Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin terör örgütü üyeliği suçundan Yargıtay'da, görevi kötüye kullanma suçundan da Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi. Bu kapsamda, eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'a 'FETÖ yöneticiliği' suçundan verilen 10 yıl hapis cezası işlenen suçun yöneticilik değil üyelik olarak değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozuldu. Okur'un tahliyesine karar verildi. Diğer bir davada, Fetö üyeliği suçundan verilen 6 yıl hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulması üzerine tutuksuz olarak yeniden yargılanan eski Yargıtay üyesi Sami Sezai Ural hakkında duruşmaya gelmemesi üzerine yakalama kararı çıkarıldı.
07.02.2022 11:27 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin terör örgütü üyeliği suçundan Yargıtay'da, görevi kötüye kullanma suçundan da Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi.
HSYK 1. Daire eski Başkanı İbrahim Okur'un 10 yıl hapsi bozuldu
Ankara'da, eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'a 'FETÖ yöneticiliği' suçundan verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozuldu. Okur'un tahliyesine karar verildi.
21 Aralık'ta temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, oy çokluğu ile İbrahim Okur'a “FETÖ yöneticiliği” suçundan verilen 10 yıl hapis cezasını bozdu. Genel Kurul, Okur'un “örgüt üyeliği suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti. İçeride geçirdiği süre ve etkin pişmanlık hükümleri de göz önünde bulundurularak, Okur'un tahliyesine karar verildi.
Buna göre bozma kararı 9. Ceza Dairesi'ne gidecek. Daire de bozma kararı doğrultusunda yargılamayı yenileyecek.
Davanın geçmişi
İbrahim Okur, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz 2016'da tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılandı. Duruşmalarda 'örgüte dair bildiklerini anlatan' Okur'a, Daire önce 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' suçundan 12 yıl hapis cezası verdi.
Ceza; Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddesi uyarınca 18 yıla çıkarıldı. Ardından da etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, 12 yıl hapse çevrildi. İyi hal indirimin uygulanmasıyla da Okur 10 yıl hapse mahkum edildi. Okur'un tutukluluk halinin devamına da karar verildi.
Okur 9. Daire'nin bu kararını Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşıdı.
Yargıtay eski üyesi Sami Sezai Ural hakkında yakalama kararı
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan verilen hükmün Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulması üzerine yeniden yargılanan eski Yargıtay üyesi Sami Sezai Ural hakkında, duruşmaya gelmemesi üzerine yakalama kararı çıkarıldı.
26 Ocak'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmaya sanık Ural katılmazken avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararı ve dava dosyasına gelen belgelerin duruşma zaptına geçirilmesinin ardından konuşan avukat, sanığın ifadesinin alınmasından sonra beyanda bulunacağını bildirdi.
Görüşü sorulan savcı, sanık hakkında yakalama kararı çıkarılması talebinde bulundu.
Taleplerin dinlenmesinin ardından ara kararını açıklayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi heyeti, ifadesinin alınmasının zorunlu olması, mahkemeye bildirdiği adresten ayrıldığının tespiti ve duruşmaya gelmemesi nedeniyle sanık Ural hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.
DAVA 23 MART'A ERTELENDİ
FETÖ üyeliği suçlamasıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanan ve 2 Mayıs 2019'daki duruşmada 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Sami Sezai Ural'ın, tutuklulukta geçirdiği süre ve verilen ceza miktarı dikkate alınarak tahliyesine hükmedilmişti.
Bu hüküm Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulmuştu.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(07 Şubat 2022, 11:27)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: