SAVUNMASI
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese savunmaların alınmasına devam edileceğini belirterek tutuklu sanık Mehmet Perinçek´i kürsüye çağırdı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Mehmet Perinçek, 19 Ağustos 2011 yılında gözaltına alındığını ve ardından da çıkarıldığı mahkemede tutuklandığını hatırlattı. Perinçek, Ağustos 2003´te kendi liderliğindeki İP gençlik grubu olan Öncü Gençlik ile Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından İstanbul eski Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz önderliğindeki grubun, Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün talimatıyla bir araya getirildiği, gençleri birleştirmek amacıyla kurulan Kızıl Elma Koalisyonu faaliyetleri kapsamında 30 Ağustos´ta Taksim´de miting düzenlendiği iddialarına değindi. Perinçek, 2003 yılında Taksim´de düzenledikleri Mehmetçik Coni´ye kalkan olamaz isimli mitingin basında ´Kızılelma ittifakı´ olarak da değerlendirildiğini söyledi.
-İP ve Ülkü Ocakları´ndan ´Kızılelma koalisyonu ve ortak miting-
Kuvayı Milliye Cephesi faaliyetleri kapsamında gerçekleştirildiği iddia edilen mitingin düzenlenmesi konusunda Veli Küçük´ün bir talimatı olmadığını ifade eden Perinçek, ´Mehmetçik Coni´ye kalkan olamaz´ adıyla ABD´nin Irak´a müdahalesine karşı çıkmak, savaşta Türk askerlerinin rol almasına karşı çıkmak ve Kıbrıs´ta Rauf Denktaş´a destek vermek amacıyla İşçi Partisi Öncü Gençlik İstanbul şubesi ile Ülkü Ocakları İstanbul şubesinin oluşturduğu tertip komitesi tarafından ortaklaşa bir miting düzenledik dedi. Perinçek, yapılan bu mitingin, İP Öncü Gençlik İstanbul Şubesi ile Ülkü Ocakları İstanbul Şubesi´nin oluşturduğu komite tarafından düzenlendiğini anlattı. Perinçek, mitingde ABD´nin Kuzey Irak tehdidi ve Kıbrıs meselesini dile getirdiklerini belirterek, konuşmacı olarak kendisinin yanında o dönemde Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı olan Atilla Kaya´nın da yer aldığını kaydetti. Temiz ile 2 Ocak 2003´te Kıbrıs ile ilgili yapılan mitingden beri tanıştıklarını ve görüştüklerini ifade eden Perinçek, ´30 Ağustos´ta yapılan miting, hem İP´in hem de MHP´nin tüzel kişilik olarak aldığı bir kararla yapıldı´ dedi.
İddianamede belirtildiği gibi miting öncesinde Veli Küçük ile görüştüğünü söyleyen Mehmet Perinçek, Veli Küçük´ün yanına İşçi Partisi İl Başkanı Turhan Özlü ile gittim. Veli Küçük´e Ermeni meselesiyle ilgili yaptığım çalışmalarla ilgili bir dosya takdim ettim. Ermeni Meselesi ile ilgili bilgilerimi kamuoyu ile paylaşıyordum ve hazırladığım bu dosyayı herkese sunuyordum. Veli Küçük´te aramalar sırasında bu takdim ettiğim belgede bulunmuş diye konuştu. Veli Küçük´e sunduğu Ermeni Meselesi ile ilgili hazırladığı dosyayı heyete gösteren Mehmet Perinçek, Evet bunu Küçük´e ben verdim o görüşmede verdiğim dosya budur dedi. Mehmet Perinçek, Zaten Veli Küçük´te ifadesinde ´Mehmet Perinçek Ermeni Meselesi ile ilgili fikirlerini beyan etti´ demiş. Evet doğru diye konuştu.
Perinçek, Küçük bu görüşmede böyle bir mitingin olmasını ifade etmiş olabilir, böyle bir isteği olmuş olabilir. Veli Küçük teklif etse ne olacak? Diyelim ki teklif etti. Mitingde bir tane suç var mı? Tek bir kişinin burnu kanamış mı? Yasal izinler alınmış. Sağ-sol örgütler bir araya geliyor. Mitingle ilgili tek bir şikayet ya da dava var mı, Mitingle ilgili 9 yıldır açılmış tek bir dava yok. Herkes kendi parti hiyerarşisi içinde karar almıştır. Siyasi partilerin faaliyetleri de anayasal güvence altındadır. Veli Küçük bize ´Miting yapın´ diye teklifte bulunmadı. Mitingin düzenlendiği yıl 2003. Biz 2012 yılındayız. Aradan 9 yıl geçmiş. Bu mitingi yaptım pişman da değilim. Adına ister Kuvayı Milliye deyin ister Kızılelma deyin önemli değil dedi.( AA, DHA)
Kuvayi Milliye mitinginin ardından iddianamede yer alan şifreli örgütsel konuşmalara değinen Perinçek, Pınar Yavuz isimli şahıslar yaptığım görüşmede ´sabit telefondan görüşelim´ sözünü telefon parası çok yazmasın diye sarf ettim yorumunda bulundu.Levent Temiz ile ilgili şifreli sözlerden bahseden Perinçek Levent Temiz´in sote yerde buluşalım sözü şifreli olarak belirtilmiş. Ancak bu konuşmada şifre falan yok. Sadece sakin, basının olmadığı bir yer olarak kullanılmıştır. Kaldı ki onu da ben söylemiyorum Levent Temiz söylüyor. ifadelerini kullandı. Perinçek şunları anlattı: Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından beni çağırdılar ve Ermeni meseleleriyle ilgili çalışmalarım oldu. Devlet tarafından belirli çalışmalarından bana koruma verildi. Bu koruma polisleri haftalık olorak rapor verir. Levent Temiz ile görüşmemizde koruma polisi de yanımdaydı. Yani gizli bir görüşme değildi. ( Cihan)
-Talat Paşa Komitesi-
Perinçek, 12 yıldan beri Ermeni meselesiyle ilgili çalışma yaptığını belirterek, bu nedenle resmi kurumlar tarafından kendisine koruma verildiğini söyledi. Perinçek, iddia olunan ´Ergenekon terör örgütü´nün amaçları doğrultusunda kurulan Talat Paşa Komitesi´nin, 1915 Ermeni olaylarına ilişkin yürüttüğü ´Büyük Proje 2006´ ve ´Büyük Proje 2007´ projelerinin danışma kurulu üyesi olduğu iddialarına değindi. Perinçek, iddianamede kendisi hakkındaki ´Ermeni meselesiyle uğraşmayıp, Talat Paşa Komitesi içinde örgüt adına çalıştığı´ iddiasını reddetti. Talat Paşa Komitesi´nin siyasal hedefleri olmadığını, Ermeni meselesinin de siyasi bir mesele olduğunu ifade eden Perinçek, Doğu Perinçek´in bir siyasi partinin genel başkanı olması nedeniyle Ermeni meselesinin siyasi boyutlarıyla ilgilenmesinin, kendisinin de bir akademisyen olarak bu konuda çalışma yapmasının normal olduğunu savundu.
´12 yıldır Ermeni meselesiyle ilgili devlet arşivlerinde çalışma yapıyorum. Kitaplar yazdım. Türkiye´de ve dünyada konferanslar verdim. Onlarca bilimsel makale ve tebliğim var´ diyen Perinçek, kitaplarını mahkemeye sundu. 2004 yılından beri İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü´nde araştırma görevlisi olarak çalıştığını dile getiren Perinçek, Ermeni meselesiyle ilgili çalışma yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında Rusya´ya gönderildiğini söyledi. Kendisiyle ilgili görevlendirme yazılarını mahkemeye sunan Perinçek, bu konuların Dışişleri Bakanlığı´ndan da sorulabileceğini, hatta o dönemde görev yapan diplomatların da tanık olarak dinlenebileceğini kaydetti. Perinçek, Ermeni meselesiyle ilgili çalışmalarından dolayı resmi kurumlar tarafından kendisine koruma verildiğini ve tutuklanana kadar bu durumun devam ettiğini anlattı. Perinçek´in savunmasını tamamlamasının ardından duruşma, yarına ertelendi. (AA)
(11 Haziran 2012, 14:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon´un Kızılelma koalisyonu
AYDINLIK DAVASI DURUŞMALARI
Aydınlık ve Ulusal Kanal´a operasyonlar
Aydınlık iddianamesi kabul edildi
Aydınlık soruşturması 2011´de başladı
Ergenekon Aydınlık´ta: Yeni belgeler
Kontrgerilla Medyası
Ergenekon´un henüz ortaya çıkarılamayan yedek (idhar) kadroları konulu manşetlerimiz
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap