5 No´lu Askeri Cezaevinde 12 Eylül döneminde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon davası sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in ´şüpheli´ sıfatıyla ifadesine başvuracağı öğrenildi. Adı Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme gelen ve intihar eden emekli binbaşı Abdulkerim Kırcı´nın adı da Diyarbakır savcılığının dosyasında geçiyor.
İbrahim Şahin´e 12 Eylül sorgusu
5 No´lu Askeri Cezaevinde 12 Eylül döneminde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon davası sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in ´şüpheli´ sıfatıyla ifadesine başvuracağı öğrenildi. Adı Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme gelen ve intihar eden emekli binbaşı Abdulkerim Kırcı´nın adı da Diyarbakır savcılığının dosyasında geçiyor.
Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Diyarbakır 5 No´lu Askeri Cezaevinde 1980-1984 yıllarında tutuklu kalan ve işkence gördüklerini ileri süren vatandaşların suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında, işkence gördüklerini ileri süren mağdurların ifadelerinden yola çıkan savcılık, o dönemdeki bazı görevlilerin isimlerini belirleyerek şüpheli sıfatıyla haklarında işlem başlattı.
Abdulkerim Kırcı´nın adı da geçiyor
Darbe döneminde tutuldukları Diyarbakır Askeri Cezaevi´nde insanlık dışı muamelelere karşılaşan mağdurların verdiği ifadelerde bugün Ergenekon davasında yargılanan önemli isimler yer aldı. Mağdurlar kendilerine işkence yapanlar arasında intihar eden emekli binbaşı Abdülkerim Kırcı ile Ergenekon davasında yargılanan İbrahim Şahin başta olmak üzere çok sayıda kişinin ismini verdi. Mahkemeye başvuran, bilgi ve belge veren 900 kişinin dilekçesini inceleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül döneminde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili Ergenekon davası sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurmaya karar verdi.
Soruşturma kapsamında, işkence gördüklerini ileri süren mağdurların ifadelerinden yola çıkan savcılık, o dönemdeki bazı görevlilerin isimlerini belirleyerek şüpheli sıfatıyla haklarında işlem başlattı. Diyarbakır Cezaevi´nde işkence gördüğünü anlatan bir mağdurun, ´Bana İbrahim Şahin işkence yaptı.´ demesi üzerine de harekete geçen savcılık, Şahin´in o dönemde nerede görev yaptığını belirlemek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü´ne yazı yazdı. Emniyet Genel Müdürlüğü´nden gelen yazıda, Şahin´in söz konusu tarihlerde Diyarbakır´da görev yapmadığı, ancak bölgedeki farklı illerde bulunduğu belirtildi. Savcılık, Şahin´in görev yaptığı ilden ´geçici görev´ ile Diyarbakır´a gönderilmiş olabileceği ihtimali üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü´ne yeniden yazı yazdı. Yazıda, Şahin´in söz konusu tarihlerde görev yaptığı yerlerin detaylı bilgisi istendi.
Savcılar, iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na yazı yazarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen ikinci ´Ergenekon´ davasının sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in ´şüpheli´ sıfatıyla talimatla ifadesinin alınmasını istedi.
Savcılar 15 bin sayfa dokümanı tek tek inceliyor
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´na şu ana kadar 5 No´lu Askeri Cezaevi´nde kalan 900 kişi başvurdu. Darbe döneminde kaldıkları cezaevinde işkence görenler ellerinde bilgi ve belgeleri savcılarla paylaştı. Geçen yıl ekim ayında 450 kişinin başvurmasından sonra soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın başlatılmasının ardından savcılara başvuranların sayısı 900´e çıktı. Savcılar kendilerine verilen 15 bin sayfa dokümanı tek inceliyor. 78´liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, belgelerde çok sayıda ismin geçtiğini belirterek, Ergenekon davasında yürütülen isimlerin de olduğunu kaydetti. Can, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların, sanıkların hangi dönemde nerede görev yaptıklarını da araştırması gerektiğini kaydetti. ( AA, Cihan)
12 Eylül´le ilgili asıl soruşturma Ankara´da
12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, incelemelerini kısa süre önce tamamlamış ve ´görevsizlik´ kararı vererek, dosyayı terör ve organize suçlara ilişkin soruşturmalara bakmakla görevli özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´ne göndermişti. 12 Eylül soruşturması terör ve organize suç kapsamında yürütülecek. Darbeye karışan komutanlar, ´anayasayı ihlal´ suçlamasıyla yargılanacaklar. Bu soruşturma dışında, 12 Eylül´le dolaylı ilgisi olan başka soruşturmalar da başlatılmış bulunuyor. Darbe döneminde işkence gören, yakınları kaybolan kişilerce çeşitli illerdeki savcılıklara yüzlerce suç duyurusu yapılmış bulunuyor ve bu sayı hızla artıyor.
(10 Mayıs 2011, 13:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
12 EYLÜL SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605
Bu da 12 Eylül 2010 Darbesi: Suç duyurusu yağıyor
12 Eylül 2010 Anayasa referandumu manşetlerimiz
21´indeki oğluma acımayan kanun 80´lik Evren´e de acımasın