Ankara 4. İdare Mahkemesi, Adalet Bakanlığının, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkındaki ´işlem yapılmaması´ kararını kaldırdı. Karardan hemen önce İşçi partililer, Perinçek´in avukatı Mehmet Cengiz hakkında soruşturma yürüten Savcı Öz´ü HSYK´ya şikayet ederek meslekten çıkarılmasını istedi.
Mahkeme Savcı Öz için yargılama istedi, İP harekete geçti
Ankara 4. İdare Mahkemesi, Adalet Bakanlığının, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkındaki ´işlem yapılmaması´ kararını kaldırdı. Karardan hemen önce İşçi partililer, Perinçek´in avukatı Mehmet Cengiz hakkında soruşturma yürüten Savcı Öz´ü HSYK´ya şikayet ederek meslekten çıkarılmasını istedi.
Avukat Turgut Kazan, Adalet Bakanlığına başvurarak, ?Ergenekon? soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Öz hakkında ?ifadeye çağırma, zorla getirme/yakalama ve aramaya ilişkin yasa hükümlerini çiğneyerek, toplumda büyük korku ve dehşete yol açtığı? gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etmişti. Adalet Bakanlığı da Kazan´ın başvurusuna herhangi bir yanıt vermemişti. Kazan, İdari Yargılama Usulü Kanunu´nun (İYUK) 10. maddesine göre ?60 gün içinde cevap verilmeyen başvuruların reddedilmiş sayılacağını? ifade ederek, ?Adalet Bakanlığının ret anlamına gelen işleminin iptali? istemiyle 4. İdare Mahkemesine başvurmuştu. Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kazan´ın başvurusunu değerlendirerek kabul etti. Mahkeme, Adalet Bakanlığının, Savcı Öz hakkındaki soruşturma talebine cevap vermeyerek başvurunun ?zımnen reddedilmesi? anlamına gelen kararını kaldırdı. Mahkeme kararında şu değerlendirmelerde bulunuldu: ?Bu itibarla, davacı (Kazan) tarafından davalı idareye, anılan Cumhuriyet Savcısı hakkında sunulan şikayet dilekçesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak 2802 Sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca, adalet müfettişi veya hakkında soruşturma yapılacak olandan daha kıdemli hakim veya savcı eliyle inceleme yaptırılarak bir sonuca varılması gerekirken, davacının şikayet dilekçesi yönünden bu yöntemin işletilmemesi ve süresi içinde davacıya herhangi bir cevap verilmemesi suretiyle başvurusunun zımnen reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? Bu nedenle ?dava konusu zımni ret işleminin iptaline? karar verildiği belirtilen kararda, tebliğden itibaren 30 gün içinde Danıştay´da temyiz edilebileceği hatırlatıldı. Adalet Bakanlığı, Ankara 4. İdare Mahkemesinin gerekçeli kararının Bakanlığa ulaşmasının ardından yeni bir değerlendirme yapacak. Gerekçeli kararda, eksik bir işlem yapıldığı yönünde değerlendirme yer alırsa Adalet Bakanlığı, Zekeriya Öz hakkındaki şikayeti yeniden inceleyecek. İnceleme sonunda soruşturma açılıp açılmamasına karar verilecek. ( Hürriyet)
İşçi partililerden anında müracaat: Savcı Öz meslekten atılsın
Mahkemenin bu kararından yaklaşık bir saat önce Ergenekon sanığı Doğu Perinçek´in adamları, Zekeriya Öz´ün meslekten ihraç edilmesi talebiyle HSYK´ya başvurdu. İşçi Partililerin, mahkeme kararını verir vermez kritik soruşturmaları yürüten savcı ve hakimleri giyotin gibi biçen HSYK´ya başvurması zamanlama açısından dikkat çekici bulundu. İşçi Partisi, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile hakimler Rüstem Eryılmaz ve Metin Özçelik hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet dilekçesi verdi. HSYK önünde basın açıklaması yapan İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri, Öz, Eryılmaz ve Özçelik´in kanunsuz soruşturma ve kovuşturma yaptıklarını öne sürdü. Basri, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Mehmet Cengiz´in tek suçunun Doğu Perinçek´in avukatı olmak olduğunu, bu görevi nedeniyle tutuklandığını savundu. Basri daha sonra, Öz ile hakimler Eryılmaz ve Özçelik hakkında soruşturma açılmasını ve meslekten ihraçlarına karar verilmesini talep ettiği dilekçeyi HSYK´ya verdi.
HSYK´nın atadığı hâkim, Ergenekon savcılarına soruşturma yolunu açtı
11 Haziran 2010: Ankara 4. İdare Mahkemesi, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz hakkındaki suç duyurusu hakkında bir karar vermeyen Adalet Bakanlığı işleminin kaldırılmasına karar verdi. Kararda bakanlığın Avukat Turgut Kazan´ın Öz hakkındaki iddialarıyla ilgili bir inceleme yapması gerektiği kaydedildi. Kararı veren mahkemenin başkanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK), geçtiğimiz yıl korsan kararname krizi sırasında değiştirilmişti. Mahkeme Başkanı Kasım Davas, tayin talebi olmadığı, hakkında bir soruşturma bulunmadığı halde Kırıkkale´ye atanmıştı. Ergenekon savcıları hakkındaki yeni kararı HSYK´nın atadığı mahkemenin başkanı verdi. Avukat Turgut Kazan, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Öz hakkında ifadeye çağırma, zorla getirme/yakalama ve aramaya ilişkin yasa hükümlerini çiğneyerek, toplumda büyük korku ve dehşete yol açtığı´ gerekçesiyle Adalet Bakanlığı´na suç duyurusu dilekçesi vermişti. Adalet Bakanlığı ise Kazan´ın başvurusuna herhangi bir cevap vermemişti. Kazan da dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmediğini, başvurunun reddedilmiş sayılacağını belirterek, Adalet Bakanlığı´nın ret anlamına gelen işleminin iptali talebiyle Ankara 4. İdare Mahkemesi´ne dava açmıştı. Ankara 4. İdare Mahkemesi, Avukat Kazan´ın açtığı davayı uzun süredir gündeme almıyordu. HSYK´nın yüksek yargıdan gelen üyeleri, ´korsan kararname´ krizi sırasında Ankara 4. İdare Mahkemesi´nin başkanını değiştirmişti. Ergenekon savcılarının görevden alınması teklifini kabul ettiremeyen HSYK üyeleri, 4. İdare Mahkemesi Başkanı Kasım Davas´ı Kırıkkale Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine tayin etti. HSYK´nın korsan kararname krizi sırasında atadığı mahkeme başkanı, Avukat Kazan´ın davasını gündeme alarak karar verdi. ( Zaman)
(10 Haziran 2010, 16:31), son güncel.: (11 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri