Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, sanıkla yargılayan hakimin davalık olmasının ´husumet´ anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Kararda, ´Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir´ değerlendirmesi yaptı. Bu karar ve değerlendirme, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının savunma stratejisi olarak geliştirdiği ´husumet oluşturma ve ardından reddi hakim ile beğenilmeyen hakimlerin yargılamasından kurtulma´ taktiğinin mahkemelerce de farkedildiğini göstermiş oldu.
Yargıtay´dan Ergenekon´a ´husumet´ şoku
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, sanıkla yargılayan hakimin davalık olmasının ´husumet´ anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Kararda, ´Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir´ değerlendirmesi yaptı. Bu karar ve değerlendirme, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının savunma stratejisi olarak geliştirdiği ´husumet oluşturma ve ardından reddi hakim ile beğenilmeyen hakimlerin yargılamasından kurtulma´ taktiğinin mahkemelerce de farkedildiğini göstermiş oldu.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, yargılaması devam ederken davaya bakan hakimlere sanıklar tarafından açılan davalarla ilgili kritik bir karar aldı. 20. Hukuk Dairesi, yargılama sürerken hakim hakkında şikayetçi olunması veya tazminat davası açılmasının, taraflar arasında ?husumet? oluştuğu anlamına gelmeyeceğini belirtti. Yargıtay 20.Hukuk Dairesi, ?Yargılama devam ederken taraflarca mahkeme hakimi hakkında şikayette bulunması veya aleyhe tazminat davası açması HUMK 29/5 maddesinde belirtilen ´davalık olma´ (husumet) anlamında yorumlanamaz? dedi.
Husumet şartını oluşturmaz
Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´ne tazminat davası açıldıktan sonra yapılan reddi hakim talebi Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu karara yapılan itiraz ise Yargıtay 20. Hukuk Dairesi´ne geldi. Daire, yargılama devam ederken hakimler hakkında açılan tazminat davalarının reddi hakim için gerekli olan ?husumet? şartını oluşturmayacağına hükmetti ve kararı onadı. Onama kararında, ?Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir? değerlendirmesi yaptı. Kararda şöyle dendi: ?Hiçbir hukuk kuralı kötü niyeti korumaz. Aksini kabul etmek, kötü niyetli kişilerce açılacak uydurma davalar sonucu davaya bakan hakimlerin sağlıklı, baskıdan uzak ve hür iradeleri ile görev yapmalarına engel olacağı gibi, tabii hakim ilkesini de zedeleyecektir.?
14 ayrı dava ile hakimlerden 468 bin lira tazminat istendi
Ergenekon sanıkları Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´ne 14 ayrı dava açarak, Ergenekon ve Balyoz hakimleri hakkında tazminat talebinde bulundu.En yüksek tazminat davası açan isim ise Mehmet Haberal oldu. Toplam 7 hakim hakkında davacı olan Haberal, toplam 140 bin TL tazminat talebinde bulundu. Ergenekon hakimleri hakkında; Çetin Doğan 60 bin, Dursun Çiçek 5 hakim hakkında 25 bin, Ahmet Yavuz 3 hakim 60 bin, Levent Bektaş 3 hakim hakkında 60 bin, Süha Tanyeli 3 hakim hakkında 60 bin, Hayrettin Ertekin 6 hakim hakkında 60 bin liralık dava açtı. Ergenekon sanığı Fatih Derdiyok da 3 bin liralık tazminat istedi. ( Star)
Korsan kararla Ergenekon davaları çökertilmek istendi
Yargıtay Prof. Dr. Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle, dokuz hakimi 1500´er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Haberal´ın ardından birçok Balyoz ve Ergenekon sanığı da harekete geçmiş, çok sayıda hakim aleyhine yargıtayda toplamı 468 bin lira tutan tazminat davası açılmıştı. Yargıtay´ın şok eden tazminat cezalarına hakimler isyan etmiş, yasaların hiçe sayıldığı bu içtihat ile yürüyen davalara müdahale edildiği, Ergenekon, Balyoz ve benzeri davaların bu yolla baskı altına alınmak istendiği, artık hiçbir hakimin tazminat cezası korkusuyla tutuklama kararı veremeyeceği ileri sürülmüştü. Tazminat cezalarının diğer bir sonucu olarak da, ceza alan hakimin reddi hakim talebi üzerine o davadan çekilmesi gerektiği savunuluyordu. Nitekim harekete geçen Ergenekon ve Balyoz davalarının sanıkları tazminat cezalarına mahkum edilen hakimlerin davalardan çekilmesi için bir çok kez taleplerde bulundular. Ancak bu talepler çok sayıdaki üst mahkemeler tarafından hep oybirliğiyle reddedildi. Bu gelişme, Yargıtay korsanlığının mahkemelerce de farkedildiğini ve kritik davaların çökertilmesine izin verilmeyeceğini gösterdi.
Meclis çıkarttığı yasalarla, çökertme planını çökertti
Bu arada Meclis de harekete geçerek bu korsanlığı engellemek için yasa tasarısı hazırladı. Önce çok sayıda farklı düzenlemeyi içeren torba tasarı içinde yer verilen anti-korsan düzenleme, muhalefetin engellemesi üzerine torba tasarıdan çıkartıldı. Bu geri adım, kamuoyunda şaşkınlık ve endişeyle karşılandı. Ancak düzenleme, daha sonra CHP´nin şiddetle direniş gösterdiği ve halkı da sokak sokak direnmeye çağırdığı yasa tasarısı içerisine eklendi ve Meclis´te görüşülerek kabul edildi. Sonuç olarak, Yargıtay´ın skandal Haberal kararı kamuoyunda, Ergenekon´un yargı uzantısının birkez daha harekete geçtiği, şok eden içtihadı ile araladığı kapıdan Ergenekon davalarını çökertmeye, soruşturmaların örgütün yargı ayağına uzanmasını engellemeye çalıştığı yorumlarına neden oldu. İtalya´daki Gladio skandalının neredeyse birebir aynısını yaşadığımız Ergenekon soruşturma ve davaları sürecinde, tıpkı İtalya´da olduğu gibi en sert direniş yargıda yaşanıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(09 Mayıs 2011, 11:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon´u tazminatla çökertme planı çöktü
Ergenekon savcı ve hakimlerinin Yargıtay tazminatlarıyla yıldırılma çabası
Yargıda kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Flaş!!! Yargıtay´ın Haberal skandalına karşı yasa teklifi
Örgüte para lazım: Ergenekoncular 468 bin lira istiyor
Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Böyle olur yükseklerin alçak hukuku: Skandala yargıtay onayı
Haberal´ın dava açtığı iki hakim ´Şemdinli kararını´ hatırlattı
Balyoz hakimlerinden Yargıtay´a isyan: Baskı yapmayın