Malatya'da, 18 Nisan 2007 tarihinde meydana gelen ve biri Alman 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin soruşturma sırasında FETÖ'nün talimatıyla, kendilerinden olmayan askerleri engellemek ve örgüt mensubu askerlerin önünü açmak için 'ihbar mektupları' gönderilmesine ilişkin 10 sanık hakkındaki davada 4 sanık hakkında 11 ile 18 yıl arası hapis cezası verildi. 5'i firari 6 sanığın dosyası ise ayrıldı.
08.02.2022 12:14 Malatya'da, 18 Nisan 2007 tarihinde meydana gelen ve biri Alman 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin soruşturma sırasında FETÖ'nün talimatıyla, kendilerinden olmayan askerleri engellemek ve örgüt mensubu askerlerin önünü açmak için 'ihbar mektupları' gönderilmesine ilişkin 10 sanık hakkındaki davaya devam edildi.
7 Ocak 2022'de Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık İlker Çınar, tutuksuz yargılanan Nihat Keskin ile Mehmet Ali Badak ve Adnan Dinçer, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Tutuksuz sanık Özgür Birdal ile müşteki Ruhi Abat, salonda hazır bulundu.
Beyanı sorulan müşteki Ruhi Abat, sanıkların pişmanlık içinde olmadıklarını, inkar stratejisi ile savunma yaptıklarını ifade ederek, olayın içinde olan sanıkların cezalandırılmalarını istediğini söyledi.
Mahkeme heyeti, iddia makamının talebini sordu. Duruşma savcısı, mütalaasını tekrarladı.
Sanıklardan Adnan Dinçer, savunmasında pişman olduğunu, dosyaya konu ihbar mektuplarıyla ilgili bilgisinin bulunmadığını öne sürdü.
Mehmet Ali Badak ise FETÖ yargılamalarında etkin pişmanlıktan yararlandığını, çeşitli mahkemelerde 40'ın üzerinde ifade verdiğini, ihbar mektuplarıyla ilgili bilgisi ya da dahlinin olmadığını savundu.
Özgür Birdal da müştekiler hakkında herhangi bir eyleminin bulunmadığını, müşteki eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger'in başka bir eleman gönderilerek takibi gibi bir hususun olmadığını, dosyaya ilişkin bildiklerini anlattığını ifade ederek, beraatini istedi.
Sanıklardan İlker Çınar da FETÖ'nün kendilerini adım adım izlediğini, bu yapının içinde esir olduğunu, ses kayıtlarının montajını kendilerine karşı kullandığını öne sürerek, bu hususları Cumhurbaşkanlığına ve İçişleri Bakanlığına yazdığı dilekçelerle ilettiğini ifade etti.
'FETÖ'nün cinayette olan payını' kendisinin dile getirdiğini savunan Çınar, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmediğini ileri sürerek, beraatini istedi.
Nihat Keskin ise yapmadığı bir eylemle itham edildiğini, suçsuzluğunu ispatlayamadığını, dahli bulunduğuna yönelik delil olmadan sanıklardan birinin beyanına göre cezalandırılmak istendiğini ileri sürdü. Bunun masumiyet karinesinin ihlali olduğunu iddia eden Keskin, '2009'da Malatya'ya gelerek söz konusu mektubu yazdığım söyleniyor. Avukatımın da sunduğu belgelerden anlaşılacağı üzere İzmir'deydim, milli eğitime bağlı olarak İzmir'de çalışıyordum. Örgütle bir alakam olmadığı gibi bu olaylarla da bir alakam yoktur, beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme heyeti, Zirve Yayınevi davasında gizli tanık olarak kullanılan İlker Çınar'a iftira suçundan 3 yıl 4 ay, hürriyeti yoksun kılma suçundan 6 yıl 8 ay ve FETÖ örgütü adına suç ileme suçundan da 8 yıl 4 ay olmak üzere toplam 18 yıl 4 ay hapis cezası verdi.
Örgütün jandarma mahrem sorumlusu ve eski öğretmenler Özgür Birsel, Mehmet Ali Badak ve Örgüt mensubu eski uzman çavuş Adnan Dinçer'e ise iftira suçundan 2'şer yıl 9'ar ay, 10'ar gün, Hürriyeti yoksun kılma suçundan da 6'şar yıl 8'er ay olmak üzere toplam 11'er yıl 5'er ay hapis cezası verildi.
Mahkeme, halen hakkında FETÖ suçundan yargılaması devam eden Nihat Keskin'in dosyasını ise ayırdı. Verilen kararda sanık İlker Çınar'ın tutukluluk halinin de devamına karar verildi.
Davanın geçmişi
18 Nisan 2007 tarihinde Malatya'da faaliyette bulunan Zirve Yayınevine giren 5 gencin burada çalışan 1'i Alman 3 misyoneri öldürmesi olayının ardından birçok TSK mensubunun soruşturma dosyasına dahil edilerek olayın başka yönlere çekildiği daha sonraki yargılamalarda ortaya çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü tarafından örgütünün nihai amacı ve hedefi doğrultusunda cinayet olayı ile ilgisi olmayan ve büyük çoğunluğu jandarma personeli olan 13 kişinin sahte ihbar mektupları ile yayınevin cinayetine dahil edildiği ortaya çıkınca 10 sanık hakkında yargılama başlatıldı.
Davada yargılanan FETÖ'nün TSK sorumlusu ve örgütün yayın organı Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Hamdullah Bayram Öztürk ile sözde teknik işlerden sorumlu yardımcısı ‘Metin' kod isimli Rıdvan Akovalı, yine sözde Jandarma Genel Komutanlığı sorumlusu ‘Atilla' kod adlı Suat Yiğit ile Deniz Civelek ve Nihat Özçelik ise yurtdışında firar olarak aranıyor.
13 MAĞDUR VAR
Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen kumpas davasında o dönem Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Malatya eski İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ülger, Malatya eski İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat, astsubay ve Uzman çavuşlar olmak üzere toplam 13 mağdur yer alıyor.
Paralel Yapı-24.02.2021-Malatya 10 sanık Zirve Yayınevi cinayetlerinde kumpas ve sahte ihbarlar davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(08 Şubat 2022, 12:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: