Danıştay´ın güvenlik kamerası kayıtlarını sildiği TÜBİTAK raporuyla belgelenen OYAK Güvenlik hakkında yeni iddialar gündeme geliyor. Kanlı baskından sonra Danıştay´dan kamera görüntülerini isteyen polise 5 gün boyunca cevap verilmediği ortaya çıktı. Olaydan bir gün önce akşam saatlerinde hard diskleri ´arızalı´ diye söken OYAK Güvenlik, cinayetten 5 saat sonra ise kameraları çalışır hale getirdi.
Danıştay kamera kayıtları polisten 5 gün gizlenmiş
Danıştay´ın güvenlik kamerası kayıtlarını sildiği TÜBİTAK raporuyla belgelenen OYAK Güvenlik hakkında yeni iddialar gündeme geliyor. Kanlı baskından sonra Danıştay´dan kamera görüntülerini isteyen polise 5 gün boyunca cevap verilmediği ortaya çıktı. Olaydan bir gün önce akşam saatlerinde hard diskleri ´arızalı´ diye söken OYAK Güvenlik, cinayetten 5 saat sonra ise kameraları çalışır hale getirdi.
TÜBİTAK raporuyla Danıştay´daki kamera görüntülerinin silindiğinin ortaya çıkmasından sonra yeni bilgiler gündeme geliyor. Saldırının gerçekleştiği gün Danıştay Genel Sekreterliği´nden güvenlik kamerası kayıtlarını isteyen Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne 5 gün boyunca cevap bile verilmediği ortaya çıktı. Skandalı gözler önüne süren bir başka önemli belge ise OYAK Güvenlik tarafından hazırlanan servis formu ile Danıştay Genel Sekreterliği arasındaki yazışmalar. Buna göre, OYAK Güvenlik, kanlı baskından bir gün önce akşam saatlerinde güvenlik kameralarının hard disklerini ´arızalı´ olduğu gerekçesiyle söktü. Saldırgan Alparslan Arslan´ın keşif yaptığı gün olan 16 Mayıs 2006´ya ait kayıtların bulunduğu hard disklere format atıldı. Görüntü kayıtlarının kodları değiştirilerek bilinçli olarak hard diskler silindi. Saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs günü ise tetiğin çekildiği sabah 09.45´ten sadece beş saat sonra 14.45´te hard diskler yerine monte edilerek kameralar çalışır hale getirildi. 20 dakika sürdüğü anlaşılan montaj işleminin tamamlanmasının ardından da OYAK görevlileri Danıştay´dan ayrıldı. Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporundaki, Arıza nedeniyle geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz, hard diskler ve yazılım formatlanmıştır. ifadeleri dikkat çekiyor. OYAK Savunma Güvenlik Sistemleri AŞ tarafından görüntü sistemleri yönetilen Danıştay´ın kameralarındaki sıkıntılara ilişkin skandalların ardı kesilmiyor. Danıştay kameralarının, OYAK Güvenlik tarafından saldırıdan bir gün önce saat 16.00´da söküldüğü, saldırıdan sadece 5 saat sonra da çalışır hale getirildiği ortaya çıktı. TÜBİTAK´ın Hard disklerde bozukluk yok, kayıtlar silindi raporu verdiği kameralar için OYAK Güvenlik, Hard diskler arızalı. Görüntüler kurtarılamadı raporu vermiş.
TÜBİTAK´ın, Danıştay kameralarındaki tarihi skandalı açığa çıkaran raporu gündemi değiştirdi. Danıştay´a saldırının gerçekleştiği gün kameraların arızalı olduğu yönünde OYAK Güvenlik tarafından hazırlanan servis formu ile Danıştay Genel Sekreterliği´nin yazışmaları ilginçlikleri de beraberinde getiriyor. OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri tarafından hazırlanan servis raporu ise Danıştay saldırısı ile ilgili yeni skandalları da ortaya çıkardı. Raporun tarihleri incelendiğinde saldırgan Alparslan Arslan´ın Danıştay´da keşif yaptığı gün ile saldırı anında kameraların bakımda olduğu gözler önüne seriliyor. OYAK´ın servis raporuna göre, Alparslan Arslan´ın Danıştay´da gerçekleştirdiği saldırıdan bir gün önce 16 Mayıs 2006 saat 16.00´da kameraların hard diskleri sökülerek formatlanıyor. Saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs 2006´da sabah saat 9.45´ten sadece beş saat sonra 14.45´te hard diskler yerine monte edilerek kayda başlanıyor. 20 dakika süren servis işleminin 15.05´te tamamlanmasının ardından OYAK görevlileri Danıştay´dan ayrılıyor. Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporunda, 16.5.2006 tarihinde saat 16.00´da alınan kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında hard diskinin arızalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz hard diskler ve yazılım formatlanarak arızalı hard diskler yenileriyle değiştirilmiştir. Yazılım yeniden yüklenmiştir. Cihazın hard diskleri yenileriyle değiştirilmiş ve serviste teste tabi tutulmaktadır. denildi. ( Zaman)
Kameralar bozuk iken saldırının provası mı yapıldı?
TÜBİTAK raporu, Ergenekon ile birleşen Danıştay cinayeti hakkında tarihi bir skandalı açığa çıkarttı. OYAK Güvenlik´in daha önce mahkemeye sunduğu ´kameralar arızalı´ bilgisini yalanlayan rapora göre cinayetten bir gün önce yani 16 Mayıs 2007 tarihine ait görüntüler silinmişti, yani kameralar bozuk değildi. Olay günü ise kayıt alınmamıştı. 147 sayfalık TÜBİTAK raporunda yeni bilgiler de yer alıyor. Örneğin 11 Mayıs 2006 tarihli Serkan Akyıldız imzalı OYAK Güvenlik servis formunda kayıt cihazının hard diskinin değiştirildiği, sistemin faal şekilde bırakıldığı bilgisi var. Ancak cihazın hard diskinin yenilenmesine karşın 16 Mayıs 2006´da kameralara ait kayıtlar yine yoktu. Öyle ki o gün Alparslan Arslan´ın yürüttüğü keşif çalışması kaydedilemedi ya da sonradan silindi. Dava kayıtlarına ve gazetelere yansıyan bilgilere göre Arslan, önce bina dışında sonra içeride keşif yapmış, sonra üst kata çıkarak Mustafa Birden´in kapısını zorlamıştı. Bir Danıştay görevlisi Arslan´ın durumundan şüphelenmiş, ne aradığını sormuş ve tutarsız cevapları üzerine bu şahsı özel güvenliğe bildirmişti. Ancak anlaşılan o ki Arslan elini kolunu sallayarak binadan ayrılıp gitmişti. Kamera kayıtları şüphe çeken bu keşif çalışmasının aydınlatılması için de önem kazandı. Rapordaki bilgiler, 16 Mayıs´ta öğlen saatlerine kadar saldırgan Arslan´ın bina içi ve çevresindeki keşif çalışmasının kaydedilmediği ya da sonradan silindiği anlamına geliyor.Bilirkişi raporu silinme hadisesini tescilliyor, geri getirilen görüntülerde hiçbir iz olmaması da silme işleminin bilinçli yapıldığı şüphesini artırıyor. Danıştay kameraların kayıt yapmadığını OYAK Güvenlik´e ilettiğinde saat 16.00´da Serkan Akyıldız cihazı kontrol ediyor. Arızanın giderilemeyeceğini belirterek hard diski Celalettin Yüksekkayın isimli kişiden teslim alıyor.Arslan ise saldırıyı 17 Mayıs 2006 saat 10.15 sularında gerçekleştiriyor.O gün saat 15.00 sularında OYAK Güvenlik kayıt cihazlarını içi temizlenmiş ve boşaltılmış şekilde yerine takıyor. Güvenlik şirketini n servis formuna bu kez Serkan Akyıldız, Metin Almalı ve Murat Kablan imzasıyla bir gün önceki kayıtların kurtarılamadığı rapor ediliyor. Saldırı günü hengame içinde yeni cihaz takılırken şu not düşülüyor: Kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında harddiskin arızalı olduğu tespit edilmiş, geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Hard diskler ve yazılım formatlanarak arızalı hard diskler yenileriyle değiştirilmiş, yazılım yeniden yüklenmiştir. ( Zaman)
Orduevi kameraları da incelenmeli
Danıştay davası sanıklarından Süleyman Esen´in avukatı Mehmet Ener, güvenlik kameralarıyla ilgili gerçeklerin saldırıdan 4 yıl sonra ortaya çıkmasını ´gecikmiş adalet´ olarak niteledi. Ener, güvenlik kamerası kayıtlarıyla ilgili Danıştay´dan gelen cevabın kendisini tatmin etmediğini vurgularken şunları kaydetti: Kameraların üzerine gidilmesini özellikle istedim. Danıştay´dan gelen yazı işin üzerine gidilmesini gerektirir nitelikteydi. Kameraların arızalandığı iddiası, yazının içeriği bile konunun üzerine gidilmesi gerektiğini gösteriyordu. Dava aşamasında Merkez Orduevi´nin görüntü kayıtlarının da incelenmesi gerekir. Tanık Aysel Sağlam, bu doğrultuda tekrar teşhise getirilmelidir. 4 sene sonra bunların ortaya çıkması Türk adaleti açısından için iyi bir gelişme. ( Zaman)
(23 Nisan 2010, 09:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! TÜBİTAK: Kayıtlar silinmiş, bir kısmını kurtardık
Danıştay´ın kameralarına bakan OYAK Güvenlik´le ilgili tüm manşetlerimiz
Danıştay saldırısının Ergenekon davasıyla birleştirilmesi manşetlerimiz
Danıştay soruşturması sil baştan