Albay Üçok´un, işkence davası Askeri Yargıtay´da görülsün talebi reddedildi. İşkence yapmak suçundan yargılanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Albay Zeki Üçok´un avukatları, Üçok´un suçun işlendiği tarihte birinci sınıf askeri hakim olduğunu ve askeri hakimlerin Anayasa´ya göre Askeri Yargıtay´da yargılanması gerektiği yönünde itirazları oldu. Cumhuriyet Savcısı ise kamu çalışanlarının görevinin işkence yapmak olmadığını, işkence davalarına sivil mahkemelerini bakacağını, sadece görev suçlarında Askeri Yargıtay´ın yargılama yapabileceği yönünde görüş belirtti. Üçok´un talebi mahkeme tarafından reddedildi.
Üçok´a ret: İşkence görev suçu değil
Albay Üçok´un, işkence davası Askeri Yargıtay´da görülsün talebi reddedildi. İşkence yapmak suçundan yargılanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Albay Zeki Üçok´un avukatları, Üçok´un suçun işlendiği tarihte birinci sınıf askeri hakim olduğunu ve askeri hakimlerin Anayasa´ya göre Askeri Yargıtay´da yargılanması gerektiği yönünde itirazları oldu. Cumhuriyet Savcısı ise kamu çalışanlarının görevinin işkence yapmak olmadığını, işkence davalarına sivil mahkemelerini bakacağını, sadece görev suçlarında Askeri Yargıtay´ın yargılama yapabileceği yönünde görüş belirtti. Üçok´un talebi mahkeme tarafından reddedildi.
Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın hipnoz ve işkenceyle ifadelerini almakla suçlanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok, Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, mağdur astsubaylar Ali Balta, Ohan Güleç ve İsmail Dağ´ın avukatları hazır bulundu. Üçok´un avukatları Hüseyin Ersöz ve Serkan Güner katıldı.
Sağlık sorunları olduğu yönünde rapor alan Üçok, duruşmaya ifade vermek için gelmedi. Mağdur astsubayların avukatlarından Mustafa Dokumacı, sanık Üçok´un sürekli sağlık sorunlarını bahane ederek duruşmaya gelmediğini, bunun için sağlık raporu veren kurum ve doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Avukatlar, sanığın gelecek duruşmada mahkemede atılı suçla ilgili olarak ifade vermesini istedi.
Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, askeri personel olan ve suçun işlendiği tarihte birinci sınıf hakim durumundaki müvekkillerinin askeri Yargıtay da yargılanması gerektiğini savundu. Ersöz, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, isnat edilen suçla ilgili yargılamanın burada yapılması yönünde talepte bulundu. Avukatlar, astsubayların 13 gün boyunca gözaltında tutulduklarına dair suçlamaları da kabul etmeyerek, 4 günlük gözaltı süresi olduğunu dile getirdi. Üçok´un, Balyoz davasında da sanık durumunda olduğunu ve yorucu bir mahkeme süreci yaşamasından dolayı sağlık sorunları yaşadığını iddia ettiler.
Savcılık ise, sanığın mahkemede atılı suçla ilgili ifade vermesi talebinde bulundu. Savcılık, sanık avukatlarının taleplerine de itiraz ederek, kamu çalışanlarının işkence yapma gibi bir görevleri olmadığını dile getirdi. İşkence suçlarının sivil mahkemeleri ilgilendirdiği ve görev suçlarının sadece askeri mahkeme ve Askeri Yargıtay da görülebileceğine dikkat çekti.
Bu taleplerin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Bir süre görüşme yapan heyet, daha sonra salona gelerek, duruşma ile ilgili ara kararını açıkladı. Sanık avukatlarının taleplerinin reddine karar verdi. Sanık Üçok´un, gelecek duruşmada mahkemede hazır bulundurulmasını istedi. Verilen sağlık raporlarıyla ilgili de gerekirse suç duyurusunda bulunabileceği dile getirildi. Astsubayların gözaltı ve disiplin suçları ile ilgili olay tarihinde tutuklu bulundukları Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı ile Kayseri Erkilet 12. Hava Üs Komutanlığı´ndan bilgi alınması yönünde yazı gönderilmesine karar verildi. Duruşma, eksik evrakların tamamlanması ve sanığın ifade vermesi için Aralık ayına ertelendi. Ahmet Zeki Üçok´un, birinci sınıf hakimliği ise Milli Savunma Bakanlığı kararıyla geri alınmıştı.
SAVCI ÜÇOK, HİPNOZLA İFADE ALINMASI İÇİN GÜROL´U ÇAĞIRMIŞTI
Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü´ye yardım yapılmasını isteyen, o dönem Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in bu şifahi isteğini Hava Kuvvetleri Doküman Yönetim Sistemi´ne girmekle suçlanan üç astsubayın soruşturmasında hipnozla ifade alma olayı yaşanmıştı. Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in sorgusuna Ulugüler ile Üçok´un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim diyen hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında açılan ´işkence´ davası 29 Haziran 2010´da tamamlanmıştı. Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan´ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorguya sokan savcı Üçok´a açılarak, yargılanmasına başlanmıştı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame 9 Aralık 2010´da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gürol Doğan, ifade almaya kendisinin askeri savcının talebi üzerine girdiğini dile getirmişti. Gürol Doğan, sürekli uykusuz ve aç bırakılan astsubaylarla 30 santim mesafeden temas kurmuş, yine astsubaylara sürekli ikram bulunduğu meyve sularına ilaç kattığı yönünde suçlamalar yer almıştı. Doğan´ın, bu yöntemlerle astsubaylardan istenilen şekilde ifade alınmasını sağladığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki yargılama sürecinde ortaya çıkmıştı. ( Cihan)
HER TAŞIN ALTINDAN ÇIKIYOR, ADETA SUÇ ÖRTME MAKİNESİ
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine birkaç yıldır dikkatle takip etmeye başladığımız Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıkmıştı. Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla 25 Eylül 2009´da tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ davasında tutuklu yargılanıyor. Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında da tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti. Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmin gönderdiği de ortaya çıkmıştı. Üçok´un adı yine heron skandalında da benzer şekilde geçti. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı ve bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi. Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ Ve son olarak Genelkurmay askeri savcılığınca bile Üçok hakkında dava açıldı. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkındaki iddianamede çarpıcı suçlamalar var. Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, mahkeme kararı olmaksızın ev ve işyeri araması yapmakla da suçlanıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(14 Eylül 2011, 12:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
ALBAY ZEKİ ÜÇOK´LA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
´Sahte Çürük Raporu´ soruşturması manşetlerimiz
Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..
Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır
Üçok´un hayat kadınında gizli belgeler
Fuhuş ve casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması
Flaş!!! Çubuklu´nun ses kaydı Genelkurmay´ı sarsar: Üçok´un bilgisayarında belge temizliği
Askerlerin Ergenekon ve diğer soruşturmalara müdahalesi
G.kurmay´da hangi soruşturma sonuçlandı ki?
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Üsteğmen: PKK vuruluyor, düşürün Heronu
Heron ihanetiyle ilgili manşetlerimiz