37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli´nden sağ kurtulanların, araştırma komisyonuna verdiği ifadeler ve kamuoyuna yansıyan açıklamalar, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin´in, olaylardaki ihmalini gözler önüne seriyor. Sivas olayları öncesi dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş´in, Vali Ahmet Karabilgin´i arayarak, olaylara müdahale edilmesini ve hatta zor kullanılmasını istediği, Karabilgin´in ise Güreş´i dinlemediği ortaya çıktı. Otel, Güreş´in telefonundan 35 dakika sonra kundaklanmış..
18.03.2012 20:332 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli´nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarıyla ilgili çarpıcı belgeleri yayınlamaya devam ediyoruz. Olayın şahitleri; Madımak Oteli´nde kalan insanların, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin´in ihmali yüzünden öldüğüne dikkat çekiyor. Madımak Oteli´nde kalanlar; saat: 19:45´te otele girmek için baskı yapıldığını, kendilerinin ise saat: 17:00´de otelden çıkmak istediklerini, Vali Ahmet Karabilgin´in izin vermemesi gerekçesiyle otelde kaldıklarını itiraf ediyor.
OTELDEN ÇIKMALARINI VALİ KARABİLGİN ENGELLEMİŞ
Madımak Oteli´nde kalan Prof. Dr. Cevat Geray, Sivas Meclis Araştırma Komisyonu´na verdiği ifadede Vali Ahmet Karabilgin´i suçlamış. Prof. Dr. Geray, Vali Karabilgin´in söz vermesine rağmen tahliye edilmeleri için 2 otobüs gönderilmediğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Geray, olay günü saat: 17:00´ye doğru Sivas Valisi Ahmet Karabilgin´e telefonla ulaştığını; otelden çıkmak istediklerini, bunun için güvenliklerinin sağlanmasını istediğini; ancak Vali Karabilgin´in kendisine ?Gerekli takviye gelmedikçe çıkmanızı tavsiye etmem. Çünkü güvenliğinizi sağlayamam, Takviye bekliyoruz, sabırlı olun kurtaracağız? dediğini söylemiş.
?BU FACİA GERÇEKLEŞMEZDİ?
Madımak Oteli´nde kalan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sivas Şube Başkanı Demet Işık da; ?Olayın başlamadığı bu anda sokağın sağından birer ikişer oteli boşaltsaydık o facia gerçekleşmezdi. Ve birçokları bugün hayatta kalırdı? demiş.
VALİNİN İTFAİYE YALANI
Dönemin Sivas Valisi olan Vali Ahmet Karabilgin, Sivas Meclis Araştırma Komisyonu´na yanlış bilgiler vermiş. Karabilgin, topluluğa tazyikli su sıkmak için itfaiyenin saat: 18:15´te çağrıldığını iddia ederken, telsiz kayıtları itfaiyenin saat 19:20´den sonra istendiğini gözler önüne seriyor.
VALİ; OTEL SAHİBİNE, DERHAL 2 OTOBÜS VE BİR GÖREVLİ GÖNDERİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞ
Sivas Meclis Araştırma Komisyonu´nun raporunda şu görüşlere yer veriliyor:
?Vali (Ahmet Karabilgin), otelin sahibinin henüz otel sarılmaya başlamadan önce Vali Yardımcısına gelerek eylemcilerin ileride oteldeki konuklara yönelik bir saldırıda bulunulabileceği, otelinin tahrip olabileceği düşüncesiyle otelin tahliyesini talep ettiğini; bu durum kendisine iletilince uygun bulduğunu, derhal 2 otobüs ve biri görevli gönderilmesini, sanatçıların otobüslere binerek Yozgat istikametine gönderilmelerini istediğini, oteldeki konuk ve sanatçılara Turizm Müdür Yardımcısı vasıtasıyla bu bilginin tebliğ edildiğini, oteldekilerin de toplanarak ?Bunu kendi aramızda konuşalım? dediklerini, Müdür Yardımcısı´nın ?Siz Sivas´ı bilmezsiniz, burada olaylar birden bire patlak verir, büyür. Bunu kendi aranızda fazla tartışmayın, burayı hemen terk edin. Biz de size yardımcı olalım? dediğini, bunun üzerine ?Biz bunu aramızda konuşalım, valiye kararımızı ileteceğiz? dediklerini, ancak toplantının uzun sürdüğünü ve kendisine bir kararın ulaşmadığını ifade etmiştir.
?ÇIKMANIZI TAVSİYE ETMEM?
?Prof. Dr. Cevat Geray saat: 16:00 sıralarında bir kişinin turizm tesisinin mahfolacağı iddiasıyla otelden çıkmak istediğini, otobüsten bahsedilmediğini, toplantı yapan arkadaşları fikrini sorduklarında güvenlik önlemleri alınması halinde çıkmalarının en doğrusu olacağını söylediğini, kendisinin saat: 17:00´ye doğru Vali´ye (Ahmet Karabilgin) telefonla ulaştığını; otelden çıkmak istediklerini, bunun için güvenliklerinin sağlanmasını istediğini; ancak valinin kendisine ?Gerekli takviye gelmedikçe çıkmanızı tavsiye etmem. Çünkü güvenliğinizi sağlayamam?, ?Takviye bekliyoruz, sabırlı olun kurtaracağız? dediğini kendilerine tahliye edilmeleri yönünde bir talep gelmediğini beyan etmiştir.?
?Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı, (...) otobüs gönderilmediği, öyle bir durum olması halinde çıkmalarının mümkün olabileceğini beyan etmiştir.?
?OTELDEKİ TAHLİYELER İMKÂNSIZ DEĞİLDİ?
?(...) Bu ifadeler karşılaştırıldığında ortaya çıkan çelişkiler bir tarafa bırakılarak, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı´nın otel kapısından çıkıp Vali (Ahmet Karabilgin) ile görüşerek geri dönebilmesi Dernek Başkan Yardımcısının, tansiyonunun zirvede olduğu, alevlerin oteli sardığı sırada otelin ön kapısından çıkarak kurtulabilmesi dikkate alındığında oteldekilerin bu yolla tahliyesinin imkansız olmadığı görülmektedir.
?İTFAİYE SAAT 18:15´TE DEĞİL, SAAT 19:20´DEN SONRA ÇAĞRILMIŞ?
Sivas Meclis Araştırma Komisyonu; Vali Ahmet Karabilgin´in itfaiye gönderilmesi konusunda yanlış bilgiler verdiğini ortaya çıkardı. Raporda; ?Olay tutanağına göre toplulukta yakma isteği belirmesi üzerine Emniyet tarafından saat 19:20 sıralarında itfaiye tekrar istenmiş, verilen emir üzerine itfaiye meydandan Atatürk Caddesi´ne giriş yapmış, ancak ilerlemesi topluluk tarafından durdurulmuştur. Ancak, telsiz kayıtları incelendiğinde bir çelişki ortaya çıkmakta ve topluluğa tazyikli su sıkmak için itfaiyenin saat: 18:15´te değil, saat 19:20´den sonra istendiği görülmektedir? deniliyor.
?OTELİ BOŞALTSAYDIK O FACİA GERÇEKLEŞMEZDİ?
Madımak Oteli´nde kalan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sivas Şube Başkanı Demet Işık, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk´a verdiği ifade de; ?Oteli boşaltsaydık o facia gerçekleşmezdi? demiş. Işık, ?Grup ne yaptığını bilmez bir halde sağa sola saldırıyordu. Otele girdiğimde arkadaşlara, ´Biz ne yapacağız? İnisiyatifi elimize almamız lazım´ dedim. Bana yukarıda toplanıldığını ve ne yapılacağına karar verileceğini söylediler. Birinci kata çıktım. Yazar Aziz Nesin´in odasında Arif Sağ ve Cevat Geray ve başka iki kişi sağa sola telefon ediyorlar, konuşuyorlardı. Onlara bizim inisiyatifi elimize almamız gerekir. Biz birer ikişer sokağın sağından bu kalabalıktan çıkabiliriz´ diye fikrimi söyledim. Gerçekten de benim dediğim gibi olayın başlamadığı bu anda sokağın sağından birer ikişer oteli boşaltsaydık o facia gerçekleşmezdi. Ve birçokları bugün hayatta kalırdı. Benim bu fikrime karşı Emniyetin bizim otelden çıkmamamızı, otelde topluca bulunmamızı istediğini söylediler ve otelden çıkmadık? demiş.
GAZİOĞLU: BU ADAM, SIRF İNÖNÜ´NÜN DANIŞMANI DİYE VALİ YAPILMIŞ BİR ADAM!
Olayların meydana geldiği 2 Temmuz 1993´te İçişleri Bakanı olan Mehmet Gazioğlu, olaylardan Vali Ahmet Karabilgin´in sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Gazioğlu, bir gazeteye yaptığı açıklamada; şunları söyledi:
?Telefon açıyorum ´Bakın Vali bey, irticacı birtakım güçler tarafından deniliyor verilen bilgide. Şu belediye reisi ile konuş, halkın önüne çıkın diyorum. ´Ben belediye reisi ile de konuşmuyorum´ diyor. Ahmet´le Mehmet konuşmaz da belediye reisi ile vali konuşmaz diye bir şey olabilir mi? Birtakım makamlara layık olmayan adamları getirirsen, bir gün o adam layık olmadığını gösterir. Bu adam sırf İnönü´nün danışmanı diye vali yapılmış bir adam. Valinin elinde öyle yetkiler var ki, ne başbakan ne de bakanda vardır o yetkiler. Orada keşke dinlemeyip gitseydim. Orada halkın önüne çıkıp halkın isteklerine tercüman olsaydım. Camiden çıkan bir grup yani adamın elinde tahta bile yok. Ama bize çok zarar verdi.?Vali
GENELKURMAY BAŞKANI´NI DA DİNLEMEMİŞ!
Ahmet Karabilgin, kendisinin imzasının olduğu ?Olay Durum Raporu?nda, Sivas olaylarının kronolojisini anlatmış. Karabilgin; dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Doğan Güreş´in, Sivas olaylarının olduğu gün saat:19:10´da kendisini arayarak, Tugay Komutanlığı´nın bütün gücüyle olayları önlemek için yardımcı olmasını istediğini söylemiş. Karabilgin, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş´in uyarısını dinlememiş, harekete geçmemiş, olaylar büyümüş... Karabilgin, Doğan Güreş´in telefonundan 35 dakika sonra saat:19:45´te Madımak Oteli´nin kundaklandığını açıklamış. Ahmet Karabilgin, Doğan Güreş´in telefonunun ardından topluluğa müdahale etse, Madımak Oteli´nde bulunan kişiler ölmeyecekti.
KARABİLGİN´İN OLAY DURUM RAPORU!
2 Temmuz 1993 günü Sivas´ta Meydana Gelen Olayların Sebep ve Sorumluları İle Olayların Oluş Şeklinin Ortaya Çıkarılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu´nun raporunda; Emniyet Müdürü ve Tugay Komutanı´nın ısrarlı taleplerine rağmen 7.5 saat müdahale izni vermeyerek Sivas´ta olayların büyümesine sebebiyet vermekle suçlanan dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin´in, ?Olay Durum Raporu?nda çarpıcı bilgiler yer alıyor.
OLAYIN ÇIKIŞI AZİZ NESİN´İN BULUNMASI
Ahmet Karabilgin, söz konusu raporunda; olayların 2 Temmuz 1993 tarihinde saat: 13:30 sularında gerçekleştiğini, olayın çıkış sebebinin 1 Temmuz 1993 günü başlayan Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri´ne çağrılı yazar Aziz Nesin´in bilinen görüşlerini tekrarladığını konuşmasının ve şahsen Sivas´ta bulunmasının oluşturduğu tansiyon olduğunu açıklıyor.
İŞTE VALİNİN ANLATIMIYLA OLAYLARIN KRONOLOJİSİ
Karabilgin, Sivas olaylarını 7.5 saat seyrettiğini kendi imzasının bulunduğu raporda şöyle açıklıyor:
?2 Temmuz 1993
Saat: 13:30 - Çeşitli camilerden Cuma namazından çıkan sayıları yaklaşık 500 dolayındaki bir grup Hükümet Binası önünde toplanmış, Aziz Nesin, Vali ve Hükümet aleyhinde, şeriat lehinde gösteriler yapmaya başlamışlardır.
Saat: 16:00 - (...) Toplam 442 kişilik Polis-Jandarma-Asker gücü olduğu belirlenmiştir.
Saat: 16:30 - Sayıları yaklaşık 5 bini bulan göstericilerin Aziz Nesin´in bulunduklarını öğrendiklerini Madımak Oteli´ni sarmaya ve taşlamaya başladıkları öğrenilmiştir.
Saat: 18:00 - Topluluğun dağılması ve Madımak Otel´inde bulunan Aziz Nesin ile diğer misafirlerin tehlikeden kurtulmaları için göstericilerin tepki gösterdiği Kültür Merkezi önündeki heykelin kaldırılmasına karar verilmiştir.
Saat: 19:00 - Heykel Kültür Merkezi önünden kaldırılmış, galeyan içindeki topluluk heykeli iplerle çekerek ana caddede bir süre sürüklemiştir.
Saat: 19:10 - Genelkurmay Başkanı (dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Doğan Güreş) Vali´yi telefonla arayarak, Tugay Komutanlığı´nın bütün gücüyle olayları önlemek için yardımcı olmasını istemiştir.
Saat: 19:45 - Topluluk, Madımak Oteli´ne girmek için baskı yapmaya başlamıştır. Bu arada otel önündeki araçlar ve peşinden de otel kundaklama sonucu yanmaya başlamıştır. Galeyan içindeki topluluk itfaiye araçlarının geçişini yerlere yatarak engellemiştir.
Saat: 20:20 - Hemen yakındaki Madımak Oteli´nin önünden Hükümet Konağı´na gelen topluluk (...) Hükümet Konağı´nı taşlamaya başlamışlardır.
Saat: 20:30 - Aziz Nesin Madımak Oteli´nden kurtarılarak güvenlik altında Üniversite Hastanesi´ne götürülmüştür.
Saat: 20:55 - Asker, jandarma ve polis havaya ateş ederek topluluğu dağıtmaya başlamıştır.
Saat: 22:00 - Sayın İçişleri Bakanı Valiliğe gelip olaylar hakkında bilgi almaya başlamıştır.
Saat: 23:00 - Valilikçe İl Merkezi´nde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Bu saate kadar şehrin çeşitli yerlerinde küçük gruplar halinde dağılmış olan topluluk tamamen parçalanmış ve güvenlik güçlerince şehrin içinde tam hakimiyet sağlanmıştır.
(...) Arz Ederim 3 Temmuz 1993 Ahmet Karabilgin Sivas Valisi? (Kenan Kıran - Murat Alan / Yeni Akit)
(18 Mart 2012, 20:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sivas Madımak katliamıyla ilgili manşetlerimiz
Sivas dosyası yeniden açılsın
Özel Harpçi üsteğmen: Madımak´ı biz yaptık
Şok tespit: Sivas katliamında 4 PKK´lı
Tanık, Başbağlar katillerini açıkladı
TİKKO üyesi Ulaş Özel´in şok itiraflarında Madımak
Ergenekon´un kanlı iç savaş operasyonları
Sivas-Başbağlar: Amaç mezhep çatışması
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara