Ayhan Çarkın´ın itiraflarıyla başlayan soruşturma 15 yıl önce öldürülen Ömer Lütfi Topal cinayetine uzandı.
09.09.2011 14:51 Ayhan Çarkın´ın itiraflarıyla başlayan Susurluk dönemi faili meçhul cinayetlerine ilişkin soruşturma 15 yıl önce uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda öldürülen Ömer Lütfi Topal cinayetine uzandı. 4 faili meçhul cinayete bizzat katıldığını itiraf eden ve tutuklanan eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın, kumarhaneler kralı Topal´a kurulan pusunun da baş aktörüydü.
Avukat Yusuf Ekinci´nin ailesinin şikayetiyle başlayan ve eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın´ın itirafları ile derinleşen Faili Meçhul cinayetler soruşturması Ömer Lütfü Topal cinayetine uzandı. Soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, kumarhaneler kralı olarak bilinen Ömer Lütfü Topal cinayeti dosyasını Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nden istedi. 28 Temmuz 1996 gecesi Yeniköy´deki evine giderken kullandığı 34 BTG 96 plakalı otomobili otomatik silahlarla çapraz ateşe alınan Topal olay yerinde ölmüştü. İstanbul Emniyeti´ne gelen bir ihbar üzerine Topal´ın üç polis tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Bu ihbar üzerine İstanbul Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından eski özel harekat polisleri Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz gözaltına alındı. Gözaltına alınan üç isim, cinayetten dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Mehmet Ağar´ın bilgisinin olduğunu söyledikleri iddia edilmişti.
2001´DE BERAAT ETMİŞTİ
Ömer Lütfü Topal, cinayeti davası İstanbul Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturuldu. Cinayetle ilgili olarak Kumarhaneler Kralı Topal´ın eski iş ortakları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan ile özel harekatçı polisler Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile sigortacı Serdar Özdağ ve Haluk Kırcı yargılandı. Mahkeme, mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği gerekçesiyle tüm sanıkları beraat ettirmişti. Çarkın, Susurluk kazasında yaralı kurtulan DYP´li Milletvekili Sedat Bucak´ın altı korumasından biriydi. Çarkın Susurluk davasında İstanbul DGM tarafından Ocak 1997´de tutuklandı. 4 yıl ceza aldı, 291 gün hapis yattı.
TARIK ÜMİT DOSYASI DA AÇILABİLİR
Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında tutuklanan Ayhan Çarkın´ın ifşaatları üzerine yeniden gündeme gelen dosya kapsamında, İbrahim Şahin´in tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi´nden önümüzdeki hafta ifadeye çağrılması bekleniyor. Ayrıca savcıların MİT´çi Tarık Ümit´in öldürülmesi olayıyla ilgili dosyayı da isteyebileceği belirtildi.
ÇARKIN İTİRAFLARIYLA BİRÇOK DOSYAYI AÇTIRDI
Çarkın, önce bir gazetede aracılığıyla ardından da Ankara´da yürütülmekte olan Faili Meçhul Cinayetler soruşturmasında savcıya verdiği ifadede Türkiye´nin karanlık dönemlerine ilişkin önemli cinayetleri itiraf etmişti. Tutuklanan Çarkın´ın itirafları kapsamında eski özel harekat polisleri Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Enver Ulu, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Enver Ulu, Uğur Şahin ve Ahmet Demirel de suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla tutuklanmıştı. Firarda olan 5 eski özel harekat polisi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklanan şüphelilerin Çarkın´ın itiraflarını kabul etmemekle birlikte, İbrahim Şahin ve Mehmet Ağar isimleri konusunda benzer ifadelerde bulundukları öğrenilmişti. Bu ifade ve itiraflar üzerine Soruşturma Savcısı Hakan Yüksel, eski özel harekat polislerinin karıştığı tüm dosyaları toplamaya başladı. 1993-1994 yıllarında işlenen Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Mecit Baskın, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, eski DEP İl Başkanı Faik Candan ve avukat Yusuf Ekinci cinayetleri soruşturması özel harekat polislerine uzanmıştı.
´Öldürürüm, çetele tutmam´
Erzurumlu olan 49 yaşındaki Ayhan Çarkın kendi ifadesiyle en çok operasyona ´imzasını´ atan Özel Tim´ci olarak biliniyor. Çarkın´ın Özel Tim´e seçimini ise Yarbay Korkut Eken yaptı. Emniyetteki ´mesai´si 19 yıl sürdü. 1986´da, Güneydoğu´ya ilk giden 320 kişilik Özel Harekat ekibi içinde yer aldı. Bölgede 5 yıla yakın kadar dağ-bayır insan avında olan Çarkın´ın içinde bulunduğu ev baskınlarında kimsenin sağ çıkamadığı söyleniyordu. 1990´lı yılların başında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde çalışmaya başladı. Çiftehavuzlar, Perpa ve Bahçelievler´de sol gruplara yönelik operasyonların hepsinde yer aldı. Çarkın, kaç kişi öldürdüğü yönündeki soruya Öldürdüğüm insanların çetelesini tutmadım diyor. Kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal cinayetinde yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Çarkın, Susurluk kazasında yaralı kurtulan DYP´li Milletvekili Sedat Bucak´ın altı korumasından biriydi. Çarkın Susurluk davasında İstanbul DGM tarafından Ocak 1997´de tutuklandı. 4 yıl ceza aldı, 291 gün hapis yattı. (Yenişafak, Radikal)
CİNAYETİ ÇÖZECEKLER
18 Ekim 2011 - Savcı, Lütfü Topal cinayeti soruşturmasında yer alan dönemin İstanbul Emniyet müdür yardımcısı ve üç polisi ifadeye çağırdı. Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal cinayeti soruşturmasını yürüten savcılık, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu´yla birlikte görevden alınan yardımcısı Bilgi Ünal ile cinayet soruşturmasında yer alan üç ekipteki polisleri ifadeye çağırdı.
Ankara Özel Yetkili Savcıları Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür tarafından yürütülen 1990´lı yıllardaki faili meçhullerle ilgili soruşturma kapsamında, 28 Temmuz 1996´da İstanbul´da öldürülen Ömer Lütfü Topal cinayeti sil baştan inceleniyor. ?Tanık? sıfatıyla, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu ve cinayet zanlısı özel harekât polisleri Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy´u sorgulayan polis Başmüfettişi R.B´nin ifadesine başvuran savcılık, cinayetin işlendiği dönemde Asayişten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bilgi Ünal ve Ünal´ın Topal cinayetini araştırması için görevlendirdiği üç ayrı ekipte yer alan polisleri de aynı sıfatla ifadeye çağırdı. Topal cinayetini araştıran ekipte, Asayiş Şube Müdürü, Cinayet Büro Amiri, Amir yardımcısı ve istihbarat birimlerinde görevli polisler yer alıyordu. Bilgi Ünal ve polislerin bu hafta savcı Yüksel´e ifade vermek için Ankara Adliyesi´ne geleceği öğrenildi.
´Ağar´ın talimatıyla götürüldüler´
Soruşturma kapsamında Ankara Özel Yetkili Savcısı Hakan Yüksel´e ifade veren Kemal Yazıcıoğlu, Topal cinayetinin ardından Asayiş Şube Müdürlüğüne ihbar telefonu geldiğinden bahsetmiş, telefonun detayları konusunda Asayiş Şube´deki görevli polislerin bilgi sahibi olduğunu söylemişti. Yazıcıoğlu´nun yanısıra, Çarkın, Yorulmaz ve Ersoy´un cinayetle ilgili olarak 4 Ekim 1996´da İstanbul´da gözaltına alındıkları sırada sorgularına giren polis Başmüfettişi R.B de, sorgunun devam ettiği sırada bu kişilerin dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar´ın talimatıyla eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin tarafından alınarak Ankara´ya gönderildiğini anlatmışlardı.
Kemal Yazıcıoğlu ile birlikte görevden alınan Asayişten Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bilgi Ünal, Topal cinayeti ile ilgili Susurluk Komisyonu´na verdiği ifadede, Emniyete gelen ihbar telefonu ile ilgili Yazıcıoğlu´nun Mehmet Ağar´ı arayarak bilgi verdiğini Ağar´ın da Yazıcıoğlu´na ?Ankara´dan ekip gelecek, eldeki resmi ve sivil kişileri o ekiplere teslim edin? dediğini anlatmıştı. Ünal ifadesinde, Çarkın´ın İbrahim Şahin tarafından Ankara´ya götürülürken Boğaz köprüsünü geçtikten sonra turnikelerde oğlunun sünnetine gitmek için araçtan atlayarak kaçtığını, daha sonra düğünün olduğu yerden tekrar gözaltına alındığını aktarmıştı. (Taraf)
(09 Eylül 2011), son güncel.: (18 Ekim 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ayhan Çarkın´ın şok itirafları ve gözaltına alınışı manşetlerimiz
Susurluk skandalı ve cinayetlerine dair çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar